Meniu Închide

Drug testul fals pozitiv și reținerea permisului de conducere sine die

Drug testul fals pozitiv și reținerea permisului de conducere sine die (nelimitată în timp) par a fi probleme mai actuale ca oricând. O știre recentă redată în mass-media chiar de reprezentanții poliției rutiere indică faptul că numărul șoferilor care au consumat substanțe psihoactive (droguri) este îngrijorător de mare și crește de la an la an, de la filtru la filtru. S-a ajuns ca într-o lună să fie depistați mai mulți șoferi care au consumat droguri decât șoferi care au consumat băuturi alcoolice.

Nu susținem sub nici o formă consumul de substanțe psihoactive și nici șofatul după ce s-au consumat acestea. Totuși, ceea ce nu redă poliția în comunicate și nici mass-media nu a completat în știri, este tema testului fals pozitiv, eroare redată de aparatele drug test.

Este deja notoriu că aceste aparate de depistare a drogurilor prezente în organismul uman au erori destul de ridicate, în funcție de producător/marcă.

Conform unui portal, cercetările efectuate la Boston Medical Center arată că testele de droguri produc falsuri pozitive în 5% până la 10% din cazuri.

Conform unui studiu postat de colegii noștri avocați Chiriță și Asociații, în Jurnalul de Toxicologie Analitică a Universităţii Oxford, referitor la aparatele Dräger DrugTest 5000 (Journal of Analytical Toxicology, Vol. 42, nr. 4, Mai 2018, p. 248–254, Oxford Academic), a fost efectuat un studiu asupra unui număr de aproximativ 400 de conducători auto. Rata unui răspuns fals pozitiv (aparatul a indicat că există substanţe psihoactive în organism, cu toate că în sânge nu exista nicio urmă de astfel de substanţe) a fost următoarea: pentru cannabis 14,5 %, pentru amfetamine 23,2 %, pentru metamfetamine 38,4 %, pentru  enzodiazepine 36,4 %, pentru opiacee 65,9 %, pentru cocaină 87,1 %.

Chiar și din practica judiciară reiese o rată foarte mare de eroare a acestor aparate de testare a drogurilor, testele fals pozitive fiind de aproximativ 20-30% în opinia noastră. Poate că poliția rutieră are o astfel de statistică și ar fi bine să o publice, deși a refuzat să dea astfel de declarații Reporterilor de la Prima Tv pentru știrea din data de 30.08.2022, și cred că a mai refuzat și altor jurnaliști aceste detalii. Tăcerea poliției cu privire la rata de eroare a aparatelor pe care le folosește este, din punctul nostru de vedere, extrem de suspectă.

Se pune problema șoferilor nevinovați care nu au consumat droguri și nici un fel de substanțe și a celor care iau anumite medicamente (analgezice, antibiotice, antidepresive, antihistaminice, etc) sub prescripție medicală – medicamente ce permit celui care le ia să șofeze– dar care fac să reiasă prezența unor substanțe psiho-active la verificarea drug test. Deci există problema celor care sunt testați fals pozitiv de către aparatele utilizate de Poliția Română.

În acest context apar câteva probleme pentru cei nevinovați dar depistați la volan: dreptul de a conduce și dosarul penal.

O rămășiță din practicile vechi ale poliției face ca orice șofer depistat cu aceste aparate să fie pus la zid și lipsit pe loc de dreptul de a conduce. Permisul unui astfel de șofer se reține de către agentul de poliție care a constatat fapta. Amintim că procesual penal fapta este una de tip flagrant: șoferul este prins în timp ce conducea un vehicul deși se afla sub influența substanțelor psihoactive, deși nu avea voie.  O dată cu ce agentul constată fapta penală întocmește un proces verbal, proces verbal la care atașează rezultatul drug testului și ulterior șoferul este condus pentru recoltare de probe biologice la institutele medicale autorizate. Totodată agentul reține permisul de conducere, fără a i se mai da drept de a conduce șoferului persoanei respective și fără ca acesta să poată contesta această măsură.

Problema reținerii permisului de conducere fără limită de timp, cu remiterea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulație, deși se știe că aparatul are o mare marjă de eroare și șoferul este cooperant cu organul constatator, declarând adevărul privitor la lipsa oricărui consum cu astfel de substanțe ilegale, deși foarte importantă, este neglijată de instituțiile statului. Rezultatul/raportul toxicologic cu privire la existența concretă a acestor substanțe în sânge vine de obicei în câteva luni. Cei de la Institutele medico-legale motivând această tergiversare tocmai datorită numărului mare de solicitări, deci de dosare penale deschise de poliție.

În toate aceste luni în care situația șoferului este incertă din punct de vedere penal (el neavând la momentul constatării faptei, și nici ulterior în dosar, calitatea de suspect sau de inculpat, dosarul fiind deschis doar in rem, deci doar pentru cercetarea împrejurărilor privind fapta) un singur lucru este cert: acesta nu are are permis de conducere și are dreptul de a conduce suspendat pe termen nelimitat. Acest lucru deși acesta nu a consumat nici o substanță și este cooperant cu organele de poliție, declarând adevărul și numai adevărul.

Reținerea permisului de conducere și suspendarea dreptului de a conduce de la data constatării faptei nu este limitată în timp, deși orice măsură procesual penală are un termen bine definit în lege și este supusă controlului judiciar. Totuși, puterea agentului de poliție este mai mare ca puterea unui procuror ori a unui judecător (care ar putea lua la nevoie, temporar – și sub verificarea unei instanțe – măsura unui control judiciar ce ar putea conține aceste limitări de drepturi) depășește normele procesual penale deoarece dispune nelimitat în timp reținerea permisului de conducere și suspendarea dreptului de a conduce. Aceste măsuri pot subzista câteva luni sau ani de zile până când un procuror va da o soluție de clasare, dacă luăm în considerare că raportul toxicologic va indica că rezultatul drug testului este unul fals pozitiv și deci persoana în cauză nu consumase și nu avea în sânge nici o prezență a nici unei substanțe psihoactive.

În Regulamentul de punere în aplicare a OUG 195/2002 se spune că reținerea permisului este o măsură tehnico-administrativă, deci nu este o măsură procesual-penală. Asta este o rămășiță din vechea legislație, necorelată cu noile drepturi procesuale. Deși este început un dosar penal, dosar în care sau în legătură cu care doar un procuror poate dispune măsuri preventive sau restrictive de drepturi, agentul de poliție constatator ia singur – și fără un control judiciar nici din partea procurorului nici din partea instanței – o măsură tehnico-administrativă nelimitată în timp. Această măsură vizează restricționarea unui drept nu fundamental dar esențial în societatea actuală, pentru majoritatea oamenilor permisul de conducere fiind necesar la locul de muncă, sau însemnând însăși meseria lor.

Această limitare de drepturi se face fără a putea fi contestată, fără să poată fi supusă controlului judiciar. Această măsură va dura până la finalul procesului penal. Posibilitatea abstractă prin care procurorul sau instanța poate să prelungească dreptul de a conduce a șoferului vădit nevinovat pe parcursul procesului penal este în practică rar obținută, procurorii și instanțele motivând că nu au cum să prelungească dreptul de a conduce devreme ce Dovada eliberată inițial de agent este fără drept de a conduce – așa îl obligă legea (deși o Notă a PICCJ le indică că nu este aplicabilă această gramatică în logica juridică conform topicii normelor legale). Doar unii procurori și puține instanțe redau acest drept șoferului nevinovat.

În concluzie, un șofer vădit nevinovat are de furcă cu o legislație veche ce reglementează (încă) o măsură tehnico-administrativ-polițienească ruginită, și trebuie să se lupte să își demonstreze nevinovăția. Reținerea permisului de conducere și suspendarea dreptului de a conduce îi afectează profund drepturile sale, afectând totodată și prezumția de nevinovăție. Este considerat vinovat deși nu este cu nimic vinovat și i se aplică această măsură de amputare a dreptului de a conduce, fără motiv și fără un suport logico-juridic.

Din punctul nostru de vedere se impune modificarea legislației și posibilitatea reținerii sau suspendării dreptului de a conduce dată polițistului să poată fi făcută de acesta doar pe un termen limitat de 30 de zile (de exemplu), și doar cu confirmarea de către procuror și posibilitatea contestării ei de către șofer/făptuitor la instanță. Ulterior suspendarea dreptului de a conduce ar putea fi prelungită de procuror doar în baza unui control judiciar și doar pentru persoanele care ar prezenta un risc sau un pericol social. Pentru orice alte persoane, aceasta măsură nu se impune. Nu putem considera de drept toți șoferii un risc și un pericol public, mai ales în contextul procentelor mari care indică rezultate false la aparatele de detectare. Nu este normal să considerăm -la pachet- toți șoferii un risc și un pericol public. Așadar, conform principiilor de drept procesual, măsurile care limitează drepturi esențiale se iau în mod excepțional, în situații excepționale, proporțional și doar după analiza fiecărei fapte și persoane. Aceasta ar fi normalitatea la care ar trebui să ajungem pentru a  fi respectate drepturi esențiale ale justițiabilului.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

95 de comentarii

 1. Ionel balasoiu

  Buna domnule avocat in seara aceasta ora 24 am fost testat cu aparatul drug test și am fost pozitiv la doua poziții amfetamina și benzodiazepina iar eu nu am consumat așa ceva niciodată și nimik care sa conțină aceste substanțe

  • Avocat ILIE DORIN

   Trebuie sa va faceti aparari in dosar, să cereti dreptul de a conduce pe parcursul procesului penal, si să grabiti expertiza inml si după ce iese raportul de expertiza medico legala, in functie de continut sa vedeti ce este de facut pe mai departe.

   • Konczan Rudolf edvard

    Buna domnule avocat in data de iulie .12.2022 am fost oprit de către poliția rutieră și am fost testat cu aparatul drug test și am fost pozitiv la amfetamina eu nu am consumat așa ceva nici odată iar acum după 10 luni au ajuns rezultatele bine înțeles negativ cat timp ma mai poate tine fara permis ? Vă mulțumesc .

   • Valentin Gheorghe

    Domnule avocat, sunt polițist și pot afirma următoarele: orice dispozitiv sau echipament condus de hardware și/sau software nu este infailibil.
    Tocmai de accea, din punctul meu de vedere, polițistul aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu are posibilitatea și trebuie să aibe capacitatea de a verifica și testa, la fața locului, starea generală a unui conducător auto (echilibru, atenție, reflexe, etc) și, în funcție de aceste aspecte, poate decide utilizarea tehnicii din dotare pentru efectuarea testării suplimentare.
    Faptul că un polițist este în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumurile publice, nu înseamnă că acesta trebuie să acționeze că un robot, fără a ține cont de implicațiile acțiunilor sale asupra persoanelor cu care interacționează.
    Din păcate, însă, fiin oameni, la rândul lor, nu toți polițiștii înțeleg noțiunile de fler și tact.

    • Avocat ILIE DORIN

     Apreciez intervenția Dvs obiectiva și va mulțumesc. Problema este ca legislația și aparatul au “defecțiuni”. Polițiștii lucrează cu legea și acest aparat, neavând ei nici o vina. Ar trebui modificări in sensul de a se preleva probe și de a se face analiza mostrelor de îndată, in 24 h, iar suspendarea sa opereze doar 24 h, ulterior rezultatului expertizei, sa se prelungească de drept dacă șoferul este găsit pozitiv și sa înceteze de drept dacă este găsit negativ. E doar o idee. Ar putea fi mai multe, dacă s-ar dori îmbunătățirea reglementărilor.

     • Valentin Gheorghe

      Clar este o problemă în care posibilitățile logistice nu țin pasul cu legislația, în sensul care dotarea unui laborator cu aparatura necesară pentru efectuarea testelor pentru substanțe psihoactive este foarte costisitoare și, în plus, este supusă și unor proceduri de certificare și autorizare, în baza cărora rezultatele obținute să poată avea putere probatorie.
      După cum vă dați seama deja, în acest moment intrăm în sfera polititicului și a voinței ministerului de resort.

     • Crăciun Mihai

      Bună ziua. Dacă nu am consumat nici un fel de substanțe, pastile interzise pot să refuz să fac testul drug??

     • Avocat ILIE DORIN

      Testul la aparat poate fi refuzat dar trebuie sa mergeți pt prelevare de mostre biologice, in caz ca refuzați prelevarea, săvârșiti infracțiunea de refuz prelevare mostre.

   • Alin Manolache

    Bună ziua aseară am fost oprit și testat cu aparatul drug test și mi-a ieșit pozitiv iar eu nu am consumat niciodată niciun fel de droguri permisul mi-a fost reținut până va ieși proba de sânge (că durata 7 luni ) eu as putea face ceva sa grăbesc analizele să iasă mai repede pt a îmi lua permisul ?

 2. SN

  Va multumesc pentru articol domnule avocat, dar nu ne-ati lasat o abordare alternativa cu organul opresor la momentul flagrantului, daca nu va suparati.

  Eu personal vreau sa cred ca inteleg cum e scrisa legea in tara asta, in comparatie cu majoritatea cetatenilor ca mine fara studii juridice, o si citesc cand am timp si o si interpretez sa ma luminez.
  Va rog sa ne ajutati sa facem fata acestor controale neo-numaispunce.

  La solicitarea testarii de catre agentul de circulatie, eu personal am de gand sa refuz in caz ca mi se cere acest lucru. Pentru simplul motiv ca legea nu prevede acest test de screening. E ca si cum mi-as face eu test acasa de HIV cu niste baliverne de teste cumparate online. Asta inseamna screening. Testul neavand valoare de diagnostic, iar in al doilea rand agentul nefiind cadru medical pentru a avea legal capacitatea de a diagnostica corect consumul de droguri cu acest aparat, consider nul protocolul lor. Consider ca refuzul este dreptul meu, la fel cum procedura din protocol este dreptul lui de a o aplica conform instruirii.

  Va rog sa-mi spuneti daca este corect si legal la momentul solicitarii testarii cu acest aparat, sa cer imediat conform legii, recoltarea de catre un echipaj de ambulanta sau sa ii insotesc la cel mai apropiat centru medical sau iml. Aceasta procedura pare a fi singura interventie reglementata legal, definita ca Recoltare de probe.
  In jurul la aceasta recoltare s-a stabilit legislatia si deschiderea dosarului penal si doar in urma recoltarii se poate stabili vinovatia. Dpdv legal nu refuz recoltarea, agentul nu are cadru legal sa-mi retina permisul, mai ales fara drept de circulatie pentru ca nu exista nici prezumpria de vinovatie si nici de nevinovatie. Si nici dosar penal pentru refuz de recoltare probe biologice nu are cum sa deschida cat timp solicit direct recoltarea. Sa-mi iau un pix si o hartie in masina sa-i scriu cerere cu solicitarea recoltarii pentru a avea dovada ca nu am refuzat?

  Va rog sa clarificati va rog daca este corect ce spun.

  De un an de zile au tot fost articole in legatura cu acest aparat, despre teste fals pozitive si zilnic mediatizata de toate ziarele din tara aceasta actiune politieneasca de a amenda si de a testa abuziv cu acest aparat. Culmea, politia romana a cumparat mai multe aparate si se lauda in presa ca vor dota toate echipajele cu acest drugger test inutil. Au fost defaimati tot felul de oameni nevinovati in presa si numiti public, drogati la volan de tot felul de ziare de nimic.

  Mai era o varianta similara, ca si la retinerea permisului intr-un accident cu victima de exemplu. Pana solutioneaza procurorul dosarul daca are timp, cel gasit vinovat de catre politie la momentul accidentului, sta fara permis mult si bine. Are nevoie de certificat de grefa de la parchet pentru a putea conduce din nou.
  Daca se depune imediat plangere impotriva procesului verbal in urma unui astfel de test pozitiv, se poate redobandi dreptul de circulatie pana la solutionarea dosarului?

  Va multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, aveti dreptate, puteti refuza un astfel de test DACĂ solicitati pe loc probe biologice in cadru unității de medicină legală, și așa nu riscați dosar penal nici pentru drugtest fals pozitiv nici pentru refuz privind prevelarea de probe (aceasta infracțiune există doar dăcă se refuză prelevarea de probe biologice, deci nu și dacă se refuză testul pe care il face polițistul rutier).

   Aici: Daca se depune imediat plangere impotriva procesului verbal in urma unui astfel de test pozitiv, se poate redobandi dreptul de circulatie pana la solutionarea dosarului? vă răspund CĂ NU SE POATE deoarece fapta nu se sancționează contravențional pentru a putea fi atacat cu plangere contraventională acel proces verbal, ci penal, astfel că e cu totul diferită procedura de contestare.

   • SN

    Multumesc pentru raspuns, toata stima!

    Dar sa presupunem ca intalnesc un agent robotizat care nu intelege legea si ‘stie el mai bine’ doar interpretarea personala a aplicarii legii si protocolului, iar dispozitia data de superior in acel moment de a sta intr-un punct fix la filtru nu-i da posibilitatea sa-mi acorde recoltarea de probe legala la solicitarea mea, fara a dovedi mai intai robotizat prezumtia de vinovatie prin acel drugger test.

    Iar dupa cum stiti, permisul alaturi de restul actelor, sunt retinute din prima pentru a fi inspectate. Sa presupunem ca refuza sa-mi restituie permisul si sa presupunem, ca ilegal deschide dosar penal pentru sustragere de la recoltare probe, pentru ca nu este instruit corect si are impresia ca aparatul din dotare are si rol de recoltare asa cum crede fals o institutie intreaga ca are rol de diagnostic. Si asta poate interpreta prin faptul ca aparatul inregistreaza si stocheaza niste date.

    Ce e de facut in acel moment pentru a ramane in posesia permisului fara batai de cap?
    Fiind cuvantul lui impotriva cuvantului meu, eu oricum am dovada de buna credinta ca ii scriu acea cerere si imi poate da pe viitor castig rapid la dosar. Dar pana se ajunge acolo sa ma apar in instanta, tot ma lasa fara permis.
    Alte variante amiabile si rapide sunt?

    Imi trece prin minte, testarea rapida contracost la un centru medico-legal si cu rezultatul, sa solicit sefului serviciului rutier dovada de circulatie sau permisul pana la solutionarea dosarului de catre procuror. Sau mai rapid, depunerea acestei dovezi la dosar, daca e posibil contactul direct cu procurorul. Cu siguranta aici banii de testare trebuie recuperati prin instanta cu politia romana, dar aia e alta discutie.

    • Avocat ILIE DORIN

     nu vă poate retine permisul pentru că nu are temei legal. Ca sa vi-l rețină trebuie ori să deschidă dosar penal – ceea ce nu poate pentru că nu are nici un rezultat al nici unui aparat/tester, ori să aplice o sanctiune contraventionala – ceea ce nu poate că nu va incadrati. Testarea rapidă la alt centru medical înafara unității de medicină legală este o probă extrajudiciară ce nu are valoare în aceste procese penale.

   • Cristi D

    Buna ziua,

    Revin la acest comentariu cu privire la refuzul screening-ului drugtest, dar nu si al recoltarii probelor biologice de catre IML, intrucat nu sunt convins daca mai este de actualitate datorita urmatoarelor aspecte, pe care daca puteti sa le clarificati, as ramane recunoscator:

    1. Am dat de hotararea 130 din 15 februarie 2023 si numeroase articole care atesta faptul ca refuzul screening-ului drugtest, atrage dupa sine suspendarea permisului pana la eliberarea probelor biologice, astfel ca, conducatorul auto nu ar mai beneficia de o dovada pana la aflarea rezultatelor emise de IML
    2.In conformitate cu punctul 1. mai este de actualitate refuzul drug testului pentru a evita un potential fals pozitiv, si, in consecinta, o prelungire peste masura a timpului de asteptare pentru eliberarea rezultatelor de la IML? Scopul era sa nu ramai fara permis, pe perioada cercetarilor biologice.

    Pe scurt, se poate refuza in continuare screeningul drug test, cu cererea prelevarii probelor biologice, dar pastrarea carnetului pana la sosirea acestor rezultate?

    Cu stima,
    Cristi

    • Avocat ILIE DORIN

     nu este infracțiune daca se refuza drugtestul dar se merge la recoltare de probe, dar fiecare decide daca se supune sau nu testării. Agentul nu are temei pentru a reține permisul și a aplica vreo sancțiune, din punctul nostru de vedere fapta neîntrunind elementele constitutive ale unei contravenții.

 3. Barza Florin

  19 iunie 2022, am fost depistat fals pozitiv la cocaina cu drugtestul politiei rutiere. De atunci stau si astept rezultatul de la INML care se misca foarte greu, au ajuns la luna martie cu prelucrarea probelor.

 4. Nicola

  Pe data de 17 iunie 2022 am fost oprita de catre un echipaj de politie si am efectuat un test pentru depistarea substantelor interzise ( renumitul Drugtest…).
  Rezultatul a fost pozitiv Opioide, desi nu am consumat si nu consum substante interzise.
  Prin urmare, am mers la spital pentru a mi se preleva probe de sange si urina, am fost amprentata si fotografiata…
  O luna mai tarziu, pe 18 iulie am mers la sediu DIICOT, unde mi s-a comunicat ca rezultatele analizelor toxicologice sunt negative, prin urmare Drugtest ul a indicat un raspuns eronat.
  Insa am avut in geanta, intr un recipient neinscriptionat doua pastile care mi-au fost retinute de catre politie in acea noapte si pentru care eu inca astept rezultatul in vederea depistarii continutului acestora.
  Mentionez ca este vorbe despre doua pastile de Distonoplant Forte cumparate de la plafar pe care eu le iau pentru combaterea anxietatii.
  Totusi, au trecut 5 luni de cand s-a stabilit inexistenta substantelor interzise in sange si urina.
  Ce pot face? Cat mai am de asteptat pentru a-mi recupera permisul??
  Va multumesc mult!!

  • Avocat ILIE DORIN

   daca expertiza pentru sange – in ce priveste infractiunea rutiera este finalizata, faceti cerere de urgentare a solutiei in dosar. Doar prin cereri și memorii ii puteti grăbi să dea o solutie dosarului.

 5. Ion

  Buna Seara , in data de 29.10.2022 in jurul ore 00:48 am fost oprit de catre un echipaj al politiei rutiere ,(destul de suspect modul in care m au oprit , echipajul venind din contrasens , au vazut numarul de inmatriculare si au intors dupa mine )am fost testat cu aparatul drug test si am iesit pozitiv la amfetamine , mi au fost recoltate probe biologice si trimise la iml iasi.astazi 21.12.2022 dupa 53 de zile am primit rezultatul analizelor , rezultatul fiind negativ la probele biologice ,iar la aparatul drug test am iesit pozitiv, ce este de facut in acest caz, nu vreau sa las lucrurile asa , vreau sa ii dau in judecata , care ar fii pasi si ce despagubiri (daune) pot obtine , momentan am 53 de zile ,si trebuie sa astept sa vina raspunsul de la parchet ,avand in vedere cum se misca lucrurile in romania ,cred ca o sa ajung la minim 60 de zile
  Va multumesc mult!

 6. Cristian

  Buna ziua, va rog sa mi clarificati urmatorul lucru: daca refuz testarea etilotest sau drugtest cu aparatul din dotarea echipajului de politie dar vreau sa fiu testat la proba biologica, cat dureaza si ce se intampla cu dreptul de a conduce pana sa ajunga rezultatul de la probele biologice.

 7. Cosmin1989

  Bună seara domnule avocat. Aceiași problema ca acești oameni am avut-o și eu. Fost dependent de heroină, am făcut tratament cu metadona 2 ani , în vara anului trecut am fost urmărit de politie, eu am ajuns în spatele blocului am coborât din masina cu amicul meu. El a plecat inclusiv cu cheia mașini, ajung în spatele blocului vine masina de politie ma ia la fuga eu sperinduma și fugind după care am rămas pe loc. Mau luat în masina și miau zis ca am fost filmat ca conduceam ca nu mai are rost trebuie sa recunosc ca. Ca , ca ,ca…. ma luat ca pe cei mai mari infractori mau dus la politie. Eu fiind într-un hanorac fără tricou pe mine pantaloni scurți și papuci domnule avocat. Fiind sunat de sora mea sa scot rufele din masina de spălat eu în acea noapte am fost de serviciu asta cu politia se întâmplă la 7 jumate dimineața. Ei știind ca eu fost la serviciu spunându-mi ca am avut noroc azi noapte ca nu au stat de mine ca au avut o speță… ma lăsat nebun… trece asta, ma ia în masina fără nimic acte masina , verificare masina , ce masina am condus , nimic. Aveau ei toate datele necesare. Eram pregătit. Va rog sa îmi lăsați un contact al dumneavoastră, ca am nevoie de cineva cu potențial ca nu vreau sa rămână asa. Miau distrus viata. Eu lucrând la o companie națională, aparținând de ministerul transportului sunt pe jumate concediat și financiar muncesc pentru taxiuri locul de munca avându-l în portul Giurgiu fiind 6 km de oraș, 12 km de la locuință mea din comuna Slobozia. Mau găsit cu metadona ,care adevărat mai luam din când în când su fiind înscris la centrul de recuperare ARAS cocaina care asa ceva nu am consumat. Și thc care da și iarba mai consumam pentru a dormi și a nu mai lua pastile. În momentul testări aveam cel puțin o săptămână de când nu am consumat. Deci 3 poziții cocaina care nu am auzit de ea. Metadon care da am mai luat eu fiind cu retata dar nu mai Luam decât la mare nevoie. Am fost dus la spital , eu cerând asta înainte. Nu au vrut. Am cerut testarea la spital nu au vrut , și au refuzat pe tema ca nu au teste . Domnule avocat. E ceva necurat în situația mea. Va rog sa luam legătură.

 8. Razvan

  Domnul Avocat am și eu o problemă acum 7 luni de zile mi-a fost reținut permisul de conducere fiind oprit și găsit pozitiv la Cocaina și benziodepine ceva de genu vreau sa va spun ca eu consumasem Cocaina cu 3 zile în urma când am fost oprit eram foarte lucid în afara oricărui drog doar că din câte știu rămâne în saliva ce șanse pot avea sa îl mai iau înapoi?

 9. Dumitru Ion

  Buna ziua, in data de 14.08.2022 am fost oprit in Mamaia, jud. Constanta pentru un control in trafic de politia rutier si supus testul drogtest care a fost pozitiv la benzodiazepine cu toate ca n am consumat absolut nimic. Dupa 6 LUNI am primit rezultatul negativ de la INML Bucuresti. Cu toate acestea nici pana azi nu am primit permisul auto. Astept de la parchet clasare, am fost in audienta si tot degeaba. Stau dupa procuror sa mi clasese dosarul cand o sa aiba dansul chef. Am 8 luni fara permis, suspendat pe nedrept. Sunt sanse sa castig in cazul in care se ofera vreun avocat sa ii dam in judecata?

  Multumesc!

 10. Alex

  Bună ziua , am citit articolul dumneavoastră, și am și eu o problema asemănătoare. In decembrie anul trecut am avut un accident (eu și familia mea suntem victime), șoferul care a produs accidentul a cerut drug test și am iesit pozitiv la amfetamina, eu nu am consumat asa ceva, astfel am rămas fără permis și cu o dovada fără drept de conducere. Pe 27 martie am primit rezultatul de la politie (rezultat negativ ) ce trebuie sa fac sa intru în posesia permisului. Eu sunt șofer și am nevoie urgent de permis/dovada).

 11. Alex Bogdan

  Buna ziua . In luna Iulie am fost testat cu aparatul drugtest și am ieșit pozitiv la amfetamina deși eu nu am consumat . După aproape un an au venit rezultatele și au fost negativ la sânge dar pozitiv la urina . Ce este de făcut in cazul acesta . Va mulțumesc

 12. Vlad

  In urma noilor modificari ale codului rutier, ce se intampla daca refuz drug test si cer probe de sange?
  Permisul se retine 12h sau pana cand vin rezultatele de la INML?

 13. Barza Florin

  19 iunie 2022 – 28 martie 2023
  Asta a fost perioada de 9,5 luni in care am stat fara permis pentru aberatiile lor de teste si proceduri.. ei au fost platiti, au avut salarii, concedii, pensii, etc. Am platit si analiza toxicologica 1008 lei. Toate astea in conditiile in care lucrez ca sofer de taxi de 28 de ani. Am fost lasat fara servici, carte de munca, contributii la sanatate si alte drepturi cât si defaimat , plus stresul ! Cine imi plateste toate astea?

 14. Vali

  Buna ziua am fost oprit de politisti si mi a pus aparatul drug test 5000 am fost sicat de rezultat am iesit pozitiv la canabis eu nu am consumat niciodata droguri doar tigari electronice fara nicotina si tigari normale comercializate in magazine astept de 2 luni am sunat si la politie si ei cica nu au trimis nici macar sangele la inml pentru ca vor sa stranga mai multe probe de sange de la alti soferi care consuma am sunat la inml mi au spus ca sunt in urma cu rezultatele din iulie 2022 spune ti mi ce mai pot face am fost si cu avocatul la ei si degeaba

 15. A.i.

  Buna ziua! Daca dau in jufecata politia romana dupa ce primesc dreptul de a conduce inapoi am sanse de castig? Am primit raspuns ca dosarul este in curs de clasare.

 16. Vlad Gheorghe

  Buna ziua. Situatie similara, testat fals pozitiv, permis retinut, dosar penal pana la rezultatele probelor biologice de la INML. As vrea sa stiu daca pot da in judecata incepand de acum sau daca trebuie sa astept clasarea dosarului? De asemenea, se poate da in judecata in stil class action lawsuit ( nu cunosc daca exista metoda aceasta in Romania ) in cazul in care ne-am organiza mai multe persoane in aceeasi situatie? Exista beneficii? Multumesc foarte mult.

 17. Monica

  Am fost testata pozitiv saptamana trecuta pt metamfetamina la drugtest 5000, fara sa fii consumat. Si am rămas fără permis de conducere. Permisul imi este esențial pt viata de zi cu zi. Cum pot proceda sa îmi recapăt permisul pe perioada expertizei IML? Exista vreo posibilitate sa îmi recuperez permisul dc contest decizia lor în primele 2sapt de la eveniment? Care e procedura dc da? Menționez ca primul drugtest a ieșit invalid și al doilea pozitiv

   • Monica

    Dar tot acest timp va dura. Am cum sa îmi păstrez permisul printr o contestație sau o cerere speciala pe perioada judecatei sau pana vine expertiza de la IML?

    • Avocat ILIE DORIN

     nu, dovada se da fara drept de circulatie si de asta nu se poate prelungi, nu se acorda dreptul de circulatie pe aceasta perioada…sunt in curs modificari legislative pentru a se corecta aceasta situatie.

 18. Cristina

  Bună băiatul meu a fost oprit testat,test pozitiv ,cu recomandarea test laborator, normal ca a fost la prelevarea de sânge nu e consumator.I sa dat dovadă pe 15 zile si i sa spus să o prelungească.Dar când a depus cererea ia venit ca nu i se mai aprobă prelungirea.Fave naveta 80 km fara a avea altă alternativă, nefiind alte mijloace de transport fiind de la țară.daca i sa dat dovadă pe 15 zile si acum nu ia prelungit rezultatele normal că nu au venit ce e de facut.multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie de urgență facute aparari, cereri de urgentare, plata expertizei, pentru a beneficia cat mai repede de permis. Trebuie facut plangere la prim prociuror impotriva respingerii prelungirii.

 19. Mihai

  Buna ziua si multumesc pentru articol si raspunsuri! Din fericire am fost testat o data si a iesit negativ, dar am niste nelamuriri

  1) Daca voi fii oprit din nou, planuiesc ds refuz drugtestul si sa cer direct probe biologice dar am citit ca legislatia s a schimbat anul acesta si carnetul se retine oricum pana la venirea rezultatelor.

  Este adevarat? Mai este in cazul asta vre-o diferenta daca refuz sau nu dpv al retinerii permisului?

  2) Avand in vedere ca exista si consumatori responsabili care nu se urca la volan ziua/zilele imediat urmataore consumului, in cazul probelor biologice presupun ca exista niste nivele limita care atesta sau nu daca era suficienta substanta prezenta pentru a fii considerat sub influenta, corect?

  Multumesc mult!

  • Avocat ILIE DORIN

   2. Orice prezenta de substanțe in sânge, indiferent de valoare, atrage răspundere penală, la droguri nefiind praguri ca la alcool.

   1. Puteți merge direct la sânge, refuzând drugtestul. Proiectul de lege de care vorbiți încă nu e in vigoare.

 20. Vasile Relu Neamtu

  Anul trecut in iulie am fost testat si a iesit Amfetamina, am dat probe biologice urina si sange , am platit pentru urina sa vina mai repede rezultatul ,a venit negativ atunci politia a trimis dosarul la procuror cu recomandarea de a mi se returna permisul si inchiderea dosarului, procurorul nu a fost de acord si a cerut si analize de sange ,am facut cerere la procuror sa mi se dea dovada de circulatie pe perioada cat dureaza sa vina rezultatul la sange si mi sa refuzat, au venit dupa 3 luni am fost norocos ,Bineinteles negative, mi sa inchis dosarul si returnat permisul. Acum am dat politia in judecata pentru perioada cat am ramas fara permis si ce daune mi-a provocat pe acesta perioada, am pe 18 septembrie primul termen. Intrebarea mea este cum pot sa fac plangere sau sa -l dau in judecata pe procuror sau ce cale de atac limpotriva decizei procurorului?
  Iar pentru cei nevinovati ramasi fara permis da-ti in judecata politia, recomand.

  • Avocat ILIE DORIN

   impotriva procurorului nu aveti nici o actiune, el nu raspunde pentru deciziile lui decat daca sunt emise cu rea credinta. Puteti sesiza Inspectia Judiciara daca considerati ca a abuzat de functia lui.

 21. Gabriela Axinte

  Aideți sa facem ceva sa dam jos drug test nea nenorocit ne-a lăsat fără servici ne lasă fără mâncare fără copii an casă aideți sa ne strângem sa protestăm erorile care le da aparatu .drug test..mor copii an casă de foame eu și permisu meu erea singura sursa de venit an casă acum Ami moare copii de foame.

 22. Valentin

  Expertiza toxicologica nu merge grabita cu nici o cerere, analizele se fac in ordinea in care au ajuns la iml, abia dupa ce sunt gata rezultatele (30 de zile in cazul meu) le poti plati personal (1088 de lei) pentru a nu astepta pana vireaza politia banii .
  Rezultatul fiind negativ, daune morale am inteles ca nu am sanse sa obtin, dar macar banii de pe analiza toxicologica am sanse sa ii recoperez, si de unde?

 23. Bogdan

  Buna ziua, in data de 16.07.2023 am fost depistat de poliția rutieră cu apăratul drugtest-5000 pozitiv la cannabis, am urgentat analizele și rezultatul la urina și sânge au venit bineînțeles negativ, aștept deja de o săptămâna și câteva zile clasarea dosarului, cât mai poate dura? Cât ma mai poate tine nevinovat fără permis?

 24. Mita Loredana

  Buna seara!Este posibil sa imi iasa ca am consumat droguri daca in urma cu doua saptamani am stat langa cineva care a fumat?Rezultatul testului facut de politist pozitiv ,urina negativ si astept rezultatul la sânge

 25. Constantin vasile

  Buna seara! am o intrebare daca am consumat ultima oara cocaina la data de 3.08.2023 este posibil ca atunci cand fac un test drug la data de 1.09.2023 sa apara pozitiv . Pt ca aseara am facut acest test mi a iesit pozitiv.. iar eu nu am mai consumat de la data de 3.08 adica o luna de zile aproape .. am facut si testul Ia inml astept sa imi iasa rezultatele dar din cate stiu cocaina nu sta mai mult de 4-5 zile in corp .

 26. Teodorescu Simon

  Buna ziua si felicitari pentru rabdarea si bunatatea de care dati dovada domnule Avocat. Doua intrebari am la dumneavoastra: Conform noilor modificari, in clipa in care ajung rezultatele de la INML, putem merge sa ridicam permisul direct fara sa mai asteptam decizia de clasare a procurorului? Si intrebarea doi, in cazul in care sunt oprit, am dreptul sa refuz aceasta chinezarie de Drugtest si sa optez pentru a merge la INML pentru recoltare probe de sange si urina fara sa mai raman fara permis nevinovat din cauza aparatelor lor neconforme?

 27. Liviu Mafta

  Buna ziua!
  Cum intrăm în posesia Raportulului de la INML.
  Rezultatele obținute de la INML au fost transmise polițistului la care am avut dosarul.

 28. Liviu Marian Mafta

  Am contactat polițistul responsabil de caz pentru a obține informații despre cum pot face rost de un exemplar al raportului toxicologic emis de INML. Polițistul mi-a comunicat că a înaintat raportul către parchet și că ce a ținut de el și-a îndeplinit atribuțiile. Va rog să-mi spuneți cum și unde pot face rost de un exemplar al raportului de analiză daca polițistul a clasat către parchet.

 29. Alexandra

  Buna ziua,cu respect domnule avocat! Intr-o situatie la fel de neplacuta sunt si eu. Nu am consumat niciodata niciun fel de substante,in schimb la test am iesit pozitiv la 4 ,in conditia in care primul test a iesit invalid. Am sunat la IML si mi-au spus sa astept o luna,si dupa,cand vor iesi analizele imi comunica suma pe care trebuie sa o platesc pentru urgentare. Credeti ca as avea vreo sansa sa le primesc mai devreme de o luna?Depind de acel permis.
  Si,plus de asta,eram si in perioada menstrei atunci cand s-au recoltat probele,credeti ca as putea avea atat ghinion incat sa intampin vreo problema in sensul acesta?Sa fie eronate?Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente