Meniu Închide

Predarea permisului de conducere după ce s-a formulat plângere contravențională

Câteva clarificări privind predarea permisului de conducere după ce s-a formulat plângere contravențională.

Dacă după comunicarea Procesului Verbal prin care s-a suspendat dreptul de a conduce contravenientul face plângere la judecătorie împotriva acestui act, își poate ridica permisul de conducere reținut și deci poate conduce pe parcursul procesului.

Totuși, dacă renunță la proces ori dacă pierde procesul el trebuie să predea permisul la poliție. În ce condiții și când se predă permisul la poliție? Avem 3 situații posibile:

 1. Dacă se renunță la judecata plângerii contravenționale. Dacă după introducerea plângerii contravenționale petentul se răzgândește și nu mai dorește proces, deci nu mai vrea ca plângerea contravențională să fie analizată pe fond de instanță, trebuie să aducă acest fapt la cunoștința judecătorului. Contravenientul are oricând dreptul de a renunța la judecata plângerii contravenționale, inclusiv în cursul apelului, până când se emite o hotărâre definitivă. Odată formulată plângerea și odată înregistrat dosarul la instanță, dacă petentul contestator renunță la judecata cererii/plângerii sale, instanța dă un termen scurt pentru a se lua act de renunțare, citând în acest sens și IPJ-ul împotriva căruia s-a formulat plângerea contravențională. După ce plângerea contravențională a fost comunicată pârâtului/intimatului, se poate renunța la judecată doar dacă IPJ-ul  este de acord – expres sau tacit, cu această renunțare. Instanța se pronunță prin Hotărâre supusă recursului. De la data comunicării aceste hotărârii prin care se ia act de renunțarea la judecată contravenientul are 30 de zile să  formuleze recurs. După ce trec cele 30 de zile – termen de recurs – hotărârea devine definitivă și contraveninetul poate merge la judecătorie să legalizeze hotărârea cu mențiunea definitivă prin nerecurare. Ulterior o va depune la poliție împreună cu permisul de conducere. Nedepunerea permisului în acest termen va atrage ca sancțiune suplimentarea cu 30 de zile a perioadei de suspendare a permisului, la momentul când va fi descoperit în trafic. Renunțarea la judecată nu este indicată în procesele contravenționale.
 2. Situația în care contravenientul pierde la instanța de fond și nu mai dorește să facă apel, acesta trebuie să aștepte comunicarea hotărârii acasă sau la domiciliul procedural al avocatului. Din ziua în care i se comunică acasă sau la domiciliul procedural hotărârea începe să curgă termenul de 30 de zile de apel. Abia după ce trec cele 30 de zile hotărârea devine definitivă. Totuși, la acest moment, deci după ce au trecut cele 30 de zile – termenul de apel – contravenientul trebuie să mearga la judecătorie să legalizeze hotărârea comunicată, cu mențiunea definitivă prin neapelare. Cu  hotărârea legalizată și având mențiunea definitivă prin neapelare, împreună cu permisul, trebuie să meargă la poliție să îl predea. Hotărârea legalizată cu mențiunea definitivă prin neapelare împreună cu permisul se pot depune și prin curier/poștă împreună cu o adresă în sensul predării permisului de conducere.
 3. Situația în care contravenientul pierde în apel. Când judecata a continuat și cu faza de apel iar contravenientul a pierdut în apel, hotărârea rămâne definitivă la data pronunțării instanței de apel. Data pronunțării instanței de apel este data la care apare minuta hotărârii pe portalul instanței. Din acea zi contravenientul are 30 de zile termen să depună permisul la poliție. Atentie, el nu trebuie să aștepte comunicarea hotărârii de apel, pentru că aceasta poate veni in 1-3 luni de la data pronunțării, sau chiar mai târziu, și astfel contravenientului i se aplică o sancțiune suplimentară dacă depune tardiv permisul după comunicarea hotărârii de apel. În apel procesul se încheie la data pronunțării hotărârii pe portal iar hotărârea devine definitivă tot de la data  pronunțării hotărârii pe portal, și nu de la data comunicării. Astfel contravenientul este obligat să depună permisul în 30 de zile de la data pronunțării pe portal a instanței de apel. În caz contrar, dacă îl duce mai târziu de termenul de 30 de zile de când se publică soluția pe portal, i se va adăuga încă o suspendare de 30 de zile pestea cea primită prin Procesul Verbal de contravenție inițial.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

60 Comments

 1. Vasile Lucretia

  Buna seara,v a rog
  Mi s a suspendat permisul ptr depasire de viteza cu 50 km /h ,am facut contestatie pe motiv ca agentul care a completat PV era singur in masina si nu detinea aparat radar viteza mea fiindu i transmisa prin statie
  Deci agentul care a scris pv nu este cel care a constatat viteza.
  Am sanse de castig?

 2. Mihai

  Bună ziua! Am pierdut pe fond(suspendare 90 de zile) și am făcut și apel. Soluția apelului este ca admite parțial apelul, adică transforma amenda în avertisment, dar rămân în vigoare restul de sancțiuni prevazute în procesul verbal Sa înțeleg ca permisul tot suspendat îl am? Când predau permisul și care hotărâre o legalizez? Pe 22.06 scrie pronunțarea la apel

 3. Mihai

  Cu ce acte se predă permisul și care sunt pașii? Precizez ca dovada mi-au oprit o când mi au restituit permisul pe baza certificatului de grefa. Întreb fiindcă scrie peste tot ca ți trebuie dovada

 4. Mihai

  Va salut cu respect! Mulțumesc pt răspunsurile anterioare. O întrebare as mai avea :
  Dacă s-a pronunțat hotărârea la apel pe 22.06 câte zile pot sa mai circul și cineva îmi spunea ca o sa mai primesc 30 de zile daca nu iau acel examen 13 din 15?Mulțumesc!

 5. Mihai

  Bună seara! O întrebare (ultima fiindcă nu vreau sa va cicalesc, dar observ ca știți și stăpâniți bine legislația)
  Peste tot ați afirmat de cei care pierdem și apelul, că avem la dispoziție 15 zile sa predăm permisul la poliție, dar ceea ce nu am observat sau nu am fost atent eu- în aceste 15 zile e legal sa circuli cu mașina? Poți sa te trezești cu un nene polițist în exces de zel sa ți facă un mic dosar penal? Cine întreabă știe….. Mulțumesc!

 6. Bodo

  Bună ziua, dacă pe portal încă apare din 2019. Tip solutie:
  ” Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a se depune la Judecătoria X. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei INSTANŢE” Iar eu nu am primit pana astăzi nici o hartie acasa pentru a putea face apel, oare msi primesc?

 7. Uda George

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare, va rog, daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
  Am formulat si eu plangere contraventionala, am pierdut in fond, am formulat apel. E termen pentru apel in 12.08.2021, insa pe 01.07.2021 am formulat cerere de retragere a caii de atac.
  Acum, care este urmatorul pas? Cand pot sa predau fizic permisul si cu ce documente?

  Multumesc.

 8. Constantinescu Ionut

  Buna ziua ! Azi 06.07.21 am primit comunicarea la hotararea civila unde mi s a respins plângerea contravențională de neacordare de prioritate la pietoni cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare. Va rog sa imi spuneti cat timp mai pot conduce si cand trebuie predat permisul daca nu fac apel.

 9. Andrei

  Buna ziua,ce risc daca nu predau permisul in 30 de zile de la ramanera definitiva a deciziei?Pe langa majorarea cu 30 de zile a suspenarii.Multumesc

 10. radu

  Buna ziua,

  Foarte bune clarificarile, nu le am mai gasit altundeva pe internet.
  Nu am vazut insa in cele 3 cazuri si anularea plangerii ca nesemnata. Ce se intampla in aceasta situatie?
  Se aplica ceea ce ati scris la partea de renuntare?

  Multumesc!

 11. Enache

  Buna seara, pe scurt vin si eu cu o intrebare. Acum aproximativ o luna am plecat pe munte la plimbare si intr-o zona unde drumul s-a ingustat dintr-o data veneau masina, ultima care venea mergea mai pe mijloc si nu ca celelalte mai pe margine sa avem toti loc, am incercat sa ma dau pe margine cat mai mult si am simțit ca masina tinde sa cada de pe asfalt si am luat putin stânga pentru a menține masina pe drum. Doamna care era mai pe mijloc cand a vazut ca am luat stanga s-a speriat si a luat si ea stânga sa se dea mai pe margine, am apucat sa vad cum s-a speriat si mi-am continuat drumul căci aveam cateva masini in spate.
  Acum intrebarea pe care mi-o pun este ca poate s-a spariat si a crezut ca m-am facut spre ea intentionat si ma gandeam ca poate a mers la politie, pot sa patesc ceva ? A trecut cam o luna de la incident si ma tot gandesc la acest lucru si totodata imi pare rau ca s-a speriat si n-am avut cum sa opresc sa-i explic ca nu am facut intenționat si sa-mi cer scuze pentru sperietura trasa.
  Va multumesc!

 12. Alex Ionut

  Bună ziua, cele 30 zile pentru drept de apel după comunicarea deciziei de pierdere a procesului verbal de reținere a permisului, respectiv cele 30 zile după rămânerea definitiva a hotărârii judecătorești în care trebuie sa predai permisul politiei sunt zile calendaristice sau lucrătoare? Ideea este ca judecatoria și politia funcționează de luni pana vineri… doar în acest interval poți merge la ei .. dacă sunt calendaristice practic pierzi niște zile necorectitudine.

 13. Alex Ionut

  O chestie interesanta , pe comunicarea venita în plic acasă prin care sunt înștiințat ca am pierdut procesul , nu e specificata niciunde data din calendar , ziua în care am găsit plicul în posta sau ziua în care a fost trimis de către judecatorie către mine. Acuma eu calculez pe calendar sa ma încadrez în cele 60 zile în care am timp sa predau permisu fără sa fac apel , dar cum demonstrez eu la ghișeu la politie ca sunt încadrat în cele 60 zile legale de când mi a venit acasă înștiințarea daca eu nu am nici o data pe comunicare trecuta ???

 14. Alex Ionut

  Este posibil sa fi rupt și aruncat plicul… nu mi am dat seama atunci și ma interesa doar conținutul sau… în situația aceasta cum se procedează?

 15. Alex Ionut

  De asemenea presupun ca comunicarea s a făcut pentru ambele părți implicate în aceeași data , în mod normal și politia ar trebui sa aibă data comunicării înregistrată la ei în sistem și sa vadă cu ușurință ca ma încadrez în cele 60 zile.

 16. Alex Ionut

  Dar cu ce acte trebuie mers la politie pentru a depune permisul? Din ce am citit pe net trebuie mers la judecatorie și solicitat un certificat de grefa sau greșesc?

 17. Alex Ionut

  Va mulțumesc frumos pentru răspunsuri, care au fost foarte profi și pentru timpul acordat . Va doresc toate cele bune și multa sănătate. O zi frumoasa .

 18. Alex ionut

  Va salut cu toată stima, revin către dumneavoastră cu o nelămurire.

  Azi am depus cererea la judecatorie pentru a legaliza hotărârea, și am observat ca pe comunicarea din plic scrie “comunicare din data de 19 mai” , pe plic data este 26 iulie , arunci mi a venit în posta. Pot sa am vreo problema la politie pentru ca pe comunicarea din plic scrie 19 mai ?

 19. Alex ionut

  Am întrat acum pe portal și pe data de 19 mai a fost judecata, era data judecării . Va mulțumesc pentru răspuns , imi cer scuze de deranj.

 20. Manolescu

  Bună ziuă,
  O întrebare am și eu dacă ma puteți ajută.
  Unde trebuie sa predau permisul de conducere dacă eu am primit suspendare în București și eu stau în Arad?

  Vreau sa o fac o împuternicire pe soră mea sa îl predea atunci când va fi nevoie pentru ca eu locuiesc moment în Germania și la notar trebuie sa specific unde îl predau și unde îl ridic.
  Ma puteți ajuta cu un răspuns.
  Mulțumesc anticipat

 21. Dan

  Buna ziua,
  Pentru suspendarea permisului pe o perioadă de 30-90 de zile am făcut contestație,urmand ca în data de 08.09 să fie procesul.Daca predau permisul poliție în data de 08.09,iar examenul pentru reducerea perioadei nu îl dau în aceeași zi,doar in 22.09 pot să mă prezint,de când începe calcularea perioadei de suspendare a permisului? Din ziua predării permisului sau din ziua depunerii cererii pentru reducerea perioadei la 30 zile,respectiv a promovării examenului?
  Mulțumesc anticipat!

 22. Dan

  Buna ziua,

  Ieri am avut procesul:
  Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională.

  Daca fac apel si pierd si apelul,am dreptul sa solicit suspendarea permisului pentru o perioada de 30 de zile?dupe ce am trecut testul cu 13-15 puncte

 23. Ionita Andrei Mihai

  Buna ziua…,ma scuzati ca va deranjez pe aceasta cale, m-ati putea va rog ajuta cu o informatie daca se poate.
  Vă povestesc pe scurt despre ce este vorba.Profesia mea este de sofer autocamion iar in 2015 am avut in accident rutier in Belgia cu ranirea involuntara dar nu grava a unui participant la trafic.Dupa accident politistul constatator mi-a luat o declaratie in legatura cu ce s-a intamplat.Eu nestiind ca va fi vorba de o judecata in instanta pentru ca niciodata nu am primit scrisoare de prezentare la proces.Nici lor si nici mie nu ne-a venit acasa citatie sa ne prezentam la proces,astfel s-a luat o decizie in absenta impotriva noastra.In care firma era raspunzatoare pentru capetele mele de acuzare si pentru amenda ce urma sa fie trimisa mie.Pe langa toate acestea mie mi-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 3 luni.Dar in sentinta nu scria o data de cand imi incepe suspendarea si cand se termina.Si nici sa trimit sau sa fac ceva in legatura cu asta.Eu am primit acasa sentinta in 2017 in Luna februarie.Procesul s-a incheiat in 19 octombrie 2016.Iar de atunci nu am mai condus in belgia 5 luni..Ce doresc sa imi spune-ti este daca dupa atatia ani la un eventual control in Belgia mi se va retine permisul de conducere ?Sincer ma macina aceasta problema si as vrea sa scap de ea si daca e cazul sa o rezolv daca e ceva de rezolvat.Precizez ca eu nu locuiesc in Belgia si permsiul e romanesc.Va multumesc pentru timpul acordat..

 24. Edi

  Buna ziua,
  Pe 15.09 am procesul pentru contestarea suspendarii permisului (depasirea vitezei cu 50+ km/h). Nu am avut nicio baza pentru contestatie si nici nu ma voi prezenta, dar aveam neaparat nevoie de permis pe perioada verii.
  De la momentul deciziei vizibile pe portal.just inteleg ca timp de 30 de zile calendaristice am drept de apel dupa care decizia devine definitiva si apoi inca 30 de zile pentru predarea permisului. Adica in total 60 de zile in care pot folosi permisul legal – este corect?
  Multumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu este corect. Termenul de apel de 30 de zile curge nu de la data de la pronuntării pe portal ci de la data comunicării la domiciliu a hotărârii instanței. De cand primiti acasa hotatarea curg cele 30 de zile pentru apel. Abia dupa cele 30 de zile ea rămâne definitivă si aveti 30 de zile, din nou, pentru a preda in termen permisul.

 25. Marian

  Buna ziua.
  Din motive personale as dorii sa elimin de pe permisul de conducere categoria D.
  Am fost la politie la permise si inmatriculari si mi au spus ca nu se poate ca este un drept castigat, cu toate ca am sustinut ca sunt de acord sa renunt de bunavoie si sunt gata sa scriu negru pe alb ca renunt definitiv.
  As dorii sa va intreb daca exista vreo posibilitate de a anula una din categoriile din permisul de conducere, chiar daca trebuie sa ma adresez instantei.
  Multumesc

 26. Alina

  Sa va explic speta mea ,pe 7.07.2021 s – a afisat pe site ul judecatoriei hotararea(am contestat pv politie-sanctiune o luna suspendare permis-trecut pe rosu) pe 10.08.2021 am primit comunicarea prin posta ,am asteptat cele 30 de zile in care se putea face apel si dupa am mers in cele 15 zile sa depun permisul,respectiv astazi, de la politie mi s a spus ca hotararea nu este definitiva si trebuie sa merg la judecatorie sa fac cerere de definitivare,am primit termen de ridicare 4.10.2021 si dupa aceasta data am 30 zile calendaristice la dispozitie sa predau permisul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente