Meniu Închide

Prezumția ca ”modalitate” de comunicare a Procesului Verbal de contravenție

Comunicarea Procesului Verbal de Contravenție este un act de procedură ce trebuie îndeplinit pentru ca Procesul Verbal să producă efecte față de contravenient. De la data comunicării Procesului Verbal curg o serie de efecte legale privind sancțiunile principale și complementare, inclusiv privind termenele și căile de atac ale acestuia. Modalitățile de comunicare până acum erau asemănătoare comunicării actelor procedurale conform Codului de Procedură Civilă. Noua normă aduce atingere dreptului de acces la justiție și dreptului la apărare, așa cum vom expune mai jos.

OUG 84/2024 vine cu o noutate (pe care am putea să o numim bizarerie juridică) privind comunicarea proceselor verbale de contravenție, modificând OG 2/2001, act normativ ce prevede modalitățile de comunicare. Noua modalitate de comunicare, fiind stipulată în OG 2/2001, se va aplica în orice materie contravențională, nu doar rutieră. Noua modalitate de comunicare se va aplica deci tuturor contravențiilor, fie că sunt la regimul construcțiilor, muncii, silvic, rutier, urbanistic, etc.

Norma modificatoare are următorul conținut: în OG 2/2001 la articolul 25, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins: Procesul-verbal se consideră comunicat pe loc în cazul în care contravenientul este prezent la încheierea acestuia, refuză primirea și aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator. Contravenientul poate obține o copie a procesului-verbal de la autoritatea din care face parte agentul constatator. Momentan nu există regulament ori procedură prin care se poate obține o astfel de copie, și nici termenul în care aceasta s-ar elibera, deși norma este în vigoare și produce efecte juridice împotriva contravenienților.

Legiuitorul a introdus prezumția de comunicare ca ”modalitate” de comunicare. Din punct de vedere al rigorii legii și având în vedere că o contravenție este o acuzație în materie penală, contravenția fiind deci asimilată unei infracțiuni, iar sancțiunea contravențională unei pedepse, considerăm că modalitatea aceasta de comunicare nu respectă standardele procedurale în materie.

Se schimbă deci situația contravenienților care refuză primirea procesului verbal. Dacă până acum organul care a aplicat sancțiunea era obligat să comunice Procesul Verbal la domiciliul sau sediul contravenientului, dacă acesta refuza primirea pe loc, acum agentul nu va mai fi obligat să o comunice prin poștă dacă refuzul primirii este înregistrat cu bodycam sau altă cameră audio-video din dotarea agentului constatator/sancționator. Este suficient ca aparatul agentului să înregistreze faptul că persoana sancționată refuză primirea procesului verbal de contravenție și acesta se consideră comunicat. Dacă refuzul primirii nu este înregistrat audio-video de agent, atunci procesul verbal se va comunica contravenientului la domiciliul sau sediu. Comunicarea procesului-verbal se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puțin un martor, iar dacă afișarea a fost înregistrată audio-video semnătura martorului nu mai este necesară.

În aceste situații, dacă o persoană a fost sancționată contravențional și vrea să conteste procesul verbal, nu poate depune plângere contravențională deoarece nu are Procesul Verbal și nu știe ce motive de nelegalitate și netemeinicie să invoce, pentru că nu știe conținutul acestui document. De asemeni nu poate indica numărul de proces verbal atacat în instanță, iar dacă ne referim la procese verbale de contravenție rutieră, acest aspect este foarte important pentru că doar o plângere contravențională specifică unde sunt menționate numărul și seria procesului verbal poate conduce la recuperarea permisului pe parcursul procesului contravențional. Este clar că un astfel de contravenient este lipsit de dreptul de acces la justiție, de dreptul la apărare, dar și de dreptul de a-și recupera permisul/dreptul de a conduce. 

Având în vedere cele de mai sus este indicat ca persoanele sancționate contravențional să primească procesul verbal pentru a-l putea ataca în instanță (dacă sunt motive și se impune) , în caz contrar fiind lipsiți de dreptul de a face plângere contravențională. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente