Meniu Închide

Noi infracțiuni de evaziune fiscală – neplata impozitelor și contribuțiilor sociale

Guvernul a introdus noi infracțiuni de evaziune fiscală din martie 2022 raportate la neplata impozitelor și contribuțiilor sociale.

Prin Ordonanța de Urgență nr 130/2021 publicată Monitorul Oficial nr. 1202 din 18 decembrie 2021 au fost adoptate o serie de măsuri legislative fiscale. Printre noile dispoziții se numără și chestiuni de politică penală fiscală. Mai concret, s-au incriminat noi fapte penale. Noile infracțiuni de evaziune fiscală au fost adaugate prin modificarea legii evaziunii fiscale nr 241/2005, adăugându-se un nou articol – 6 indice 1.

Printre faptele care atrag infracțiunea de evaziune fiscală se numără și neplata CAS și CASS.

Noile fapte incriminate se referă la reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute de lege. Legea amintită mai sus a fost suplimentată cu o listă de impozite și contribuții care atrag tipicitatea infracțiunii de evaziune fiscală, listă pe care o redăm mai jos. Prin noile norme se urmărește creșterea încasărilor la bugetul de stat și eradicarea fenomenului de evaziune fiscală.

Astfel, începând cu 01.03.2022, va constitui infracțiunea de evaziunea fiscală reținerea și neplata ori încasarea și neplata următoarelor impozite:

 • Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română
 • Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă
 • Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală
 • Impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor
 • Impozitul pe veniturile din arendă
 • Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi
 • Impozitul pe veniturile impozabile obținute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii
 • Impozit pe veniturile sub formă de dividende
 •  Impozitul pe veniturile din pensii
 • Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc
 • Impozitul pe veniturile din alte surse (altele decât cele relative la profesiile liberale)
 • Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o
  persoană juridică
 • Impozitul cu reținere la sursă pe veniturile obținute din România de
  nerezidenți
 • Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul
  personal
 • Contribuția de asigurări sociale (CAS)
 • Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
 • Contribuția la Fondul pentru mediu

Modificările punctuale la Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale le redăm mai jos:

După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu următorul cuprins:

Articolul 6^1 alin. (1) Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.

Prevederile privind clemențele la evaziunea fiscală adoptate prin Legea 55/2021 se aplică și noilor infracțiuni.

Astfel, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro și se achită integral pe parcursul procesului penal, se aplică pedeapsa amenzii penale. Dacă prejudiciul este sub 100.000 euro și se achită integral pe parcursul procesului penal, amenda este facultativă pentru instanță. Dacă prejudiciul este sub 100.000 euro și se achită majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, toate aceste achitându-se integral pe parcursul procesului penal, fapta nu se pedepsește, aplicându-se dispozițiile privitoare la cauza de nepedepsire prevăzută de art 16  din Codul Penal. Se impulsionează așadar recuperarea prejudiciilor generate de faptele de evaziune fiscală.

La articolul 10, alineatele (1), (1^1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda.


(1^1) În cazul în care prejudiciul produs prin comiterea faptelor de la art. 6^1, 8 sau 9 nu depășește valoarea de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se pedepsește, aplicându-se dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.


(2) Dispozițiile prevăzute la alin. (1) și (1^1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1) sau (1^1). (nn – ca
uza de nepedepsire sau de atenuare a sancțiunii penale la evaziunea fiscală se poate aplica unui inculpat doar o dată la 5 ani).

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

 1. Florin

  După cum vad, aceasta lege încurajează evaziunea fiscala. După cum am înțeles ca plătești numai în cazul în care ești prins dintr o,, greșeală „a evazionistului iar dacă spui ca ai evazionat o anumita suma plătești cât cere anaf ul și ai scăpat, ești liber la furat în continuare. Eventual cred ca te împrietenești cu inspectorul și nu mai ai probleme cu statul ci cu parandărătul.Cu doua luni în urma ma uitam cum un tip în fata geamului meu parchează. Nu l băgăm în seama dar coborând din mașină acesta se ținea de zidul blocului de beat sau drogat ce era. Iar în acest hal l am mai văzut de multe ori. Asa îmi explic cum acest tip beat sau drogat pe care îl vad pe geam zi de zi mäna de la spate o tânără cu greutatea jumătate din greutatea lui și după cum se vede fac VIDEOCHAT de la ora 17 pana a doua zi dimineața când merg în alta locație.Intereseaza ANAFul dacă aceștia plătesc sau nu dările la stat pentru prosteala pe care o fac pe internet cu străinii si pentru care după cum se poate vedea se câștigă binișor. Și ca aceștia or fi mulți în tara asta unde o,, lucratoare”este supravegheata de un PESTE pe banii căreia trăiește și el. Modelul fraților TATE. Ei știu sigur legile și știu ca nimeni nu o sa le descopere aceasta afacere de noapte.

  • Avocat ILIE DORIN

   dacă cunoasteti fapte legale si vreti sa indreptati oarecare lucruri de care aveti cunostinta, aveti posibilitatea sa denuntati fapte penale de care aveti cunostinta, deci sa faceti denunt impotriva celor care fac infractiuni – cum ar fi cea indicata de dvs ca fiind probabila – evaziunea făcuta de a cea fată care face videochat fără să plătească taxe din banii câștigați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente