O nouă modificare a Codului Rutier privind drugtestul permite de acum recuperarea permisului de conduce mai repede. Este vorba de situațiile permiselor de conducere reținute de agenții de poliție în cazul depistării de substanțe pshihoactive în cadrul testului rapid de salivă, denumit și drugtest.
Totul a plecat de la numărul mare de erori ale acestui test. Rezultatele acestor aparate sunt în proporție foarte mare rezultate false, indicând deci în mod greșit prezența de substanțe psihoactive în organismul uman, chestiune ce reiese cu claritate abia printr-un test de sânge în cadrul instituțiilor de medicină legală.
Anul trecut am scris un material în care explicam nevoia urgentă de modificări legislative. La aproape un an de la data la care am scris acel articol au apărut modificări dar care nu rezolvă problema de fond, și anume marja prea mare a aparatului drugtest și vătămarea prea gravă a dreptului de a conduce prin reținerea permisului pe o perioadă nedeterminată și de cele mai multe ori foarte mare.
Modificarea recentă este deja în vigoare și a fost operată prin OG 29/2023. Noua normă prevede că permisul se va restitui de către Poliție, la cererea titularului, în baza rezultatului (Raportului) analizei mostrelor biologice realizate de INML/IML prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive.
În atare condiții șoferul care nu a consumat nici o substanță psihoactivă și acest fapt reiese cu claritate din Raportul INML/IML, va putea merge la poliție să își ridice permisul cu un exemplar al raportului toxicologic emis de INML/IML. Titularul permisului nu mai trebuie să aștepte așadar soluția dată de procuror în dosarul penal, și anume soluția de clasare, soluție care se emitea de procuror de cele mai multe ori în câteva luni sau poate ani de zile de la data emiterii Raportului INML/IML, timp în care șoferul vădit nevinovat era lipsit de dreptul de a conduce.
Totuși noua modificare nu rezolvă problema de fond deoarece în continuare marja de eroare a aparatelor drugtest este foarte mare și deci foarte mulți șoferi sunt lipsiți de dreptul de a conduce deși sunt total nevinovați. Durata analizelor biologice în cadrul INML/IML durează câteva luni de zile sau poate chiar și un an, având în vedere că depinde și de fondurile publice alocate pentru astfel de expertize. Urgentarea expertizei prin plata costurilor ei de către șoferul făptuitor este o posibilitate, dar și acest lucru durează deoarece trebuie ca plata să fie încuviințată de organul judiciar sau de procuror.
În atare condiții se impune ori stabilirea prin lege a unui termen fix de analiză a probelor, de emitere a Raportului de către INML/IML și de comunicare a acestui Raport la dosarul penal și șoferului, ori reconfigurarea măsurii reținerii permisului, deoarece conform principiilor de drept procesual, măsurile care limitează drepturi esențiale se iau în mod excepțional, în situații excepționale, proporțional și doar după analiza fiecărei fapte și persoane.
Buna, dupa testarea pozitiva pe drugtest si prelevbarea de probe, mi a fost finalizat si rezultatul IML de cateva zile, insa eu nu stiu rezultatul, cei de la IML nu vor sa il dea. Cum se procedeaza dupa ce politistul asignat cazului preia rezultatul? au un termen fix in care ma pot contacta? sau este datoria mea sa il caut sa aflu?
Faceti cerere la procuror/agent, apoi platiti rezultatul si vi-l dau pe loc cei de la INML. Cu el va ridicati imediat permisul, daca raportul INML arată 0 substanțe psihoactive.
După cât timp ți-au venit rezultatele?
După cât timp tia venit rezultatele
Schimbările recente permit restituirea permisului pe baza unor rapoarte de analiză mai precise, emise de instituții medicale legale. Acest lucru ajută la evitarea așteptării prelungite a soluției penale.
Exact!
Care este % de rezultate fals pozitive? Este impotriva dreptății, a drepturilor, a prezumtiei de nevinovătie, a statului de drept, a domniei legii, să se continue această practică a retinerii permisului pe termen nedefinit, după ce s-a constatat % mare de erori, chiar si faptul de a trebui sa se faca analize pentru a dovedi nevinovătia este un abuz indirect asupra corpului. Aceste aparate ar trebui scoase din uz, sau reincadrate pentru uz orientativ in cazul prezentei altor simptome , nu cu valoare probatorie, si nu făcute tuturor.
Se poate da injudecată statul pentru desfiintarea folosirii sparstului si a procedurilor actuale?
Se lucrează la modificarea legii.
Daca refuz sa fiu testat cu acel aparat defect( spun defect pt ca 10-15% este o marja de eroare prea mare) si cer in mod expres sa merg la iml sa mi se recolteze sange, in acest caz , pana la primirea analizelor nu mi se poate retine permisul pt prezumtia de nevinovatie?
Nu se va retine permisul in acest caz.
Bună seara! La cât timp de la comiterea faptei se întocmește dosarul penal de către poliția rutiera?
Dosarul penal se deschide in aceeași zi, și începe urmărirea penală in rem, pana se dobândește calitatea de suspect când urmărirea penală se va desfășura in personam.
Cât poate dura transformare urmăririi penale din în rem în personal? Sau în cât timp pot ști dacă am sau nu dosar penal, în speță, de la poliția rutiera?
imediat după faptă puteti face cereri la Poliție pentru a vedea stadiul dosarului penal si calitatea pe care o aveti acolo.