Principiul de bază în ceea ce privește obligația de întreținere a copilului, atunci când părinții nu locuiesc împreună, se referă la raportul dintre nevoia celui care o cere (sau căruia i se datorează) și mijloacele celui care o oferă (sau urmează să o plătească). Acest raport dintre nevoia creditorului (copilului) și mijloacele debitorului (părintele) exprimă în final suma la care este obligat cel din urmă. Mijloacele debitorului (părintelui care va plăti pensia de întreținere) se analizează global cu privire la veniturile, bunurile și posibilitățile de realizare a acestora, prin luarea în calcul și a obligațiilor sale legale.
Indiferent de cât câștigă părintele ori părinții, obligația de întreținere privește exclusiv tot ceea ce însumează traiul lunar normal al copilului. Excedentul de sume, sau banii în plus pe care îi dă un părinte copilului dincolo de suma pentru întreținere, nu fac parte din obligația legală de întreținere. Normele ce reglementează pensia de întreținere nu privesc acele sume. Aceste sume-surplus vor avea titlu de cadou ori donație făcută copilului pentru un trai mai bun. Traiul decent pentru copil este obligația legală a părinților. Traiul de confort nu întră în sfera obligației legale de întreținere.
Traiul lunar normal/decent al copilului vizează obligația legală de întreținere. Obligația de întreținere se referă la traiul de zi cu zi al copilului, incluzând cheltuielile și grija față de hrană, îmbrăcăminte, medicamente, analize, scoală, sporturi, hobbyuri, vacanțe, etc. Părinții sunt obligați să participe în mod cât mai egal la această întreținere și să poarte în comun această grijă de copil. Întreținerea presupune și multă muncă fizică necuantificabilă în bani. De regulă fiind căsătoriți, având banii la comun, părinții nu au probleme cu cheltuielile privind întreținerea copilului. Problema se pune la părinții separați.
Obligația de întreținere este obligația de a avea efectiv grijă de cele necesare creșterii și educării copilului. Pensia de întreținere este transpunerea obligației de întreținere într-o sumă de bani ce va fi plătită de părintele ce nu poate avea grijă efectiv de copil, zi de zi, din varii motive. Pensia de întreținere se plătește doar de părintele care nu locuiește cu copilul. Părintele care locuiește cu copilul nu plătește pensie de întreținere, el prestând obligația de întreținere în natură, zi de zi. În practică se folosesc termenii de părinte rezident – pentru părintele care locuiește cu copilul și părinte nerezident – părinte care nu locuiește cu copilul.
Pensia de întreținere a copilului se poate stabili amiabil de către părinți, prin convenție notarială sau acord de mediere consfințit la instanță. Dacă părinții nu se înțeleg, soțul care dorește majorarea sau cel care dorește micșorarea obligației/pensiei de întreținere va trebui să facă un proces prin care să cheme în judecată pe celălalt părinte și să justifice cererea de majorare sau de micșorare făcută. În anumite cazuri se poate cere chiar încetarea plății pensiei de întreținere.
Majorarea pensiei de întreținere trebuie privită prin filtrul raportului dintre nevoie și mijloace, principiu de care aminteam mai sus. Pe lângă acest raport/principiu, legea instituie o limită maximă privind suma datorată. Această sumă nu se referă la nevoia copilului, ci la posibilitatea părintelui de a o plăti, în funcție de veniturile sale. Legea nu instituie o sumă minimă privind pensia de întreținere, așadar acest minim se va raporta la nevoile copilului dovedite în proces ori la salariul minim pe economie.
Pensia de întreținere se plătește lunar. În anumite cazuri se poate stabili și plăti trimestrial sau anual (de exemplu dacă părintele nu locuiește în țară). Pensia de întreținere este un drept al copilului iar părintele care are copilul în grijă nu poate renunța. Debitorul penisiei este părintele nerezident, creditorul este copilul și nu mama ori tatăl acestuia. Pensia de întreținere trebuie cheltuită de părintele cu care locuiește copilul exclusiv privind bunuri și servici de care copilul beneficiază. În anumite condiții, părintele care plătește poate solicita dovezi privind aceste cheltuieli.
Legea fixează limitele maxime privind cuantumul pensiei de întreținere. Astfel, dacă părintele are doar un copil el poate fi obligat la o pensie de întreținere de până la 1/4 din venitul său net, dacă are 2 copii pensia poate fi stabilită într-o sumă de până la 1/3 din venitul său net, iar dacă are 3 sau mai mulți copii, pensia de întreținere la care va fi obligat poate să fie de până la 1/2 din venitul său net. Limita maximă nu se aplică de fiecare dată. Legea menționează că pensia se stabilește într-un cuantum de până la 1/4, 1/3 și 1/2, deci pensia poate fi și mai mică decât aceste fracții. Soții se pot învoi, pot negocia, tranzacționa ori media și fracții mai mari, aceasta fiind clar în interesul superior al copilului; doar instanța este ținută de aceste limite legale maxime. Soții se pot învoi și la plata unei sume fixe (nu procentuale și nici fracționare) sau pot cere instanței să decidă acest lucru. În această situație suma fixă trebuie să acopere nevoile copilului și să fie una serioasă; de principiu se cere ca această sumă să nu fie sub fracțiile de mai sus raportare la salariul minim pe economie. Dacă pensia se stabilește într-o sumă fixă ea se indexează trimestrial, de drept, cu rata inflației.
Când se poate cere majorarea pensiei de întreținere? În orice moment în care părintele care are în grijă copilul nu se mai descurcă cu întreținerea acestuia și celălalt părinte dispune sau ar putea dispune de venituri mai mari. Avem în vedere faptul că la divorțul notarial sau la instanță a fost fixată o pensie de întreținere prea mică ce nu mai corespunde nevoilor actuale ale copilului. Avem în vedere și faptul că părintele actual dispune de un venit mai mare și deci copilul poate beneficia de o întreținere mai bună și de un trai mai bun. În aceste situații se poate discuta amiabil cu celălalt părinte, se poate media conflictul prin expunerea nevoilor copilului, ori dacă aceste demersuri amiabile nu au rezultate, acel părinte poate fi chemat în judecată. Instanța va analiza pensia de întreținere fixată la momentul divorțului, nevoile actuale ale copilului (toate cheltuielile ce îl privesc) și posibilitatea financiară a părintelui chemat în judecată.
Dacă părinții nu au fost căsătoriți ci doar în concubinaj, iar după despărțire nu se înțeleg cu privire la întreținerea copilului, ei pot negocia sau media conflictul sau pot cere instanței stabilirea pensiei de întreținere. În aceste situații, în care nu au nici un act privitor la autoritatea părintească, la locuința copilului și la pensia de întreținere, este oportună fixarea acestor coordonate. Instanța va analiza natura întreținerii prestate până la acel moment de fiecare părinte și, prin raportare la nevoile actuale ale copilului (toate cheltuielile ce îl privesc) și posibilitatea financiară a părintelui chemat în judecată, va stabili suma pe care acesta va trebui să o plătească cu titlu de întreținere.
Când se poate cere diminuarea pensiei de întreținere? Diminuarea pensiei de întreținere poate fi cerută de cel care o plătește atunci când nu mai sunt îndeplinite condițiile legale referitoare la fracție și numărul de copii precum și la nevoile copilului. Surveniența unui copil face ca pensia plătită pentru primul și singurul copil să se diminueze. Avem în vedere ipoteza soțului care are un nou copil cu noua concubină sau soție, și deci pensia pentru primul copil se va diminua corespunzător fracției de care am amintit mai sus. De asemeni, având în vedere că pensia de întreținere se plătește până la majorat dar și că minorul poate munci, pensia se poate micșora dacă nevoile privind întreținerea acestuia scad, acesta începând să se întrețină singur.
Majorarea pensiei se va oferi celui care o cere, dacă sunt îndeplinite condițiile lagale, de la data cererii de chemare în judecată. La fel și în cazul concubinilor ce nu au nici un act privitor la autoritatea părintească, pensia de înmtreținere se va plăti, atunci când fac proces, de la data cererii de chemare în judecată. La fel, micșorarea pensiei de întreținere va avea loc retroactiv, de la data cererii de chemare în judecată și nu de la data rămânerii definitive a hotărârii. În caz de convenție notarială, data convenție va fi data la care părțile se obligă, deci data actului notarial va fi data începând cu care părintele este obligat la plata pensiei de întreținere.
În toate cazurile este indicat dialogul și comunicarea între părinți privind nevoile, modalitatea de întreținere, costurile, problemele legate de copil. Acolo unde nu este înțelegere, părintele cu copilul aflat în nevoie, se poate adresa instanței pentru reglementarea pe cale judiciară a acestor aspecte. Părinții se pot înțelege amiabil și după începerea procesului, deci și pe parcursul procesului judiciar, dacă în cursul procesului comunicarea dintre ei se deblochează și găsesc soluții amiabile la litigiu, singuri, cu ajutorul unui mediator sau prin intermediul avocaților.
Datorită Deciziei CCR nr. 232/ 07.04.2021 instanţele de fond (cazuri concrete la Cluj şi la Roman) nu mai stabilesc direct pensia de intretinere in bani, ci doar daca debitorul refuza sa participe la intretinerea copilului.
depinde de context si de implicarea parintelui in viata de zi cu zi a copilului.
Buna seara..va rog sa mi spuneti daca dupla divort tatal minorilor sa intors inapoi ín casa conjugala,locuim intro casa.Nu se implica deloc ín cresterea minorilor,Cum va fiú cu pensia de intretinere?va multumesc f frumos
chiar daca locuiti impreuna, pensia de intretinere stabilita trebuie platita de catre el. Daca nu o plateste puteti incepe executarea lui silita.
buna ziua, se poate cere diminuarea pensiei alimentare pe baza creșterii cheltuielilor părintelui nerezident?
din cate am cunoștința, ambii părinți ar trebui sa contribuie la creșterea copilului si comsider ca pensia plătită de mine e folosită si in alt scop de fosta soție. plătesc 1500 ron si cred ca 3000 ron(suma platita de mine + cea cu care ar trebui sa contribuie si fosta sotie) e o suma mult prea mare pentru intretinerea unui copil
teoretic da, se poate cere. Parintele rezident prestează intretinere in natură…nu in bani.
nu, pensia se poate cere doar de la data formulării cererii de chemare in judecată.
Mi se poate impune să plătesc o recalculare a pensiei din 2020 de când tot a început să crească salariul minim pe economie?
Pensia alimentara a fost stabilita in prima instanta la 25% din salariul meu net in suma fixa si indexata trimestrial cu rata nflatiei .In felul acesta ea va depasi 25% din salariul meu net .Eu mai am si alte plati si ma voi bloca financiar Este normal ca aceasta pensie sa depaseasca 25% din salariul meu net?
puteti face oricand cerere de diminuare a ei
Ca părinte rezident primesc o pensie alimentara pentru copilul meu în valoare de 130 lei, fiind stabilita cu 10 ani în urmă. Cum trebuie sa procedez pentru majorarea acesteia? Va rog frumos sa îmi spuneți care sunt pașii. Mulțumesc anticipat
Trebuie inițiat proces pt majorarea ei. Pt detalii îmi puteți scrie pe dorin@avocatu.ro
Buna ziua,
Plătesc pensie alimentara pentru copilul meu care are aproape 15 ani.
După divorț, împreuna cu mama copilului, avem custodie comuna.
Copilul locuiește la mamă.
Nu îmi este clar dacă mama copilului încasează sau nu un salariu (idea este ca familia ei deține o firma și este posibil ca ea sa figureze acolo ca salariat, dar este cert ca ea nu lucrează in mod real undeva și nu încasează in realitate un salariu. Știu asta pentru ca se bazează exclusiv pe banii din pensia alimentara pe care eu o plătesc. In plus, am avut nenumărate discuții despre angajare, doar ca ea refuza sa muncească pentru ca, o citez: “nu-mi place”).
Dilema mea este următoarea: pot cumva sa direcționez banii din pensia alimentara doar pentru îngrijirea copilului (care este lumina ochilor mei) nu și a mamei copilului?
Pentru ca îmi este clar ca ea folosește o parte din bani pentru ea personal, in detrimentul copilului. Pe scurt, eu ii susțin financiar pe amândoi, chiar dacă sunt divorțat de câțiva anu deja și sunt in alta relație acum. M-am gândit la plata in natura, dar sa fac eu cumpărăturile este foarte complicat dpdv logistic, deci nu prea ar fi o varianta potrivită.
Mulțumesc din suflet
nu aveti cum sa ii directionati direct copilului. Ea fiind cea care il are in grija, ea trebuie sa incaseze banii si sa cumpere cele necesare copilului. Puteti obtine o diminuare a pensiei, pe cale judiciara, daca este prea mare.
Bună ziua,
Locuiesc în Anglia și sunt divorțată cu 2 fete în custodie comună , divorțul pronunțat în România. Ex- ul plătește pensia alimentară stabilită la divorț , nu e o problemă cu acest aspect . Fetele nu au fost duse în acești ani în nici un concediu cu el, eu am mers cu ele în fiecare an undeva fără ca el să plătească nimic . Întrebarea mea e ce trebuie să fac pentru mărirea pensiei alimentare , cum să procedez , trebuie să deschid proces? Și cat costă aproximativ? Și aici viața s a scumpit și au crescut nevoile , nu mai îmi permit să le duc în concediu cum îmi permiteam înainte . Vă rog să mă sfătuiți ce am de făcut. Multumesc
da, se poate face cerere de majorare a pensiei de intretinere raportata la nevoile actualizate ale fetelor.
Îmi cer scuze în primul rand
Mi se face sila doar când vad cata nedreptate și discriminare se face împotriva tatalui , datorita practicilor vechi în care mama e superioara tatalui . La data de 16 .08.2010 asociatia TATA solicita avocatul poporului sa sesizeze curtea constitutionala cu privire la discriminare tatalui în codul familiei ( documentele fin publicate pe net la accesul tuturor) . Sunt foarte nemulțumit de decizia instantei de judecata deoarece eu nu am vrut niciodată luare minorului de lângă mama.incercand înțelegerea , comunicare , implicare , îngrijire și tot ce tine de minor ,timp petrecut de minor la ambele domicili , eram de părere ca minorul are aceiași nevoie de mama ca de tata și pe lângă noi mai erau bunici ambele părți , frați etc într-un cuvânt familia. ( vorbesc de cazul meu nu știu alt caz ,sunt părinți indiferenți și tați și mame nu are rost sa aruncam cu noroi ,cunoastem cazuri de ambele părți )Menționez ca eu mam implicat în totalitate în minor încă de la naștere: îngrijire,spălare, hrănint, trezit nopți , grija ,timp ,afecțiune, dragoste și tot ce tine de minor având o strânsă legătura cu minorul demonstrând ca nu eram incapabil sa am grija de el dar pârâta a refuzat totul motivând ca nu vrea sa stea minorul atâta timp la domiciliul meu și ca nici o instanta nu îmi va da program comun cu mama ca mama are mai multe drepturi . Pe tot parcursul procesului încercând înțelegerea cu mama încercând sa ma gândesc la binele minorului și la creșterea lui pe termen lung fără a simți lipsa cuiva , dar deficare data mama refuza încercând sa ma răcească sentimental deoarece știa cât de mult inseamna minorul pt mine , ea se gândea cum sa ma racaie și sa sufăr nu la minor. Instanta mia dat drept de vizitare modelul clasic deși ceream drept egal acum voi face recurs pt încălcarea drepturilor mele și dacă tot nu mi se va face dreptate voi merge mai departe formând o plângere la CEDO pt încălcarea drepturilor mele .MAMA ESTE EGALA BARBATULUI SI BARBATUL ESTE EGAL MAMEI , MINORUL NU PUTAND SA FIE DESPARTIT DE MAMA DOAR 9 LUNI CAT E DEPENDENT DE EA .
vă dau dreptate in proporție de 100%. Sper să vă câștigati drepturile pe cale judiciara.
Buna ziua
Am fost dat in judecata pentru continuarea platii pensiei de intretinere, la majorat a incetat, eu acum sunt recasatorit si am un minor in scoala primara, ea poate obtine aceasi suma ca inainte, adica tot 1/4 sau scade automat cum ati spus dvs la 1/3, impropiu spus scade dar ii voi da doar jumate din acei 1/3 ei ?
Multumesc
apărati-vă și cereti diminuarea cotei si implicit a sumei aferente cotei.
Multumesc frumos
Sanatate si numai bine
cu placere, numai bine.
Buna ziua! Platesc pensie alimentara, in urma divortului, pentru 2 copii minori, in cuantum de 1/3 din venitul net. Ulterior m am recasatorit si de aproximativ o luna am un alt copil. Pot cere in instanta scaderea pensiei alimentare? Pana la ce procentaj? Mulțumesc!
da, puteti. Se scade nu doar procentual ci valoric, ar trebui fixata pe valoare fixă.
Buna ziua! In urma cu 10 ani, tatal copilului a fost obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 1/6 din veniturile nete, insa acesta declara venituri foarte mici,desi in toti acesti 10 ani si-a cumparat bunuri mobile si imobile, merge in vacante in strainatate, iar copilului nu ii da decat o pensie de 500 lei pe luna. As vrea sa cer majorarea pensiei de intretinere pentru copil si sa fie in cuantum de 1/6 dar nu mai mica decat 1000lei pentru ca nevoile copilului sunt destul de mari la ora actuala. Credeti ca as avea castig de cauza? va multumesc!
da, este oarecum fezabil. Puteti cere o pensie in sumă fixă, dar trebuie să dovediti că el isi ascunde veniturile…ceea ce e f greu de dovedit la instanta, dar nu imposibil.
Buna seara,
Am o problema cu fostul sot legata de pensia alimentara. In noiembrie 2022 am divortat amiabil la notar, dar in conditiile lui si anume pensie de 500 lei lunar. Intre timp nevoile copilului au crescut la fel si cheltuielile datorate inflatiei. Mentionez ca salariul lui este de 3200 lei declarat. Pot obtine o pensie mai mare in raport cu veniturile? Ce trebuie sa fac pentru asta?
Imi tot spune ca daca nu mi convin cei 500 lei si oca o tine 3 zile pe saptamana nu mi mai da banii si o ia el 4 zile dar sa ii platesc eu acesti bani. Eu nu doresc sa o tina el, ci doar sa si indeplineasca obligatiile. Ce se poate face daca declara acest venit dar castiga mult mai multi bani pe alte cai? De asemenea si a schimbat si locuinta, fapt ce nu justifica venitul sau de 3200 lei.
Solutia este sa il chemati in proces si sa cereti majorarea pensie de intretinere la un cuantum suficient pentru nevoile copilului.
Bună seara,în Ianuarie 2023 am depus cerere de diminuare a pensiei alimentare datorita faptului ca sursa mea de venit este cu aproape 1/2 mai mica.In Ianuarie 2024 am avut abia primul termen de judecata,dar avocata fostei soții a legat de procesul de micșorare a pensiei o cerere de cerere de scoatere a mea din drepturile părintești datorita faptului ca in timpul căsătoriei copii au avut de suferit psihic,o totala aberație.In acel moment am depus o cerere sa judece separat,și a spus ca amână cauza pentru luna Aprilie 2024.Astazi am avut proces și nu a fost de acord cu judecarea separat și a dat un nou termen pe septembrie 2024.Vom sta 18 luni în total.
Problema este ca in Decembrie anul trecut am întârziat 1 luna pensia și a fost la executor judecătoresc și mi-a pus sechestru asigurator pe casa și acțiunile firmei.Am luat bani împrumut și am plătit.
Nu știu cum sa mai facem,ma va executa dacă nu pot plăti.Ce soluții mai pot avea sa urgentez judecarea,reclamație…..
Va mulțumesc
Nu este motiv de decădere din drepturile părintești. Dar vă recomand să vă luați avocat și să vă faceți o apărare riguroasă.
Dar cum pot obține micșorarea pensiei alimentare mai repede,stau de 18 luni.
Luați avocat să studieze speța și dosarul și să vă facă apărări.
Buna ziua,
Chiar daca la momentul divortului am trecut ca program ca cei 2 minori vor petrece cu mine ( tatal ) doar 2 weekenduri pe luna, in realitate impartim in mod egal timpul petrecut cu ei. La momentul divortului am agreat o pensie alimentara de 3000 lei fara sa discutam de partaj. Acum atingem si acest subiect, m-am inteles cu fosta sotie sa reducem pensia alimentara la 1000 lei ca si o compensare pentru sulta ce mi-ar reveni pentru casa si masina ce ii vor reveni. Repet, impartim in mod egal timpul petrecut cu cei 2 minori, evident participam in mod egal insa cu toate astea am agreat sa ramana totusi o suma modica de 1000 lei lunar. Pentru mine e important si sa actualizam programul asa cum este in realitate si anume 50/50, ce solutii legale sunt?
mergeti la notar si faceti o intelegere pe o pensie de 1000 lei lunar, sau faceti proces la instanta pentru a consfinti o astfel de intelegere.