Meniu Închide

Obligații noi pentru investitorii/dezvoltatorii imobiliari: aceștia vor putea da spre folosință imobilele doar la terminarea lucrărilor

Astăzi 09.05.2019 au fost publicate în Monitorul Oficial Partea I modificări la Legea 10/1995 privind calitatea în construcții. Noile norme intră în vigoare la 12.05.2019 și prevăd obligații/sancțiuni pentru investitorii imobiliari.

Investitorii/dezvoltatorii imobiliari au o nouă obligație referitoare la permiterea utilizării construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții, atât în cazul investițiilor noi cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe parcursul lucrărilor.

Proprietarii construcțiilor au aceeași obligație referitoare la permiterea utilizării construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții pentru intervențiile asupra construcțiilor existente care nu au fost utilizate pe parcursul lucrărilor

Nerespectarea acestor obligații poate atrage în sarcina dezvoltatorului o amendă contravențională cuprinsă între 20.000 – 40.000 lei.

Prin noile norme li se interzice investitorilor din domeniul imobiliar să dea spre folosință apartamente/case aflate într-un imobil sau complex rezidențial unde încă se mai lucrează, fapt destul de frecvent întâlnit în practică. Începând cu 12.05.2019 darea în folosință va putea fi făcută de investitor doar după recepția finală privind imobilul/imobilele construite. Fără o recepție finală  nimeni nu va putea locui ori utiliza imobilul.

Procesul Verbal de recepție finală la terminarea lucrărilor și Certificatul de atestare a edificării construcției vor fi practic documentele de care va depinde folosirea imobilului de către investitor sau cumpărător.

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

  1. Dan

    Cum procedam ca Asociatie de proprietari privind organizarea receptiei finale pt un complex rezidential dat in folosinta in 2019. Ce obligatii are Asociatia in acest sens?

  2. Avocat ILIE DORIN

    Asociația nu are nici o obligație în recepția lucrărilor. Aceste obligații sunt în sarcina exclusivă a dezvoltatorului. El trebuie să convoace persoanele abilitate să facă recepția finală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente