Noi modificări privind formele contractului încheiat cu avocatul au fost aduse Statutului Profesiei de Avocat prin Hotărârea nr 95/30.08.2024 adoptată de UNBR și publicată în Monitorul Oficial nr 924/13.09.2024. Modificările privesc forma electronică a contractului de asistență juridică încheiat cu avocatul, pentru adaptarea normelor statutare cu normele privind semnătura electronică adoptate recent la nivel național.
Contractul încheiat cu avocatul este un contract consensual, asta însemnând că acest contract se încheie în mod valabil și suficient prin simplul acord (de voințe) dintre client și avocat. Astfel, contractul cu avocatul se consideră legal încheiat când clientul a acceptat condițiile financiare (onorariu avocațial) și alte clauze (privind procedura, etapele, conținutul mandatului, etc) ofertate/expuse de avocat, deci când cei doi s-au pus de acord pentru a începe o relație contractuală. Acordul verbal al clientului ori acordul dat pe e-mail este suficient ca un contract de asistență juridică să înceapă să producă efecte juridice și astfel să deschidă relațiile contractuale dintre client și avocat. Așadar contractul încheiat verbal cu avocatul este perfect valabil, avocatul având obligația ca de îndată ce ajunge la cabinet să îl înregistreze/să îl transpună într-una din formele de mai jos. Contractul de asistență juridică încheiat cu avocatul are în uzul judiciar acronimul CAJ.
Contractul de asistență juridică prevede, în mod expres, întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului. În baza acestuia, avocatul se legitimează față de terți prin împuternicirea avocațială. Așadar în împuternicirea pe care o emite avocatul în baza contractului de asistență juridică trebuie să se regăsească doar acele activități pentru care avocatul a fost mandatat de către client, incluzând activitățile auxiliare. Forma împuternicirii este una tipizată și înseriată emisă de Barou, dar poate lua și forma unei împuterniciri personalizate de către avocat dacă a obținut aprobarea și serii în acest sens de la Barou.
Contractul valabil încheiat prin acordul dintre avocat și client trebuie însă să îmbrace forma scrisă pentru a putea fi trecut în registrele Cabinetului de avocat, cabinet ce ține evidența tuturor contractelor și clienților, ca obligație profesională pentru titularul acelei forme de exercitare a profesiei. Forma scrisă nu îi dă valabilitate, el fiind deja perfect și valabil de la momentul acordului, ci îi conferă contractului putere probatorie. Forma scrisă se încheie doar pentru a se putea ține evidența contractelor ca obligație statutară sau pentru a se dovedi acest contract în fața unor autorități (UNBR, Barou, organe judiciare), dacă va fi cazul, deci cu titlu de instrumentum probationem, ca probă, ca dovadă scrisă. Forma scrisă este doar pentru a se putea dovedi ulterior clauzele contractuale, și nu contribuie cu nimic la valabilitatea contractului, valabilitatea începând, așa cum am scris mai sus, din momentul acordului dintre avocat și client. Forma contractului este una tipizată și înseriată emisă de Barou, dar poate lua și forma unui contract personalizat de către avocat dacă a obținut aprobarea și serii în acest sens de la Barou.
Conform Statutului Contractul de asistență juridică poate fi încheiat în 3 forme:
– în formă scrisă pe suport material (tipărit și semnat olograf de ambele părți),
– pe suport informatic (format electronic tip pdf sau orice alt format electronic semnat mixt de către părți)
– în formă electronică (format electronic tip pdf sau orice alt format electronic semnat de ambele părți cu semnătura electronică)
A. Contractul de asistență juridică în format fizic/clasic, pe hârtie, este cel semnat olograf de către client și avocat. Contractul acesta tipărit poate avea forma unui tipizat emis de Barou sau poate avea forma unui document word printat de către avocat, dacă acesta are seria atribuită de către Baroul din care face parte. Forma tipizată emisă de Barou sau forma tipărită de către avocat sunt perfect valabile, acele serii de contracte indicate sub titlul actului fiind atribuite în mod special și unic doar unei forme de exercitare a profesiei (cabinet, societăți, etc).
B. Contractul de asistență juridică pe suport informatic este cel în care una din părți, avocatul sau clientul, semnează electronic și cealaltă parte semenază olograf și transmite pe suport informatic acest contract (format dpf sau orice alt format ce se transmite pe dispozitivele electronice). Tot contract de asistență juridică mixt este și contractul în care o parte semnează olograf (de regulă avocatul) și o parte (clientul) printează acel contract, îl semnează tot olograf, și transmite documentul semnat și scanat avocatului. Și acest tip de contract, ce poartă o semnătură olografă scanată este valabil ca instrument probator, fiind înregistrat în Registru. Aceste două forme sunt considerate de normele statutare ca fiind contracte încheiate pe suport informatic, având aceeași putere probatorie ca cele încheiate olograf sau electronic.
C. Contractul de asistență juridică electornic este cel care se întocmește și se smnează exclusiv electronic, cu semnătura calificată, de către ambele părți. Atunci când contractul de asistență juridică este întocmit în formă electronică, va fi semnat cu semnătură și/sau cu sigiliu electronic, bazate pe certificate calificate emise de prestatori de servicii autorizați conform legii. Contractul de asistență juridică electronic presupune ca acesta să fie întocmit și semnat electronic atât de client, cât și de avocat, ambii semnând cu o semnătură electronică calificată. Acest contract are aceeași putere ca acel contract semnat olograf de ambele părți și va fi înregistrat în registrele cabinetului/societății ca atare.
Încheierea și semnarea oricărui tip de contract cu avocatul îl obligă pe acesta, dincolo de mandatul dat de client, să îl înregistreze în registul de evidențe contractuale. Contractul dobândește dată certă prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidență al formei de exercitare din care face parte avocatul, indiferent de modalitatea sau forma în care a fost încheiat.
Pingback:Cum influențează dreptul civil viața de zi cu zi – Eko TV
Pingback:Cum influențează dreptul civil viața de zi cu zi