În înțelesul Legii 174/2018, lege care vine să modifice chestiuni elementare ale Legii 217/2003, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.”
Definiții legale:
– violența psihologică – impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau în orice altă modalitate, șantaj, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar;
– violența fizică – vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante sau la activități cu grad mare de risc pentru viață sau sănătate și integritate corporală, altele decât cele de la lit. e);
– violența socială – impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ sau a locului de muncă, interzicerea/limitarea realizării profesionale, impunerea izolării, inclusiv în locuința comună, privarea de acces în spațiul de locuit, deposedarea de acte de identitate, privare intenționată de acces la informație, precum și alte acțiuni cu efect similar;
– violența spirituală – subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, interzicerea dreptului de a vorbi în limba maternă și de a învăța copiii să vorbească în limba maternă, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile, precum și alte acțiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.”
În sensul legii violenței domestice victimă nu este doar persoana agresată ci și copiii martori la formele de violență suportate.
Serviciul de probațiune desfășoară, potrivit competențelor legale, activități de reintegrare socială a persoanelor sancționate cu măsuri sau pedepse neprivative de libertate pentru infracțiuni care, potrivit prezentei legi, pot fi considerate ca fiind violență domestică.
Serviciile sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice organizate în regim rezidențial, destinate victimelor violenței domestice, cu găzduire pe perioadă determinată, sunt:
a) centre de primire în regim de urgență;
b) centre de recuperare;
c) locuințe protejate.
(3) Serviciile sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice organizate în regim de zi sunt:
a) centre pentru prevenirea și combaterea violenței domestice;
b) centre pentru servicii de informare și sensibilizare a populației;
c) centre de asistență destinate agresorilor.
(4) Serviciile sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice cu program continuu sunt:
a) servicii de informare și consiliere pentru victimele violenței domestice de tip linie telefonică de urgență – help-line;
b) servicii integrate de urgență destinate victimelor violenței sexuale.
(5) Serviciile sociale destinate agresorilor sunt organizate în regim de zi și au ca obiectiv reabilitarea și reinserția socială a acestora, prin asigurarea unor măsuri de educație și consiliere. În condițiile legii, centrele pot monitoriza tratamentul adicțiilor.
(6) Serviciile sociale specializate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sunt oferite în mod gratuit victimelor.
Cum adică “orice acțiune sau inacțiune intenționată de violență… ” ? D-le avocat, violența nu înseamnă nonacțiune !
Domnule Ioan, nu este definiția mea, este definiția ce se găsește textual în Legea 174/2018. Cu stimă, ILIE DORIN, Avocat și Mediator.
Buna ziua!
Am plecat de acasă în urma unui act de violenta fizica.Vecinii au văzut dar nu vor să fie martori.Sotul a schimbat yala.
Pot recupera bunurile personale până la divorț?
Multumesc
Doamna Diana, Da. V-am trimis un email.
Buna ziua, nu inteleg exact impacarea cu victima nu mai este permisa la infractiunea de nerespectare a ordinului de protectie. Eu am obtinut un ordin de protectie , dar se pare ca persoana respectiva nu mai prezinta pericol si s-ar putea chiar remedia conflictul , acest lucru constitue infractiune? Daca deja agresorul a facut apel ala sentinta si inca nu am primit citatie , si eu merg sa imi retrag plangerea oare ordinul de protectie se poate anula sau va fi iarasi proces?
Daca starea de pericol nu mai exista trebuie demarata procedura de revocare a ordinului de protectie ori specificat acest lucru in apel.
Bună dacă judecătoru mi a dat protecție 6 luni, și el a depus recurs ce se poate întâmpla. Multumesc
Depinde de caz. Discutati cu avocatul.
Am ordin de protecție timp de 6 luni insa vreau sa ma întorc acasă la soțul meu. Se poate sa o fac fara ca unul dintr noi sa aibă de suferit din punct de vedere legal? Multumesc!
Da, trebuie să facă el cerere de revocare pentru că nu mai există temeiurile pentru care a fost emis.
Mulțumesc!
cu plăcere. Numai bine, avocat ILIE DORIN.
Am omis sa menționez ca ordinul este definitiv.
Chiar dacă este definitiv atat timp cât au încetat și s au modificat condițiile pt care a fost luat, puteți iniția procedurile de revocare a ordinului de restricție.
Buna seara. Daca persoana protejată încalcă ordinul de protecție, în sensul ca se deplasează la domiciliul agresorului, fără voia acestuia, se dispune vreo măsură? Țin să mentionez faptul ca la domiciliul agresorului, a avut loc ÎNCĂ un act de violență, odata cu vizita inopinată..
De principiu nu, persoana protejata nu are obligații in ordinul de Restrictie. Dar dacă ea s-a dus la agresor, și su existat manevre provocatoare ori alte fapte similare, agresorul nu poate Răspunde pentru acestea. Însuși faptul că se duce la el e un pas spre provocare, doar dacă nu are un motiv întemeiat (copil minor, bunuri de ridicat, etc).
Va multumesc pentru raspuns!
cu placere
Buna seara!concubinul are un ordin de protectie pe6 luni fata de mine copilul nostru si parintii acestuia.Daca incalc eu ordinul si ii duc copilul minor sa il vada care ar putea fi consecintele?In cazul in care doresc doar eu revocarea ordinului de protectie fata de mine si minor ce trebuie sa fac??multumesc
Exercitarea drepturilor părintești nu este o încălcare a ordinului de protecție, deci puteți merge cu copilul la el, fără vreo sancțiune. Dacă dvs doriți revocarea, faceți cerere de revocare la instanța de judecată, probați că au încetat temeiurile pentru care s-a dat ordinul, si, dacă instanța găsește oportun, revocă ordinul.
Buna ziua. Am.proces in curs legat de incalcarea ordinului de protectie al fostului sot. Ordinul de.protectie s a incheiat in septembrie 2019. Intre timp relatiile s au imbunatatit, am incheiat un acord de mediere. Este valabil si considerat ca o impacare intre parti? Va fi acceptat de catre instanta pt a nu se aplica pedeapsa cu inchisoarea? Multumesc.
nu este valabil un acord de mediere ca o cauza exoneratoare de raspundere penală în acest caz, cel mult va fi luat în vedere ca circumstanță sau element atenuant atunci când se va individualiza o pedeapsă și formă de executare a pedepsei.
Judecatorul a intrebat daca este de acord cu munca in folosul comunitatii. Este si asta o varianta si poate inlocui pedeapsa cu inchisoarea? Multumesc.
Munca in folosul comunitatii este o obligatie pe care o dă instanța, dacă există acordul inculpatului, în contextul în care îi va da o pedeapsă cu suspendare. Deci cred ca instanța se va orienta spre o pedeapsă cu suspendarea executării.
Buna ziua. Instanta a decis executarea pedepsei la 1 an de inchisoare. incalcarea ordinului de protectie a avut loc intr- o perioada in care fostul sot era in probatiune, un alt proces cu suspendarea pedepsei de 1 an, perioada nin care teoretic nu ar fi trebuit sa aiba nici o abatere. Acum probabil s-au cumulat cele doua. Nu cred ca se mai poate face nimic…
depunde daca faptele au fost comise în concurs, pluralitate intermediară sau recidivă. Luați o consultanță la un avocat ca să înțelegeți ce s-a întâmplat și ce mai e de făcut, dacă mai e de făcut ceva…
Multumesc
Bună ziua!
Dacă a fost emis un ordin de protecție pe o perioadă de 6 luni pe numele soțului iar după cele șase luni ne-am împăcat, dar, din păcate, a intervenit din nou violența, pot cere din nou un ordin de protecție?
da, puteti cere din nou ordin de protectie pentru faptele de violență noi.
La ordin de restricție de 3 luni cu măsuri de: păstrare de distanta de 300 m fata de victimă / locuință / loc de muncă
plus fara posibilitatea de contactare telefonică / corespondenta și orice alt mod.
Agresorul poate cere revocarea a ordinului ?
Mai ales daca la mijloc se afla și un copil minor fata de care nu este ordin de protecție.
Doar victima ar putea face o cerere de revocare a ordinului.
Daca se face un acord de mediere ar inceta ordinul de protectie find vorba ca nu este un caz atat de grav?
Daca da , cum ar trebui legal facuta medierea?
Multumesc.
Acordul de mediere nu conduce la încetarea efectelor ordinului. Trebuie cerută revocarea ordinului pe cale judiciara.
Mulțumesc mult.
Cu placere. Succes!
Buna ziua.
Am ordin de protecție împotriva soțul pt 3 luni cu următoarele măsuri: păstrarea distantei de 100 de m fata de mine și locuință. Între timp relațiile s au imbunatatit și dorim sa ne împăcăm. Avem și 2 copii minori. Se poate anula ordinul ?
Mulțumesc.
se poate revoca, cereti revocarea la judecatorie.