Meniu Închide

Evacuarea silită pe timp de iarnă – interdicții și posibilități

Evacuarea silită din imobile poate fi făcută oricând, cu anumite excepții expres reglementate de legislația în vigoare. Așadar regula în materia evacuării este aceea că poate fi desfășurată oricând în cursul anului, excepția fiind aceea că nu poate fi desfășurată în timpul iernii cu privire la anumite imobile, decât în anumite cazuri ( excepție la excepție). În toate situațiile evacuarea se poate face doar dacă există o hotărâre judecătorească de evacuare, sau, în cazul imobilelor adjudecate la licitație publică în cursul executării silite, un Act final de adjudecare ce are putere executorie în privința evacuării persoanelor din imobilul adjudecat.

Evacuare silită din imobilele unde locuiește o persoană (singură sau cu alte persoane/membri de familie/concubin/a) nu se poate face în perioada 01 decembrie – 01 martie. Este o interdicție în materia executării silite privind evacuarea. Codul Civil, având în vedere principiul protecției persoanei care nu are un alt imobil pentru a locui, protejează persoana și membrii familiei acesteia, prin interzicerea efectuării evacuării silite în această perioadă. Protecția nu este oferită decât parțial, pe timpul iernii, deși, meteorologic vorbind, în martie suntem în plină iarnă. Amintim că în alte state europene protecția persoanelor ce trebuie evacuate dar nu au locuință este una totală, pe durata întregului an, în anumite condiții.

Interdicția aceasta se traduce printr-un drept al persoanei ce trebuie evacuată, dreptul de a locui imobilul în continuare pe timpul iernii, până la data de 01 martie. Dacă se prevalează de acest drept va trebui să plătească proprietarului echivalentul chiriei/ lipsei de folosință a imobilului pe toată perioada locuirii, până în ziua predării benevole sau evacuării silite. Persoana asupra căreia s-a dispus evacuarea și a fost notificată privind evacuarea, poate renunța la acest drept de a locui pe timpul iernii și poate preda benevol imobilul și în această perioadă, indiferent că are sau nu are o altă locuință.

Evacuarea silită din imobilele cu destinație de locuință nu poate fi făcută în această perioadă de iarnă. Destinația de locuință trebuie interpretată în fapt și nu în drept, adică indiferent că în cartea funciară a imobilului a fost trecută destinația de locuință a imobilului ori a fost notată închirierea ca locuință. Ce interesează în materia evacuării silite este ca la acel imobil să locuiască în fapt, chiar și fără forme legale, cel împotriva căruia există o hotărâre judecătorească de evacuare. De asemeni nu interesează nici dacă acea persoană și-a înregistrat sau nu reședința ori domiciliul pe cartea de identitate la acel imobil ori dacă și-a declarat sau nu locuința în registrele publice ca fiind la acel imobil. Singura chestiune pe care trebuie să o probeze într-un eventual litigiu este aceea că imobilul este locuința sa în fapt și că alta nu are, așa cum vom vedea mai jos.

Totuși în perioada de iarnă se pot face acte în vederea evacuării propriu-zise și anume: se poate face proces de evacuare împotriva chiriașului ori ocupantului, ulterior se poate apela la executor ca acesta să solicite instanței încuviințarea executării silite, se poate  trimite somația de executare ori alte notificări. Ceea ce nu poate face executorul este actul propriu-zis de evacuare silită, acțiune pe care o va amâna după data de 01 martie.

De la norma de mai sus există câteva excepții pe care le vom relata în cele ce urmează. Astfel, o evacuare dintr-un imobil cu destinație locuință este posibilă oricând, deci și în intervalul de iarnă al anului, dacă:

  1. imobilul nu este folosit de fostul chiriaș (actualul ocupant) ca locuință ci cu alt titlu/scop: de exemplu este folosit ca reședință, ca locuință de serviciu, ca punct de lucru, ca loc pentru o activitate comercială ori ca simplu birou de lucru
  2. fostul chiriaș (actualul ocupant) are o altă locuință în care se poate muta de îndată – dovada acestui fapt va trebui făcută de proprietarul ori administratorul imobilului și nu de ocupant, în cadrul contestației depuse de acesta din urmă
  3. proprietarul (cel care a solicitat evacuarea) nu are o altă locuință corespunzătoare pentru el și familia sa – dovada acestui fapt va trebui făcută de el către executor ori în cadrul executării silite, eventual ca o apărare în contestația la executare depusă de ocupant
  4. persoana care trebuie evacuată ocupă abuziv, fără nici un titlu, imobilul locuință. Abuzul constă în aceea că intrarea în posesia și folosința imobilului s-a făcut abuziv de acea persoană, fără a avea îngăduința proprietarului, deci fără a avea vreun contract de comodat, locațiune sau închiriere. Este cazul ocupanților de rea-credință la momentul intrării în imobil dar și pe parcursul folosirii imobilului, ei neavând, nici la începutul folosinței, nici pe parcurs, nici un titlu, act sau contract privind folosința imobilului. Reaua-credință este cea care este sancționată de această dispoziție legală, existând principiul în dreptul civil conform căruia cel de rea-credință nu are nici un drept și nici o protecție legală. Norma nu este aplicabilă chiriașilor, comodatarilor sau locatorilor pentru că ei au intrat în posesia imobilului printr-un contract (chiar și verbal) cu proprietarul, deci au un just titlu, chiar dacă acesta nu mai este în vigoare.
  5. persoana care trebuie evacuată a pus în pericol relațiile de conviețuire sau a tulburat liniștea publică a vecinilor, motive ce au stat la baza emiterii Hotărârii de evacuare. În aceste situații este protejată liniștea vecinilor și drepturile acestora la un trai liniștit, securitatea și siguranța acestora având prioritate în fața dreptului la o locuință ce aparținea celui evacuat. Ipoteza este aceea în care persoana evacuată a fost dovedită în procesul de evacuare ca recalcitrantă și violentă (verbal și/sau fizic), cu un comportament care afectează relațiile de vecinătate precum și drepturile vecinilor, indiferent că vorbim de viața la bloc sau viața la casă.

Chiar dacă legea dă dreptul proprietarului sau administratorului imobilului de a cere evacuarea persoanelor în orice perioadă a anului în cazurile de mai sus, iar foștii chiriași/ocupanții nu au o protecție legală, totuși proprietarul ori administratorul poate cere executorului să suspende sau să amâne evacuarea silită a acestora pentru o perioadă de timp. În atare situații executorul este obligat să dea curs cererii creditorului (proprietarul ori administratorul imobilului) și să dispună suspendarea sau amânarea evacuării până la termenul indicat de proprietar.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comentarii

  1. Aneta

    În casa mea sta cineva care nu a plătit chirie niciodată (2 ani), dar nici ce consuma nu plătește. A fost o înțelegere verbala de folosință. Are restante de plata la energie electrica, nu a plătit apa, gunoi, cablu. Eu locuiesc în alt oraș. Am aflat despre restante când am primit o factura de apa de la vecina mea și am început sa sun la acele companii pt informatii. L-am somat sa plece de foarte mult timp , dar refuza., si nu plătește nimic. Ce trebuie sa fac ca să părăsească imobilul..

    • Avocat ILIE DORIN

      trebuie evacuat in urmatorii pasi: 1. notificare de evacuare prin executor judecatoresc, 2. proces de evacuare, la instanță, 3. evacuare propriuzisă benevolă sau silită prin executorul judecatoresc.

  2. Cornel Stoian

    Suntem mai mulți ( 7 familii) care am achitat 100% sau minim 60%din valoarea de vânzare înscrisă în promisiunea de vanzare- cumpărare notariala a unei locuințe la parterul unei case parter + mansarda, înscriși la Cartea Funciara, în mun. Constanta zonă de mare interes imobiliar acum. Acest lucru se întâmpla în urmă cu 5-7 ani. De atunci am locuit, achitat cheltuieli cu ultilitatile, mai puțin impozitul pe care nu aveam cum, nefiind proprietari. Am tot făcut acte adiționale anuale de prelungire a termenului de punere în posesie… Casa, împreună cu un teren 1800mp a fost executată silit dintr-un proces intentat firmei și administratorului, noi , din oameni care speram sa devenim proprietari acum suntem în pragul evacuării… Firma este falită, administratorul este un om cu multe abuzuri și multe capete de acuzare de înșelăciune … Ce am mai putea întreprinde? Nu avem soluție de locuit în alte părți, am rămas fără bani, nu avem pe cine trage la răspundere? Pe notărițele care ne-au prezentat că fiind alba că zăpada situația juridică…? Mulțumim pentru un răspuns!

  3. Robert Inderjoschi

    Bun seara ! Locuiesc in chirie și , am rămas în urmă cu două luni la plata chiriei deoarece am pierdut locul de munca . Proprietarul mi a spus că , daca nu achit restanțele pana mâine , 29.12 , la ora 14 , va veni să i predau cheile și să părăsesc locuința . Menționez că nu dețin o alta locuință și voi ajunge pe strada . Va rog sa mi spuneți cum trebuie sa procedez pentru a putea rămâne în continuare în această locuință .

    • Avocat ILIE DORIN

      puteti ramane pana la procesul de evacuare, deci puteti sa ii refuzati predarea cheilor, dar acest lucru atrage costuri suplimentare pentru dvs, proces de evacuare si tot ce inseamna o eevacuare silita…Mai bine mai cereti o pasuire sau o iertare de la propritar si va cautati alta chirie.

  4. Andreea

    Buna ziua
    Dacă am tot plătit la timp cu dovada
    Ma poate da afara ca asa vor ei?
    Ca a divorțat soacra si trebuie sa eliberez
    Nu pot face nimic?

    • Avocat ILIE DORIN

      Da, așa cum de cealaltă parte chiriașul chiar dacă plătește totul la zi dar vrea să se mute i ai te de finalul contractului de închiriere, poate denunță oricând contractul și poate pleca după preaviz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente