Verificarea măsurii asiguratorii este o nouă instituție procesual penală care vine să reglementeze o lacună legislativă veche. Această nouă prevedere privind procesul penal a intrat în vigoare în data de 28.02.2021, odată cu reglementarea normelor privind Parchetul European.
Prevederea se aplică tuturor proceselor penale (nu doar cele prin raportare la infracțiunile și procedurile relative la Parchetul European), fiind modificat Codul de Procedură Penală prin introducerea unei noi instituții procesual penale și anume verificarea periodică a măsurii/măsurilor asiguratorii dispunse în procesul penal.
Astfel că prin articolul 19 punctul 2 din Legea 6/2021 se introduce în Codul de Procedură penală un nou articol 2502 cu denumirea marginală verificarea măsurii asigurătorii, având următorul cuprins: în tot cursul procesului penal, procurorul, judecătorul de cameră preliminară sau, după caz, instanța de judecată verifică periodic, dar nu mai târziu de 6 luni în cursul urmăririi penale, respectiv un an în cursul judecății, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea sau menținerea măsurii asigurătorii, dispunând, după caz, menținerea, restrângerea sau extinderea măsurii dispuse, respectiv ridicarea măsurii dispuse, prevederile art. 250 și 2501 aplicându-se în mod corespunzător.
La modul de verificare dispus de procuror, de judecătorul de cameră preliminară sau, după caz, instanța de judecată, se va putea face contestație. Contestația va viza modul de verificare și dispoziția de menținere, restrângere ori extindere a măsurii asiguratorii din ordonanța procurorului sau încheierea judecătorului de cameră preliminară sau, după caz, instanței de judecată. Contestația se va raporta la motive de nelegalitate și netemeinicie inițiale ori survenite după luarea măsurii asiguratorii.
Contestația la măsura verificării dispuse în cursul urmăririi penale de procuror prin Ordonanță se va depune/formula în 3 zile de la comunicarea ordonanței către inculpat sau persoana vizată de măsura asiguratorie. Contestația se soluționează de judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza pe fond, cu citarea celui care a formulat-o, în cameră de consiliu, cu participarea procurorului.
Contestația la măsura verificării dispuse în cursul judecății de către judecătorul de cameră preliminară sau instanța de fond ori de apel se va depune/formula în 48 de ore de la pronunțare sau de la comunicare, fiind soluționată de judecătorul de cameră preliminară ori instanța ierarhic superioară în 5 zile de la înregistrare, cu citarea celui care a formulat-o, în ședință publică și cu participarea procurorului.
Verificarea măsurii va fi făcută cel mult anual în fază de judecată și cel mult din 6 în 6 luni în fază de urmărire penală. Totuși, nu se menționează expres dacă lipsa/omisiunea verificării conduce la încetarea de drept a măsurii. Prin extrapolare la măsurile preventive, considerăm că lipsa/omisiunea verificării sau verificarea peste termenul maximal de 1 an sau 6 luni fac să înceteze de drept măsurile asiguratorii.
Fiind o dispoziție de drept procesual norma este de imediată aplicare, astfel că va fi incidentă în toate dosarele unde actualemente există astfel de măsuri asiguratorii, procurorii sau judecătorii fiind obligați, în termenul legal, să verifice legalitatea și temeinicia acestor măsuri.
Bună ziua. Sunt căsătorită de 17 ani. Am doi copii 10 și 15 ani. Acum 7 ani am fost înșelată de soț. Se întâlnea cu o doamna în prezenta copiilor și le spunea ca aceasta va fi mama lor. Eu munceam de dimineață până seara. El neavând ocupație cauta sa facă numai prostii. Mi-a adus-o pe acea doamna în casa la ziua unuia din copii prezentând-o ca fiind cumnata nu știu cui. Am trecut peste astea am zis ca se schimba. De la aceasta pățanie s-a schimbat numai în rău. Nu muncește găsind motivul ca eu nu îl las sa muncească ca sunt geloasa și îmi spune ca sunt obligata sa îl întrețin. În casa nu face nimic curățenie mâncare teme la copii, toată ziua se joaca pe telefon și se uita la TV și ma așteaptă pe mine când vin de la munca sa ii fac mâncare și sa ii pun farfuria în fata. Are numai idei proaste a luat copilul cel Mare pe afara cu pretextul ca îl duce sa se distreze și la dus la un prieten și la pus sa bea alcool. Ia adus la 15 ani o fata în casa spunând ca eu sunt comunista și copilul tb sa aibă femeie. Pe mine ma desconsidera în fata copiilor făcându-mă în toate felurile și ma amenință că mă omoară sau ma distruge dacă divorțez de el. Fata de copilul cel mic are un comportament f. Urat îl face analfabet. Pe cel Mare la pus împotriva mea ca nu am acceptat prostiile lui. Ma urmărește zicând ca am amanți. El are o boala tulburare depresiva bipolara. Am șansă să câștig copii sa stau liniștită sa îmi pot educa copii cum trebuie. Îmi mai spunea ca eu dacă voi face ce a făcut el ma va omori-adică dacă îl înșel. Eu am depus cererea de divorț. Sper sa am norocul sa câștig copii sa ii pot educa în liniște și cum trebuie.
Aveți șanse sa câștigați. Luați un avocat sa va ajute in proces.
Buna seara.Am platit un avans in vederea cumpararii unui apartament de la un dezvoltator drept pt care s-a incheiat un antecontract vinzare cumparare autentificat de un notar public.Dezvoltatorul nu prezenta probleme inmomentul incheierii antecontractului..nici financiare..nici funciare..chiar se realizase si intabularea individuala a apartamentelor.Insa cind sa finalizat constructia si mi sa aprobat creditul
a fost instituit sechestrul asiguratoriu prin ordonanta procurirului asupra bunurilor dezvoltattorului acesta nemaiputind semna actul vinzare cump..Specufic ca din cele 48 de ap cit are imobilul 37 au fost vindute deha sechestrul fiind pus pe restul de 11 +parcari
Mai am vreo sansa sa-mi recuperez avansul(20000€)sau sa mai cumpar apartamentul dupa solutionarea urmariri penale?
Multumesc mult!
O searà buna va doresc!
e destul de delicată problema. După finalizarea procesului penal pe faza de urmărire depinde ce soluție se dă: clasare ori trimite în judecată. Sfatul meu ar fi să solicitați banii de avans înapoi și să vă îndreptați spre alt dezvoltator. Dacă nu vrea să vi-i dea, puteți să îi faceți proces civil pentru restituirea sumei date cu titlu de avans.
Buna ziua.
Stimate D-le Avocat,
Am rugamintea sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez,ca sa ridic cat mai rapid,sechestrul asigurator impus de DNA si inlaturat de Hotararea Curtii de Apel Bucuresti ramasa definitiva,intr-un proces penal in care am fost achitati(un grup de 17 cadre tehnice,din fosta Comisie Judeteana de Fond Funciar si primari de comune din judetul Calarasi).
Mentioneaz ca sentinta s-a dat pe data de 29.07.2021 si probabil o vom primi prin posta,fiecare dintre noi,eu avand sechestru atat pe o suma de bani din BCR cat si pe 2 imobile.
Va multumesc anticipat si astept un sfat de la Dvs.
trebuie să asteptati Hotararea si cu ea să mergeti să se ridice sechestrul.
Buna ziua si va multumesc pentru promtitudine.
Azi,02.08.2021 am primit prin posta Hotararea Definitiva a CA Bucuresti.Ma pot duce cu ea la BCR si la OCPI,direct pentru ridicarea sechestrului ?
Cu speranta ca nu v-am deranjat,va multumesc anticipat.
da, vă puteti duce dvs.
Buna ziua, domnule avocat.
Ce se intampla in cazul in care procurorul in timpul urmaririi penale nu verifica sechestrul asigurator in termenul de 6 luni?
Pana in acest moment ce raspunsuri a oferit practica judiciara?
Multumesc.
măsura sechestrului încetează de drept daca nu este verificată/prelungită.
Bună dimineața ,am hotarare de ridicare sechestru asigurator cu executare menținută definitiv de CA Iași,am depus cerere la ocpi de ridicare sechestru cu toate hotărârile conform cu originalul și am primit răspuns de respingere,ce ma sfătuiți,presupun ca angajații de la ocpi nici măcar nu au citit hotărârile. Cu stima.
faceti plangere impotriva solutiei de respingere de la OCPI.
Buna seara,
Doresc si eu un sfat de la dvs, deoarece nu reusesc sa radiez un sechestru pe imobil de la ocpi. Am ordonanta de clasare intr-un dosar penal, insa in ordonanta se mentioneaza ” mentinerea masurilor asiguratorii inceteaza de drept daca partea vatamata nu introduce actiune in fata instantei civile in termen de 30 de zile de la comunicarea solutiei” . Partea vatamata nu a introdus actiune in instanta civila. Insa OCPI nu face radierea , intrucat imi solicita: ordonanta de radiere a masurilor asiguratorii emisa de procuror cf Ordin ANCPI nr.700/2014 art 195 , al5 (nu e suficienta ordonanta de clasare) si dovada ca partea vatamata nu a depus actiune in civil (? de unde? de la Tribunal ?). Eu am solicitat procurorului radierea sechestrului, insa mi s-a raspuns in scris ca nu au aceasta competenta si masurile sunt incetate de drept, insa ocpi nu ia in considerare acest raspuns. Ce ma sfatuiti sa fac ?
plangere la instanta impotriva incheierii OCPI, in termen.
Buna ziua ,
Daca procesul penal se afla in camera preliminara de aproape 4 ani ,sechestru asigurator este pus din 2018 ,verificare sechestru nu s-a facut nicodata ,din practica judiciara ce raspuns imi puteti da ? Perioada de 1 an care este?De cand incepe?
Multumesc
faceti cerere la judecatorul de camera preliminara pentru a verifica măsura si cereti constatarea incetarii de drept a masurii pentru neverificarea in termenul legal.
Dar eu tot am o dilema in privinta calculari termenului de un an.Nu ar trebui sa astept pana dupa 28 februarie ,sa se implineasca un an de cand a intrat legea in vigoare?
Multumesc mult!
Bună ziua ,parintii mei au decedat , si este un sechestru penal pe apartament achitat de mai bine de 15 ani dar nu se gaseste acea dovada, ei facand adrese catre instituții…ce pot face ca unic mostenitor in acest caz ? Trebuie sa plătesc in caz de acea dovada nu se mai gaseste?unde trebuie sa ma adresez
de principiu trebuie facute din nopu adrese pentru a se constata ca s-a achitat. Daca nu se poaet dovedit, ar mai putea fi făcută o actiune in constatarea prescripției debitului si radierea sechestrului.