UPDATE 16.01.2019
În data de 16.01.2019 CCR a declarat a doua oară neconstituționalitatea proiectului în ansamblul său.
_______________________________________________________
Un proiect de lege privind detenția la domiciliu este în dezbatere la Parlament. Acest proiect a fost adoptat o dată de parlamentari însă CCR a declarat neconstituționale unele din prevederile sale.
În acest moment proiectul a fost reanalizat și adoptat de Senat în data de 29/10/2018.
PL-x nr. 553/2017 este un Proiect de Lege ce vizează modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Cea mai importantă prevedere a proiectului mai sus menționat este cea privind detenția la domiciliu care se va aplica în două cazuri: persoanelor neîncarcerate încă și persoanelor încarcerate.
A. Persoanelor neîncarcerate încă (în curs de condamnare) detenția la domiciliu se va aplica de către instanță dacă sunt întrunite două condiții:
1. Pedeapsa aplicată să nu fie mai mare de 18 luni de închisoare cu executare (un an conform noii forme trimise spre promulgare.
2. Să nu fie vorba de infracțiuni de violență
B. Persoanelor încarcerate (condamnate deja și aflate în cursul executării pedepsei în regim penitenciar) detenția la domiciliu se aplică dacă aceste persoane mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru liberarea condiționată. În aceste cazuri Comisia pentru stabilirea, individualizarea și schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului va dispune continuarea efectuării pedepsei prin detenție la domiciliu cu sau fără sistem electronic de supraveghere. Sistemul electronic de supraveghere (brățara electronică) nu i se va aplica deținutului care nu are abateri disciplinare și a cărui pedeapsă în curs de executare este de maxim 5 ani. Sistemul electronic de supraveghere (brățara electronică) va fi obligatoriu pentru cei care au abateri disciplinare ori a căror pedeapsă care se execută depășește 5 ani. Dacă constată că măsura dispusă de Comisia din Penitenciar privind comutarea executării pedepsei din penitenciar la domiciliu este temeinică și legală, judecătorul de supraveghere a privării de libertate va dispune și condițiile de părăsire a domiciliului pentru prezentarea la locul de muncă, cursuri de învățământ sau de pregătire profesională ori la alte activități similare sau pentru procurarea mijloacelor esențiale de existență. Sunt exceptate de la această măsură de comutare executării pedepsei din penitenciar la domiciliu persoanele care au comis infracțiuni de violență.
Textul actual nu menționează plata prejudiciului și a cheltuielilor judiciare ca și condiții de aplicare a detenției la domiciliu sau de comutare a executării pedepsei din Penitenciar la domiciliu.
Proiectul este încă în procedură legislativă și vom reveni cu informații și analize noi în momentul în care va deveni lege.