Meniu Închide

Plata prejudiciului + 20% va constitui o cauză legală de nepedepsire pentru unele infracțiuni de evaziune fiscală

Comisia Juridică din Camera Deputaților a decis în 19.05.2020 să propună plenului adoptarea modificărilor la Legea 241/2005 privind evaziunea fiscală.

Printre modificările aduse de comisie sunt câteva lucruri ce pun în acord legislația penală cu modificările anterioare declarate neconstituționale și eronate din punct de vedere procesual penal, erori ce le-am indicat și noi la acea vreme.

Una din noutăți este că pentru toate faptele de evaziune fiscală se prevede în mod alternativ pedeapsa închisorii ori pedeapsa amenzii.

Schimbarea legislativă pune accept pe recuperarea prejudiciilor și nu limitează această recuperare la un moment procesual (cum este cazul la infracțiunile contra patrimoniului). Astfel că prejudiciile cauzate prin fapte de evaziune vor putea fi plătite voluntar de inculpat pe tot parcursul penal, cu avantaje majore pentru acesta.

Astfel, dacă prejudiciul cauzat și recuperat este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică în mod obligatoriu pedeapsa cu amenda. Plata prejudiciului trebuie să fie efectuată până la finalul procesului penal (deci fie pe perioada urmăririi penale, fie pe perioada judecății).

Dacă prejudiciul cauzat și recuperat este de până la 100.000 euro se poate aplica amenda. Astfel că instanța va decide dacă va aplica închisoarea sau amenda, în funcție de toate circumstanțele cauzei. Plata prejudiciului trebuie să fie efectuată până la finalul procesului penal (deci fie pe perioada urmăririi penale, fie pe perioada judecății).

Plata prejudiciului majorat cu 20% va constitui cauză legală de nepedepsire.

Pentru toate faptele de evaziune prevăzute la art 8 și 9 din Legea 241/2005, indiferent de cuantumul prejudiciului, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu  20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, aceasta fiind o cauză legală de nepedepsire. Dispozițiile acestea se aplică tuturor inculpaților, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului.

Print Friendly, PDF & Email

4 comentarii

  1. Contantin

    Dobanzile si penalitatile se mai calculeaza si dupa ce expertiza stabileste exact baza, 20% si dobanzile si penalitatile la data x, iar eu fac plata la un an dupa? De ex. Multumesc.

  2. Mirel

    Daca vreau sa fac plata in cursul procesului pe fond, cum aflu suma ce trebuie plătită, care sa includă cei 20% si toate dobânzile si penalitățile? Cer un calcul de la ANAF si ei răspund cu suma X?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente