Meniu Închide

Caracterul executoriu al clauzei privind penalitățile de întârziere aferente onorariului de avocat

UPDATE 31.10.2022, SOLUȚIA ICCJ:

Decizia nr.71 în dosarul nr. 1725/1/2022

 Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Tribunalul Constanţa – Secţia a II-a civilă, în dosarul nr. 3273/212/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept:

Contractul de asistenţă juridică aferent profesiei de avocat, aşa cum este reglementată de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie sau nu titlu executoriu şi pentru penalităţile de întârziere?

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 31 octombrie 2022.

 

____________________________________________

Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată pentru a lămuri o chestiune de drept raportată la întârzierea plății onorariului de avocat. În concret, ICCJ trebuie să lămurească caracterul executoriu al clauzei privind penalitățile de întârziere aferente onorariului de avocat, clauză existentă în contractul de asistență juridică.

Tribunalul Constanța a sesizat ICCJ deoarece un avocat a făcut cerere de executare silită a unui contract de asistență juridică, executare silită ce a avut ca obiect atât onorariul de avocat cât și penalitățile de întârziere privind plata acestuia, penalități inserate în contract sub forma unei clauze contractuale. Judecătoria Constanța a încuviințat parțial executarea silită, doar în ceea ce privește onorariul de avocat nu și penalitățile, motivând că pentru penalități nu există un titlu executoriu. În opinia instanței, contractul de asistență este executoriu doar privind onorariul, nu și penalitățile, acestea nefiind susținute de nici un titlu executoriu care să genereze dreptul la executarea silită.

În acest context, avocatul a făcut apel și a solicitat lămurirea problemei la ICCJ, motivând că un contract de asistență juridică este titlu executoriu și pentru onorariu și pentru penalitățile de întârziere la plata acestuia având în vedere caracterul accesoriu al acestora, accesoriul urmând soarta principalului. Forța executorie se transferă de la onorariul și la penalități, având în vedere inseparabilitatea acestora. Extinderea de drept a forței executorii și asupra penalităților este un efect legal și statutar al normelor privind exrcitarea profesiei de avocat.

În practică există o interpretare neunitară a normelor, unele instanțe reținând că se impune executarea silită și a penalităților prevăzute în contractul de asistență fiind suficient acest înscris sub semnătură privată ca titlu executoriu, unele instanțe respingând executarea silită în aceste situații.

Întrebarea trimisă de Tribunalul Constanța către ICCJ este: Contractul de asistenţă juridică aferent profesiei de avocat, aşa cum este reglementată de Legea nr. 51/1995, constituie sau nu titlu executoriu şi pentru penalităţile de întârziere?

Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța pe 31.10.2022.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente