In ședința din 03.03.2021 Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă din cuprinsul art. 539 din Codul de procedură penală care exclude dreptul la repararea pagubei în cazul privării de libertate dispuse în cursul procesului penal soluționat prin clasare, conform art.16 alin.(1) lit.a)-d) din Codul de procedură penală, sau achitare.
Astfel că arestul nelegal trebuie “plătit” de stat dacă soluția este de clasare sau achitare pentru motivele că fapta nu există, nu este prevăzută de legea penală, nu a fost săvârșită cu vinovăția cerută de lege, nu există probe, ori există o cauză justificativă/de neimputabilitate.
Așadar o persoană care a fost reținută ori arestată, iar după ce a început executarea acestor măsuri preventive ori după executarea lor primește o soluție de clasare sau achitare pe motivele de mai sus poate da statul în judecată pentru repararea daunelor suferite. Competența aparține tribunalului și acțiunea este scutita de taxă de timbru.
Privarea nelegală de libertate se referă la reținere, la arestul la domiciliu și la arestul preventiv. În toate aceste situații suspectul sau inculpatul poate solicita despăgubiri. O zi de privare nelegală de libertate poate costa statul 1.500 lei cu titlu de reparatie pentru daune morale suferite de astfel de victime ale sistemului judiciar.
Decizia CCR probabil va avea ca argumente, printre altele, drepturile fundamentale la libertate și la un proces echitabil. Îngrădirea ori limitarea unor drepturi fundamentale trebui să aibă loc in mod cu totul și cu totul excepțional și doar dacă o persoană reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică. De acum înainte organele judiciare trebuie sa manifeste maximă prudență când dispun astfel de măsuri restrictive de libertate atunci când actele dosarului reflectă o posibilă soluție de clasare/achitare.
Prezumția de nevinovăție pledează in favoarea Deciziei CCR de astăzi, fiindu-i pe deplin aplicabilă și favorabilă suspectului sau inculpatului.
Judecatoarea Florica Roman, cea care a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Oradea care a ridicat excepția de neconstituționalitate, declara pentru bihorjust.ro: “Completul din care am făcut parte a invocat excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Codul de procedură penală care să dea dreptul persoanelor ce au fost supuse unor măsuri preventive, iar la final au fost achitate să fie despăgubite. O astfel de prevedere a existat atât în perioada interbelică, cât și în perioada comunistă, inclusiv în anii ’50 ai stalinismului. Când s-a făcut marea „reformă” a codurilor, însă, în timpul primului mandat al fostul ministru Cătălin Predoiu, prevederea a fost astfel formulată în noul Cod de procedură penală că este, în fapt, inaplicabilă. Nu am ce să comentez cu privire la motivele amânării de către CCR a respectivei excepții, însă o decizie favorabilă din partea CCR ar oferi un dram de reparație nedreptăților suferite de mulți români.”
Considerăm că Decizia CCR vine să echilibreze eventualele abuzuri ale organelor judiciare. Așteptăm considerentele (argumentele) Curții pentru a vedea cum trebuie schimbată și completată legislația raportată la aceste probleme grave.
”Privarea ilegală de libertate se referă la reținere, la arestul la domiciliu și la arestul preventiv. În toate aceste situații suspectul sau inculpatul poate solicita despăgubiri. O zi de privare ilegală de libertate poate costa statul 1.500 lei cu titlu de reparatie pentru daune morale suferite de astfel de victime ale sistemului judiciar.”
Nu vi se pare ca CCR a mai decis incaodata in favoarea marilor condamnabili care vor scapa prin hotarari judecatoresti in favoarea lor si care vor fi rasplatiti zilnic cu o suma mai mare decat salariul minim pe economie ?
Cred mai degrabă ca CCR a reglat unele abuzuri. Pentru un om nevinovat o zi (nu mai vorbim de ani) de arest e un chin insuportabil și indimenticabil, care lasă cicatrici pe suflet. Un arest nelegal are consecințe dezastruoase asupra persoanei și familiei. Și argumentele pot continua.
Bună ziua am și eu o întrebare. Am o prietena care are 2 copii cu autism de gradul 1 sunt copii minori. Dorește sa divorțeze din motivul ca el face abuz psihic cu ea și copiii. Apartamentul unde stau împreună este a soțului dinaintea căsătoriei ii bunul lui dobândit. Problema ar fi ca ea și copii nu au unde merge iar ea ar dori sa rămână în acel apartament și sa ii prea toate ratele. Exista oare posibilitatea de a rămâne sa acolo cu copii și el sa plece? Mulțumesc frumos astep un răspuns.
există posibilitatea doar dacă el va vrea.
Bineinteles ca pot profita de aceasta lege si “marii condamnabili” cum afirmati, dar asta nu inseamna ca nu va fi de un real ajutor si celor care au fost tinuti in arest fara a se avea dovezi incontestabile pentru a-i acuza. Vorbesc in cunostinta de cauza, ne luptam de un an de zile cu un sistem in care daca nu au dovezi, inventeaza ei sau modifica informatiile din dosar astfel incat sa te scoata tap ispasitor, si tu ramai dupa sa te lupti si sa arati ca nu a fost asa. Ce faci intr-un final, dupa ce ai stat un an sau mai mult in arest si esti achitat? Nu iti poate da nimeni timpul inapoi sau orice altceva care sa compenseze prin ce ati trecut tu si apropiatii tai..macar pare un inceput intr-o directie aceasta decizie.
Exact, nimeni nu iti poate da inapoi o zi de arest, sau zeci sau sute de astfel de zile. Timpul, sănătatea și viața consumate acolo sunt irecuperabile si se produc cicatrici psihice. A fi nevinovat și a fi nedreptățit, până la amputarea libertății și șanselor la o viață normală, sunt printre cele mai mari orori și atrocități de pe pământ. Eu aș modifica textul legal ce prevede repararea unor astfel de situații din „erori judiciare” în ”orori judiciare”.
„dacă soluția este de clasare sau achitare pentru motivele că fapta nu există, nu este prevăzută de legea penală, nu a fost săvârșită cu vinovăția cerută de lege, nu există probe, ori există o cauză justificativă/de neimputabilitate”
Adică,dacă cineva este arestat fără nici un motiv, are dreptul la despăgubiri.
exact, poate iniția un proces de despăgubiri împotriva statului român.
Buna seara ! Nu va suparati, acest articol poate fi aplicat si unei persoane care a fost arestata inainte de 1989 timp de trei luni, apoi a incetat procesul penal pe motive de sanatate ? In sensul ca arestul, torturile de acolo i-au declansat tulburari psihice. Azi sufera de schizofrenie, iar la cativa ani dupa arest a fost nevoit sa renunte la serviciu, fiind pensionat pe caz de boala. Va multumesc !
in opinia mea, da.