În cadrul biroului nostru s-a negociat și s-a semnat o amplă convenție privind drepturile și obligațiile părintești. Denumit în practică și plan parental, convenția menționează în amănunt modul și timpii de exercitare a drepturilor și obligațiilor părintești. Domiciliul alternativ pentru copil (custodia alternativă), câte 2 săptămâni la fiecare părinte, a fost deja testat cu succes de aceștia în ultimul an. Ambii părinți au fost asistați de avocați în cadrul negocierii. Menționăm că o astfel de convenție nu are ca obiect negocierea drepturilor copilului și nici negocierea drepturilor părinților, ci strict modul de aplicare a acestor drepturi și obligațiile lor corelative. Se negociază așadar doar modalitățile în care drepturile se exercită și obligațiile se îndeplinesc, prin prisma interesului superior (principal și primordial) al copilului.
Mai jos găsiți conținutul convenției astfel cum a fost semnată și trimisă spre consfințire.
CONVENȚIE PRIVIND EXERCITAREA AUTORITĂȚII PĂRINTEȘTI
Preambul
- Program anterior: Octombrie 2012 – Mai 2013: 7 luni – minorul a locuit cu ambii parinti, conform programului stipulat in conventia din 02.10.2012 ; Mai 2013 – August 2019: 6 ani si 3 luni – noi parintii am decis de comun acord ca minorul sa locuiasca cu ambii sai parinti in mod egal ca si timp, in mod succesiv,: cate o saptamana la mama – cate o saptamana la tata (incepand de duminica ora 19.00). Programul a fost aplicat pe toata perioada sus mentionata;
- Iulie 2019 – prezent (Aprilie 2020) – începand din luna iulie 2019, noi parintii am decis de comun acord ca minorul sa locuiasca in mod egal ca timp, succesiv, cate 2 saptamani la mama – cate 2 saptamani la tata, (incepand de duminica ora 19.00). Programul acesta s-a dovedit a fi foarte eficient și a adus stabilitate în exercitarea autorității părintești.
Stabilire program alternativ 2 săptămâni pentru fiecare părinte pe tot parcursul anului
Noi parintii consideram necesar, eficient si potrivit programul început în iulie 2019 și anume programul alternativ 2 saptămâni pentru fiecare părinte, bazat pe urmatoarele argumente:
- Acordul exprimat verbal si comportamental al minorului, dupa o perioada de “proba”;
- Varsta avansata a minorului (11 ani) și perioada sa de preadolescență și adolescență;
- Inscrierea minorului in clasa a 5-a – volum mare de bagaj pentru scoala;
- Stabilitate crescuta in fiecare domiciliu, legaturi si activitati mai consolidate cu ambii parinti;
- Jurisprudența națională și europeană în acest sens
În acest sens, pentru a evita alte conflicte sau litigii ce s-au născut în trecut, pentru a avea un titlu executoriu, pentru a crea un cadru de legalitate și claritate cu privire la exercitarea drepturilor și obligațiilor părintești ce revin fiecăruia, noi părinții convenim continuarea programului alternativ 2 săptămâni pentru fiecare părinte pe tot parcursul anului, până la majoratul copilului, începând cu data de 01.07.2020 și dorim consfințirea lui de către instanța de judecată. Ne angajam să depunem diligențele necesare pentru consfințirea acestei convenții. În acest sens, prin această convenție, fiecare părinte va ști pentru ce perioadă și obligații răspunde în fața legii.
Se stabileste program de vizita in week-endul dintre cele 2 saptamani – maxim 5 ore in una din cele 2 zile din week-end (sâmbăta sau duminica), in functie de dorinta minorului. Părintele la care locuiește copilul va avea obligația de a indeplini cu minorul indatoririle scolare (teme) în afara programului de vizită din week-endul anuntat prealabil de celălalt părinte (în afara celor 5 ore). Programul de vizită se poate prelungi pe tot parcursul weekendului, in urma intelegerii parintilor, în mod cu totul excepțional. Scopul acestui program este ca ambii parinti sa isi indeplineasca sarcinile de parinti incluzand aspectele educationale si distractive, astfel incat un weekend intreg cu celalat parinte strica balanta rolului activ al parintilor si creeaza minorului falsa impresie ca unul din parinti asupreste – obliga la teme si alte lucruri esentiale – iar celalat parinte are rol de prieten si partener de distractie – ambii parinti inteleg ca rolul distractiei si al educatiei cat si al altor elemente necesare vietii dezi cu zi, trebuie balansat cu delicatete, iar un astfel de echilibru nu poate fi distrus. Minorul va fi educat in spiritul iubirii si responsabilitatii, elemente pe care le va darui mai tarziu familiei pe care si-o va intemeia atunci cand, educat, iubit si crescut de parintii sai va ajunge sa daruiasca familiei pe care si-o va forma tot ceea ce parinti sai i-au daruit lui. Întervalul orar de vizită se va aunța de părintele ce va veni la copil cel mai tarziu miercuri la ora 15.00, pentru a se putea stabili împreună cu celalalt parinte disponibilitatea acestuia, cu excepția cazurilor privind activitatea de baschet (în aceste cazuri părinții se vor anunța cel târziu până vineri ora 15.00).
Chestiuni privind programul de Sarbatorile de Paște și Crăciun: zilele sărbătorilor legale vor fi împărțite egal astfel: copilul va petrece prima zi și a doua zi (până la orele 14.00) la părintele la care locuiește în acea perioadă, iar restul timpului și anume jumătatea celei de-a doua zile și a treia zi a sărbătorii se vor petrece cu celălalt părinte, doar daca ambii parinti isi petrec sarbatorile in țară. În această situație, părintele care va dori să ia copilul în vizită va trebui să meargă la locația unde celalalt părinte își petrece acea sărbătoare. Aceasta este o facultate a părinților și nu o obligație. Ulterior se va relua programul normal.
La data semnarii prezentei convenții minorul incepe sa locuiasca câte 2 săptămâni la mama și câte 2 săptămâni la tată, alternative/consecutive.
Noi parintii ne manifestam acordul comun pentru continuarea programului mentionat – 2 saptamani la tata, 2 saptamani la mama, pana la majorat.
Orice alte eventuale modificari ulterioare le vom agrea doar tinand cont de opinia minorului, de particularitatile de varsta si nevoile reale de dezvoltare ale minorului, prin semnarea unui nou act notarial de comun acord sau in instanta de judecata.
Alte prevederi importante:
- Costurile zilnice de intretinere a minorului (alimentatie, imbracaminte, rechizite etc) au fost si vor fi sustinute in continuare de fiecare parinte in parte, conform timpului egal petrecut cu minorul.
Costurile educationale, activitatilor, cursurilor comune (scolare si extrascolare), costurile privind sanatatea fizica si psihica a minorului vor fi suportate in continuare in mod egal de catre ambii parinti. Vom contribui financiar in mod egal exact in momentul in care situatia o cere, in orice situatie de urgenta aparuta si fara a depasi termenele scadente de plata. Alegere cursurilor sau activităților va fi decisă de comun acord de ambii părinți luând în considerare și opinia minorului.
Motiv pentru care nu a fost vreodata cazul si nici nu este justificata masura pensiei alimentare.
Parintii se obliga sa deschida un cont bancar pe numele minorului, in care sa fie virate alocatia si bursa minorului, cont la care vor avea acces ambii parinti, iar sumele vor fi retrase doar cu acordul ambilor parinti. Sumele depuse în cont vor fi proprietatea exclusivă a copilului și le va putea folosi după bunul plac, cu consultarea părinților.
- La fiecare 2 saptamani, minorul va fi preluat de parintele la care urmeaza sa locuiasca minorul, de la adresa domiciliului parintelui unde a locuit. Minorul se va putea deplasa si pe cont propriu, dar doar cu titlu exceptional pana la varsta de 14 ani.
In lipsa altor intelegeri prealabile scrise, noi parintii ne obligam sa asiguram preluarea copilului de la domiciliile parintilor din Bucuresti, mentionate mai sus.
- Orice alte intelegeri intre parinti privind schimbarea provizorie a programului (pe timp de vacante, sarbatori legale, concedii, momente de criza sau forta majora, evenimente si ocazii diverse, scoli inchise, orice alte solicitari de timp suplimentar petrecut cu minorul, recuperari de zile petrecute cu minorul etc.) se vor analiza, discuta si aproba prealabil de parinti doar in scris, prin mail, sms, whatsapp.
Noi părinții ne obligăm să nu împiedicăm participarea copilului la activități cu celălalt părinte; în acest context opinia copilului exprimată ferm și fără echivoc va trebui luată în considerare de părinți. Flexibilitatea unor astfel de activități este în interesul minorului și decizia minorului va avea prioritate, având în vedere că aceste aspecte vor contribui la creșterea stimei și încrederii de sine a lui.
Ambii parinti inteleg ca factorul de decizie il reprezinta ei si nu copilul, responsabilitatea copilului in alegerea modului in care isi petrece timpul liber va fi definita de parinti pana in ziua majoratului si va implica in interesul superior al minorului echilibrarea timpului de scoala, teme, invatare, odihna si distractie intr-un mod decis de parinti pentru binele minorului. Prin aceasta se intelege ca fiecare parinte in timpul in care copilul se afla la el, decide cum isi va petrece timpul liber
Desi copilul isi poate dori sa petreaca intreg timpul liber in distractie pura sau calatorind cu unul din parinti, aceste activitati reprezinta doar partial si de moment un beneficiu pentru copil, dezvoltarea sa interioara, emotionala, responsabila si echilibrata facand sa fie necesare ambele abordari ale vietii cotidiene si evident echilibrul intre ceea ce tatal dar si mama sa ii pot oferi in timpul pe care acesta il va petrece cu fiecare dintre ei.
Din momentul confirmarii in scris a unor astfel de decizii, acestea vor avea calitatea de obligatie, iar noi parintii ne asumam sa le indeplinim intocmai, fara a mai reveni unilateral asupra lor (cu exceptia unor alte intelegeri de comun acord).
- Noi parintii intelegem si ne angajam sa actionam doar dupa principiul conform caruia parintii detin drepturi si obligatii egale in ce priveste toata evolutia minorului. Ne obligăm reciproc de a înștiința părintele care nu are copilul de tot ceea ce este important în legătură cu copilul: hrană, sănătate , etc in masura in care acestea lipsesc copiluli. Parintii inteleg ca a discuta fiecare masa a copilului, ce imbraca si cum, daca are temele gata la ora 15 sau 19 si alte detalii ale vietii cotidiene reprezinta un element de stres pentru parintele la care se afla copilul si un element de control si intruziune nedorita in viata parintelui la care se gaseste copilul. Ambii parinti inteleg ca sunt dedicati copilului si ca in mod diferit dar complet ei asigura copilului tot ceea ce acesta are nevoie.
Parintele la care nu se afla copilul intelege sa acorde deplina si totala incredere celuilalt parinte in privinta modului in care acesta isi programeaza viata de zi cu zi alaturi de copil. De asemenea ne obligăm să permitem copilului să ia legătura prin orice mijloace de comunicare audio video cu celălalt părinte, insa recomandam parintelui la care nu se afla copilul sa nu sune mai mult de o data la două zile pentru a lua legatura cu copilul.
La sfarsitul fiecarei perioade de 2 saptamani parintele la care a fost copilul va informa celalalt parinte printr-un rezumat, pe mail, despre activitațile sau temele restante ce vor trebui facute de copil, fără a face mentiune despre motivele pentru care acele teme sau activitati nu s-au realizat.
- Noi parintii ne angajam sa respectam intru totul si sa nu actionam impotriva drepturilor celuilalt parinte, chiar si atunci cand nu impartasim puncte de vedere identice, chiar si in situatii de forta majora de orice natura (stare de urgenta, imbolnaviri, cu exceptia recomandrilor exceptionale stabilite de un medic, etc).
Deciziile minore (hrana, timpul petrecut la joaca, etc.) vor fi luate de catre parintele la care se afla minorul in acel moment, care va tine cont de opinia minorului si de interesul superior al acestuia, iar deciziile importante (activitatile scolare, extrascolare si cele extracurriculare) vor fi luate de comun acord de catre ambii parinti.
Astfel parintii inteleg ca interesul superior al minorului este decis de ei pentru binele copilului si ca uneori varsta frageda si lipsa de experienta il pot face pe copil sa aiba opinii contrare interesului dezvoltarii sale pe termen lung, fapt pentru care parinti isi asuma rolul de parinti si decid pentru copil avand permanent in minte si in suflet interesul clar superior al copilului. Opinia copilului va fi luată în considerare de către ambii părinți.
Ne angajam sa respectam intocmai programul agreat in orice conditie, consfintind ca ambii parinti urmarim, constientizam ca prioritar este doar binele copilului si ca nu am pus niciodata in pericol integritatea fizica si viata minorului.
- Noi parintii garantam neingradirea liberei circulatiei a minorului in strainatate, prin acordarea reciproca a declaratiei de iesire cu minorul in afara granitelor tarii, in mod neconditionat si nelimitat, exprimata prin declaratii intocmite pe perioade maxim posibile, conform legislatiei in vigoare.
Costurile intocmirii actelor de identitate unice ale minorului vor fi sustinute in mod egal de ambii parinti: pasaport, carte identitate etc. Doar declaratiile de iesit din tara vor fi suportate financiar de parintele care calatoreste cu minorul in strainatate.
- Noi parintii ne asumam luarea celor mai bune decizii pentru minor in toate planurile vietii sale, in raport si cu posibilitatile noastre financiare. Ne asumam ca vom trata cu maxima seriozitate si deschidere propunerile celuilalt parinte, depunand eforturi permanente astfel incat sa ajungem la puncte de vedere comune in ce priveste deciziile importante (si nu numai) legate de minor, bazate pe argumente/contra-argumete reale, posibil a fi usor probate. Constientizam ca interesul superior al copilului trebuie sa primeze oricaror posibile divergente intre parinti.
Discutiile privind luarea vreunei decizii se vor purta de catre parinti, fara participarea minorului, tind cont de opinia si interesul minorului, dar fara implicarea copilului pana s-a ajuns la un acord.
- Noi parintii ne asumam sa dam dovada de implicare si afectiune sincera fata de minor, excluzand orice forma de abuz fizic, emotional-psihologic, manipulare sau alienare parentala. Ne asumam sa avem deosebita grija sa protejam in fata minorului imaginea celuilalt parinte si a familiei acestuia, rude ale minorului.
Pentru a nu fi afectat minorul in relatia cu persoanele cu care interactioneza in afara familiei (cadre medicale, cadre didactice etc.), parintii se obliga sa aiba un comportament adecvat in raport cu acestea. Părintii se vor implica impreuna in discutiile cu cadrele medicale, scolare, etc, punandu-se in prealabil de acord privind aspectele ce vor fi discutate/dezbatute cu aceste cadre.
Consfintim ca vom incuraja, sustine si respecta drepturile copilului de a avea legaturi egale cu ambii sai parinti, precum si cu rudele, prietenii ambilor parintilor, conform dorintei minorului.
Jignirile, cuvintele defaimatoare, acuzele, certurile sunt strict interzise, atat intre parinti dar indeosebi in preajma minorului, intelegand efectul nociv al acestora.
Cunoastem si garantam respectarea si apararea drepturilor copilului, a interesului superior al minorului, conform legislatiei in vigoare.
9. Autoritatea parinteasca si toate deciziile legate de evolutia minorului se vor discuta si aplica doar de catre noi parintii. Este interzisa interventia de orice fel a oricaror altor persoane in luarea oricaror decizii privind minorul. Comunicarea se va realiza strict intre noi parintii, fara imixtiunea de orice natura a altor persoane.
- Noi parintii ne obligam sa oferim raspuns in termen util la orice solicitare transmisa din partea celuilalt parinte, pe subiecte legate de minor. Pentru promptitudine și bunul mers al lucrurilor in ce priveste minorul, noi parintii ne asumam ca vom transmite raspuns in scris pe mail/sms solicitarii celuilalt parinte in cel mai scurt timp posibil, dar în aceeași zi.
In cazurile urgente se va folosi exclusiv telefonul (apel sau sms) pentru verbalizarea urgentei sau se va da sms celuilat parinte scurt si la obiect, e-mailul este o modalitate de a comunica intre parinti doar atunci cand nu exista urgente, fiecare parinte intelege faptul ca parintele cu care comunica munceste, se afla in timpul programului de lucru, intalniri importante, la piata, la medic, etc. si ca nu are permanent acces la e-mail iar cum telefonul este rareori inacesibil se va folsi aceasta tehnologie de comunicare pentru transmiterea mesajelor, cererilor ce au nevoie de raspuns rapid.
In aceasta privinta, fiecare solicitare transmisa de noi pe mail va cuprinde la final formula “am nevoie de raspuns pana la data/ora de…”. Mailul poate fi sustinut si de informari complementare scrise pe whatsapp, sms sau pe cale orala prin apel telefonic.
Ambii parinti declaram ca detinem tehnologia necesara unei comunicari in scris eficiente si rapide, existand aplicatii de mail cu notificari instant in acest sens, dar luand in considrare diferentele dintre locurile si modul in care fiecare isi desfasoara programul de lucru intelegem ca limitarile de timp pentru a raspunde la e-mail sunt nerealiste si pun o presiune imensa asupra parintelui ce munceste intr-un mediu controlat si intr-un tipar de munca fara flexibilitate, cum interesul parintilor este de a nu se umili sau stresa reciproc ci de a lucre impreuna pentru binele si in interesul superior al copilului, parintii inteleg sa foloseasca telefonul sau sms-ul via telefon pentru urgente si e-mail pentru situatii care nu sunt urgente, avand in aceelasi timp si certitudinea ca si celalat parinte face tot posibilul pentru a raspunde promt si rational.
11. Noi parintii ne asumam ca vom respecta timpul petrecut de minor in liniste si armonie in prezenta celuilalt parinte.
Garantam ca vom asigura acest aspect prin reducerea numarului de interventii in timpul programului celuilalt parinte, exprimate prin: telefoane sau mesaje scrise de parinte catre minor zilnic, cu caracter repetat, eliminarea oricarei forme de “supra-protectie”, “supra-control” al minorului cand acesta se afla la celalalt parinte.
Noi parintii ne obligam sa nu influentam direct sau indirect, sa nu implementam sub nicio forma minorului atitudinea de reticență fata de celalalt parinte sau rudele acestuia, ideea ca ii este interzis sau ca este gresit să se bucure de prezența parintelui sau sau a rudelor acestuia. Vom incuraja relatii cu familiile extinse.
Noi părinții ne obligăm să protejăm imaginea celuilalt părinte în fața copilului. De asemenea noi parintii ne obligam sa comunicam adevarul legat de toate situatiile de viata fata de minor, cu blandete si explicandu-I ce se intampla in anumite situatii si de ce, ajutandu-l sa fie intelegator, bland si bun, aratand sensibilitate si iubire fata de parintele aflat in culpa la un anumit moment dat, insa fara a-l minti pe copil.
- Noi parintii consfintim ca suntem de acord si incurajam participarea celuilalt parinte la orice activitate scolara, extrascolara a minorului, indiferent de programul stabilit, fara insa a influenta schimbarea programului.
Prezenta convenție este formată din 7 pagini, și s-a semnat în 3 exemplare originale, unul pentru fiecare părinte și unul pentru instanță.
Buna seara,
Suntem in curs de divort cu minor si mi s-a parut extrem de interesanta aceasta conventie. Deoarece nu am mai vazut nicio actualizare si niciun comentariu as dori sa stiu daca a si avut succes aceasta conventie in instanta si as mai dori sa stiu daca se poate face o astfel de conventie si la notar.
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
O seara placuta!
da, se poate face la notar sau se poate face acord de mediere ce va fi consfințit de instanța de judecată.
Ce valoare juridica are acest acord? Ce consecinte exista in cazul incalcarii acordului de catre un parinte? Multumesc
Are forță obligatorie, valoare de contract si titlu executoriu. Daca unul din parinti nu il respecta se poate ajunge la executare silita, la daune, la penalitati pe zi de intarziere, etc. Se poate cere si modificarea lui in instanta daca un părinte împiedică exercitiul normal al autoritatii părintesti.