Meniu Închide

Noi modificări la Codul Penal și legislația privind drogurile

În sedința din 05.03.2024, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat un proiect de lege ce modifică dispoziții din Codul Penal și privind traficul de droguri ori susbstanțe psihoactive. Legea 58/2024 a fost publicată în  MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 21 martie 2024 și a intrat în vigoare începând cu data de 24.03.2024. 

Scopul proiectului de lege este acela de a mări limitele de pedeapsă și de a elimina din legislație posibilitatea de suspendare a executării pedepselor aplicate la infracțiunile privind operațiunile cu/traficul de substanțe psihioactive sau droguri, în condițiile pe care le vom expune mai jos.

În acest sens, legea modifică Codul Penal, prin adăugarea unei noi dispoziții privind excepțiile de la suspendarea executării pedepsei. Astfel, având în vedere că până acum suspendarea executării pedepsei nu se putea dispune dacă pedeapsa era numai amenda, dacă pedeapsa fusese inițial amânată iar amânarea a fost revocată, ori dacă infractorul s-a sustrat de la urmărirea penală ori judecată sau a împiedicat aflarea adevărului în cauză, acum se introduce încă o situație premisă, o nouă dispoziție.

Noua dispoziție este introdusă prin adaugarea literei d la articolul 91 aliniat 3 Cod Penal, literă ce are următorul conținut: în cazul în care legea specială o prevede în mod expres.

Se introduce așadar o nouă excepție de la suspendarea executării pedepsei, în consecință suspendarea executării pedepsei sub supraveghere nu se poate dispune de către instanță atunci când o lege specială prevede imposibilitatea acestei suspendări. Altfel spus, dacă o normă de incriminare interzice aplicarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere, instanța nu poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În atare condiții, singura modalitate de executare a pedepsei închisorii va fi în regim penitenciar. 

În ceea ce privește modificările operate la Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri  prin noua lege se introduce o singură normă nouă, printr-un nou articol, articolul 15 indice 1, ce are urrmătorul conținut: nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor ce privesc operațiuni cu droguri de mare risc.

În consecință se vor aplica pedepse cu închisoare cu executarea în regim penitenciar pentru fapte precum cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc, fără drept, precum și introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de  mare risc, fără drept.

Pentru drogurile de risc, adică drogurile înscrise în tabelul nr. III din anexa de la Legea 143/2000, se poate aplica în continuare beneficiul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, dacă sunt îndeplinite condițiile legale.

În ceea ce privește modificările operate la legislația privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute in legea indicată mai sus, noua lege mărește limitele de pedeapsă pentru anumite fapte și adaugă posibilitatea aplicării unei pedepse complementare privind interzicerea unor drepturi.

Astfel se modifică limitele de pedeapsă pentru faptele prevăzute la articolul 16 aliniat 1 și 17 din Legea 194/2011. Dacă până acum limitele de pedeapsă erau de la 2 la 7 ani, acum limitele de pedeapsă sunt de la 3 la 10 ani, prevăzându-se și interdicția de a exercita unele drepturi, ca pedeapsă complementară.

Articolul 16 aliniat 1 din Legea 194/2011 astfel cum a fost modificat prevede că: fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Articolul 17 din aceeași Lege 194/2011 se modifică și va avea următorul cuprins: fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Cu privire la Legea 194/2011 nu s-au operat modificări privind beneficiul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, astfel că se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunile prevăzute de această lege, dacă sunt îndeplinite condițiile legale. 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comentariu

  1. card recenzii

    Foarte interesanta decizia luata de Camera Deputatilor prin care se doreste modificarea dispozitiilor din Codul Penal privind traficul de droguri si substante psihoactive. Este intr-adevar important sa ne asiguram ca aceste infractiuni sunt pedepsite cu maximul de rigorile legii si ca nu se mai poate aplica suspendarea executarii pedepselor pentru astfel de fapte. Este necesar sa se previna videocarea legislatiei, iar prin introducerea unei noi dispozitii de la articolul 91 aliniat 3 Cod Penal, aceasta situatie se rezolva. De asemenea, prin limitarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere in cazul infractiunilor ce privesc operatiuni cu droguri de mare risc, se incurajeaza o mai buna aplicare a legii si a pedepselor corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente