Meniu Închide

O nouă contravenție: vânzarea băuturilor energizante către minori

Președintele a promulgat Legea 42/2024, act normativ ce incriminează o nouă contravenție: fapta de a vinde sau de a oferi băuturi energizante minorilor. Legea a fost publicată în MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 206 din 12.03.2024, va intra în vigoare începând cu 15.03.2024. Sancțiunile contravenționale pentru astfel de fapte ajung până la 30.000 de lei și suspendarea activității.

Legea definește băuturile energizante ca fiind băuturi care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

De asemeni să măresc drastic limitele amenzii aplicabile pentru faptele privind vânzarea băuturilor alcoolice către minori ori către persoane aflate în stare vădită de ebrietate. 

Amintim că până acum pentru faptele de servire cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor și pentru faptele de comercializare sau oferire cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori, amenda era cuprinsă între 100 lei la 500 lei.

Amenzile contravenționale pentru faptele de mai sus sunt de acum înainte foarte mari. Astfel, pentru faptele de vânzare sau oferire de băuturi energizante minorilor, pentru faptele de servire cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor și pentru faptele de comercializare sau oferire cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unităţile autorizate să comercializeze băuturile alcoolice, amenda contravențională este de la 5.000 lei la 20.000 lei.

De acum înainte este interzisă vânzarea de băuturi energizante si prin automatele care ofereau spre vânzare astfel de produse, legea referindu-se la orice vânzare, directă sau indirectă.

Dacă una din faptele de mai sus a fost săvârșită în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, sancțiunile aplicabile sunt amenzile de la 10.000 lei la 30.000 lei. În cazul repetării contravențiilor de mai sus de către persoana juridică, se dispune – de drept – măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Amenzile se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate, dar pot fi atacate la instanță cu plângere contravențională în 15 zile de la comunicare, dacă există elemente de nelegalitate și/sau de netemeinicie.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente