Meniu Închide

Permisul se restituie mai repede în cazul unui drugtest fals pozitiv

O nouă modificare a Codului Rutier privind drugtestul permite de acum recuperarea permisului de conduce mai repede. Este vorba de situațiile permiselor de conducere reținute de agenții de poliție în cazul depistării de substanțe pshihoactive în cadrul testului rapid de salivă, denumit și drugtest.

Totul a plecat de la numărul mare de erori ale acestui test. Rezultatele acestor aparate sunt în proporție foarte mare rezultate false, indicând deci în mod greșit prezența de substanțe psihoactive în organismul uman, chestiune ce reiese cu claritate abia printr-un test de sânge în cadrul instituțiilor de medicină legală.

Anul trecut am scris un material în care explicam nevoia urgentă de modificări legislative. La aproape un an de la data la care am scris acel articol au apărut modificări dar care nu rezolvă problema de fond, și anume marja prea mare a aparatului drugtest și vătămarea prea gravă a dreptului de a conduce prin reținerea permisului pe o perioadă nedeterminată și de cele mai multe ori foarte mare.

Modificarea recentă este deja în vigoare și a fost operată prin OG 29/2023. Noua normă prevede că permisul se va restitui de către Poliție, la cererea titularului, în baza rezultatului (Raportului) analizei mostrelor biologice realizate de INML/IML prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive.

În atare condiții șoferul care nu a consumat nici o substanță psihoactivă și acest fapt reiese cu claritate din Raportul INML/IML, va putea merge la poliție să își ridice permisul cu un exemplar al raportului toxicologic emis de INML/IML. Titularul permisului nu mai trebuie să aștepte așadar soluția dată de procuror în dosarul penal, și anume soluția de clasare, soluție care se emitea de procuror de cele mai multe ori în câteva luni sau poate ani de zile de la data emiterii Raportului INML/IML, timp în care șoferul vădit nevinovat era lipsit de dreptul de a conduce.

Totuși noua modificare nu rezolvă problema de fond deoarece în continuare marja de eroare a aparatelor drugtest este foarte mare și deci foarte mulți șoferi sunt lipsiți de dreptul de a conduce deși sunt total nevinovați. Durata analizelor biologice în cadrul INML/IML durează câteva luni de zile sau poate chiar și un an, având în vedere că depinde și de fondurile publice alocate pentru astfel de expertize. Urgentarea expertizei prin plata costurilor ei de către șoferul făptuitor este o posibilitate, dar și acest lucru durează deoarece trebuie ca plata să fie încuviințată de organul judiciar sau de procuror. 

În atare condiții se impune ori stabilirea prin lege a unui termen fix de analiză a probelor, de emitere a Raportului de către INML/IML și de comunicare a acestui Raport la dosarul penal și șoferului, ori reconfigurarea măsurii reținerii permisului, deoarece conform principiilor de drept procesual, măsurile care limitează drepturi esențiale se iau în mod excepțional, în situații excepționale, proporțional și doar după analiza fiecărei fapte și persoane.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

38 de comentarii

 1. Monica

  Buna, dupa testarea pozitiva pe drugtest si prelevbarea de probe, mi a fost finalizat si rezultatul IML de cateva zile, insa eu nu stiu rezultatul, cei de la IML nu vor sa il dea. Cum se procedeaza dupa ce politistul asignat cazului preia rezultatul? au un termen fix in care ma pot contacta? sau este datoria mea sa il caut sa aflu?

   • marcel

    Doresc un sfat vizavi de urmatorul caz : Tanar aflat in autoturism stationat , este verificata masina pentru detinere de droguri . Sa gasit canabis pentru consum propriu care este confiscat . Este verificat pentru consum de alcool , rezultatul fiind negativ . Nu este verificat pentru consum de droguri si este dus direct pentru a da probe de urina si sange . I se retine permisul , pe dovada eliberata scrie consum de droguri , fara drept de conducere .. Cat este de legala retinerea permisului . Avand in vedere ca nu a fost testat pozitiv la substante . Stiu ca rezultatele probelor biologice dureaza . Este vre-o modalitate de a obtine permisul pana atunci ? Permisul este eliberat in UK Probabil ca nu au avut aparat de testare , baiatul a fost dus la sectie sa dea declaratii . A colaborat cu politistii deci puteau sa-l testeze si ulterior .Ce ma intriga este ca nu i s-a dat nici un proces verbal de constatare . Nimic in afara de dovada .

     • Cozma Marcel

      Multumesc de raspuns . Daca fac cerere de restituire a permisului pana la sosirea rezultatelor ,am vre-o sansa ?

     • Cozma Marcel

      Multumesc pentru raspuns . Am sa fac o cerere de restituire motivand ca nu s-a facut testarea preliminara care sa indice prezenta substantelor , in baza prezumtiei de nevinovatie , ar trebui sa fie acceptata . Bine , asta intr-un stat de drept . Altfel ar trebui contestat în baza legii contenciosului nr 554/2004 ? Asa mi s-a mai sugerat .

     • marcel

      Retinerea permisului este o măsură tehnico-administrativa și se poate contesta în baza legii contenciosului nr 554/2004, independent de ce se întâmplă în dosarul penal. Faceti cerere de restituire, motivat, în principal, de faptul ca nu s-a respectat procedura și nu ați fost deloc testat cu aparatul (nici la secție). Dacă se respinge cererea (foarte probabil), faceți plângere prealabila și pe urma ajungeți în instanta de contencios, care va decide.
      Totodată, pana la finalizarea acestor proceduri, solicitați instanței suspendarea masurii administrative, pentru a vă fi restituit permisul de îndată.

 2. Ochiipeea

  Schimbările recente permit restituirea permisului pe baza unor rapoarte de analiză mai precise, emise de instituții medicale legale. Acest lucru ajută la evitarea așteptării prelungite a soluției penale.

 3. Petre

  Care este % de rezultate fals pozitive? Este impotriva dreptății, a drepturilor, a prezumtiei de nevinovătie, a statului de drept, a domniei legii, să se continue această practică a retinerii permisului pe termen nedefinit, după ce s-a constatat % mare de erori, chiar si faptul de a trebui sa se faca analize pentru a dovedi nevinovătia este un abuz indirect asupra corpului. Aceste aparate ar trebui scoase din uz, sau reincadrate pentru uz orientativ in cazul prezentei altor simptome , nu cu valoare probatorie, si nu făcute tuturor.
  Se poate da injudecată statul pentru desfiintarea folosirii sparstului si a procedurilor actuale?

 4. Dan

  Daca refuz sa fiu testat cu acel aparat defect( spun defect pt ca 10-15% este o marja de eroare prea mare) si cer in mod expres sa merg la iml sa mi se recolteze sange, in acest caz , pana la primirea analizelor nu mi se poate retine permisul pt prezumtia de nevinovatie?

 5. Popovici Alexandru

  Cât poate dura transformare urmăririi penale din în rem în personal? Sau în cât timp pot ști dacă am sau nu dosar penal, în speță, de la poliția rutiera?

 6. AI

  Buna ziua,

  Astazi am primit confirmarea ca pot plati analizele la IML, intrebarea este, dupa ce faci plata acestora primesti si raportul toxicologic sau acesta este trimis direct catre Politia Rutiera?
  Dupa cat timp iti oferapolitia unu raspuns ca sa stii daca iti poti lua permisul inapoi?

 7. Cristian

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare pentru ca nu stiu exact ce am de facut acum:

  Am platit analizele acum o saptamana iar ulterior m-am prezentat la brigada rutiera pentru a afla cine se ocupa de dosarul meu.Am luat legatura cu dl.politist si mi-a comunicat ca el asteapta analizele de la inml.Am contactat si inml si mi-au comunicat ca rezultatele sunt gata avand in vedere ca sunt platite.
  Dl politist mi-a comunicat ca joi se v-a prezenta la inml un delegat pentru ridicare probe.

  Nu inteleg … dupa ce intra politistul in posesia analizelor pot intra in posesia permisului imediat?

  Mentionez faptul ca nu am consumat niciodata substante de genul.

  Multumesc anticipat!

 8. Paul Bondoc

  Buna ziua Domnule Avocat,

  Ce sanse de castig sunt in cazul unui proces impotriva statutului pentru aceste rezultate Fals-Pozitive?

  Consider ca mi s-au incalcat drepturi civile. Dreptul de a conduce autovehicule a fost retinut abuziv fara a mi se da prezumtia de nevinovatie.

  Am fost testat de 3 ori cu acel DrugTest 5000 unde am avut surprinderea sa vad 3 rezultate cu 3 valori total diferite. Primul „Invalid”, al doilea „Pozitiv la amfetamine/ketamine” si inca o substanta iar al 3-lea negativ la tot mai putin „Cannabis”.

  Mentionez ca nu am luat nicio substanta psihoactiva nici atunci si nici in ultima luna.

  Cum se poate ca o singura persoana sa aiba 3 rezultate total diferite si sa nu se ridice semne de intrebare pentru agentii de politie? Nu au capacitatea sa gandeasca pentru ei? Urmaresc niste legi/ordine ca niste somnambuli in deriva?

  In situatia asta. cine imi plateste mie timpul si disconfortul creat?

  In tara asta a noastra, in momentul in care statul te priveaza de libertate pe nedrept nu exista o modalitate in care sa iti plateasca acel timp?

  Multumesc,
  Paul Bondoc

 9. Pingback:Un alt model e posibil. Despre droguri, decriminalizare și reducerea riscurilor - Cutra

 10. Vasile Iulian

  Buna ziua,

  Astept sa platesc analizele de la IML de 8 luni si doresc sa aflu daca exista vreo procedura legala de urgentare?

  Am fost sa platesc si mi sa comunicat ca inca nu au ajuns la mine si sunt in anul 2022 cu procesarea probelor biologice, am platit si un domn Avocat pentru a ma ajuta si zice ca nu poate sa faca nimic…

  Multumesc

 11. Mihai

  Bună ziua, dacă nu am mai consumat de 40 de zile fiind un fost consumator de canabis frecvent am fost oprit în trafic și testat cu aparatul drug la care am ieșit pozitiv la amfetamina drog ce nu l am consumat vreodată la urina aceasta iese negativ dar îmi iese pozitiv la.urina thc (acesta rămânând în sânge și urina mai bine de 30 de zile) dar pe drug test negativ pentru ca nu consumase ce șanse am sa îmi iau permisul înapoi? Analizele se pot interpreta se poate vedea defapt concentrația ca eu chiar nu consumase de o luna se poate dovedi ca eu nu eram sub nici o forma drogat în momentul ala doar ca ca în sânge și urina rămân multe zile după efect?

  • Avocat ILIE DORIN

   permisul nu se returnează decat daca Raportul medical iese cu 0.0% substanțe. Orice altă concentrație de oricare substanțe psihoactive atrage raspundere penală și dosarul penal merge mai departe.

 12. Boncata Robert

  Buna seara ! As vrea să urgentez analizele si sa le platesc cum pot proceda ? Si unde trebuie sa merg sunt din Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente