Procesele Verbale de contravenție emise în baza art. 28 din OUG 1/1999 se declară nule.
Acesta este primul articol al proiectului de lege ce s-ar traduce printr-o amnistie contravențională. Toate Procesele Verbale de contravenție și toate amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor de siguranță dispuse pe perioada stării de urgență vor fi nule dacă acest proiect va intra în vigoare. Este vorba de o nulitate legală, absolută, de drept, necondiționată. Faptele contravenționale care se vor amnistia sunt cele referitoare la deplasarea înafara orelor ori locurilor permise, la deținerea declarației conforme, la depășirea numărului de persoane stabilit prin ordonanțe, etc.
Pentru a verifica dacă intrați sau nu sub beneficiile acestei viitoare legi trebuie să analizați rubrica temeiuri de drept din Procesul Verbal. Dacă acolo găsiți art 9 sau art 28 din OUG 1/1999 ca temei pentru amendă, puteți spera că Procesul Verbal se va anula. Totuși, există riscul ca temeiul legal să fie diferit ori greșit indicat de agentul constatator, deși fapta se încadrează în ipotezele de la art. 9 raportat la art. 28 din OUG 1/1999. În acest caz legea nu vă protejează, ci doar o instanță de judecată poate anula Procesul Verbal pentru un temei greșit indicat de agent, după analiza întregii situații de fapt și de drept.
Proiectul de lege menționează că amenzile deja plătite se vor restitui contravenienților, printr-o procedură administrativă la care făceam referire într-un material anterior. Procedura este momentan necunoscută și se va adopta după intrarea în vigoare a legii.
Totuși proiectul de lege nu menționează nimic despre protecția juridică a celor care au inițiat deja procese judiciare pentru anularea acestor Procese Verbale. În acest caz, cei care au inițiat acțiuni și plângeri contravenționale la instanțe (peste 100.000 la acest moment) vor continua aceste acțiuni pe care le pot câștiga dacă gestionează bine un astfel de proces, invocând Decizia CCR din 06.05.2020 și eventual, această lege, în condițiile în care va intra în vigoare.
Contextul parlamentar de la acest moment este unul conflictual, astfel că legea nu va fi adoptată prea curând. Termenul maxim de contestare a acestor amenzi și de formulare a unei plângeri contravenționale ce vizează astfel de Procese Verbale este 2 iunie 2020. Cine nu face plângere contravențională până pe 02 iunie 2020 va sta sub riscul că va avea pe rolul fiscal amenda pe care a primit-o.
Până la adoptarea unei astfel de legi de amnistie contravențională și până va intra în vigoare o astfel de lege, contravenientul este lipsit de o protecție juridică. Singura lui protecție la acest moment rămâne contestarea amenzii la instanță. Nu putem ști dacă și când va fi adoptată o astfel de lege, ea poate fi adoptată ori respinsă de Parlament. Pentru a evita orice astfel de risc, este indicată contestarea acestor amenzi la instanța competentă.