Meniu Închide

Propunere: certificat de risc seismic la vânzarea imobilelor

Propunere: certificatul de risc seismic la vânzarea imobilelor

În contextul situației din Turcia și din Siria cred că statul român are datoria de a preveni situații similare și de a proteja cetățenii în fața unor astfel de situații.

O măsură de protecție ar fi aceea a verificării actelor clădirilor, atât vechi cât și noi și înscrierea în cartea funciară – pentru vizibilitate și opozabilitate față de cei interesați, a gradului de rezistență la un seism. Este necesară actualizarea datelor tehnice ale imobilelor.

Mai mult, consider că la vânzarea de bunuri imobile – fie vechi, fie noi –  ar trebui luată în considerare o schimbare majoră. Cred că ar trebui introdus un CERTIFICAT DE RISC SEISMIC ca act fără de care notarul să nu autentifice vânzarea, așa cum s-a introdus certificatul energetic acum cativa ani. Certificatul ar trebui să ateste cât de rezistent este imobilul la un cutremur, dacă prezintă un risc minor, mediu ori major sau nu prezintă risc seismic, etc. Evident obligația prezentării unui astfel de certificat ar trebui să fie în sarcina proprietarului-vânzător.

Printr-un certificat de risc seismic s-ar oferi mai multă protecție cumpărătorilor și s-ar putea antrena mai usor răspunderea civilă sau penală a celor vinovați (persoane fizice, persoane juridice, instituții) în cazul unui seism de orice grad. Totodată s-ar corecta abuzurile și speculațiile de preț ale unor dezvoltatori imobiliari față de cumpărători, cu privire la transparența bunului cumpărat. Deseori aceștia refuză să pună la dispoziția cumpărătorilor, prealabil achiziției, a datelor și proiectelor tehnice a imobilului. Oferirea acestor date tehnice după semnarea contractului de vânzare cumpărare nu mai poate întoarce lucrurile pentru un cumpărător nemulțumit de ceea ce vede în proiect.

La blocurile vechi problema este de o gravitate considerabilă, având în vedere că uneori nu i se pune cumpărătorului spre analiză nici un document tehnic, nici un document actualizat la zi cu privire la structura și rezistența blocului, cu privire la riscul seismic, uneori prin contractul notarial vânzătorul inserând clauze prin care se exonerează de orice răspundere…

Executivul și Legislativul ar trebui de urgență să conceapă un proiect privind certificatul de risc seismic, având în vedere numărul mare de tranzacții cu imobile vechi nu doar în capitală ci și în marile orașe din Romania, dar și numărul de imobile mai noi (construite după 2000) care nu au actualizate datele tehnice cu privire la rezistența la un seism.

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente