Meniu Închide

Prin HP ÎCCJ a decis: crearea de conturi false pe rețelele sociale poate fi considerată infracțiune de fals informatic

În şedinţa din 25 ianuarie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunțată  Decizia nr.4  în dosarul nr.2534/1/2020. 

Din Comunicatul ICCJ privind solutia: admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secţia penală în Dosarul nr. 9010/197/2019, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont cum ar fi Facebook, Whatsapp, LinkedIn, Instagram, etc ), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această  persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează  condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului” și stabilește că:

Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 ianuarie 2021.

În consecință, în situația creării unui cont fals pe o rețea socială în numele unei persoane, fără acordul/autorizarea acelei persoane, acțiune ce are ca rezultat crearea și utilizarea unui cont cu datele acelei persoane ca și cum ar fi al ei, deci cu date necorespunzătoare adevărului, și dacă aceste acțiuni au avut ca scop utilizarea contului în vedere producerii unei consecințe juridice, ne vom afla în fața unei infracțiuni de fals informatic. Aceste acțiuni pot atrage pedepse cuprinse între 1 – 5 ani închisoare. Persoana a cărei identitate este astfel ”furată” va avea calitatea de persoană vătămată în acest proces și se va putea constitui parte civilă, ea fiind titularul dreptului incălcat prin fapta penală.

Scopul este un element constitutiv al acestei infracțiuni, astfel că simpla creare a unui cont fals, fără a urmări vreun scop anume, nu va atrage răspunderea penală. Dimpotrivă, crearea unui cont pentru urmărirea unor/unei persoane, șicanarea lor/ei, în scop de violență cibernetică, crearea unui cont fals pentru inducerea în eroare, pentru strângerea de fonduri financiare ori pentru orice alt scop de natură să atragă consecințe juridice, va atrage răspunderea penală a celui care a creat contul fals. Acesta va răspunde penal deoarece fapta este tipică dacă există – și se probează – acest scop.

Sintagma ”cosecințe juridice” din cadrul normativ al infracțiunii de fals informatic comportă mai multe ințelesuri. În sens larg orice lezare a unui drept al persoanei este o consecință juridică. Atingerea drepturilor privind demnitatea, onoarea, reputația, numele, familia, etc, sunt consecințe juridice grave ce conduc la configurarea tipicității acestei infracțiuni. De asemenea crearea de conturi false in numele unor persoane ce au nevoi speciale ori conturi privind strangerea de fonduri, ce atrag ca si consecință colectarea de fonduri bănești, pot constitui infractiunea de fals informatic.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente