Meniu Închide

Ordinul de protecție se va putea emite pe 12 luni

UPDATE 20.07.2023: Legea 240/2023 a fost promulgată de Președinte, a fost publicată în Monitorul oficial nr 669/20.07.2023 și va intra în vigoare începând cu data de 23.07.2023.

Parlamentul a adoptat în ședința din 28.06.2023 modificări la Legea nr.217/2003 pentru prevenirea combaterea violentei domestice. Proiectul de Lege a fost trimis la promulgare, nefiind încă în vigoare. Ordinul de protecție se va putea emite pe 12 luni, nu doar pe maxim 6 luni cum era până în prezent. Dacă hotărârea nu va cuprinde nicio mentiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte de drept pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului.

Prelungirea perioadei pentru care se emite ordinul a fost dată pentru a spori protecția victimelor violențelor domestice, considerându-se de către legiuitor că legea este mai eficientă pe o durată mai mare. De multe ori, agresiunile ce compun violența domestică sub toate formele ei – fizică, verbală, psihologică, financiară, etc se prelungesc în timp pe o durată de luni de zile sau ani, iar victimele sunt lipsite de o protecție efectivă, chestiune ce  a condus la mărirea duratei măsurilor de protecție.

De asemeni se introduce obligativitatea participării avocatului și în fază de apel, pentru ambele părți. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este deci obligatorie și în fază de apel. Dacă aceasta nu va avea un avocat ales, i se va desemna un avocat din oficiu. Până acum era obligatorie în faza de apel doar asistenţa juridică a persoanei împotriva căreia se solicita ordinul de protecţie, asistența juridică a victimei în fază de apel nu era garantată.

Acordarea posibilității victimei să fie asistată și în apel de un avocat  este o garanție pentru aceasta că drepturile sale vor fi respectate, că cele solicitate sunt conforme intereselor ei și că cererile în fața instantei de apel vor fi bine conturate și probate prin intermediul avocatului. S-a avut în vedere și egalitatea de arme, persoana împotriva căreia se emitea ordinul având garantat dreptul la un avocat și în fază de apel. Este practic o corectare a unei omisiuni de la modificarea anterioară.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

  1. Georgeta Adam

    Buna ziua,VREAU sa fac revocarea a unui ordin de protecție care a fost emis pe 1 an zile ,și deja 5 luni din el sa executat…am făcut cerere de revocare noi la primul termen am spus ca me am împăcat, ne a respins cererea ,apoi am facut apel..la apel,noi nu ne am am mai prezentat,și ne a venit citație ca nea dat recurs pe toată durata suspendării cauzei. PUTEM FACE DiN NOU APEL, și ce dovezi mai trebuie aduse la dosar, dacă noi ne am împăcat? Trebuie cumva dovada de testare psihologica a agresorului pt revocare?pt ca asa am auzit ,ca altfel ni se va respinge iar…si noi ne am impacat,asta este obligatoriu?. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente