Meniu Închide

Amendă ”covid” de 3.000 de lei anulată de instanță. Statul (DGPMB) trebuie să plătească cheltuielile judiciare de 550 lei

Și presa și noi avocații scriam pe parcursul stării de urgență despre abuzurile vădite ale organelor de poliție. Am scris despre un client care a luat amendă de 3.000 de lei deși avea declarație la el, deși era lângă locuința lui, deși își cumpărase țigări și se întorcea agale către casă, în deplină legalitate și fără a face nimic nimănui. Abuzul grosolan al polițistului l-a făcut să apeleze la avocat pentru redactarea unei plângeri contravenționale.

În data de 02.09.2020 instanța s-a pronunțat și i-a admis plângerea (link cu dosarul pe portal), având și concluziile poliției prin care se ”achiesa la pretențiile” contestatorului de anulare a Procesului Verbal. Deși  DGPMB – DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI a cerut exonerarea de la plata cheltuielilor judiciare, instanța a obligat instituția la plata acestora. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, poliția (statul) trebuie să plătească contestatorului 550 de lei cheltuielile judiciare.

Mai jos este minuta hotărârii Judecătoriei Sector 4 în dosar 9971/4/2020:

Ora estimata: 09:00
Complet: C34 (2020) – civil şi executări
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite plângerea contravenţională. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria PBY nr. 037594 încheiat la data 13.04.2020. Obligă intimata la plata către petent a sumei de 550 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria sector 4 Bucureşti. Pronunţată azi, 02.09.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre  11138/2020  02.09.2020

Între timp, cei care nu au făcut plângeri contravenționale așteaptă mila Parlamentului care are pe rol un proiect de lege de anulare a acestor amenzi. Până la (ne)adoptarea acestui proiect de lege, vor începe executările silite împotriva acestor oameni, creanța fiscală reprezentată de ”amenda covid” fiind executabilă (nu este nici un act normativ care să suspende executarea ei).

Print Friendly, PDF & Email

4 comentarii

  1. Florin

    Bună seara! Dacă purtarea măştii nu mai este obligatorie in prezent in spatiile deschise, iar procesul cu plangerea contraventionala privind amenda pentru nepurtarea mastii cand aceasta era obligatorie nu s-a finalizat, se poate aplica legea contraventionala mai favorabila (si sa se anuleze PV)?
    Multumesc!

  2. Lucescu Emanuel G

    Buna seara,in urma cu 1 an si 7 luni am primit o amenda pentru lipsa declaratiei in starea de urgenta.Si nu una de 500 lei ci una de 5000 lei.Din nefericire nu am putut sa depun contestatia in termen de 15 zile,fapt datorat fiind lipsa mea din judetul in care mi-a fost trimisa amenda cu recomandata.Proces verbal intocmit de catre organul de Politie in afara judetului unde sunt domiciliat.Astfel nu am putut fi înștiințat cand a ajuns amenda.Banca mi-a pus poprire din salar.Va rog…spuneti-mi pe ce latura sa atac,sa formulez contestatia si sa imi puna un avocat aceasta in instanta?? Cat e de sigur ca imi voi recupera banii?

    • Avocat ILIE DORIN

      sunteti in situatia in care sunt multi, iar din pacate nu aveti decat o solutie: sa contestati executarea silită fiscală incepută, în termen de 15 zile de la primirea somației ori popririi contului. Daca depasiti acest termen, nu mai aveti ce face….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente