Meniu Închide

Conturile Revolut vor putea fi poprite începând cu luna iunie 2023

Conturile Revolut vor putea fi poprite începând cu luna iunie 2023. Unele instanțe deja au încuviințat executări silite ori au pe rol încuviințări silite sau validări de poprire a băncii Revolut, așa cum rezultă și din materialul din acest link. Mai mult, pe rolul instanțelor au început să se înregistreze zeci de dosare de validare a popririi încă din luna iunie 2023. Mai jos redăm motivul pentru care de acum înainte aceste conturi vor putea fi blocate de către executorii judecătorești și se vor putea reține sume de bani din ele.

Până acum executarea silită a conturilor Revolut prin poprire nu era posibilă deoarece sediul acestei bănci era în Lituania iar executorii judecătorești nu pot executa silit prin proprire terți (bănci) ce au sediul înafara României, neavând jurisdicție decât pe teritoriul României.

Elementul de noutate este că Revolut Bank a deschis în 6 iunie 2023 o sucursală cu sediul în București, sucursală prin care va gestiona conturile românilor ce utilizează această aplicație. În România aplicația Revolut va fi gestionată de persoana juridică REVOLUT BANK UAB VILNIUS SUCURSALA BUCURESTI, cu sediul în București și număr de înmatriculare J40/10350/2023.

În acest context, deoarece Sucursala din România va gestiona conturile unor persoane executate silit, va intra în jurisdicția și competența teritorială a executorilor judecătorești. Astfel, sucursala va fi obligată să blocheze conturile de Revolut la momentul la care va primi de la executor dispoziția de poprire. Ulterior indisponibilizării banilor din conturile Revolut, orice tranzacție în aplicație va fi blocată, iar Sucursala Revolut va vira către executorul judecătoresc sumele din contul persoanei executate silit, în măsura satisfacerii creanței indicate de executor.

Mai mult, pe rolul instanțelor au început să se înregistreze zeci de dosare de validare a popririi încă din luna iunie 2023, de când s-a deschis Sucursala Revolut de la București. Aceste dosare de validare de poprire au fost deschise pe rolul instanțelor după înregistrarea la Registrul Comerțului și tocmai în baza faptului că banca Revolut are de acum un sediu în România, deci poate fi parte în procedurile execuționale.

Validarea popririi este o măsură execuțională prin care terțul poprit, în speță Revolut Bank, atunci când nu blochează contul unei persoane și nu virează sumele către executor, este chemat în instanță, iar instanța poate dispune obligarea terțului poprit (Revolut) la blocarea sumelor din cont și plata/consemnarea lor către executorul judecătoresc.

Dacă instanța validează poprirea dar terțul poprit (Revolut) nici de această dată nu se conformează, executarea silită se va face direct împotriva lui. Instanța poate respinge cererea de validare a popririi dacă nu sunt îndeplinuite condițiile legale.

Validarea popririi este necesară doar atunci când terțul nu dă curs dispoziției de poprire primită de la executor. Vom vedea dacă de acum înainte Revolut va da curs acestor dispoziții de la executor și va bloca aceste conturi sau va refuza aceste popriri. În cazul refuzului, se vor constitui dosare de validare a popririi și instanțele vor trebui să decidă dacă este legală și validă poprirea și dacă Revolut poate fi considerat terț poprit în acord cu normele legale din România. 

Contestația la executarea silită se va putea face în aceleași condiții ca până acum, dacă sunt motive și temeiuri care să o susțină. Apărările în cadrul validării popririi pot fi făcute în condițiile de Procedură Civilă, important fiind termenul de o lună în care poate fi cerută validarea popririi, dar și analiza altor condiții legale privind titlul executoriu sau alte incidente execuționale. Fiind o situație complexă din punct de vedere juridic, este indicat ca strategia de apărare și reprezentarea să fie făcute de/printr-un avocat.

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

  1. Instapress

    Felicitari pentru articolul interesant pe care l-ai scris despre posibilitatea popririi conturilor Revolut. Tinea cont de toate informatiile si dezvolta o discutie completa despre subiectul abordat. Este clar ca aceasta schimbare va afecta modul in care oamenii isi utilizeaza conturile Revolut si este important ca ei sa fie constienti de aceasta schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente