Meniu Închide

Prescripția dintre două executări silite

Prescripția dintre două executări silite poate interveni în cazul executărilor silite succesive. Prescripția intervenită după ce un prim dosar de executare silită este închis de executor poate interveni dacă se împlinește un termen de 3 ani de zile până la noua executare silită.

Întrebarea care se pune este când și cum este prescrisă executarea silită inițiată după o altă executare? Cum și cine o constată și în ce condiții procesuale? De când începe să curgă termenul de prescripție în această situație?

Ipoteza noastră este existența unei executări silite ce se închide prin nesatisfacerea creanței. Executorul judecătoresc închide dosarul de executare silită și remite titlul executoriu creditorului care a inițiat executarea silită. Ulterior acestei etape, creditorul inițiază o nouă executare silită la același sau la alt executor judecătoresc. În atare context se pune întrebarea dacă mai poate interveni prescripția dreptului de a cere executarea silită.

Răspunsul este unul categoric: da, prescripția dreptului de a cere executarea silită intervine dacă s-a împlinit termenul de prescripție de 3 ani de zile. Verificarea de către avocat și ulterior de către instanță a împlinirii acestui termen de prescripție se face în funcție de momentul la care începe să curgă, precum și de eventualele cauze de suspendare sau de întrerupere. 

Dacă o primă executare silită se închide de către executor pe motivul insolvabilității debitorului, Încheierea prin care executorul judecătoresc constată insolvabilitatea debitorului și decide închiderea dosarului de executare silită nu este actul care determină începutul unui nou termen de prescripție. În această situație Încheierea executorului nu este act intreruptiv de prescripție și nici act suspensiv de prescripție. Ceea ce va conta în această paradigmă este ultimul act de executare silită întocmit în acest dosar de executare silită.

Multe apărări ale recuperatorilor de creanțe sunt în sensul că încheierea de insolvabilitate este act de executare silită deci întrerupe prescripția. Sub nici o formă actul prin care executorul judecătoresc încetează executarea silită nu poate fi considerat act de executare silită – pentru a fi apt de a întrerupe prescripția, asta pentru că este un nonsens juridic, acest document atestând tocmai neexecutarea silită și imposibilitatea de executare.

Acte de executare silită întreruptive de prescripție nu sunt orice documente ori proceduri din procedura execuțională. Nu poate fi confundat un act de executare cu un document de executare. Actele de executare silită sunt actele prin care executarea silită prinde contur și deci conduc prin ele însele la îndestularea/plata creanței. De exemplu, s-a statuat în practica judiciară că interogările din bazele de date făcute de executor sunt strict proceduri administrative și nu sunt acte de executare silită.

Mai mult, un act de executare silită este un act ce contribuie la executarea silită însăși.  Documentele prin care un executor încetează executarea silită pentru lipsa de bunuri urmăribile este evident că nu contribuie cu nimic la continuarea executării ori indestularea creanței, deci nu pot fi considerate acte de executare silită. Acte de executare silită sunt popririle, vânzările de bunuri mobile și imobile, partajul cerut de executor, etc.

Închiderea executării silite fără un rezultat privind plata/recuperarea creanței este un act de neexecutare, documentul executorului tocmai asta relevă că nu s-au făcut și nu se pot face acte de executare silită. Este și o lipsă de logică juridică și un nonsens a considera închiderea executării silite prin lipsa de bunuri tocmai un act de executare silită. Este vădit că nu este act de executare silită și nu are efect intreruptiv.

Așadar, nu încheierea de închidere a executării silite ci ultimul act de executare silită din prima executare silită este actul întreruptiv al prescripției și data acestui act este momentul de la care începe să curgă un nou termen de prescripție, termen care curge peste data încheierii executorului privind închiderea dosarului de executare silită, această încheiere neavând efecte juridice privind prescripția.

Ulterior, dacă de la data ultimului act de executare silită din dosarul închis este inițiată o nouă executare silită înăuntrul termenului de 3 ani de zile, atunci se poate constata că prescripția nu a intervenit și noua executare silită este legală și în termen.

Dacă dimpotrivă, de la data ultimului act de executare silită din dosarul de executare închis este inițiată o nouă executare silită peste 3 ani de zile, deci peste termenul de 3 ani de prescripție, noua executare silită este nelegală și va fi anulată printr-o contestație la executarea silită efectuată în termen de 15 zile de la comunicarea oricărui act privind noua executare silită.

Această prescripție dintre executările silite poate fi valorificată doar dacă este contestată de către debitorul executat silit în termenul legal și dacă sunt indicate temeiurile de drept și de fapt relevante speței. Pentru a calcula acest termen de prescripție dintre cele 2 executări silite trebuie analizate documentele din ambele dosare de executare silită. Se va identifica ultimul act de executare din dosarul inchis și data formulării cererii de executare silită din noul dosar de executare.

Se vor analiza dacă au intervenit și alte cauze de întrerupere sau de suspendare a prescripției.

Decizia de a contesta executarea silită se poate lua după diagnoza juridică a întregii situații privind creanța și executările silite, deci după analiza celor doua dosare de executare silită. Pentru celeritate ori pentru a nu pierde termenul de contestație se poate formula contestație la executarea silită și fără o analiză minuțioasă privind termenele de prescripție, urmând ca pe parcursul procesului, analiza detaliată să se facă în funcție de actele de executare din cele două dosare de executare ce se vor trimite instanței de judecată care va soluționa contestația la executare.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comentarii

  1. Mihaela

    Buna ziua D-ule Avocat,

    Va scriu in speranta unui ajutor si sfat din partea dumnevoastra,
    Sunt executata silit din anul 2012. In 2021 creanta a fot cesionata de InvestCapital care sustine ca m-a intiintat insa nu poate demonstra (recunoaste ca eu nu am primit insiintarea).
    La noul loc de munca mi-a venit proprire pe salariu.
    Am factut contestatie la executare pe motiv de perimare si prescriptia dosarului insa Instanta consatata ca exceptia perimarii este tradiv formulata si pierd procesul dar cu drept de recurs.
    Inteleg din subscrisuri ca s-a continuat executarea silita din 3 in 3 ani insa, eu din anul 2016 am avut contract de munca si un card bancar de debit nefiind intordusa nici o notificare sau proprire pe salariu sau cont ( pot dovedi cu inscrisuri si se poate verifica). Contractul de munca a incetat in 30 Aprilie 2023 si am alt contract din Mai 2023.

    Oare mai are rost sa fac recurs sau procesul e pierdut definitiv?

    Va multumesc frumos pentru timpul acordat!

  2. Mihaela

    Va multumesc frumos pentru raspuns!

    Eu am avut 3 capete: Exeptia perimarii, lipsa calitatii de creditor InvestCapital, prescriptia executarii.

    Insanta decide: ,,Admite în parte excepţia tardivităţii formulării contestaţiei la executarea silită invocată de intimată. Respinge contestaţia la executarea, cu excepţia motivului privind perimarea executării silite, formulată de contestatoarea X în contradictoriu cu intimata IL LTD, ca tardivă. Respinge contestaţia la executare privind motivul intervenirii perimării executării silite, formulată de contestatoarea X în contradictoriu intimata IL LTD, ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 de zile de la comunicare.
    Nu inteleg nimic…

    Multumesc inca o data!

  3. Rascanescu cosmin

    Va deranjez și eu cu o problema,am o datorie către un creditor ,eu fiind administrator de societate,srl,între timp societatea a intrat în faliment,chiar s a radiat de la regisru comerțului,instituirea popririi este din 2015,în decembrie 2021mi a fost trimisă ultima adresa de către executor,iar astăzi iunie 2024 am primit o somație prin care mă anunta că dacă nu plătesc debitul îmi va executa un bun pe care îl am în comun cu soția adică un imobil,însă euu pot face ontestatie la somatiedeoarece acest bun l a achiziționat soția din propriile venituri ,lucru pe care îl pot demonstra cu martori,ce părerea aveți,multimesc

    • Avocat ILIE DORIN

      faceti de urgență contestatie si invocati aparări pe fond si pe exceptie – prescripția. Aveti 15 zile de la data comuncării somației. Alfel riscati sa fiti executata, sa se faca partaj in executarea silita, etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente