Meniu Închide

Pensia de întreținere a copilului major

Copilul major poate cere părinților pensie de întreținere în anumite circumstanțe pe care le vom expune mai jos. Pensia de întreținere se prestează sau se plătește benevol, iar dacă părinții nu se înțeleg cu copilul, acesta poate cere instanței obligarea părinților la plata pensiei de întreținere. Copilul major are deplină capacitate de exercițiu, deci el va fi titularul (reclamantul) unei astfel de acțiuni.

Spre deosebire de pensia de întreținere a copilului minor, care este datorată de părinți în aproape toate cazurile, fiind deci regula în materie, pensia de întreținere a copilului major este o excepție. În acest sens, în mod excepțional copilul major poate cere întreținere de la părinții său, așa cum vom argumenta mai jos.

Copilul major poate beneficia de dreptul de a fi întreținut de părinții săi doar dacă se află în stare de nevoie, se află în continuarea studiilor sale, are până în 26 de ani și nu se poate întreține din munca sa  (deși nu este obligat să muncească, mai ales atunci când pregătirea profesională, facultatea, cursurile de calificare, studiile, etc, nu îi permit acest lucru). Aceste 4 condiții sunt esențiale pentru a activa dreptul copilului major la întreținere.

Trebuie să menționăm că pensia de întreținere nu este un supliment pentru o viață decentă, nu este un supliment pentru o viață mai de lux sau extravagantă, nu este un supliment pentru cheltuieli voluptuarii. Tot astfel, întreținerea privind educația și pregătirea profesională nu trebuie să vizeze o educație extrem de costisitoare pentru părinți: de exemplu obligarea părintelui la plata unei pensii lunare de câteva mii de euro ce ar trebui să acopere costurile unui facultăți în străinătate, deși are posibilitatea de a o urma și în țară.

Pensia de întreținere se raportează la întreținerea de zi cu zi, pentru un trai decent al unei persoane. Întreținerea se raportează de asemeni și la o educație decentă. Codul civil se referă la nevoile de trai ale unei persoane, precum și la educația și pregătirea sa profesională, de nivel mediu, decent, raportat deci la marea masă a oamenilor și la posibilitățile pe care le-ar avea un părinte în mod curent.

Continuarea studiilor este o condiție esențială pentru pensia de întreținere a copilului major, și nu terminarea acestora. Codul civil dispune că pensia se datorează până la terminarea studiilor, în limita vârstei de 26 de ani, dar nu menționează condiția terminării ori finalizării studiilor ci doar condiția de a le continua, de a fi înscris la o unitate de invătâmânt sau de calificare profesională. De exemplu, dacă copilul major a terminat un ciclu de studii universitare sau profesionale la vârsta de 24 de ani și nu mai urmează altele, nu i se mai datorează întreținere. De asemeni, dacă are 26 de ani și nu și-a terminat studiile ci este în continuarea lor, părintele nu mai poate fi obligat la prestarea întreținerii.

Este bine cunoscut că regula în materie este aceea că întreținerea se prestează în natură, și excepția este aceea că întreținerea se prestează sub forma unei sume de bani. Dacă se prestează în natură, întreținerea în bani nu mai poate fi acordată, reciproca fiind de asemeni valabilă.

Dreptul la întreținere al copilului major se transpune în obligația corelativă a părintelui/părinților de a presta sau plăti întreținerea în favoarea copilului până la vârsta de 26 de ani, în condițiile expuse mai sus.

Prestarea în natură a obligației ar însemna oferirea unei locuințe sau co-locuirea cu părintele, punerea la dispoziție a tuturor celor de trebuință zi de zi, la plata taxelor școlare ori la suportarea unor costuri de calificare profesională. Prestarea în bani a întreținerii ar însemna oferirea unei sume de bani care să acopere toate costurile vieții unui major, inclusiv taxele școlare ori profesionale. Această sumă de bani se numește în practică pensia de întreținere.

Starea de nevoie a copilului major se raportează de asemeni la starea de posibilitate a părintelui obligat.

Atunci când instanța este solicitată să oblige un părinte la plata unei pensii de întreținere, instanța va analiza nevoile copilului major în acord cu cele menționate mai sus dar și posibilitățile/mijloacele părintelui ce va fi obligat.

Cântărirea nevoilor copilului major se face în balanță cu posibilitățile/mijloacele părintelui ce urmează a fi obligat. Instanța nu poate obliga un părinte la plata unei pensii de întreținere pe care nu o poate suporta pentru că nu are venituri suficiente, chiar dacă copilul major ar avea nevoie. De asemeni, instanța nu poate obliga un părinte la plata unei întrețineri atât timp cât prin această plată i s-ar afecta acestui părinte traiul sau sănătatea.

Instanța va avea deci în vedere veniturile părintelui dar și cheltuielile lui cu traiul lui de zi cu zi, cu medicația sa, cu alte obligații de întreținere care vor avea prioritate (de exemplu existența unor copii minori pentru care se plătește deja o pensie de întreținere, etc.).

Dacă părintele are și alți copii sau alte obligații de întreținere, legea limitează procentul până la care poate fi solicitată pensia de întreținere. În nici un caz, cuantumul tuturor întreținerilor datorate copiilor și/sau altor persoane nu poate depăși ½ din venitul net lunar al părintelui ce va fi obligat la plata pensiei de întreținere, aceasta fiind o regulă strictă fixată de articolul 529 Codul civil.

De principiu relațiile deteriorate dintre părinte și copil nu pot fi motive care să justifice exonerarea de la plata întreținerii. Așadar, indiferent de relația dintre copil și părinte, acesta din urmă va datora pensia de întreținere. Totuși, părintele este exonerat de plata pensiei de întreținere dacă copilul are față de el un comportament necorespunzător. Comportamentul necorespunzător este definit de Codul Civil (articolul 526) ca fiind atitudinea prin care copilul care pretinde întreținere se face vinovat față de părinte de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri. Violențele unui copil față de părinte sunt motive suficiente uneori ca acesta (copilul) să fie decăzut din dreptul de a primi pensia de întreținere.

De principiu pensia de întreținere se solicită pe viitor, dar poate fi cerută și pentru trecut, atunci când a fost datorată (atunci când erau îndeplinite condițiile legale pentru a fi prestată) dar nu a fost plătită benevol. Obligația de întreținere este solidară între părinți, ambii trebuie să o presteze/efectueze, astfel că dacă doar un părinte este chemat în judecată, îl poate chema și pe celălat părinte în proces, pentru a fi obligat și el la plata sau prestarea întreținerii.

Având în vedere animozitățile care se pot naște în astfel de litigii precum și doza mare de emoție a celor părților, dar și tensiunea de pe parcursul procesului, și de partea copilului reclamant și de partea părintelui pârât (reclamat), este preferabil ca un astfel de proces să fie gestionat de avocat. Avocatul va avea în vedere relațiile de familie și poate conduce părțile la detensionarea situației și la îmbunătățirea relației dintre ei.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

30 de comentarii

  1. Andreea N

    Am avut ocazia să citesc articolul mă simt informata corespunzător si foarte intrigata de informațiile furnizate. Mulțumesc pentru împărtășirea acestor cunoștințe valoroase și pentru efortul depus în redactarea acestui articol de mare ajutor tuturor!

  2. Alin

    Salut locuiesc in Austria de 3 ani soția nu ma lasă să-mi văd baiatu am plecat din casa sa fie bine momentan stau la mama eu am semnat divortu dar ea nu îl pune ce este de făcut

  3. Ioana

    In cazul in care copilul lucrează, însă urmează și cursuri universitare/master, celălat parinte mai este obligat sa plătească pensie de întreținere? Mulțumesc!

    • Avocat ILIE DORIN

      de principiu nu, dar daca salariul nu ii este suficient pentru intretinere, da, atunci parintele poate fi obligat ala plata unei sume care sa intregeasca veniturile necesare intretinerii lunare.

  4. Melania Frim

    Bună ziua
    Ași avea și eu o întrebare?
    Soțul meu locuiește în Austria a plătit pensia alimentara pana la vârsta de 18 ani 340€ lunar, copilul major continuie școala Ași dori și eu sa știu pe perioada de vacanta se mai plătește la copilul major? Și la începerea studiilor tot aceasta suma trebuie sa plătească? Deși acum de un an de zile părintele este în concediu medical.
    Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    • Avocat ILIE DORIN

      Chiar dacă e în concediu poate fi obligat la întreținere lunară până la 26 ani dacă acel copil continuă studiile de licență, masterat etc. Trebuie făcut proces pentru o nouă pensie de întreținere.

  5. Maria

    Buna ziua.
    Va rog sa ma sfatuiti in doua probleme, va multumesc anticipat pentru asta.
    Tanar care urmeaza studiile unei facultati 1 an si un semestru din anul 2 apoi renunta, se retrage de la faculatea aceea in februarie si in acelasi an, incepe studiile la alta facultate, poate afirma ca are continuitate la studii sau nu.
    Si daca intr un proces, depui toate documentele despre intrerupere si cum ai continuat altundeva, si afirmi ca ai avut continuitate la studii(sub presiunea salii de judecata nu distingi diferenta dintre,, in continuarea studiilor” si,, continuitate la studii” poti fi tras la raspundere penal pt fals in declaratii. Plangerea e facuta de tată, impotriva propriului fiu incercand cu orice mijloc sa nu plateasca pensia de intretinere. Multumesc.

  6. Dumitrela

    Referitor la continuitatea studiilor. Dacă copilul major a întrerupt școala la 18 ani și începe facultatea la 22 ani are drept la pensia de intretinere?

  7. Liviu

    Buna ziua ! In situatia in care copilul este major, inscris la o facultate – invatamant cu frecventa, locuri nebugetate ( practic se plateste taxa de studii ), dar nu frecventeaza cursurile acelei facultati, doar uzeaza de faptul ca este student, pentru a primi pensia de intretinere ;
    1. care ar fi modalitatile legale de a conditiona platile lunare ale pensiei de intretinere in functie de rezultatele lui scolare ?
    2. care ar fi cuantumul de plata lunara, pentru fiecare parinte separat, tinand cont si de faptul ca exista si taxa de studii care nu e o valoare de neglijat ?
    Va multumesc anticipat si sper ca raspunsul dvs sa fie de folos si altora !

    • Avocat ILIE DORIN

      1.Intretinerea nu se poate conditiona de frecventarea lunara a cursurilor pentru că se plateste anticipat, dar, daca cel caruia i se plateste intretinerea nu frecventeaza cursurile, atunci este motiv pentru a se face proces pentru incetarea ei. Pentru plata unei intretineri in cazul in care cel caruia i s-a platit nu a frecventat cursurile, pensia platita poate fi solicitata inapoi prin proces, temeiul art fi art 534 cod civil care spune că se poate cere restituirea daca nu era datorată, deci dacă cursurile nu erau frecventate ci doar au fost un motiv de a cere bani/intretinere.
      2. cuantumul este 1/2 fiecare părinte, dar daca copilul major locuieste la unul din parinti, aportul locativ al acelui va conta si deci cota lui de intretinere in bani poate fi mai mica.

  8. CHIVU EMILIA

    Buna ziua! Va rog frumos spuneti-mi si mie daca se continua cu platirea pensiei de intretinere la studii postliceale si in ce conditii ? ( baiatul meu nu a luat bacalaureatul dar s-a inscris la o scoala postliceala). Presupun ca trebuie sa faca dovada inscrierii la cursuri printr-o adeverinta….Multumesc frumos! Sanatate si toate cele bune!

  9. Adriana

    Buna ziua!
    Va rog sa ma ajutati, ce am de facut, in urmatoarea speta: platesc pensia fiului meu in urma divortului. In luna iulie a terminat facultatea, promovand , fiind licentiat. Acum continua cu masterul, dar si lucreaza din luna august , avand un salariu mai mare decat al meu. Intrebarea este: mai am oligatia sa ii platesc pensia? eu platesc lunar, de cand a terminat facultatea.
    Multumesc frumos!

  10. Marian

    Buna ziua , daca am un copil major este la facultate inscris si in acelasi timp traiesc legal de ceva ani cu cineva care are handicap accentuat si are un venit de 500 ron nimic in plus , exista o solutie sa platesc mai putin , sau deloc bani copilului

  11. Gabriela Gavril

    Bună ziua, Domnule Avocat ! Sunt divortata din 2019. Unul dintre copiii mei si al fostului sot era in clasa a XII – cea, a urmat cursurile unei Facultati, acum cele de Master. Tatăl nu si – a intretinut in mod benevol fiica in timpul studiilor. Eu am facut acest lucru susținând- o economic cu o suma de bani lunara echivalenta a 1/4 din venitul meu net ,pot dovedi cu chitante de transfer bancar . Lucrez in Germania. Fiica mea s – a complacut cu aceasta situatie fiind si impresionata de tatal ei care s – a plâns mereu ca nu gaseste de lucru. Acum, fostul meu soț lucreaza in Germania. Cum Codul Civil prevede ca tatal este cel obligat la intretinerea copiilor studenti, exista cale legala prin care EU sa pot recupera banii trimisi fiicei mele de la fostul meu soț?

  12. Calin

    Buna ziua: Am platit pensie de intretinere 1/3 din venit pt doi copii. Unul a devenit major si lucreaza, deci nu mai e nevoie sa platesc pentru el. Intrebarea este: acum voi achita 1/4 din venit sau jumatate din treimea pe care o plateam pana acum? A doua intrebare: Este legal sa virez pensia de intretinere direct in contul copilului major intretinut?

  13. Paula

    Buna ziua, am 20 de ani ,iar ai mei tocmai ce au divortat. ideea este ca sun in anul 2 de studii de licenta,dar la privat. As putea sa ii cer tatei dreptul la pensie de intretinere daca lucrez,am un venit constant , cheltuielile pentru facultate plus cele 2 rate la credit depasesc jumatate din salarul ce il incasez?(tin sa precizez ca ajut la achitarea taxelor in casa+ nevoile de zi cu zi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente