Codul de Procedură Civilă a instituit anumite derogări pentru soții care domiciliază/lucrează în străinătate și doresc să divorțeze în România pe cale judiciară fără să fie prezenți.
Legislația națională actuală privind divorțul prevede 3 posibilități pentru soți:
- divorțul pe cale administrativă – prezența obligatorie. Cererea de divorţ pe cale administrativă se face în scris, se depune şi semnează personal de către ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilă delegat. În cererea de divorţ soţii declară pe proprie răspundere că: a. sunt de acord cu desfacerea căsătoriei; b. nu au copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi;c. niciunul dintre soţi nu este pus sub interdicţie; d. nu au mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei;e. adresa ultimei locuinţe comune;f. numele pe care fiecare sau, după caz, numai unul dintre aceştia urmează să-l poarte după desfacerea căsătoriei. Dacă sunt copii minori, soții nu pot divorța pe această cale.
- divorțul pe cale notarială – prezența obligatorie. Cererea de divorț se face în scris, de ambii soți personal sau printr-un mandatar comun, în fața notarului. După 30 de zile de la depunerea cererii de divorț ambii soți trebuie să se prezinte personal (nu se poate prin mandatar ori avocat) la notar, iar acesta va da o Încheiere prin care constată îndeplinite condițiile pentru divorț; încheierea va fi semnată și de soți iar în baza ei notarul eliberează Certificatul de divorț. Dacă sunt copii minori, soții trebuie să se înțeleagă asupra modului de exercitare a autorității părintești, notarul consemnând înțelegerea părinților. Dacă soții nu se înțeleg asupra modului de exercitare a autorității părintești, cererea de divorț este respinsă de către notar și soții trebuie să se adreseze unui mediator ori să inițieze un proces judiciar pentru tranșarea chestiunii.
- divorțul pe cale judiciară – prezența obligatorie dar se poate prin absența de la proces dacă se împuternicește un avocat sau o altă persoană și soțul lucrează sau domiciliază în străinătate. Este calea de urmat când soții nu se înțeleg cu privire la divorț dar și atunci când soții sunt de acord cu desfacerea căsătoriei (fiind varianta indicată atunci când nu se pot prezenta personal la starea civilă sau la notar pentru divorțul prin acord, acest lucru datorită posibilității oferite de Codul de Procedură Civilă de a se desfășura un astfel de proces fără prezența soților). Deci și un divorț amiabil poate face obiectul unei proceduri judiciare de divorț dacă soții sunt plecați în străinătate și nu pot veni în țară, procedura desfășurându-se de către persoana împuternicită de ei să îi divorțeze. Deși divorțul este o acțiune personală și prezența celor doi la desfacerea căsătoriei (așa cum a fost la încheierea căsătoriei) este strict necesară, Codul de Procedură Civilă face o derogare de la personalitatea acțiunii. Astfel un proces de divorț poate fi inițiat, continuat și încheiat printr-un avocat ori printr-un mandatar (orice persoană împuternicită de unul din soți), dacă există un motiv justificat. Motivele justificate sunt enumerate exemplificativ în art 921 din Codul de Procedură Civilă: unul din soți execută o pedeapsă privativă de libertate și deci se află în penitenciar, suferă de o boală gravă care face imposibilă deplasarea, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate, ori altă situație care face imposibilă prezența sa în persoana la proces. Dacă sunt copii minori se va dezbate modul de exercitare a autorității părintești ori instanța va lua act de înțelegerea părinților în acest sens.
Se observă deci că procedura judiciară (a -3-a modalitate pe care o au soții la dispoziție) poate fi desfășurată și dacă soțul sau ambii soți domiciliază sau au reședința în străinătate, fără a se deplasa în țară la proces. Acest lucru spre deosebire de procedura notarială sau administrativă unde prezența personală a soților este o condiție pentru eliberarea certificatului de divorț. Altfel spus, divorțul la notar sau la starea civilă este imposibil dacă soții nu se prezintă personal.
Mandatul dat unui avocat pentru inițierea unei acțiuni de divorț este suficient pentru derularea întregului proces, dacă se face dovada reședinței sau a unui loc de muncă în străinătate; odată făcută dovada reședinței/domiciliului ori a unui loc de muncă în străinătate nu mai este nevoie de prezența personală a soțului respectiv la proces.
Mandatul dat avocatului se probează prin Împuternicirea Avocațială întocmită în baza Contractului de Asistență Juridică. Mandatul dat unei alte persoane care nu are calitate de avocat se dovedește prin procură notarială sau alt document consular în acest sens.
Locul de muncă în străinătate deși nu este stipulat în mod expres în Codul de Procedură ca și condiție pentru derularea procesului fără prezența personală, el se încadrează totuși în sintagma ”se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal”, sintagmă care face posibilă divorțul judiciar fără ca persoana respectivă să fie prezentă, un loc de muncă în străinătate fiind o situație care justifică absența de la proces.
Art 921 Cod de Procedură Civilă: În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator. Articolul indicat face parte din capitolul Dispoziții comune ale Procedurii divorțului judiciar, asta însemnând că reprezentarea prin avocat într-un proces de divorț este valabilă în orice tip de divorț judiciar: divorț prin acord (inclusiv divorț prin acceptarea cererii de divorț făcută de soțul reclamant), divorț din culpa/vina unui soț ori a ambilor, divorț din motive de sănătate ori divorțul cerut după o separare în fapt de minim 2 ani.
E posibil ca eu find an afara Țari nereusind sa ma prezint la un proces de divors aparanduma cu un Avocat . .Trebue o procura notarieala sau direct prin tf sau adresa de email!Multunesc pt răspuns!
Pentru ca sa puteti divorta din strainatate trebuie neaparat sa va reprezinte un avocat. Ii veti da procura notariala la consulatul Romaniei ori la un notar de acolo, procura speciala sa va reprezinte cu puteri depline in proces.
Buna ziua. Locuim si SUA si avem un copil de 11 ani. Dorim sa divortam de comun acord pe cale amiabila si cat mai repede aici la notar. Este posibil?
nu cred ca este posibil, dar nu stiu legislatia de acolo. Chiar dacă ati putea, nu va fi recunoscut in România. Cel mai bine ar fi să dati procură consulară sau notarială unui avocat pentru un divort amiabil la instanță în România, avocat care să se ocupe de tot și să vă ajute să aveți o hotărâre de divorț.
EU traiesc in Italia sunt despartita de fostul sot de 40de ani si vreau sa divortez cum as putea face daca ma puteti ajuta
Da, va putem ajuta. Scrieți mi pe adresa dorin@avocatu.ro
Bună ziua! Mă numesc Nicu și locuiesc în Belgia. Anul trecut pe 2 noiembrie am depus actele de divorț de soția mea care era și este și ea actual în Belgia, am apelat la un avocat din Romania din orașul meu natal.Intre timp am cunoscut pe cineva ,o persoana de origine Olandeza cu care am cumpărat o casă în Belgia unde locuim in chirie de o luna și ceva până terminam cu actele pentru că durează până la sfârșitul lunii iulie .procesul de divorț a rămas pe loc din diferite motive din ceea ce spune avocatul și cred că va dura,eu am întrebat avocatul despre cumpărarea casei in martie anul aceste și mi-a înmânat un certificat sau ceva de genul pentru a dovedi că am în rolul instanței înregistrat un dosar privind divorțul tradus și legalizat ,act pe care notarul din Belgia nu vrea să îl accepte precizând că nu ar fi în siguranță pe când avocatul meu susține că e sigur 100%. Îmi puteți spune va rog daca as fi în siguranță cu acel certificat iar avocatul soției mele nu s-ar putea lega de acesta ca ea sa devina proprietar. Cel mai sigur ar fi divorțul dar cred că nu se va finaliza anul acesta după cum merg lucrurile . Mulțumesc.
depinde de cererea de divort, daca prin cererea de divort se va pronunta si incetarea regimului matrimonial de la data introducerii cererii de divort, atunci totul va fi ok. Acel certificat de grefă…nu vă ajută momentan. Dar puteti face achizitia din punctul meu de vedere.
Bună seara eu sunt în Germania și vreau sa divorțez suntem de acord amândoi el e în tara cum procedez
poate sa va reprezinte cu puteri depline în Romania un avocat, cu procura consulară sau notarială.
Buna seara. Mă numesc R.B., locuiesc in UK împreună cu doi copii minori și doresc sa divorțez de soțul meu, domiciliat în România. Am înțeles că la dosar trebuie atașată copia contractului de închiriere a imobilului în care locuiesc, tradusă. Aceasta copie trebuie și legalizata sau doar semnătura proprietarului este suficientă? Mulțumesc anticipat! Cu respect!
este suficienta semnatura lui, nu trebuie in formă legalizată sau apostilata ci copie simplă.
Buna ziua,as dorii un raspuns va rog,Sotia mea locuieste si munceste in austria santem de acord sa divortam,vrem la notariat,se poate sa o reprezinte un avocat aici in romania sa putem divorta fara sa mai vina ea aici, sau se poate sa o reprezinte macar la depunerea actelor,vrem doar la notar ca merge mai repede,am intelesputem sa cadem de acord de impartirea bunurilor amiabil la notar??noi santem de acord amandoi si a diborta si a impartii bunurile respectiv o casa,avem doi copii minori si asupra lor sa luat o decizie sa ramana la sotie,copii au 17 respectiv 14 .multumesc pentru radpuns
la notar nu poate decat daca vine personal, nu se poate divorta prin mandatar la notar. Dar daca sunteti de acord, poate divorta amiabil prin mandatar la instanta, si dureaza putin daca sunteti de acord pe toate aspectele. Pentru detalii scrieti-mi pe dorin@avocatu.ro
Bună seara domnule avocat.sunt despărțită de 18 ani de soțul meu.acum eu locuiesc în Germania și as dori sa divortam de comun acord.doar ca eu am concediu doar 2 săptămâni și după trebuie sa ma întorc în Germania.nu pot sta în tara 30 zile.Ce trebuie sa fac?
in cazul acesta puteti divorta prin avocat, dati procura unui avocat, si el va reprezinta cu puteri depline, nu mai trebuie sa mergeti dvs la proces, merge el in locul dvs. Pentru detalii scrieti-mi un email la dorin@avocatu.ro
Buna ziua Domnule Ilie, va rog sa ne ajutati intr-o problema, suntem intr-o relatie care vrem sa o finalizam printr-o casatorie, Doamna cu care sunt este casatorita cu un cetatean Italian, nu au nimic in comun nici copii nici bunuri, problema este ca nu poate initia nici o procedura pentru ca nu are certificatul de casatorie. Va rugam sa ne dati un raspuns.. Multumim!!
Putem deschide divorț și putem
Obține certificatul de la autorități. Pt detalii scrieți mi pe dorin@avocatu.ro