Meniu Închide

Predarea permisului de conducere după ce s-a formulat plângere contravențională

Câteva clarificări privind predarea permisului de conducere după ce s-a formulat plângere contravențională.

Dacă după comunicarea Procesului Verbal prin care s-a suspendat dreptul de a conduce contravenientul face plângere la judecătorie împotriva acestui act, își poate ridica permisul de conducere reținut și deci poate conduce pe parcursul procesului.

Totuși, dacă renunță la proces ori dacă pierde procesul el trebuie să predea permisul la poliție. În ce condiții și când se predă permisul la poliție? Avem 3 situații posibile:

 1. Dacă se renunță la judecata plângerii contravenționale. Dacă după introducerea plângerii contravenționale petentul se răzgândește și nu mai dorește proces, deci nu mai vrea ca plângerea contravențională să fie analizată pe fond de instanță, trebuie să aducă acest fapt la cunoștința judecătorului. Contravenientul are oricând dreptul de a renunța la judecata plângerii contravenționale, inclusiv în cursul apelului, până când se emite o hotărâre definitivă. Odată formulată plângerea și odată înregistrat dosarul la instanță, dacă petentul contestator renunță la judecata cererii/plângerii sale, instanța dă un termen scurt pentru a se lua act de renunțare, citând în acest sens și IPJ-ul împotriva căruia s-a formulat plângerea contravențională. După ce plângerea contravențională a fost comunicată pârâtului/intimatului, se poate renunța la judecată doar dacă IPJ-ul  este de acord – expres sau tacit, cu această renunțare. Instanța se pronunță prin Hotărâre supusă recursului. De la data comunicării aceste hotărârii prin care se ia act de renunțarea la judecată contravenientul are 30 de zile să  formuleze recurs. După ce trec cele 30 de zile – termen de recurs – hotărârea devine definitivă și contraveninetul poate merge la judecătorie să legalizeze hotărârea cu mențiunea definitivă prin nerecurare. Ulterior o va depune la poliție împreună cu permisul de conducere. Nedepunerea permisului în acest termen va atrage ca sancțiune suplimentarea cu 30 de zile a perioadei de suspendare a permisului, la momentul când va fi descoperit în trafic. Renunțarea la judecată nu este indicată în procesele contravenționale.
 2. Situația în care contravenientul pierde la instanța de fond și nu mai dorește să facă apel, acesta trebuie să aștepte comunicarea hotărârii acasă sau la domiciliul procedural al avocatului. Din ziua în care i se comunică acasă sau la domiciliul procedural hotărârea începe să curgă termenul de 30 de zile de apel. Abia după ce trec cele 30 de zile hotărârea devine definitivă. Totuși, la acest moment, deci după ce au trecut cele 30 de zile – termenul de apel – contravenientul trebuie să mearga la judecătorie să legalizeze hotărârea comunicată, cu mențiunea definitivă prin neapelare. Cu  hotărârea legalizată și având mențiunea definitivă prin neapelare, împreună cu permisul, trebuie să meargă la poliție să îl predea. Hotărârea legalizată cu mențiunea definitivă prin neapelare împreună cu permisul se pot depune și prin curier/poștă împreună cu o adresă în sensul predării permisului de conducere.
 3. Situația în care contravenientul pierde în apel. Când judecata a continuat și cu faza de apel iar contravenientul a pierdut în apel, hotărârea rămâne definitivă la data pronunțării instanței de apel. Data pronunțării instanței de apel este data la care apare minuta hotărârii pe portalul instanței. Din acea zi contravenientul are 30 de zile termen să depună permisul la poliție. Atentie, el nu trebuie să aștepte comunicarea hotărârii de apel, pentru că aceasta poate veni in 1-3 luni de la data pronunțării, sau chiar mai târziu, și astfel contravenientului i se aplică o sancțiune suplimentară dacă depune tardiv permisul după comunicarea hotărârii de apel. În apel procesul se încheie la data pronunțării hotărârii pe portal iar hotărârea devine definitivă tot de la data  pronunțării hotărârii pe portal, și nu de la data comunicării. Astfel contravenientul este obligat să depună permisul în 30 de zile de la data pronunțării pe portal a instanței de apel. În caz contrar, dacă îl duce mai târziu de termenul de 30 de zile de când se publică soluția pe portal, i se va adăuga încă o suspendare de 30 de zile pestea cea primită prin Procesul Verbal de contravenție inițial.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

363 de comentarii

 1. Vasile Lucretia

  Buna seara,v a rog
  Mi s a suspendat permisul ptr depasire de viteza cu 50 km /h ,am facut contestatie pe motiv ca agentul care a completat PV era singur in masina si nu detinea aparat radar viteza mea fiindu i transmisa prin statie
  Deci agentul care a scris pv nu este cel care a constatat viteza.
  Am sanse de castig?

   • Florea Cristian

    Buna ziua. Mi s-a reținut permisul pentru viteza de 51km peste limita și am pierdut in instanța! Mai pot susține examenul de reducere de la 3 luni la o luna??

   • Vlad

    Buna ziua!
    Mi s-a suspendat permisul pe 60 de zile pentru neacordarea de prioritate, am contestat și mai apoi nu mi s-a făcut dreptate in instanța. Voiam sa va întreb, poate știți..in ziua in care predau permisul, pot susține și examenul pentru redobândire?

   • Topor Mihai

    Bună ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru viteză și am făcut contestație! Am pierdut procesul pe data de 28.01.2022 și acum trebuie să predau permisul de conducere în termen de 30 de zile ! Eu sunt plecat în afara țări și nu pot să îl predau . Întrebarea mea este dacă nu predau permisul de conducere pedeapsa întra în vigoare sau va întra în vigoare după ce voi preda permisul la vara ?

   • Cristea Oana Sorina

    Buna seara am si o intrebare sotul a pierdut in instanta si apel pe portal este afisat respinge cererea de contraventie pe data de 22.02.2022 cand trebuie sa predea permisul problema este ca o sa fim plecati din tara pana in toamna cand va intra in vigoare suspendarea permisului daca nu il preda?

   • Bulgar Roman

    Buna seara . In urma unui accident rutier , mi s-a intocmit dosar penal pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa . La data de 29 septembrie 2021 , s-a pronuntat ordonanta de clasare . Permisul mi-a fost retinut la data accidentului ( am primit dovada ) . De la ce data se calculeaza cele 90 de zile de retinere a permisului ? Multumesc !

  • Mihalcea

   Buna seara,am făcut contestastatie unui proces verbal,dacă judecătorul îmi respinge cererea eu pot sa dau redobândire?

    • Marcel

     Buna ziua . Daca ma puteti ajuta cu o informatie . Am contestat un pv si in cele din urma am primit azi 18.01.2022 prin posta solutia definitiva dar cu pronuntare in 16.12.2021.
     Cand merg sa predau permisul care data se in in calcul ?
     Multumesc

    • Luci Crisan

     Buna seara, am avut permisul suspendat pe perioada de o luna, cu dovada cu drept de circulație pana in data de 3 Ianuarie inclusiv
     Am plecat de acasa in acea zi si pe drum spre casa depășisem deja ora 00:00, mai exact la ora 01:30 m a oprit politia si a fost întocmit dosar penal.
     Intrebarea mea este daca pot sa mi redobândesc permisul pana la finalizarea procesului dupa trecerea perioadei de suspendare de 30 de zile?

     • Avocat ILIE DORIN

      nu mai aveti dreptul de a conduce pentru că el s-a suspendat in baza deschiderii dosarului penal. Daca nu va faceti aparari in dosarul penal, se poate sa stati fara permis 2-3 ani de zile…Asa ca trebuie facute aparari, eventual prin avocat, ca sa se finalizeze dosarul penal cat mai repede posibil. Se poate face o cerere de a avea dreptul de a conduce pe parcursul urmăririi penale.

     • Marius

      Buna ziua am pierdut contestație dupa ce am facut apel am pierdut si la apel , nu m am prezentat sa predau la timp permisul iar el mi a fost reținut pe 120zile am drept de examinare si la cat se reduce pedeapsa

 2. Mihai

  Bună ziua! Am pierdut pe fond(suspendare 90 de zile) și am făcut și apel. Soluția apelului este ca admite parțial apelul, adică transforma amenda în avertisment, dar rămân în vigoare restul de sancțiuni prevazute în procesul verbal Sa înțeleg ca permisul tot suspendat îl am? Când predau permisul și care hotărâre o legalizez? Pe 22.06 scrie pronunțarea la apel

 3. Mihai

  Cu ce acte se predă permisul și care sunt pașii? Precizez ca dovada mi-au oprit o când mi au restituit permisul pe baza certificatului de grefa. Întreb fiindcă scrie peste tot ca ți trebuie dovada

  • Avocat ILIE DORIN

   vă trebuie printscreen de pe portal, buletinul și nota aceea informativă ce v-au dat-o cand ati ridicat permisul. Dar nu e nici o problemă daca nu o aveti pe aceasta din urmă.

 4. Mihai

  Va salut cu respect! Mulțumesc pt răspunsurile anterioare. O întrebare as mai avea :
  Dacă s-a pronunțat hotărârea la apel pe 22.06 câte zile pot sa mai circul și cineva îmi spunea ca o sa mai primesc 30 de zile daca nu iau acel examen 13 din 15?Mulțumesc!

   • Postu Nicușor

    Buna ziua.am o întrebare legată de o suspendare a dreptului de conducere pe 90 de zile.am pierdut procesul in 2018,nu m am prezentat.
    Țin sa Menționez ca nu am primit nici un fel de citație acasă.
    Astăzi am fost la poliție pentru eliberarea cazierului auto și ei m-au atenționat,ptr ca au verificat pe portal decizia instanței.pot conduce daca nu merg sa ridic decizia instanței?va multumesc

 5. Mihai

  Bună seara! O întrebare (ultima fiindcă nu vreau sa va cicalesc, dar observ ca știți și stăpâniți bine legislația)
  Peste tot ați afirmat de cei care pierdem și apelul, că avem la dispoziție 15 zile sa predăm permisul la poliție, dar ceea ce nu am observat sau nu am fost atent eu- în aceste 15 zile e legal sa circuli cu mașina? Poți sa te trezești cu un nene polițist în exces de zel sa ți facă un mic dosar penal? Cine întreabă știe….. Mulțumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   da, este legal nu riscați dosar penal ci riscați doar mărirea perioadei de suspendare. Și termenul actual nu mai este de 15 zile ci de 30 de zile pentru predarea permisului.

 6. Bodo

  Bună ziua, dacă pe portal încă apare din 2019. Tip solutie:
  ” Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a se depune la Judecătoria X. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei INSTANŢE” Iar eu nu am primit pana astăzi nici o hartie acasa pentru a putea face apel, oare msi primesc?

 7. Uda George

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare, va rog, daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
  Am formulat si eu plangere contraventionala, am pierdut in fond, am formulat apel. E termen pentru apel in 12.08.2021, insa pe 01.07.2021 am formulat cerere de retragere a caii de atac.
  Acum, care este urmatorul pas? Cand pot sa predau fizic permisul si cu ce documente?

  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   prermisul trebuie predat in termenu de 30 de zile ce incepe să curgă de la solutia instanței prin care ia act de retragerea apelului. Asteptati deci aceasta solutie.

 8. Constantinescu Ionut

  Buna ziua ! Azi 06.07.21 am primit comunicarea la hotararea civila unde mi s a respins plângerea contravențională de neacordare de prioritate la pietoni cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare. Va rog sa imi spuneti cat timp mai pot conduce si cand trebuie predat permisul daca nu fac apel.

  • Avocat ILIE DORIN

   dacxca nu faceti apel, după 30 de zile de la comunicare ea devine definitivă. Dupa aceste 30 de zile mai curg inca 30 in care trebuie sa predati permisul.

 9. Andrei

  Buna ziua,ce risc daca nu predau permisul in 30 de zile de la ramanera definitiva a deciziei?Pe langa majorarea cu 30 de zile a suspenarii.Multumesc

 10. radu

  Buna ziua,

  Foarte bune clarificarile, nu le am mai gasit altundeva pe internet.
  Nu am vazut insa in cele 3 cazuri si anularea plangerii ca nesemnata. Ce se intampla in aceasta situatie?
  Se aplica ceea ce ati scris la partea de renuntare?

  Multumesc!

 11. Enache

  Buna seara, pe scurt vin si eu cu o intrebare. Acum aproximativ o luna am plecat pe munte la plimbare si intr-o zona unde drumul s-a ingustat dintr-o data veneau masina, ultima care venea mergea mai pe mijloc si nu ca celelalte mai pe margine sa avem toti loc, am incercat sa ma dau pe margine cat mai mult si am simțit ca masina tinde sa cada de pe asfalt si am luat putin stânga pentru a menține masina pe drum. Doamna care era mai pe mijloc cand a vazut ca am luat stanga s-a speriat si a luat si ea stânga sa se dea mai pe margine, am apucat sa vad cum s-a speriat si mi-am continuat drumul căci aveam cateva masini in spate.
  Acum intrebarea pe care mi-o pun este ca poate s-a spariat si a crezut ca m-am facut spre ea intentionat si ma gandeam ca poate a mers la politie, pot sa patesc ceva ? A trecut cam o luna de la incident si ma tot gandesc la acest lucru si totodata imi pare rau ca s-a speriat si n-am avut cum sa opresc sa-i explic ca nu am facut intenționat si sa-mi cer scuze pentru sperietura trasa.
  Va multumesc!

 12. Alex Ionut

  Bună ziua, cele 30 zile pentru drept de apel după comunicarea deciziei de pierdere a procesului verbal de reținere a permisului, respectiv cele 30 zile după rămânerea definitiva a hotărârii judecătorești în care trebuie sa predai permisul politiei sunt zile calendaristice sau lucrătoare? Ideea este ca judecatoria și politia funcționează de luni pana vineri… doar în acest interval poți merge la ei .. dacă sunt calendaristice practic pierzi niște zile necorectitudine.

   • Vasile Florin Alexandru

    Buna seara. Revin cu următoarea întrebare.
    Dacă am legalizat hotărârea la judecătorie și au început sa curgă cele 30 de zile in care trebuie sa predau permisul… Mai pot conduce in astea 30 de zile pana când ma voi hotărâ sa îl duc? Mulțumesc anticipat!

 13. Alex Ionut

  O chestie interesanta , pe comunicarea venita în plic acasă prin care sunt înștiințat ca am pierdut procesul , nu e specificata niciunde data din calendar , ziua în care am găsit plicul în posta sau ziua în care a fost trimis de către judecatorie către mine. Acuma eu calculez pe calendar sa ma încadrez în cele 60 zile în care am timp sa predau permisu fără sa fac apel , dar cum demonstrez eu la ghișeu la politie ca sunt încadrat în cele 60 zile legale de când mi a venit acasă înștiințarea daca eu nu am nici o data pe comunicare trecuta ???

 14. Alex Ionut

  Este posibil sa fi rupt și aruncat plicul… nu mi am dat seama atunci și ma interesa doar conținutul sau… în situația aceasta cum se procedează?

 15. Alex Ionut

  De asemenea presupun ca comunicarea s a făcut pentru ambele părți implicate în aceeași data , în mod normal și politia ar trebui sa aibă data comunicării înregistrată la ei în sistem și sa vadă cu ușurință ca ma încadrez în cele 60 zile.

 16. Alex Ionut

  Dar cu ce acte trebuie mers la politie pentru a depune permisul? Din ce am citit pe net trebuie mers la judecatorie și solicitat un certificat de grefa sau greșesc?

 17. Alex Ionut

  Va mulțumesc frumos pentru răspunsuri, care au fost foarte profi și pentru timpul acordat . Va doresc toate cele bune și multa sănătate. O zi frumoasa .

 18. Alex ionut

  Va salut cu toată stima, revin către dumneavoastră cu o nelămurire.

  Azi am depus cererea la judecatorie pentru a legaliza hotărârea, și am observat ca pe comunicarea din plic scrie „comunicare din data de 19 mai” , pe plic data este 26 iulie , arunci mi a venit în posta. Pot sa am vreo problema la politie pentru ca pe comunicarea din plic scrie 19 mai ?

 19. Alex ionut

  Am întrat acum pe portal și pe data de 19 mai a fost judecata, era data judecării . Va mulțumesc pentru răspuns , imi cer scuze de deranj.

 20. Manolescu

  Bună ziuă,
  O întrebare am și eu dacă ma puteți ajută.
  Unde trebuie sa predau permisul de conducere dacă eu am primit suspendare în București și eu stau în Arad?

  Vreau sa o fac o împuternicire pe soră mea sa îl predea atunci când va fi nevoie pentru ca eu locuiesc moment în Germania și la notar trebuie sa specific unde îl predau și unde îl ridic.
  Ma puteți ajuta cu un răspuns.
  Mulțumesc anticipat

 21. Dan

  Buna ziua,
  Pentru suspendarea permisului pe o perioadă de 30-90 de zile am făcut contestație,urmand ca în data de 08.09 să fie procesul.Daca predau permisul poliție în data de 08.09,iar examenul pentru reducerea perioadei nu îl dau în aceeași zi,doar in 22.09 pot să mă prezint,de când începe calcularea perioadei de suspendare a permisului? Din ziua predării permisului sau din ziua depunerii cererii pentru reducerea perioadei la 30 zile,respectiv a promovării examenului?
  Mulțumesc anticipat!

 22. Dan

  Buna ziua,

  Ieri am avut procesul:
  Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională.

  Daca fac apel si pierd si apelul,am dreptul sa solicit suspendarea permisului pentru o perioada de 30 de zile?dupe ce am trecut testul cu 13-15 puncte

 23. Ionita Andrei Mihai

  Buna ziua…,ma scuzati ca va deranjez pe aceasta cale, m-ati putea va rog ajuta cu o informatie daca se poate.
  Vă povestesc pe scurt despre ce este vorba.Profesia mea este de sofer autocamion iar in 2015 am avut in accident rutier in Belgia cu ranirea involuntara dar nu grava a unui participant la trafic.Dupa accident politistul constatator mi-a luat o declaratie in legatura cu ce s-a intamplat.Eu nestiind ca va fi vorba de o judecata in instanta pentru ca niciodata nu am primit scrisoare de prezentare la proces.Nici lor si nici mie nu ne-a venit acasa citatie sa ne prezentam la proces,astfel s-a luat o decizie in absenta impotriva noastra.In care firma era raspunzatoare pentru capetele mele de acuzare si pentru amenda ce urma sa fie trimisa mie.Pe langa toate acestea mie mi-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 3 luni.Dar in sentinta nu scria o data de cand imi incepe suspendarea si cand se termina.Si nici sa trimit sau sa fac ceva in legatura cu asta.Eu am primit acasa sentinta in 2017 in Luna februarie.Procesul s-a incheiat in 19 octombrie 2016.Iar de atunci nu am mai condus in belgia 5 luni..Ce doresc sa imi spune-ti este daca dupa atatia ani la un eventual control in Belgia mi se va retine permisul de conducere ?Sincer ma macina aceasta problema si as vrea sa scap de ea si daca e cazul sa o rezolv daca e ceva de rezolvat.Precizez ca eu nu locuiesc in Belgia si permsiul e romanesc.Va multumesc pentru timpul acordat..

  • Avocat ILIE DORIN

   mi-e greu să vă dau un raspuns. Teoretic suspendarea curge după ce ramane definitivă hotararea, deci ati avea dreptul de a conduce. Dar nu stiu exact care ar fi procedura si legislatia acolo.

 24. Edi

  Buna ziua,
  Pe 15.09 am procesul pentru contestarea suspendarii permisului (depasirea vitezei cu 50+ km/h). Nu am avut nicio baza pentru contestatie si nici nu ma voi prezenta, dar aveam neaparat nevoie de permis pe perioada verii.
  De la momentul deciziei vizibile pe portal.just inteleg ca timp de 30 de zile calendaristice am drept de apel dupa care decizia devine definitiva si apoi inca 30 de zile pentru predarea permisului. Adica in total 60 de zile in care pot folosi permisul legal – este corect?
  Multumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu este corect. Termenul de apel de 30 de zile curge nu de la data de la pronuntării pe portal ci de la data comunicării la domiciliu a hotărârii instanței. De cand primiti acasa hotatarea curg cele 30 de zile pentru apel. Abia dupa cele 30 de zile ea rămâne definitivă si aveti 30 de zile, din nou, pentru a preda in termen permisul.

 25. Marian

  Buna ziua.
  Din motive personale as dorii sa elimin de pe permisul de conducere categoria D.
  Am fost la politie la permise si inmatriculari si mi au spus ca nu se poate ca este un drept castigat, cu toate ca am sustinut ca sunt de acord sa renunt de bunavoie si sunt gata sa scriu negru pe alb ca renunt definitiv.
  As dorii sa va intreb daca exista vreo posibilitate de a anula una din categoriile din permisul de conducere, chiar daca trebuie sa ma adresez instantei.
  Multumesc

 26. Alina

  Sa va explic speta mea ,pe 7.07.2021 s – a afisat pe site ul judecatoriei hotararea(am contestat pv politie-sanctiune o luna suspendare permis-trecut pe rosu) pe 10.08.2021 am primit comunicarea prin posta ,am asteptat cele 30 de zile in care se putea face apel si dupa am mers in cele 15 zile sa depun permisul,respectiv astazi, de la politie mi s a spus ca hotararea nu este definitiva si trebuie sa merg la judecatorie sa fac cerere de definitivare,am primit termen de ridicare 4.10.2021 si dupa aceasta data am 30 zile calendaristice la dispozitie sa predau permisul

 27. Vasile

  Buna ziua.
  Mi-a fost suspendat permisul in data de 07.09 pentru 90 zile, mi-a fost eliberata dovada pana in data de 22.09, in data de 15.09 am depus online plangere la judecatorie iar in data de 16.09 am solicitat la politia care mi-a retinut permisul – returnarea permisului la adresa de domiciliu, prin curier/posta, avand nevoie de el. Doarece pana in data de 23.09, data la care mi-a expirat dovada, nu am primit permisul la adresa de domiciliu, am mers la politie sa sustin testul pentru reducerea perioadei de suspendare, test pe care l-am trecut, depunand cerere in data de 23.09 la politia care mi-a retinut permisul, impreuna cu toate celelalte documente, pentru a-mi fi redusa perioada de suspendare de la 90 la 30 zile insa astazi 27.09 am primit raspuns ca testul nu este valabil deoarece ei mi-au validat starea permisului in baza de date si l-au inaintat la domiciliul meu, mentionand „nu putem da curs favorabil solicitarii de reducere a perioadei de suspendare intrucat testarea se sustine conf prev. art 106 ind 1 alin 4 in primele 30 de zile ale perioadei de suspendare, iar dvs nu mai erati in perioada de suspendare”. Eu inca nu am primit permisul nici pana astazi, ce pot face? Adica, perioada de „inghetare” a executarii suspendarii permisului a inceput sa curga chiar daca eu nu am semnat de primirea permisului, este suficient ca ei sa faca doar dovada ca l-au trimis? Testul sustinut nu este valabil? Momentan nu as mai avea nevoie urgenta de permis, daca il vor trimite zilele acestea si voi refuza primirea lui ce se poate intampla? Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   nu puteti refuza primirea lui. Va trebui să vă lămuriți dacă veti continua procesul contraventional sau nu. Daca il continuati, veti putea da un nou test după ce se ajunge la o soluție definitivă în dosar.

 28. Florin

  Buna ziua.
  Ieri, 28.09.2021, s-a judecat apelul, insa, pe site nu s-a publicat inca decizia pe scurt. Cat poate intarzia publicarea solutiei? Ideea este ca data publicarii va fi aceeasi cu data judecatii, indiferent cat de mult va intarzia afisarea solutiei pe site. Exista alta cale de a afla solutia instantei? Multumesc.

 29. Florin

  „Solutia pe scurt: Dosar nr. xxxx/2020 Admite apelul. Schimbă sentinţa în sensul că admite în parte plângerea şi înlocuieşte sancţiunea principală a amenzii cu cea a avertismentului. Menţine celelalte dispoziţii ale procesului verbal contestat. Respinge cererea de restituire a sumei achitate cu titlu de amendă contravenţională. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 28 Septembrie 2021.”

  Sa inteleg ca am scapat doar de amenda iar suspendarea de 90 zile a ramas?
  Precizez ca am achitat jumatate din valoarea amenzii anterior formularii plangerii. Mentiunea „Respinge cererea de restituire a sumei achitate cu titlu de amendă contravenţională” ma impiedica cumva sa recuperez suma respectiva, ca nu inteleg cum e posibil sa fie inlocuita amenda cu avertisment dar sa nu pot recupera banii !??

 30. Popa Iulian

  Buna ziua am.citit toate comentarile si nu am inteles mare lucru….am pierdut apelul pe data de 08.07.2021..iar plicul de tribunal a sosit pe data de 28.09.2021….deci cand trebuie predat permisul daca este cum spuneti dv 30 zile de cand sa pronuntat sentinta eu pana acum.am.circulat ilegal….avocatul mi a spus ca oficial sa astept scrisoarea de politie pt predare permis dar mai bine cand vine plicul de la tribunal sa merg sa il predau si sa nu mai astept dupa plicul de la politie….deci sunt in ceata nu mai inteleg lagile de loc si vad ca si avocatii nu le cunosc

   • Gigi Meserie

    Conform legii trebuia predat in 30 de zile de la data apelului. Adica 09.07 pana pe 07.08 din 08.08 a inceput suspendarea marita cu 30 de zile. Daca ati avut doar 30 de zile, atunci suspendarea ar fi fost 30 zile plus inca 30 din 09.08 pana pe 09.10. Deci a trecut deja suspendarea. :))

     • Musat Ilie

      Suspendarea incepe imediat dupa ce expira termenul de predare si se prelungeste cu 30 de zile. Dar fara indeplinirea altei formalitati conform OUG 152/2019 deci fara predarea permisului de conducere

     • Avocat ILIE DORIN

      Cititi ce am scris aici si o sa vedeti că se aplică neunitar si neconform legea de care spuneti, pentru că e în conflict juridic cu dispozitiile CCR. ”Totuși textul de lege amintint mai sus intră în conflict cu dispozițiile Curții Constituționale aflate la paragraful 18 din Decizia 268/2021 (la 2 ani distanță după apariția legii în discuție). Curtea consideră că sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, precum şi majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării acestui drept constituie o veritabilă măsură disuasivă, ce are ca scop preîntâmpinarea săvârşirii unor noi fapte de natură contravenţională, precum şi protejarea participanţilor la traficul pe drumurile publice împotriva pericolului social corespunzător comiterii lor. Aceasta întrucât permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce şi, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate şi concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităţilor competente. ” Dispozițiile CCR sunt general obligatorii, inclusiv în ceea ce privește considerentele, motivele și argumentele din Decizii.

      Decizia de mai sus este din 2021, Legea ce privește suspendarea indiferent de predarea permisului este din 2019. Consider că la acest momengt avem un conflict de norme juridice ce trebuie tranșat la un moment dat de către instanța supremă ori soluționat prin intervenție legislativă.” Continuarea la pagina de aici.

  • Stirbu Fernando

   Buna ziua, am si eu un caz similar, am pierdut in prima instanta, iar acum sunt la ultimate faza in apel, daca pierd si acum la cele 90 de zile se mai adauga Inca 30? Sau se Ramane simplu 90 de zile si daca da, se mai poate da si redobandire ?

 31. Nicu

  Buna ziua daca nu predau permisul eu am contract pe un an de munca afara ce mi se poate intanpla cand revin in tara

  • Gigi meserie

   Nimic. Suspendarea incepe automat dupa perioada in care trebuia predat. Doar sa nu conduceti in ro pe perioada suspendarii

   • Avocat ILIE DORIN

    Nu este adevărat. Citez din Decizia CCR 268/2021:
    „Permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce și, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate și concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităților competente.”

    • Gigi meserie

     Mai informati-va. Cititi oug 152/2019 suspendarea incepe automat fara indeplinirea altei formalitati

     • Avocat ILIE DORIN

      Cititi ce am scris aici si o sa vedeti că se aplică neunitar si neconform legea de care spuneti, pentru că e în conflict juridic cu dispozitiile CCR. ”Totuși textul de lege amintint mai sus intră în conflict cu dispozițiile Curții Constituționale aflate la paragraful 18 din Decizia 268/2021 (la 2 ani distanță după apariția legii în discuție). Curtea consideră că sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, precum şi majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării acestui drept constituie o veritabilă măsură disuasivă, ce are ca scop preîntâmpinarea săvârşirii unor noi fapte de natură contravenţională, precum şi protejarea participanţilor la traficul pe drumurile publice împotriva pericolului social corespunzător comiterii lor. Aceasta întrucât permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce şi, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate şi concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităţilor competente. ” Dispozițiile CCR sunt general obligatorii, inclusiv în ceea ce privește considerentele, motivele și argumentele din Decizii.

      Decizia de mai sus este din 2021, Legea ce privește suspendarea indiferent de predarea permisului este din 2019. Consider că la acest momengt avem un conflict de norme juridice ce trebuie tranșat la un moment dat de către instanța supremă ori soluționat prin intervenție legislativă.” Continuarea la pagina de aici.

 32. Baetica Mihaela

  Buna ziua ! Daca am facut contestație fiindu mi retinut permisul pe 30 zile pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Polițistul era singur,celălalt era ocupat …cand a facut pv ul nu m a intrebat daca am mențiuni, iar eu nefiind pusa in situații de genul,am semnat. In contestație scrisesem ca aveam viteza de 20 km /h ,iar ca pe contrasens se afla o masina paralel cu mine care nu a acordat prioritate pietonului si acea masina n a fost sancționată. + ca pietonul a pus piciorul pe trecere cand eu era deja cu rotile pe trecere,nu am avut timp de frânare. La proces aflu in ziua aceea decizia? Ce sanse am?

 33. Robert Popa

  Buna ziua,

  Va deranjez cu o intrebare: Am pierdut procesul cu politia romana si am primit hotararea definitva pe data de 02.09.Daca nu predau permisul in termenul legal prevazut, pentru ca nu sunt in tara, si ulterior sunt oprit de catre un politist al brigazii rutiere, la revenirea in tara, imi va retine permisul?Pe ce perioada?

  Am inteles ca la aceasta speta se vor adauga si cele 30 de zile, din urma procesului verbal contestat.

  Va multumesc.O zi buna!

  • Gigi meserie

   Daca nu il depuneti in termenul prevazut incepe suspendarea in mod automat la care se adauga 30 de zile. Daca in perioada asta nu veniti in tara nu se intampla nimic. Daca reveniti dupa ce trece suspendarea nu patiti nimic

   • Avocat ILIE DORIN

    fals. Citez din Decizia CCR 268/2021:
    „Permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce și, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate și concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităților competente.”

    • Gigi meserie

     Cititi oug 152/2019. Suspendarea incepe automat fara indeplinirea altei formalitati. Deci fara predarea permisului

     • Avocat ILIE DORIN

      Cititi ce am scris aici si o sa vedeti că se aplică neunitar si neconform legea de care spuneti, pentru că e în conflict juridic cu dispozitiile CCR. ”Totuși textul de lege amintint mai sus intră în conflict cu dispozițiile Curții Constituționale aflate la paragraful 18 din Decizia 268/2021 (la 2 ani distanță după apariția legii în discuție). Curtea consideră că sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, precum şi majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării acestui drept constituie o veritabilă măsură disuasivă, ce are ca scop preîntâmpinarea săvârşirii unor noi fapte de natură contravenţională, precum şi protejarea participanţilor la traficul pe drumurile publice împotriva pericolului social corespunzător comiterii lor. Aceasta întrucât permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce şi, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate şi concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităţilor competente. ” Dispozițiile CCR sunt general obligatorii, inclusiv în ceea ce privește considerentele, motivele și argumentele din Decizii.

      Decizia de mai sus este din 2021, Legea ce privește suspendarea indiferent de predarea permisului este din 2019. Consider că la acest momengt avem un conflict de norme juridice ce trebuie tranșat la un moment dat de către instanța supremă ori soluționat prin intervenție legislativă.” Continuarea la pagina de aici.

 34. Marian

  Buna ziua vin cu o intrebare daca ma puteti ajuta . Daca nu se prezinta martorul si nici eu la procesul de fond ce se intampla . Mi s a luat pentru 30 de zile permisul si am atacat procesul verbal .

 35. OAna

  Buna ziua,daca mi-a fost luat permisul pentru viteza,am dat in judecata si am pierdut,nu am dus permisul pentru ca am nevoie de el(lucrez in vanzari),daca sunt oprit in trafic,figurez cu el suspendat?mi se poate face dosar penal ca am circulat asa?sau mi se i.a atunci permisul si ma obliga sa stau 4 luni?va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   nu figurati cu el suspendat, dar vi-l poate lua si politia vă poate adauga incă 30 de zile la prinma suspendare. Nu riscati dosar penal in această situatie. Este doar contraventie nedepunerea in termen.

 36. Tinu Horea

  Bună seara!
  Vin și eu cu o întrebare dacă se poate să mă ajutați.
  Pe data de 7 oct ma luat un radar din mers , polițistul mi-a spus că aveam 126 km/h gen în localitate, mi-a luat permisul pe 90 de zile . Eu nu știu că aceea zonă să fii fost în localitate pentru că eram în trecere prin aceea zonă.
  Există vreo modalitate să fac cumva să îl recuperez mai repede ? Eu din chestia asta îmi câștig pâinea**
  Oare as putea să fac cumva să primesc permisul mai repede ?
  Menționez că nu pot să dau redobândire , încă nu am un an de experiență.

 37. Laszlo

  Buna ziua. In 2017 am fost evacuat din locuinta cu hotarire judecatoreasca. Am carte de identitate provizorie ca dovada ca nu am documente doveditoare de adresa de domiciliu . In 2019 am pierdut procesul de contestare a procesului verbal. Stiu ca este obligatorie ca judecatoria sa comunice hotarirea judecatoreasca. Nelocuind la aceea adresa , nu am putut primi hotarirea judecatoreasca. Spre norocul meu in 27.09.2021 m-am intilnit pe strada cu un fost vecin care mi-a adus la cunostinta ca am un act prin care sunt instiintat de catre politie ca trebuie sa predau permisul in datade 30.09.2021. Am primit si o penalizare de 30 zile in plus. Consider ca aceasta penalizare nu este justificata pentru ca nu am avut posibilitatea de aprelua hotarirea judecatorasca si sa predau benevol permisul. Ce pot face ca aceasta penalizare de 30 zile sa fie eliminata? Pot invoca cazul fortuit? Eventual o audienta la comandantul politiei si sa justific situatia cu actele pentru evacuare emise de executorul judecatoresc

 38. Marian

  Bună ziua,
  Mi-a fost suspendat permisul 60zile ptr circulație pe contrasens, l-am predat. Dar peste 10zile am depus contestație.
  Proces pierdut. Predat iar permisul.
  Întrebarea mea e, câte zile stau cu el suspendat acum? 60 sau se scad primele 10z , in care a fost suspendat, pana a fost depusa contestația?

 39. Iancu Razvan Constantin

  Va salut! Daca pierd procesul pt viteza 101,km, mai beneficiez de examenul de reducere de la 90 zile la 30?? Va mulțumesc

 40. ilie musat

  Buna ziua. va rog sa imi dati si mie un sfat pentru situatia in care ma aflu. am depasit un camion care mai mult statea pe linia continua. in capatul strazii astepta politia, mi-au luat permisul, am facut contestatie, am pierdut, am facut recurs, au respins, am facut apel, au respins. data apelului a fost 09.09 fiind plecat din tara, am ajuns pe data de 13.10 iar pe 14.10 cand am ajuns in orasul de domiciliu am fost sa predau permisul. si am fost informat ca suspendarea va fi marita cu 30 de zile incepand cu data de 11.10 de fapt. aveam termen sa depun permisul pana pe 09.10 din data de 10.10 a expirat posibilitatea de a il depune si a inceput automat perioada de suspendare plus 30 de zile. adica voi primi permisul pe 11.12. am mentionat ca nu ma aflam pe teritoriul ro pana pe data de 13.10 dar agentul a spus ca din pacate nu exista nici o derogare care sa imi permita sa justific nepredarea si sa ramana suspendarea de doar 30 de zile. daca nu as fi predat permisul deloc ce se intampla? oricum stiam ca este suspendat si nu am condus. am ajuns acasa cu transport public, autocar. si nici nu as fi urcat la volan pe perioada suspendarii. daca nu predam permisul expira de la sine perioada de suspendare pe data de 11.12? daca nu as fi venit in tara puteam conduce in continuare? sau daca ma oprea politia in germania spunea ca am permisul suspendat?

  va multumesc pentru timpul dumneavoastra

 41. Gelu Tiberiu

  Buna ziua ! In urma unui incident din aceasta vară,am ramas fara permis pentru 60 de zile. Am contestat în instanță,însa cererea a fost respinsa că neîntemeiată,deși efectiv pe fond nu am fost întrebat nimic(la primul termen am omis sa plătesc taxa de timbru,astfel am făcut o cerere de reexaminare care pur și simplu mi-a fost respinsa că neîntemeiată ).Întrebarea mea este,se mai poate face apel ?

  Soluție pe scurt : Respinge cererea că neîntemeiată.Definitiva.

  Mulțumesc frumos,Tiberiu S.

   • Gelu Tiberiu

    Deci efectiv în primul termen mi-a fost respinsa cererea din cauza acelui timbru care am omis să îl plătesc,însă l-am platit atunci imediat și l-am depus împreună cu cererea de reexaminare imediat a 2a zi(nedepasind termenul primit de 10 zile).Acum,in camera de consiliu pentru cererea de reexaminare,a fost respinsa cererea că neîntemeiată.Chiar nu s-ar putea face nimic ? Am mare nevoie de permis…

   • Cilibiu Constantin

    Buna seara am contestat la tribunal procesul verbal de contravenție și am făcut toate demersurile pentru a primi permisul acasă ,acest lucru nu sa întâmplat luni 1 11 2021 expira dovada ce pățesc dacă sunt prins in trafic fără el ? Ce sancțiune risc ? Va multumesc

 42. Cornel

  Buna ziua.In data de 06.10.2021 s-a publicat hotărârea definitiva in apel-respinge apel ca neîntemeiat definitiv.Întrebarile mele:in câte zile trebuie sa predau permisul? Mai pot da examen de reducere de la 90 la 30 zile?chiar dacă a durat 2 ani și 3 luni?Risc dosar penal dacă nu depun permisul pe 05.11 și sunt oprit de poliție?Cu stima,va mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   din 06.10 aveti 30 de zile sa depuneti permisul. Daca nu il depuneti nu riscati dosar penal ci sanctiunea este ca vi se adauga alte 30 de zile de suspendare la cele din procesul verbal. Puteti da examen de reducere, in anumite conditii.

 43. Popescu Ana

  Bună ziua! Am o intrebare:am avut un proces, am pierdut la apel pentru suspendarea permisului pe 30 de zile. Ultimul apel a fost pe data de 13.10.2021. În cât timp trebuie sa predau permisul la poliție? Mulțumesc anticipat

 44. Dumitrescu Ovidiu

  Buna ziua. A fost respinsa plangerea contraventionala depusa de mine in data de 17.09.2021. Hotararea mi-a fost comunicata pe 04.10.2021 – data de pe plic. Daca depun o cerere la Judecatorie ca nu doresc sa fac apel acea hotarare devine definitiva ? Mai trebuie sa astept vreun termen ca ea sa poata fi definitiva ? Intreb asta deoarece la Politie nu imi iau permisul daca hotararea nu este definitiva . Multumesc

 45. Cristica paul

  Bună ziua ..dacă mi a fost reținut permisul pt 30 de zile dar nu l am avut la mine..în câte zile trebuie sa îl predau la politie ?

 46. Bogdan

  Buna ziua,permisul luat pe 3 luni pentru viteza,am dat in judecata si am pierdut,daca nu il depun deloc,se suspenda automat din sistem?daca sunt oprit in trafic,figurez cu el suspendat?va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   daca l-ati luat pe parcursul procesului si dupa ce ati pierdut nu il depuneti nu figurati cu el suspendat , dar trebuie să il predati si atunci vi se va adauga inca o perioada de 30 de zile de suspendare la suspendarea initială.

   • Bogdan

    VA multumesc mult,da pe parcursul procesului l-am luat,lucrez ca sofer si am nevoie de el cel putin 6 luni,ma gandeam sa nu mi se faca dosar penal daca sunt oprit in trafic pentru control de rutina.

 47. Petcu Georgiana

  Pot părăsit tara dacă am depus contestatie ? Cum pot preda permisul dacă nu sunt în tara și nu am avocat ?

 48. Elena

  Bună, am șanse de reușită în contestarea unui PV de sanctiune dacă la săvârșirea faptei sectorul de drum nu este complet, contravenția a fost pe DN1 B iar pe pv este menționat doar DN1 km 13?
  Mentionez ca data, ora și localitatea sunt corecte.
  Mulțumesc!

 49. Ionut

  Buna seara! Cu o întrebare va deranjez. Am primit prin posta verbalu de la poliție prin care menționează și suspendarea permisului pe 30 de zile din data de 08.11 cu predarea acestuia in termen de 5 zile,întrebarea mea este: in acest interval de 5 zile,rezulta deja suspendat?am dreptu de a conduce pana la predarea permisului?! Va mulțumesc anticipat!

 50. Iacob

  Buna ziua ! „Legalizarea’ hotararii ramase definitive se face la judecatoria emitenta?? Adica trebuie sa ma deplasez pana in cealalta parte a tarii pentru aceasta operatiune?? Legalizarea asta este o procedura obligatorie??

  • Avocat ILIE DORIN

   Legalizarea este obligatorie doar daca nu ati facut apel, si da, se face la judecatorie (se poate face fara sa va deplasati), daca ati facut apel este suficientă solutia de pe portalul instantei (screenshot printat).

 51. Răzvan Cadere

  Bună seara, pentru a putea reduce perioada de reținere a permisului de la 90 la 30 de zile cu examen de redobândire e obligatoriu plata amenzii?

 52. Robert

  Buna ziua, politia mi-a luat permisul pe 30 de zile pt trecere pe culoarea rosie a semaforului. Am depus contestatie, pe portal la data de 24-08-2021 am primit hotararea in care scrie ca am drept de apel 30zile (dar nu vreau sa fac apel). Acum ce ar trebui sa astept? Dupa hotararea din 24.08.2021, singurele documente sunt: Dovadă de îndeplinire a procedurii de comunicare si Dovadă de îndeplinire a procedurii de citare. Trebuie sa predau permisul acum, cate zile am, astept cumva o alta hotarare definitorie?

 53. Daniel

  Buna ziua,
  Am fost implicat intr-un accident usor (masina mea are doar numarul de imatriculare strambat),masina celalata are doar o mica zgarietura.Accidentul s-a produl in urma cu cateva zile,seara.Am stabilit de comun acord cu celalalt sofer sa ne vedem a doua zi sa semnam amiabila.Surpriza,celalalt sofer a doua zi a vrut o suma de bani,nu constatare amiabila,pe motiv ca intre timp a reparat el masina la un service.Nu am fost de acord sa-i dau bani.Astazi am fost chemat la politie si am primit amenda 8 pct. si mi s-a suspendat permisul pt 30 de zile,pe motiv ca nu am raportat accidentul in 24 de ore.Este legal?As avem sanse sa castig un eventual proces?
  Ps. Am dovada 15 zile.Pot preda permisul mai repede,adica maine,sa-l pot recupera mai repede (sa-l am de sarbatori)?
  Multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspunsul dvs!

 54. Andrei Florin Doru

  Buna ziua.Numele meu este Andrei.
  Pe scurt am pierdut procesul pe fond in data de 10.10.2021 iar pe data de 11..11.2021 sa expirat termenul de apel.
  Cat timp am la dispozitie sa predau permisul si e suficent sa merg la politie cu hotararea de pe situl Judecatoriei?Adica mai trebuie sa fac un certificat de grefa sau sa legalizez ceva?
  Multumesc

 55. Andrei

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie.
  Mi.a fost suspendat permisul duminica pentru 90 de zile pentru conducerea unui autovehicul cu o imbibatie de alcool de 0,24. Am inteles ca in primele 30 de zile am dreptul sa platesc amenda si pot sa dau examenul de redobandire. Mi s.a spus ca doar daca predau permisul am dreptul sa sustin examenul. Intrebarea mea este cate zile am la dispozitie sa il predau pentru a putea sustine examenul? Multumesc anticipat

 56. Paul

  Bună ziua!
  Am primit o hotărâre definitiva pentru predarea permisului pe termen de 90 zile, avocatul meu mi-a spus sa îl predau în termen de 5 zile dar problema este ca ma aflu inafara tarii și nu pot ajunge. Care este defapt termenul legal de predare după hotarare devenita definitiva? Și în cazul în care nu îl predau pot continua sa circul pana la venirea in tara? Care ar fi sancțiunea..am înțeles ca încă 30 de zile în plus? Aștept un răspuns exact.. mulțumesc!

  • Gigi meserie

   Suspendarea dreptului de a conduce este doar pe teritoriul statului care a dispus asta. Daca va aflati in alta tara puteti conduce, daca dupa respingerea apelului nu il depuneti si nu sunteti in tara nu se intampla nimic. La cele 90 de zile se adauga 30 de zile. Dar acestea decurg automat de la data ineceperii suspendarii. Adica daca dvs sunteti plecat 6 luni si nu conduceti in romania, perioada suspendarii expira si la revenire in ro nu se intampla nimic.

   • Avocat ILIE DORIN

    nu mai induceti lumea in eroare! Suspendarea incepe de la momentul predării permisului la poliție. Citez din Decizia CCR 268/2021:
    „Permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce și, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate și concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităților competente.”

    • Gigi meserie

     Nu mai induceti dvs lumea in eroare. Conform oug 152/2019 suspendarea incepe automat fara indeplinirea altei formalitati

     • Avocat ILIE DORIN

      Cititi ce am scris aici si o sa vedeti că se aplică neunitar si neconform legea de care spuneti, pentru că e în conflict juridic cu dispozitiile CCR. ”Totuși textul de lege amintint mai sus intră în conflict cu dispozițiile Curții Constituționale aflate la paragraful 18 din Decizia 268/2021 (la 2 ani distanță după apariția legii în discuție). Curtea consideră că sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, precum şi majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării acestui drept constituie o veritabilă măsură disuasivă, ce are ca scop preîntâmpinarea săvârşirii unor noi fapte de natură contravenţională, precum şi protejarea participanţilor la traficul pe drumurile publice împotriva pericolului social corespunzător comiterii lor. Aceasta întrucât permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce şi, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate şi concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităţilor competente. ” Dispozițiile CCR sunt general obligatorii, inclusiv în ceea ce privește considerentele, motivele și argumentele din Decizii.

      Decizia de mai sus este din 2021, Legea ce privește suspendarea indiferent de predarea permisului este din 2019. Consider că la acest momengt avem un conflict de norme juridice ce trebuie tranșat la un moment dat de către instanța supremă ori soluționat prin intervenție legislativă.” Continuarea la pagina de aici.

 57. Dan

  Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am pierdut procesul pentru viteza cu hotarare definitiva pe 14.09.2021.In perioada aceea eram plecat in Turcia.Am revenit in tara permisul tot timpul s-a aflat in posesia mea pe perioada procesului .Pe 22.10.2022 fiind in trafic am fost oprit in trafic de un echipaj radar si mi s-a spus ca am depasit viteza cu 15 km intr-o localitate.Am fost verificat am dat permisul am plecat primind sanctiunea avertisment si 4 pct.penalizare.Am aflat ulterior ca pierzand procesul aveam 30 de zile sa il predau.Pe 01 nov.m-am prezentat la politia rutiera gorj cu o copie din calculator a hotararii si din momentul acela ei au dispus prin dispoztie perioada de suspendare la care mi-au adaugat 30 de zile dar au zis ca nu aveam dreptul sa mai conduc din 16.10.ca ei asa considera.Eu am predat permisul primind dovada din 02.nov.Nu inteleg daca am predat permisul eu cand au verificat pe 22.10.eu nu aveqm interdictie de a circula in baza de date de unde aceasta gandire mai ales ca in decizia curtii constitutionale nr.268/2021 publicata in monitorul oficial in data de 23 august 2021 in care s-a dezbatut constitutionalitatea celor 30 de zile penalizare se specifica clar ca acestea sunt oportune întrucât suspendarea dreptului de a conduce in cazurile limitate si concrete curge de la data predarii permisului la politie si tocmai de aceea le primesti.

 58. Dan

  Buna dimineata.Procesul in apel s-a terminat pe 14 sept.nu am stiut atunci fiind plecat.Am revenit in tara si pe 22 oct.ma opreste radarul .Imi aplica 4 pct.penalizare si avertisment.Permisul era la mine m-au verificat in baza de date era valid.Am aflat apoi ca trebuia sa il depun la politie in urma hotararii def.in 30 zile.Am mers la politie personal le-am spus si le-am predat permisul.Mi-au aplicat 30 zile suplimentare suspendare pentru intarziere dar ei zic acum ca am circulat avand permisul suspendat pe 22.10.2021.Mi se pare o tampenie atata timp cat eu nu aveam interdictie in sistem la acea data aceasta am inteles ca se aplica prin dispozitie a sefului serviciului rutier ce a fost emisa pe 1 nov.cand eu le-am adus la cunostiinta situatia.Pai asa cum se gandeste poti sa ai 10 avertismente cu pct de penalizare pana predai permisul sau ma rog ei te suspenda in sistem prin dispozitie si ce faci?Ce parere aveti despre aceasta situatie ?Dovada fara drept de circulatie am primit-o in data de 01.nov.cand am predat permisul.

 59. Dan

  Multumesc pentru raspuns.Oricum ei au trimis o adresa la Craiova la politia rutiera unde am primit cele 4 pct.penalizare si au zis ca formeaza un dosar penal si ca o sa faca un referat de clasare mai merg odata joi.Mi se pare un abuz aceasta interpretare a lor sa puna omul pe drumuri sa faca dosar penal ca asa interpreteaza ei zic modificarea din 2019 cand ei spuneau ca s-a ajuns la acea modificarea in favoarea cetateanului ca se trezeau cu suspendari dupa e3-4 ani.Pai c7m e in favoarea ta cand acum iti fac dosar penal????Tara asta nu se mai face bine.

 60. Ionuț

  Buna ziua azi am luat amenda pentru depășirea coloanei și mi-a fost reținut permisul de conducere.dar nu l-am avut la mine nu scrie în proces pe ce perioada se reține.. polițistul mi-a zis să îl duc in 5 zile la politie…eu am permisul emis de Mehedinți dar locuiesc in Timișoara și aici mi-a fost reținut

 61. Vlad Costel

  Buna seara domnule avocat. Am si eu on intrebare, cu ce documente trebuie sa predau permisul dupa ce judecat si apelul si a fost respins? Am 30 de zile de la data pronuntari?

 62. Ilie Iulian Mihai

  Bună ziua domnule avocat.Apreciez faptul ca ajutați prin aceasta metoda oamenii simpli care au nevoie de informații.
  Am și eu o întrebare dacă îmi puteți răspunde.
  După 22 ani de șoferie fără evenimente rutiere ,mi sa.suspendat permisul pe 90 zile ptr depășirea vitezei în localitate 107 km /h
  am făcut plângere ,la data de 25.11.21 pe fond sa respins cererea ca nefondata.nu o sa depun apel.intrebarile mele sunt:
  1. cat timp mai pot conduce masina pana predau permisul.
  2.mai pot da redobandire permis ? Și de când pot sa mi fac programare .după 30 zile de când predau permisul ?
  Va mulțumesc ptr intelegere.cu stima și respect.

  • Avocat ILIE DORIN

   cand vă ajunge acasa hotararea trebuie că curgă 30 de zile termenul de apel, daca nu faceti apel, dupa aceste 30 de zile trebui predat permisul la politie cu această hotarare legalizată.

   • Alexandru B

    sa traiti, eu am pierdut un proces pentru suspendarea permisului 60 zile, am primit acasa comunicarea insa de atunci a trecut un an de zile si hotararea definitiva inca nu am primit-o, intre timp am fost la ipj sa imi scot cazierul rutier (istoricul sanctiunilor) si nu mi-au retinut permisul, prin niste cunostinte m-am interesat si in continuare permisul meu apare in sistem valabil, ce ma sfatuiti sa fac? si ce risc daca conduc in continuare pana cand primesc hotararea definitiva acasa, sau daca voi fi oprit de vreun filtru?

 63. Bivolaru Brindusa

  Buna seara Domnule avocat,soțul ia fost suspendat în iunie permisul ptr o perioada de 90 de zile ptr viteza in localitate …a contestat,a pierdut și în data de 3 noiembrie a predat permisul.In 4 noiembrie a susținut examenul de recuperare de permis la 30 zile ..a trecut cu bine și astăzi a primit o înștiințare prin care îl înștiințează „nu trebuie sa vă prezentați la serviciul politiei rutiere unde sunteți înregistrat în evidență ptr verificarea cunoașteri regulilor de circulație ,în condițiile art.106din OUG 195/2002.Nu înțelegem nimik dacă a luat examenul poate la 30 de zile să ridice permisul sau trebui să așteptăm 90 .Va mulțumesc.

 64. Dura florin

  Bună ziua. Am și eu o întrebare. Dacă am pierdut apelul trebuie sa aștept instinarea acasă și după mai am timp 30 de zile sa predau permisul? Sau de când sa afișat pe portal respingerea apelului mai am 30 de zile fără sa aștept hotărârea acasă.

 65. Gigi meserie

  Legea s-a modificat de ceva timp in urmatorul sens. Perioada suspendarii unui permis de conducere incepe automat si decurge chiar daca permisul nu este predat catre politie. Doar ca se prelungeste perioada cu 30 de zile. Fratele meu a pierdut un apel si fiind plecat din tara perioada indelungata a expirat si suspendarea pana a revenit permisul fiind la el tot timpul. La revenire nu i-a luat nimeni nici un permis

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu este adevărat. Citez din Decizia CCR 268/2021:
   „Permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce și, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate și concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităților competente.”

 66. Chiru Musat

  Buna seara, Domnule Avocat!
  Puteti lamuri unele neclaritati? Daca permisul nu este predat politiei, perioada suspendarii se prelungeste 30 de zile. Este adevarat ca perioada suspendarii incepe automat dupa expirarea perioadei in care poate fi predat permisul? De exemplu: un apel pierdut pe 01.07.2021 presupune 30 de zile in care poate fi permisul depus pana pe 01.08.2021 daca permisul nu este predat politiei suspendarea incepe din 02.08.2021 si se prelungeste cu 30 de zile. Deci daca initial erau 30 zile de suspendare, vor deveni 60 de zile. Adica pana pe 01.10.2021 daca eu nu vreau sa predau permisul de conducere in acest timp. Nici nu conduc, evident. Ma urc la volan pe 03.10 si sunt oprit ptr un control ce se intampla?

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu incepe automat suspendarea. Suspendarea si cele 30 de zile in plus pentru nepredare in termen curg de la data la care il predați poliției. Citez din Decizia CCR 268/2021:
   „Permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce și, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate și concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităților competente.”

   • Musat Chiru

    Buna ziua Domnule Avocat. Va sfatuiesc sa mai cititi legile si sa va informati corect ca sa dati sfaturi corecte. Acum ma intorc de la Politia Rutiera de unde am ridicat permisul. Conform OUG 152/2019 suspendarea incepe automat fara indeplinirea altei formalitati. Concret eu permisul trebuia sa il predau pana pe 11.10 si daca il predam si daca nu il predam suspendarea a fost de pe 12.10 pana pe 10.12. Inclusiv agentii au recunoscut lucrul acesta. Sarbatori fericite va doresc!

    • Avocat ILIE DORIN

     Cititi ce am scris aici si o sa vedeti că se aplică neunitar si neconform legea de care spuneti, pentru că e în conflict juridic cu dispozitiile CCR. ”Totuși textul de lege amintint mai sus intră în conflict cu dispozițiile Curții Constituționale aflate la paragraful 18 din Decizia 268/2021 (la 2 ani distanță după apariția legii în discuție). Curtea consideră că sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, precum şi majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării acestui drept constituie o veritabilă măsură disuasivă, ce are ca scop preîntâmpinarea săvârşirii unor noi fapte de natură contravenţională, precum şi protejarea participanţilor la traficul pe drumurile publice împotriva pericolului social corespunzător comiterii lor. Aceasta întrucât permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce şi, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate şi concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităţilor competente. ” Dispozițiile CCR sunt general obligatorii, inclusiv în ceea ce privește considerentele, motivele și argumentele din Decizii.

     Decizia de mai sus este din 2021, Legea ce privește suspendarea indiferent de predarea permisului este din 2019. Consider că la acest momengt avem un conflict de norme juridice ce trebuie tranșat la un moment dat de către instanța supremă ori soluționat prin intervenție legislativă.” Continuarea la pagina de aici.

 67. Gabriel

  Bună ziua! Vă rog frumos dacă imi puteți răspunde la intrebarea:
  Am depus o contestație in trecut, in 26.10.2021 am primit comunicarea ca am pierdut, si am 30 de zile pentru apel. Am mers la judecătorie pentru acea stampila dar sunt liberi in aceasta perioada si va trebuie sa merg pe 2.12.2021 (daca lucrează ). De la stampila pe care o pune ca e definitiva cât timp am pentru preda permisul la politie fără a mi se adaugă acele 30 de zile? Va mulțumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   După ce vă ajunge acasă hotararea de la judecătorie trebuie să asteptati să treaca 30 de zile – termenul de apel, abia după aceasta puteti legaliza hotararea si abia dupa acest termen aveti inca 30 de zile la dispoziție să predați permisul.

 68. Dorin T.

  Buna ziua ziua domnule avocat ILIE,
  Daca doriti sa ma ajutati cu o parere personala la o contestatie de viteza:
  M-am angajat intr-o depasire in afara localitatii avand 90-95km/h si nu mi sa permis sa reintru pe banda dupa prima masina si am fost nevoit sa accelerez la 105-110km/h sa pot depasi a2a masina fara sa incurc participantii la trafic din sens opus, dar la intrarea pe banda inapoi eram la borna de intrare in localitate,aveam 102km/h si eram in constanta franare, nu aveam cum sa franez brusc ca aveam coloana in spate ce mergeau cu 90km/h si am fost suprins de radar cu 102 la aprox 5-10m de borna.
  Am contestat procesul verbal,am platit amenda, am precizat ca nu neg ca aveam viteza dar aceste ipostaze in care ma aflam au condus la aceasta viteza.
  Am vreo sansa de castig la proces? Am optat proces in prezentare sa-mi pot sustine contestatia, amenda poate ramane, dar am nevoie de carnet, in 14ani n-am avut amenda peste 20km/h, nu’s vreun vitezoman, lucrez in vanzari pe 4 judete, fac 50-60mii km pe an,nu-mi sta in fire sa fac asa ceva.
  Multumesc si o zi buna va doresc

   • Dorin T.

    Pai asta mizez si eu, la un judecator intelegator, slabe sanse stiu asta, fiind 102 in localitate raman fara permis 90zile cu posibilitate scurtare la 30zile cu examen cunostinte, n-am solicitat anularea amenzii ci anularea suspendarii permisului.

    • Avocat ILIE DORIN

     Conform noilor norme, nu se mai poate anula de catre judecător doar suspendarea permisului ci intraga sanctiune principala + complementară, deci intreg procesul verbal. Judecătorul nu mai poate păstra sancțiunea amenzii și să anuleze doar măsura complementară a suspendării, ci poate doar anula în întregime sanmcțiunea principală și complementară dacă acestea nu sunt legale sau temeinice.

 69. Feldrihan Stefan

  Bună seara, domnule avocat. Mă aflu în situatia următoare.. Petitie la Judecătorie pentru anulare p.v.de sanctionare contraventională pentru neacordarea prioritătii de trecere a pietonilor, OUG 195/2002, art 100, pct (3), lit b depusa in 04 12 2019. În pv agentul scrie.. „nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate”. A omis să scrie in continuare „aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului” În realitate eram într-o coloană de câteva masini, ultimul. La un moment coloana s-a oprit, am oprit si eu, tocmai în fața unei treceri de pietoni(asa s-a potrivit). după 10-15 secunde coloana s-a repus în miscare.În acest moment un pieton de pe PARTEA OPUSĂ sensului meu de mers s-a angajat în traversare coloana s-a oprit din nou si pietonul a încheiat traversarea prin spatele masinii mele( acum eram chiar pe trecere). În timp ce pietonul traversa a apărut un echipaj al politiei locale si m-a pedepsit cu amendă contraventouinala si suspendarea permisului de conducere pe 30 zile + 5puncte penalizare. Nu am niciun martor, doar pietonul în cauză dar acesta nu se află în țară pentru a depune mărturie.
  Vă rog foarte frumos să-mi spuneti ce sanse de reusită am,sau n-am, fără martor

 70. Ecaterina

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare, va rog.
  Am pierdut in instanta de fond, am primit comunicarea prin august, insa n-am
  Fost sa o legalizez si nici n-am
  Predat permisul in aceasta perioada.
  Oare mai pot merge acum sa legalizez hotararea si sa predau permisul? Sau este prea tarziu?
  Multumesc.

 71. Gabriela O.

  Buna ziua

  Aș dori sa știu care este valoarea aproximativă a cheltuielilor de judecată pt.un apel ,la respingerea plăngerii contravenționale de neacordare prioritate trecere pietoni.
  Și de asemeni,onorariul unui avocat care să mă reprezinte la apel.

  Mulțumiri anticipate.

 72. Daniel

  Bună ziua,
  Am pierdut apelul dar am predat permisul după venirea plicului acasă și s-au mai adăugat 30 de zile la cele 30 inițiale de suspendare. Se poate reduce la 30 suspendarea?
  Pentru ridicarea permisului la finalul celor 60 de zile, e obligatoriu să am dovada plății amenzii?

 73. Miruna

  Buna ziua,

  Am pierdut procesul în apel , soluție pronunțată în dat de 22 oct. NU am știut ca trebuie să-l predau în 30 zile de la pronunțare și am așteptat sa vina sentință prin posta. Înțeleg ca în acest caz se vor adauga 30 zile la cele 30 zile de suspendare primite inițial.
  Întrebarea mea este : exista posibilitatea sa nu mi se agauge încă 30 zile? și dacă mi se adaugă am posibilitatea sa cer reducere prin examen reducere perioada suspendare permis?

  Mulțumesc,

 74. Elena

  Bună seara! Care este termenul de predare permis in cazul in care s-a respins apelul si a rămas o hotărâre definitiva din data de 25.11. Va mulțumesc!

 75. Tokes

  Buna ziua!Va rog sa-mi raspundeti daca carnetul de conducere a fost suspendat pentru 30 de zile,am fost plecat in strainatate intre timp.Mi-a zis nu trebuie sa predau carnetul.A expirat 30 de zile,acum daca ma duc la politie cu chitanta ca a fost platit amenda se poate intimpla ca mai primesc inca 30 de zile din cauza ca nu am predat carnetul?

 76. Bogdan

  Buna seara!
  Am pierdut un proces pe data de 08.12.21.
  Inteleg ca am 30 de zile la dispozitie pentru a face apel. Si dupa alte 30 de zile (maxim) pentru a preda carnetul.
  Cum as putea proceda pentru a-l depune cat mai repede daca nu exista o hotarare definitiva? (Si aici ma gandesc la saptamana viitoare)
  Iar daca fac apel, de ce altceva in afara de dosarul anterior as mai avea nevoie?

 77. Soica Mihai

  domnule avocat.
  Am pierdut fondul pe motiv ca aparut un RIL în aprilie 2021 cu privire la faptul că judecătorul nu se mai poate pronunța la masura complementară a retinerii permisului de conducere. acest ril a apărut la cinci zile după ce am depus contestatia la procesul verbal. am primit avertisment si retinerea permisului pentru 60 de zile. Între timp, în august 2021 am depus o completare de acțiune pe 204 Cod Civil, din simplul motiv ca actiunea ar fi devenit inadmisibila. Judecătorul mi-a respins această completarea prin care am cerut anularea in intregime a procesului verbal, nu doar a masurii complementare, invocand un alt RIL din 2016 prin care aveam la dispozitie doar 15 zile sa depun completarea de actiunea, si nu pana la primul termen de judecata asa cum scria la Codul Civil.
  Intrebare:
  – mai are rost sa depun apel, deoarece fiind devolutiv nu pot sa cer mai mult decât am cerut la fond.
  – daca nu mai fac apel as avea dreptul sa depun cerere la Politia Rutiera pentru reducerea perioadei de suspendare, deoarece am auzit ca cei care depun actiune in justitie nu ar mai avea acest drept.
  Cu stima.

   • Oana

    Buna ziua,

    In urma procesului pe fond, s-a mentinut pentru sotul meu suspendarea permisului pt 90 zile (viteza 120km/h – in localitate) si avertismentul (nu a fost sanctionat cu amenda de politie).
    Daca ar face si apel, credeti ca s-ar putea adauga celor 90 zile si amenda? Mai exact exista posibilitatea sa isi inrautateasca” situatia?
    Fiind cetatean strain (dintr-o tara membru UE) dar cu permis emis in UK.. presupun ca nu poate da acel examen pentru reducerea perioadei la 30 zile(nu stie lb romana) ?? Si unde trebuie sa predea permisul?

    Va multumesc!

 78. Adrian D.

  Buna seara !
  Dle avocat am următoarea întreabare: “ Dacă am pierdut procesul ( plângere contravenționala- circulație pe sens opus ) cu politia rutiera mai pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare de la 60 la 30 zile ? “ Am înțeles ca dacă contești procesul verbal in instanța nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare , este adevărat ?
  Mulțumesc anticipat pt răspuns !
  O seara buna !

 79. Popescu Adrian

  Buna seara !
  In 05.10.2021 mi s-a respins contestatia(Hotarâre 12178/2021).Eu am verificat azi pe portal (nu am participat la acea sedinta).
  Urmatorul pas ar fi fost sa primesc acasa comunicarea, problema e ca in motivare am dat la adresa doar strada si numarul de strada( fara numarul de apartament al blocului). Am atasat si copie CI care are insa adresa mamei mele (acelasi oras).Acesta sa fie oare motivul pentru care nu am primit comunicarea inca(nu e adresa completa) ? La stadiu procesual scrie ”fond”. Ce ar fi de facut, e posibil sa sun sau sa le scriu pe email adresa completa sau e prea tarziu? Sunt iesit din termenul in care trebuia sa predau permisul ?

  • Avocat ILIE DORIN

   puteti trimite pe e-mail o cerere de informare cu privire la faptul redactarii si expedierii hotararii si totodata sa le furnizati adresa completa pentru expedierea hotararii.

   • Adrian P.

    Am sunat acum la judecatorie si mi-au pus ca, comunicarea a fost returnata de postas pentru ca nu a avut numarul de apartament si ca hotararea e definitiva. Acum trebuie sa merg sa scot copie legalizata de la ei si sa merg la politie, intrebarea e daca mai sunt in termenul de predare la politie sau am depasit ?

    • Avocat ILIE DORIN

     nu e definitivă dacă nu v-a fost comunicata legal. Definitivă e doar dupa 30 de zile de la comunicarea catre dvs, dara daca ea nu a fost comunicata, nu e definitiva. Mergeti si o ridicati de la judecatorie. Deci nu ati pierdut termenul de predare la timp la politie.

     • Adrian P.

      Chiar daca ea a fost pronuntata in 05.10.2021, trecand de atunci si cele 30 zile pentru apel ,iar ei nu au putut sa imi predea comunicarea in lipsa adresei complete ?
      In concluzie, merg la judecatorie si scot copie legalizata si am 30 zile sa predau permisul?

  • Avocat ILIE DORIN

   da, sunteti repus si in termenul de apel de 30 de zile (pt ca abia cand ridicati hotararea de la judecatorie incepe sa curga termenul de apel) și apoi mai aveti inca 30 de zile să depuneti permisul.

   • Adrian P.

    Dar ce s-ar intampla daca eu nu merg sa ridic hotararea , ei neavand cum sa imi trimita comunicarea ? in felul asta pot sa merg cand vreau sa iau hotararea si abia apoi e temenul de apel ? Sau exista un termen si pentru asta ? Nu exista posibilitatea ca judecatoria sa fi decis ca e definitiva datorita faptului ca nu au toate informatiile necesare sa trimita comunicarea ?

   • ADRIAN P.

    Buna !
    Am fost azi si am depus cerere sa imi elibereze hotararea.La ghiseu mi-a spus doamna respectiva sa specific pe cerere ”cu mentiunea definitiva”, eu am intrebat-o daca hotararea va fi definitiva, daca mai am dreptul la cele 30 de zile de apel si a spus ca nu stie. Un domn din spatele meu de la rand(care parea ca lucreaza in domeniu, consilia pe un alt domn cu actele) a spus ca dupa ce ridic hotararea am 15 zile sa depun permisul altfel mi-l ia pe 2 luni.
    Eventual o sa dau o fuga pana la politie cand am hotararea si vad acolo.
    Multumesc

 80. Adrian P.

  Buna !
  Am fost azi si am depus cerere sa imi elibereze hotararea.La ghiseu mi-a spus doamna respectiva sa specific pe cerere ”cu mentiunea definitiva”, eu am intrebat-o daca hotararea va fi definitiva, daca mai am dreptul la cele 30 de zile de apel si a spus ca nu stie. Un domn din spatele meu de la rand(care parea ca lucreaza in domeniu, consilia pe un alt domn cu actele) a spus ca dupa ce ridic hotararea am 15 zile sa depun permisul altfel mi-l ia pe 2 luni.
  Eventual o sa dau o fuga pana la politie cand am hotararea si vad acolo.
  Multumesc

 81. Enache

  Am doua probleme. 1 Dacă nu vreau să mai fac apel pot depune permisul mai înainte. 2 .Dacă eu sunt din Buzău iar procesul să ținut la Cluj trebuie să merg personal să legalizez hotărârea judecătorească.

 82. Lucian

  Bună ziua. Ce ar trebui sa fac în cazul în care mi-a fost suspendat permisul pt 90 zile (radar), am făcut contestație, a fost respinsa contestația ca nefondata…pe data de 02.11.2021, am primit înștiințarea pe 29.11.2021. As vrea sa predau permisul în 17.01.2022 (sunt în legalitate cu aceasta data?). Dacă hotărârea nu este făcută definitiva dar totuși au trecut 30 de zile de la comunicare, nu de ine automat definitiva da a nuam făcut apel? Întreb asta pt ca procesul a avut loc in alt județ (unde a fost surprins de aparatul radar) fata de adresa de domiciliu. Trebuie neapărat sa ma duc la tribunalul respectiv sa o facă definitiva? Ce se întâmplă dacă nu ma duc sa o facă definitiva? ( nu am nici un interes sa devina definitiva mai ales ca trebuie sa ma deplasez în alt județ)? Pot circula în continuare?
  Va mulțumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   daca nu faceti apel, trebuie să o legalizati pentru a depune permisul. Daca ati primit instiintarea pe 29.11.2021, pe 29.12.2021 a devenit definitiva si deci incepand cu 30.12.2021 puteti cerere legalizarea ei, pana pe 29.01.2022 trebuie să predati permisul.

 83. Mariana

  Buna seara ,
  În data de 12.10.2021 să pronunțat sentința în cazul unei contestație proces verbal poliție, din ce m-am informat la judecatorie această a fost comunica la adresa din buletin in data de 23.11.2021 însă eu nu mai locuiesc la adresa din buletin ( nu am intrat în posesia hotarârei) ,am fost la poliție să predau permisul cu screenshot printat de pe portal și au spus că nu imi poate retine permisul ptr ca ei nu au primit hotararea și permisul meu în momentul de față este valabil. Intreband ce e de facut, mi-au spus să mai revin peste 2 saptamani .
  Intrebare, ce e de facut in cazul meu ?? Ce risc dacă conduc perioada acesta ?
  Multumesc anticipat !

 84. Dorin

  Stimate d-le avocat,

  Din comentariile anterioare inteleg ca daca renunti la apel, dupa curgerea celor 30 zile de la comunicare mai ai la dispozitile inca 30 de zile pentru predare permisului. In speta mea: hotarare pronuntata in 28.10.2021 si comunicata in 08.12.2021 – deci termen apel 08.01.2022 respectiv termen predare Politie 08.02.2022. Este corect? In acest caz trebuie sa legalizez hotararea la Tribunal inainte sa predau permisul la Politie?

  Multumesc anticipat,
  Dorin

 85. RODICA

  Bună ziua, am o întrebare pentru dumneavoastră, o persoană dragă a fost testat pentru alcoolemie, a ieșit pozitiv 0,28,are permis spaniol și rezistenta în Spania, i s-a reținut permisului pentru 90 de zile, ce poate sa facă ca să îl recupereze mai repede și dacă poate conduce în afară țări. Vă mulțumesc.

 86. Bogdan

  Buna ziua,

  Daca pe data de 08.12.21 am pierdut un proces in instanta. Intre timp am primit si hotararea din data respectiva acasa si au trecut si cele 30 de zile de apel. In momentul de fata pot sa merg sa predau permisul auto? Sau trebuie legalizata hotararea?

 87. Netcu viorel

  Va salut ! La culumul de 15 puncta am primit instiintare ca in termen de 5 zile sa predau permisu , eu nestiind am crezut ca sunt zile lucratoare l-am depus a 6-a zi adaugandu-mi inca 30 de zile
  Itrebarea mea este daca pot dispune de reducere a perioadei ?

 88. Samoila

  Buna ziua.La un pv de contraventie pentru 102 km in localitate, apel solutionat in 16 sept 2021cu amenda si suspendare permis 90 zile, in data de 16 oct 2021 ultima zi de predare a permisului am intrat in izolare.nu am predat permisul.in ce situatie ma aflu?
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   de pe 16.09.2021 pana pe 16.12.2021 ati avut dreptul de a conduce suspendat, actualmente puteti circula. Asta teoretic. Cel mai bine este sa mergeti cu decizia de apel la politie să clarificati lucrurile.

 89. Teodor

  Mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 30 de zile. Cicumstantele au mai putina importanta, sanctiunea este cea care este.
  Suspendarea ar urma sa intre in vigoare, dupa expirarea dovezii, in 27.01.2022. Ma aflu in situatia in care, cu exceptia suspendarii in sine care nu este tocmai placuta, sa „pot'” executa suspendarea fara mari inconveniente. Motiv pentru care nu as dori sa risc o suspendare dupa finalizarea contestatiei (2-3-6 luni sau cine poate sa stie, eventual si cu apel) pentru a evita scenariul in care ma pot trezi cu permisul suspendat in luna august (cad ai vrea sa plec in concediu) sau in perioada sarbatorilor din Dec2022. O astfel de situatie chiar ar fi extrem de neplacuta.
  Amenda am platit-o in termenul legal de 15 zile cu 50% reducere, tot in contextul in care, daca castig contestatia, am optiunea de recupera banii (chiar si sub forma de compensare cu taxe/impozite) dar nu mi-am permis sa „risc” plata sume intregi, fiind vorba de o suma considerabila.
  Intrebarea este urmatoarea – Daca depun contestatie, am optiunea de a NU ridica permisul, lasand astfel sa „curga'” perioada de suspendare stabilita prin PV si sa imi irecuperez permisul la termenul stabilit in PV (15 zile dovada + 30 zile suspendare)? Sau sunt „obligat”, odata depusa contestatia, sa ridic permisul si sa execut suspendarea dupa incheierea proces/apel si doar daca decizia instantei imi va fi nefavorabila?
  Multumesc!

 90. Mircea

  Buna…

  Dezamagit tare de instantele de la noi. Stiu sigur ca nu aveam viteza de 103 km cat mi-a fost trecuta in pv. M-am judecat… Viteza a fost surprinsa de radar doar pe modul fastest. Aveam masina in spate care era in afara localitatii. Am pierdut la judecatorie pe motiv ca masina din spate era prea departe si nu putea influenta aparatul radar.

  Am trimit filmarea la Biroul roman de metrologie si raspunsul mi-a fost favorabil… adica nu se poate spune cu certitudine a carei masina a fost viteza.

  Am facut apel… si mi-a fost respins. Inca nu stiu motivele…

  Sincer as merge mai departe sa-mi caut dreptatea daca as avea unde sa ma plang. E aiurea… adica vine unu cu viteza mare in spatele tau… si tu pici de fazan!

  In sfarsit… Asta este tara mea… si ne fura tot timpul 🙁

  Intrebarea mea… este daca as mai putea sa fac ceva undeva… insa as dori sa fie pornita cumva o initiativa legislativa sa fie interzisa amenda cu viteza citita in modul fastest! Sau no… sa fie clar cazul in care aceasta poate fi luata in considerare…. adica atunci cand sunt doua autovehicule alaturate si amandoua depasesc viteza legala… si sunt amendate amandoua!!!

  • Mircea

   M-amm luat cu valul si am uitat intrebarea care e legata de topic. Examenul se poate da la IPJ unde il depui? Eu lucrez in alta parte decat in judetul de domiciliu… dar ultimul carnet (pt ca expiase) mi-a fost eliberat aici unde lucrez…

   Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, este o situatie gri din punct de vedere legislativ si ati putea-o dezbate si pune intr-o initiativa legislativă, cu un parlamentar din circumscriptia dvs, după ce vă consultati cu el.

   De făcut nu se mai poate face nimic pe cale judiciară. Chiar eu personal am avut o astfel de situatie acum vreo 5 ani, si nu am avut nici o cale să îmi fac dreptate…

 91. Pop Mirela

  Buna seara!
  Va rog dacă ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie.
  Am contestat un pv si in cele din urma am primit azi, 25.01.2022, prin posta, hotărârea civilă din 05.01.2022.
  Dacă nu doresc sa fac apel, pot sa predau permisul de conducere oricând in cele 30 de zile, fără a mai legaliza hotărârea la judecătorie?
  Mulțumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu, trebuie sa treaca cele 30 de zile, apoi legalizati hotararea si in termen de 30 de zile (după ce trece termenul de apel de 30 de zile) mergeti sa depuneți permisul.

 92. TraianM

  Buna ziua,
  Mi-a fost suspendat permisul pentru 90 zile din cauza vitezei. Am contestat decizia. Pe 7 Decembrie a fost infatisarea la tribunal iar pe 14 Decembrie mi s-a comunicat prin posta decizia, si anume ca ramane permisul suspendat. Bun. Nu am facut apel, am asteptat 30 de zile de la comunicare iar pe 15 Ianuarie am fost la tribunal pentru a legaliza hotararea. Am ridicat documentele de la tribunal pe 18 Ianuarie iar pe legalizare scrie ” Hotarare definitiva prin neapelare din data de 18 Ianuarie”.
  Intrebarea mea este cand trebuie sa duc predau permisul auto? IN 30 de zile incepand cu 15 Ianuarie sau cu 18 Ianuarie?
  Multumesc mult pentru ajutor

     • TRAIANM

      Buna ziua. Va deranjez din nou. Ma confrunt cu urmatoarea problema.
      Am predat permisul pe data de 1 februarie dupa ce am legalizat pe 18 ianuarie decizia instantei. Pe data de 2 februarie m-am prezentat la sediul politiei pentru a da examenul de reducere a pedepsei de la 90 la 30 de zile. Am luat examenul, am completat cererea pentru reducerea pedepsei iar vineri, pe 11 februarie, am primit raspuns in posta ca pedeapsa se reduce de la 90 de zile la 60 de zile din cauza ca a intrat in vigoare noul cod rutier care spune ca pedeapsa se reduce cu 1/3 din perioada. Este corecta decizia?
      Va multumesc anticipat.

     • Avocat ILIE DORIN

      teoretic nu este corecta, pt ca dvs beneficiati de prevederile in vigoare la data faptei contraventionale…Dar am auzit de astfel de erori facute de politia rutiera.

 93. Geo

  Buna Ziua ,
  Pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 km/h agentul constatator decide retinerea permisului de conducere , eu nu il pot prezenta in acel moment deoarece nu il am la indemana. Agentul constatator decide aplicarea celor doua masuri de contraventie. Mi se elibereaza dovada pentru 15 zile si obligatia de a preda permisul la Serviciul Rutier. In tot acest timp eu nu sunt deacord cu masura aplicata de cate agent si inregistrez plagere la Judecatarie.

  Va rog daca se poate lamurirea urmatoarelor doua situatii :
  1) Daca din momentul in care eu inregistrez plangerea pana la solutionarea acesteia mai am dreptul sa circul cu masina si in baza carei dovezi ?
  2) Daca as fii avut permisul la mine si ar fii fost retinut de catre agent dar eu in termen de 15 zile depun plangerea la Judecatorie si pana la solutionare acesteia eu mai am dreptul sa circul cu masina ?

  • Avocat ILIE DORIN

   in ambele cazuri aveti dreptul de a conduce masina daca formulati plangere contraventională, drept pe care il aveti in baza legii, nu in baza dovezii de la politie.

 94. Florin

  Buna ziua mia fost retinut permisul de conducere pt radar si am facut conestati . Daca instanta mil retine mai pot da examen de redibandie multumesc

 95. Alex

  Am pierdut apel pentru reținerea permisului de conducere 30 de zile
  Eu momentan nu sunt in țara , iar între timp am pierdut permisul. Întrebare , Pot sa angajez un avocat sa se prezinte cu procura la poliție pentru a da startul celor 30 de zile , după care sa mi se emită un nou permis ? Mulțumesc anticipat

 96. Aurel

  Buna ziua.Am depus o contestatie a fost aprobata mi-am recuperat permisul dar dupa am primit o citatie sa depun anumite dovezi sau va fi anulata,lucru care nu l-am facut si am primit urmatoare decizie(pe site-ul judecatoriei):
  Tip solutie: Anulează cererea
  Solutia pe scurt: Anulează cererea de chemare în judecată. Cu drept de cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 25.01.2022, prin punerea solu?iei la dispozi?ia păr?ilor de către grefa instan?ei.
  Document: Încheiere finală (dezinvestire) –/2022 25.01.2022
  Intrebare e de cand curge termenul de 30 de zile in care pot preda permisul?de pe 25 cand s-a pronuntat sau trb sa treaca si cele 15 zile in care pot cere reexaminarea?

 97. Marin Daniel

  Buna dimineața
  Am și eu o întrebare mi-a fost reținut permisul de conducere pe o perioadă de 90 zile, am facut contestație, am pierdut, mi-a sosit acasă decizia pe data de 26.01 nu vreau sa fac apel, întrebarea este când pot face programarea pentru reducere termen si cand trebuie predat permisul daca iau examenul si de ce anume am nevoie pentru a ma programa la examen??

 98. Radu Narcis

  Buna ziua, solutia la apel a fost de respingere apel si a fost pronuntata la tribunal pe data de 21 decembrie 2021. Pe portalul instantei aceasta solutie a fost publicata abia pe data de 20 ianuarie 2022. Cei de la politie au calculat termenul de 30 de zile pentru predarea carnetului de la momentul de 21 decembrie 2021 cand s-a pronuntat sentinta. Carnetul l-am predat pe data de 01 februarie 2022 si cei de la politie au considerat ca termenul de 30 de zile a fost depasit si au mai adaugat 30 de zile de suspendare suplimentara. Mentionez ca permisul a fost suspendat pentru 90 de zile pentru depasirea vitezei in localitate cu peste 50 km/h peste limita legala. Pentru ca au adaugat si suspendare suplimentara de 30 de zile au spus ca nu mai am dreptul de a sustine testul teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare. Dumneavoastra ati spus ca termenul de 30 de zile se calculeaza de la momentul cand solutia este publicata pe portalul justitiei. Dar cei de la politie au calculat de la momentul cand a fost pronuntata sentinta la tribunal. Care este articolul care stabileste acest termen de predare a carnetului in 30 de zile si modul de calcul a acestui termen. Cu stima, multumesc anticipat pentru raspuns.

 99. Doru

  Buna ziua, am hotarare definitiva cu respingere apel. Unde trebuie sa predau carnetul, avand in vedere ca atata domiciliul cat si fapta sunt pe raza orasului Racari, iar permisul a fost eliberat in Bucuresti. Politia din Racari mi-a spus ca la Targoviste dar cand l-am ridicat dela Targoviste dupa depunerea contestatie, mi-au spus ca o sa trebuiasca sa-l depun la Bucuresti in cazul in care se respinge contestatia. Am incercat sa- i contactez telefonic pe cei dela rutiera Targoviste dar este imposibil. Multumesc.

 100. ALEXANDRA MARIA

  Bună seara!
  Am si eu o intrebare. Ce se întâmplă daca nu am văzut înștiințare la timp (asta însemnând dupa 3 luni de zile)?
  Acolo era comunicat faptul ca trebuia sa predau permisul deoarece am depășit 16 puncte

  • Avocat ILIE DORIN

   nu ar mai trebui sa conduceti pentru că riscati dosar penal. Mergeti la Politia Rutiera si vedeti daca a trecut sau nu perioada de suspendare sau cand se implineste aceasta. Nu mai conduceti in acest timp.

 101. Burdujanu Oana Carmen

  Bună ziua, vă rog mult dacă puteți să îmi dați un răspuns. Pe data de 1 noiembrie 2020 soțului meu i s-a suspendat permisul de conducere pe 90 de zile deoarece a depășit viteza legala. A făcut contestație, iar pe 10 septembrie 2021 instanta nu i-a dat câștig de cauză. A avut 30 de zile pentru a face apel, dar nu a făcut. Nu a predat permisul de conducere, întrucât el muncește în Italia, ca șofer profesionist. Cum se procedează în acest caz? Poliția rutiera a spus că pe 6 mai 2022 trebuie să sune la ei să i se ridice această restricție. Menționez că în tot acest timp, din septembrie 2021 până astăzi, soțul meu nu a sunat la ei să se intereseze. E posibil ca aceste 120 de zile să înceapă de astăzi? Vă mulțumesc

 102. Petriu

  Buna Ziua! Am pierdut in instanta si apelul in 3 februarie 2022 va rog sa imi spuneti si mie daca mai am dreptul sa dau pentru redobandire si care este procedura pentru a preda permisul.Multumesc!

 103. Alex D

  Buna seara. Dupa pierderea apelului 09.02.2022 am solicitat certificat de grefa Tribunalului Bucuresti, hotararea fiind inca in redactare. Prima intrebare este, va rog- trebuie sa legalizez acest certificat?
  -trebuie sa predau permisul in Buc sau in orasul meu de resedinta pe baza certificatului de grefa?

 104. Cristi N

  Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat in ur.atoarea speta. Am avut permisul suspendat pentru o perioada de 90 de zile, am facut contestatie, am pierdut si acum am primit hotararea cu mentiunea „definitiva” de la judecatorie. Cum procedez pentru ca permisul este deja la ei pentru o alta fapta din data de 20 Decembrie 2021. Daca se suprapun perioadele stiu ca se supenda doar 90 zile. Cu hotararea ce fac din moment ce permisul este deja la ei? Mentionez ca sunt in primul an de dobandire a permisului de conducere.

  • Avocat ILIE DORIN

   după ce trece perioada pentru care l-ati depus, mergeti si ridicati-l, cu hotararea aceasta. E posibil să nu vi-l dea pentru că pe noile reglementari suspendarile se cumulează matematic.

   • Cristi N

    Se pare ca ati avut dreptate. Dupa noile reglementari suspendarile nu se mai suprapun si curg una dupa cealalta. Intrebarea mea este, legea stiam ca nu se aplica retroactiv. Are importanta ca fapta a fost savarsita in Iulie anul trecut s au se tine cont de hotararea ramasa definitiva care este cu data de 9 Februarie 2022. Multumesc

 105. Gabriela

  Buna ziua!
  Acum 2 saptamani s-a primit o amenda si au fost luate 9 puncte pentru viteza, dar permisul nu a fost retinut.
  Acum 2 zile , s a primit alta amenda pentru viteza si au fost luate 10 puncte pentru viteza, iar permisul a fost retinut.
  Intrebare :
  Se poate face contestatie si da redobandire pentru a se scadea perioada? Daca da, intai sa de redobandirea si dupa se face contestatia sau invers?
  Daca se pierde procesul se mai adauga inca 30 de zile?
  Multumesc

 106. Daniel

  Buna ziua. In octombrie 2021 am contestat in instanta un PV de contraventie pentru depasire viteza cu mai mult de 50 km/h, mai exact 51 km/h. Am pierdut procesul din cauza ca nu am platit la timp timbrarea, uitasem de plic. In decembrie mi a venit acasa plicul cu hotararea nestampilata de nici un fel. Am facut cerere la instanta inca din decembrie sa mi se trimita hotararea cu stampila si semnata. Am dovada cu AR ul de primire de la instanta. Am calculat 15 zile de la primirea plicului ca sa imi dau seama cand devine hotararea definitiva. Apoi inca 30 de zile in care sa pot depune permisul. Am mers la politie in cele 30 de zile sa depun permisul si fara hotararea semnata si stampilata nu mi l-au retinut. Am tot asteptat sa mi vina de la instanta in urma cererii mele inca din luna decembrie. In a 29 a zi, am mers la judecatorie, care era la 300 km distanta sa ridic personal hotararea sa pot depune permisul. Mi se arata ca tocmai ce fusese trimisa la domiciliu cu o zi inainte si nu accepta sa mi emita o alta. In a 32 zi primesc acasa plicul cu decizia instantei, semanata si stampilata. In aceste conditii politia imi spune ca se mai adauga 30 zile la suspendare pe motiv ca nu m am incadrat in cele 30 zile.Rog ajutati ma !!!

 107. Georgiana

  Buna ziua,
  Sotului i s a suspendat permisul pentru 3 luni. A facut contestatie in instanta si a pierdut.
  Din motive personale a trebuit sa plecam din tara inainte de pronuntarea sentintei si nu a putut preda permisul de conducere. Cand ne intoarcem in tara trebuie sa predea permisul ? Care este procedura?
  Multumesc

 108. Vali

  Buna ziua! Am contestat un proces verbal cu susp 90 de zile.Daca pierd la recurs mai pot da redobindire?Si cat stau dupa noua lege?

 109. Bogdan

  Bună seara. Am forțat galbenul la semafor iar poliția era în spatele meu și m-a oprit.
  – ” Bună seara”
  – „Bună seara ”
  – „Știți de v-am oprit? ”
  ” – Da, am trecut pe galben”
  El a început să râdă și mi-a zis că am trecut pe roșu și că are filmare….ok, bun..nimic suspect până aici. De menționat că a oprit și un tir din fata mea care tot pe galben a trecut.

  Domnul mi-a reținut permisul și mi-a dat DOAR dovadă. Nu mi-a dat nici un proces verbal, nu mi-a dat să semnez nimic și asta mi s-a părut cam ciudat.. Poate îmi puteți explica dvs. daca se întâmplă ceva necurat la mijloc. Eu îmi asum faptul că am forțat semaforul.
  Îmi aduce actele(fără permis) și cu dovada și mă sfătuiește să mă duc a doua la poliție sa fac cerere pentru a nu-mi trimite permisul in județul/orașul din buletin.

  • Avocat ILIE DORIN

   vi se va comunica acasă procesul verbal de contraventie si atunci veti putea face plangere. Daca aveti un martor sau o proba ca ati trecut pe galben, aveti sanse de castig.

 110. Mihaela

  Bună ziua, in anul 2021 am primit acasa o decizie judecatoreasca in urma unei contestatii impotriva rerinerii permisului de conducere. Anul acesta, respectiv luna aceasta, am revenit in tara și am mers la judecatorie pentru a legaliza decizia. Mi s-a comunicat sa revin in 2 saptamani pentru a ridica decizia legalizata. In aceasta perioada am dreptul de conducere? Va multumesc anticipat!

 111. Madalin

  Buna seara am fost depistat de radar cu viteza de 109 km mi sa suspendat dreptul de conducere pentru 90 de zile. In acel moment nu am avut permisul de conducere la mine si mi sa întocmit un desar pentru a mă prezenta si depune permisul in 5 zile.. cand am fost a 5 zi sa depun/predau permisul mi sa zis ca nu mă găsește in sistem! Ce ziceți sa mai incerc sa îl predau? Ce se poate întâmpla dacă conduc in continuare si o sa fiu oprit?

 112. Madalin

  Buna ziua! am fost depistat de radar cu viteza de 109 km mi sa suspendat dreptul de conducere pentru 90 de zile. In acel moment nu am avut permisul de conducere la mine si mi sa întocmit un desar pentru a mă prezenta si depune permisul in 5 zile.. cand am fost a 5 zi sa depun/predau permisul mi sa zis ca nu mă găsește in sistem! Ce ziceți sa mai incerc sa îl predau? Ce se poate întâmpla dacă conduc in continuare si o sa fiu oprit?

 113. ALEX ILIE

  Bună ziua,mi-a fost permisul suspendat pe data de 26.02.2022,pe o lună și mi a spus că în termen de 5 zile trebuie sa îl predau la serviciul rutier,eu sunt plecat din localitate,ce se întâmplă dacă nu predau permisul în acest termen de 5 zile?

 114. Enescu Andrei

  Buna ziua am si eu o intrebare . Am facut contrstatie si am primit raspuns ca se respinge ca fiind nefondata pe portal pe data de 11.02.2022, dar acasa momentan nu mi a venit nimic am 30 de zile de cand primesc acasa hotararea? Sau de cand s a publicat pe portal.

  • Avocat ILIE DORIN

   daca e de la judecatorie solutia, asteptati sa vina acasa si de cand vine acasa hotararea vaveti 30 de zile termen de apel. Daca ce spuneti acolo e de la tribunal, incepand cu 11.02.2022 aveti 30 de zile termen in care trebuie sa predati permisul.

 115. Enescu Andrei

  Buna ziua inca o intrebare as avea daca nu va deranjez , daca fapta de suspendare 90 de zile a fost savarsita in luna august , ce mi se aplica am drept de reducere la 30 de zile ? Eu stiam ca se aplica prevederile din acea perioada .

 116. Daniel

  Buna ziua, ma confrunt si eu cu o situație mai ciudată la care nu am gasit un răspuns
  Am fost sa predau permisul, mi s-a eliberat o dovadă de circulație pe 1 zi, iar noaptea la orele 00:05 am fost oprit la volan si mi s-a intocmit dosar penal, eu fiind programat peste 1 săptămână la examen de redobândire, întrebarea este mă mai pot prezenta la examen sau ce trebuie sa fac in continuare, am mare nevoie de permis la locul de muncă și nu stiu cum să procedez, vă mulțumesc !

   • Marin Daniel

    Am înțeles, va multumesc, o să incerc miercuri sa merg la examen si o sa vad acolo daca ma primesc sau nu.

 117. Marian

  Buna ziua dnu avocat imi a fost permisul suspendat d instanta pe 60 d zile din data d 21.01.2021..si imi a ajuns acasa posta pe 01.martie 2022 a doua zi am fost si il am predat din ce data imi suspenda permisul d cand il am predat sau d cand sa dat instanta va mulțumesc astept raspuns

 118. Gabriel

  buna ziua, am pierdut contestatia in prima instanta, pronunțarea in portal fiind in data de 10.02.2022. Acasa am primit hartiile in data de 9.03.2022. intrebarea mea este, de la ce data curg cele 30 de zile in care trebuie sa predau permisul si sa beneficiez de reducere, de la data din portal sau de cand primesc acasa hotararea? Mentionesc ca nu fac apel, mai trebuie sa fac vreun demers?
  Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   daca nu faceti apel, trebuie sa treaba 30 de zile de cand a venit acasa, si apoi aveti 30 de zile termen maxim sa depuneti permisul cu hotararea legalizata.

 119. Ionut Calugaru

  Am renuntat la plangerea contraventionala, pe 26 ianuarie s-a dat hotararea, insa nici pana la data ast anu am primit-o acasa. Ce fac? Duc eu permisul? Nu vreau sa mai primesc o extinedere de 30 de zile peste cea deja data.

  renuntarea la judecata imi anuleaza dreptul de a da acel examen pentru reducerea perioadei?

   • Ionut Calugaru

    Buna ziua

    Multumesc pentru raspunsul rapid. Problema e ca nici acum nu a ajuns acasa. Sa inteleg ca cele 30 de zile curg din momentul in care o primesc acasa? Nu de cand e postata pe portal?

    Legat de reducerea perioadei, plangerea contraventionala imi anulea acest drept?

    Multumesc

 120. Roxana

  Buna ziua, s-a suspendat permisu pe o perioada de 30 de zile, cu o dovada de circulatie 15 zile,intrebarea este, daca nu doresc sa folosesc acele 15 zile cu dovada de circulatie ci, dimpotriva, sa predau permisu mai repede, este posibil?sau trebuie sa astept sa exprire cele 15 zile de dovada,apoi sa predau permisu, ca in final sa se calculeze cele 30 de zile?

 121. Popescu Marius

  Buna ziua, de cand a ajuns rezultatul contestatiei acasa am 30 de zile sa duc permisul? In cele 30 de zile mai am dreptul de a conduce ?

 122. Popescu Marius

  Dupa ce ajunge hotararea acasa ai 30 de zile sa depui permisul dar in astea 30 de zile ai dreptul de a conduce ?

 123. Bogdan

  Bună ziua. Am depus contestație la judecătorie și am depus cerere la poliția rutieră pentru a trimite permisul acasă. Acum văd că…nu vine nimic.
  Din alte surse am aflat că aș putea conduce și cu hârtia de la judecătorie până îmi ajunge permisul…. Poate mă puteți lămuri cu această informație.

 124. Ciprian

  Buna ziua!

  Am depasit viteza cu peste 51km/h si ma pregatesc sa pierd apelul. 🙂 Deci am de stat pe dreapta 90 zile.

  1.Intrebarea mea este cand va trebui sa predau permisul? ( Dupa afisarea pe portal a deciziei sau dupa comunicare?)

  2.La cat timp dupa predarea fizica a permisului ma pot inscrie pentru reducere de la 90 zile la 30 zile? Banuiesc ca ramane valabila testarea 13 din 15 si in 2022, e corect?

  3.Pot sa dau acest examen in localitatea de domiciliu sau musai in localitatea unde a fost emis permisul?

  Multumesc mult anticipat!

 125. Enescu Andrei

  Buna ziua ! Mi a venit acasa hotararea de la judecatorie am 30 de zile sa predau permisul acum ? Auzisem de o schimbare ca trebuie predat in 5 zile sau este gresit ?

 126. Robert

  Bună ziua! Am fost sanctionat cu suspendarea dreptului de a conduce ptr 90 de zile (depasirea vitezei regulametare) in iunie 2021. Am contestat si am pierdut in apel. Hotarârea s-a pronuntat in 24.02.2022. Conform noilor modificari legislative reducerea perioadei de suspendare in urma sustinerii testului teoretic se face cu doar o treime din perioada de suspendare (30 din cele 90). Contraventia s-a produs anul trecut la fel si constatarea ei, pe durata procesului fiind doar suspendata punerea in aplicare. Beneficiez de prevederile actelor normative de la data constatarii contraventiei, mai exact reducerea la 30 de zile (si nu cu doar o treime) a perioadei de suspendare, asa cum era anul trecut? Va multumesc!

Comentariile sunt închise.

Postări recente