Dacă nu primești permisul după 3 zile în cazul drugtestului, este cazul să îți pregătești apărarea. În aceste situații se deschide dosar penal, iar permisul rămâne reținut de organele de poliție până la finalul procesului.
Dacă la testul de depistare a substanțelor psihoactive o persoană iese pozitiv, i se recoltează automat probe biologice pentru a se stabili cu certitutudine prezența acestora în sânge sub. Refuzul de recoltare de probe constituie prin el însuși o infracțiune distinctă.
Raportul toxicologic trebuie să fie comunicat șoferului în cel mai scurt timp posibil, pe orice cale (de cele mai multe ori se preferă comunicarea electronică pe e-mail, whatsapp, etc), înăuntrul celor 3 zile cât acesta nu are permis, indiferent dacă raportul indică prezența sau absența substanțelor psihoactive în sânge.
Dacă o persoană nu primește permisul după 3 zile în cazul drugtestului, cel mai probabil raportul de medicină legală indică o prezență în sânge a unor substanțe psihoactive, fap ce declanșează procesul penal.
În această situație se începe urmărirea penală in rem, adică privitor la faptă, până când șoferul este audiat și i se atribuie calitatea de suspect (iar ulterior inculpat) cu privire la acea faptă, dacă sunt întrunite toate condițiile legale. În acest caz urmărirea penală va continua in personam, adică va viza șoferul.
Există și situații, mai rare, când necomunicarea raportului toxicologic se datorează unor erori privind numărul de telefon sau e-mailul comunicat de șofer agentului constatator. Tot cazuri rare sunt și cele în care raportul nu este finalizat în termenul de 3 zile, și este finalizat și comunicat după acest termen.
Oricum ar fi, dacă o persoană nu primește permisul după 3 zile de la momentul la care a fost supusă drugtestului, aceasta ar trebui să facă o cerere la poliția rutieră din care face parte echipajul care a constatat fapta, pentru a vedea cu claritate situația sa juridică la acel moment, mai ales cu privire la dreptul de a conduce, dar și cu privire la noul dosar penal, dacă acesta a fost sau nu deschis.
Având în vedere comunicarea deficitară a poliției cu șoferii și răspunsurile deseori târzii, este indicat ca cererea privind starea permisului și starea juridică privind un eventual dosar penal să fie făcută prin avocat. Avocatul va solicita și o copie a raportului precum și o dată pentru o primă audiere, dacă șoferul dorește ca procesul penal să fie soluționat cu celeritate.
Tot avocatul poate face cereri de urgentare a urmăririi penale, având în vedere că în astfel de situații, chiar și dacă se recunoaște fapta încă din fază de urmărire penală, un astfel de dosar poate dura 2-3 ani de zile doar urmărirea penală, la care se mai adaugă aproximativ 1 an faza de judecată. Pentru a scurta aceste termene și perioada în care se va finaliza procesul penal cu o soluție cât mai favorabilă persoanei respective, este necesar ca apărările și cererile să fie făcute prin avocat.
În lumina noilor reglementări, în astfel de dosare penale se va face, pe lângă expertiza toxicologică privind prezența substanțelor în sânge, o nouă expertiză pentru a se stabili dacă șoferul era sau nu sub influența acelor substanțe ce erau prezente în sânge. Raportul va avea ca obiectiv și va stabili dacă persoana respectivă a fost influențată de substanțele psihoactive în sensul șofatului, mai precis dacă i s-a diminuat, inhibat ori abolit aptitudinea de a conduce. Acest raport va fi unul extrem de important, el făcând de fapt diferența dintre a răspunde sau nu pentru fapta respectivă.