Clauzele abuzive prezente în contracte se raportează și la comisionul de retragere a creditului, comision perceput nelegal și deci abuziv. Am analizat anterior încă 4 clauze abuzive cele mai des întâlnite în contracte și constatate ca nule absolut de instanțe, și anume comisionul de administrare lunară, comisionul de risc sau de urmărire riscuri , comisionul de gestiune și întocmire dosar și comisionul de acordare credit, și am arătat în acele materiale argumentele instanțelor prin care au constatat caracterul ilicit al acestora.
Comisionul de retragere a creditului este mai rar întâlnit dar trebuie cunoscut pentru a nu cădea în capcana băncilor sau altor instituții de creditare.
Este un comision nenegociat, impus prin contractul de adeziune (de credit), neavând nici un suport pe nici o contraprestație a băncii. Astfel că pe lângă dobândă e un alt câștig al băncii ilegal și mascat.
O instanță constată că acest comision are un caracter abuziv deoarece nu este reglementat expres de lege și nu are o contraprestație care să îl susțină. Era firesc ca împrumutatul să-și poată retrage suma obținută cu titlul de credit sumă pentru care deja a plătit un cost – dobânda. Instanța mai constată că au fost încălcate și dispozițiile art 35 lit d din OUG 50/2020 ce interzice perceperea unor astfe de comisioane : ”se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit. ” Legea prevede deci o interdicție clară a băncii de a reține sau percepe acest comision. Reținerea este ilegală dacă totuși s-a făcut și deci suma reținută cu acest titlu trebuie restituită/compensată consumatorului.
Se poate observa că legea nu distinge între retragerea de la ghișeu sau de la bancomat astfel că este interzisă reținerea acestui comision și dacă banii de credit sunt oferiți la ghișeu, și este interzisă și dacă banii sunt retrași de la bancomat, indiferent de valoarea comisionului ori a creditului.
Acest comision mai este perceput și de brokerii de asigurare, uneori sub alte denumiri. Cu alte cuvinte, la momentul retragerii creditului sau creditelor pentru care brokerul a intermediat, clientul/consumatorul este obligat să restituie brokerului o sumă de bani, de cele mai multe ori procentuală, dincolo de costul contractului de intermediere. Este de la sine înțeles că un astfel de comision este ilegal perceput și, dacă se găsește în contractul de intermediere, clauza trebuie trimisă instanței spre analiză în vederea constatării nulității absolute.
Orice sumă reținută cu acest titlu va fi restituită împrumutatului fie că acel contract e în curs de executare, fie că s-a executat benevol fie că se află în executare silită.