Restituirea taxei de timbru este procedura prin care statul înapoiază taxa de timbru plătită de justițiabil într-un proces, atunci când există un caz/temei legal de restituire. Restituirea taxei de timbru de către stat nu trebuie confundată cu rambursarea taxei de timbru ca și componentă a cheltuielilor judiciare ce trebuie rambursate/plătite de către cel care pierde procesul civil.
OUG 80/2013 prevede la art 45 cazurile generale ce pot constitui temeiuri de restituire a taxei de timbru judiciar achitate de către persoanele fizice sau juridice:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile 200alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
f) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;
g) în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române;
h) când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici;
i) în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;
j) în alte cauze expres prevăzute de lege.
Alte temeiuri pot fi găsite în legi speciale. De exemplu Art. 63 alin. 1 și 2 din Legea Medierii stipulează că: în cazul in care litigiul a fost soluționat pe calea medierii, instanta va pronunța, la cererea părților, cu respectarea condițiilor legale, o hotărâre, dispozițiile art. 438-441 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările și completarile ulterioare, aplicându-se în mod corespunzător. Odată cu pronunțarea hotărârii, instanța va dispune, la cererea părții interesate, restituirea taxei judiciare de timbru în proporție de 100%, plătită pentru investirea acesteia, cu excepția cazurilor în care conflictul soluționat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje sau cauze succesorale când se va restitui 50% din taxa de timbru plătită.
Modalitatea de restituire a banilor pentru persoanele fizice: în contul bancar, în numerar (pentru sume de maxim 500 lei) sau prin mandat postal. La persoanele juridice restituirea se face doar prin decontare bancară.
Regula este aceea că restituirea taxei de timbru se face de către Unitatea Administrativ Teritorială (organul fiscal local) unde a fost plătită. Aceeași regula se aplică și la contestația la executarea silită dacă a fost admisă și o astfel de hotărâre a rămas definitivă: taxele de timbru în materie de executare silită se cer și se restituie de la/de Unitatea Administrativ Teritorială (organul fiscal local) unde au fost plătite și nu de la creditor.
Taxele judiciare de timbru plătite pentru cereri şi acţiuni anulate ca insuficient timbrate nu se restitui decât în cazurile expres prevăzute de lege.
Taxa de timbru se restituie integral, parțial sau proporțional, în funcție de dispozițiile temeiului legal în baza căruia are loc restituirea.
Pasul 1: Cerere de restituire la instanța/instituția la care s-a introdus acţiunea sau cererea care a necesitat taxa de timbru.
Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii sale. Astfel cererea de restituire se poate face în maxim un an de la data rămânerii definitive a procesului/acțiunii ce constituie temeiul restituirii. Cererea de restituire se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea, în cadrul procesului pendinte sau printr-o adresă ulterioară procesului. În cazul taxelor plătite pentru cereri formulate Ministerului Justiţiei sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cererea de restituire se adresează la aceste instituții. Sancțiunea pentru depășirea acestui termen poate fi respingerea cererii de restituire ca tardivă și stingerea dreptului de a mai cere restituirea.
Dacă cererea a fost introdusă în termenul de mai sus și instanța decide că cererea este întemeiată, aceasta emite o hotărâre prin care dispune Restituirea taxei de timbru.
Pasul 2: cererea de restituire soluționată de instanță/hotărârea instanței se depune la la Unitatea Administrativ Teritorială (organul fiscal local) unde a fost plătită.
În baza acestei hotărâri restituirea poate fi cerută în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire. După emiterea de către instanță a hotărârii prin care dispune Restituirea taxei de timbru și în baza acestei hotărâri,solicitantul face o cerere de restituire la Unitatea Administrativ Teritorială (organul fiscal local) unde a fost plătită. După acest termen de 5 ani datoria statului către contribuabil este prescrisă și organul fiscal poate refuza plata. Se poate face însă cerere de restituire și după acest termen, cerându-se repunerea în termen (dacă sunt motive) ori plata benevolă, obligația de plată fiind în continuare existentă.
Pasul 3: Plata efectivă sau compensarea fiscală.
În vederea restituirii efective a sumelor cuvenite, organul fiscal local înștiințează solicitantul în vederea prezentării acestuia la ghișeu pentru efectuarea restituirii în numerar sau efectuează restituirea în contul precizat de solicitant, după caz.
Dacă solicitantul restituirii are taxe datorate la stat, banii nu se vor restitui decât după plata datoriilor fiscale prin compensare și în măsura îndestulării acestora. Astfel dacă se solicită restituirea unei taxe de timbru de 1000 de lei și solicitantul are o datorie fiscală de 1200 lei, banii nu I se vor restitui ci din ei se va plăti prin compensare datoria de 1000 de lei, solicitantul restituirii (contribuabilul) rămânând în continuare dator la stat cu suma 200 de lei.
Mai jos găsiți link cu Ordinul nr 1918/2013/65/2014 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru:
Imi puteti spune daca pot recupera taxa de timbru platita anul trecut in valoare de 8000 lei pe care avocata mi.a spus ca s.au dus …nu intelegem cum e posibil asa ceva.Anul acesta ne.au cerut si mai multi.
taxa de timbru se restitue in functie de temeiul de drept aplicabil la situatia de fapt. Daca imi spuneti situatia de fapt va pot spune daca sunteti indrituita sa vi se restitue taxa de timbru.
Buna ziua. Pentru un partaj in care la primul termen sa constatat lipsa fata de parat(acesta neprezentanduse) si sa numit un curator din oficiu se mai poate cere restituirea taxei de timbru?
Restituirea se poate cere doar daca s-a facut un acord de mediere semnat de ambele părți și depus de ele sau de mediator la dosarul cauzei. Deci trebuie vazut in baza carui temei legal solicitati restituirea taxei de timbru și atunci trebuie vazuta procedura.
Buna ziua ,
Am achitat taxa de timbru , in data de 05. 08. 2019 in valoare de 2914 lei la Directia taxe si impozite a UAT (resedinta de judet ) unde am domiciliu , fara sa datorez aceasta taxa , fara ca aceasta suma sa fie stabilita de vreo instanta judecatoreasca si fara sa fi introdus cerere sau actiune la vreo instanta judecatoreasca . In fapt taxa a fost stabilita de un avocat care a avut in vedere valoarea impozabila a unui imobil cladire din beton 52 433 , 92 lei – ( imobil proprietate conform evidentelor de cf a parintilor mei decedati in prezent , eu intentionind impreuna cu fratele meu sa dezbatem succesiunea dupa acestia ) . Avocatul in cauza ( fara sa existe un contract de asistenta juridica ) mi-a spus sa platesc taxa de timbru astfel calculata , sa obtin adresele vecinilor si dupa ce voi avea documentatia tehnica topografica cu terenul pe care se afla imobilul , cladire din beton , va face actiune in instanta . Speta este in curs de solutionare pe cale administrativa in baza L18/1991 art 23 nu prin instanta .Cum pot sa recuperez suma de 2914 lei taxa necuvenita? Trebuie sa ma adresez unei instante , care este aceasta si in ce localitate ? Chitanta si duplicatul in original sunt la mine dovada ca nu s-au folosit la instanta . Ma pot adresa direct Directiei taxe si impozite unde am platit taxa de timbru pentru recuperarea sumei de 2914 lei ? Care este temeiul legal al acestui demers ? Va multumesc .
Buna ziua.
Temeiul de restituire a taxei platite este art 45 alin 1 lit a din OUG 80/2013.
Problema este că neavând un proces pe rol în care să se dispună de judecător prin hotărâre restituirea taxei, va trebui să vă adresați mai întâi UAT unde a fost plătită taxă cu o cerere de restituire pentru plată nedatorată în temeiul Art. 1341 – Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire. Dacă UAT refuză restituirea banilor în baza art 1341 COD CIVIL coroborat cu 45 alin 1 lit a din OUG 80/2013, atunci va trebui să faceți un proces nou prin care să solicitați instanței emiterea unei hotărâri privind restituirea plății nedatorate, și apoi cu hotărârea instanței în acest sens să depuneți din nou o cerere la UAT.
Buna ziua.
Am achitat taxa de timpru in valoare de 16000 lei si am ajuns la o intelegere inainte de primul termen stabilit. Se va restitui taxa de timbru platita? Mentionez ca taxa a foat platita pentru un partaj care implica 2 imobile si o masina proprietate comuna cu fostul sot.
Multumesc anticipat
Da, se poate recupera taxa de timbru, doar daca intelegerea va fi cuprinsă într-un acord de mediere. Acordul de mediere depus la dosar va activa dreptul la returnarea taxei de timbru, si va trebui sa faceti cerere expresa de returnare taxa de timbru. Pentru valoarea imobilelor se va restitui jumatate de taxa de timbru si pentr valoarea masinii se va restitui toata taxa de timbru platita.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
As mai avea o nelamurire. Aceasta mediere se poate face direct de catre avocati? sau trebuie facuta expres de un mediator si apoi semnata in fata avocatilor si depusa la dosar. Trebuie depusa pana in data primul termen sau este ok si in ziua respectiva?
O zi buna!
Aceasta mediere o poate face oricare din avocati daca este și mediator autorizat în sensul Legii 192/2006, altfel nu beneficiați de avantajul restituirii taxei. Un astfel de acord de mediere trebuie semnat doar de părțile din conflict, facultativ de avocați și poate fi depus în aceeași zi la termen la dosar.
Buna seara dl avocat. Am achitat in 2019 taxa timbru pt hotarare care sa tina loc act vanzare cumparare. Firma a intrat in insolventa intre timp si mi s.a suspendat procesul civil pt insolventa. Intre timp, am cazut la intelegere cu lichidatorul si am incheiat actul final.Pot recupera taxa de timbru? Din moment ce pe civil nu au solutionat cererea, suspendand procesul? Multumesc mult.
teoretic da, v-ati incadra oarecum pe litera c: când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale. Faceti cerere de restituire in procesul civil si vedeti ce decide instanța.
Bună ziua. Am plătit o taxa de timbru şi până să fac dosarul m-am înţeles cu părţile. Cum pot recupera taxa de timbru? Mulţumesc frumos!
da, in anumite condiții. Va scriu pe mail.
Domnu Avocat, nu am apucat să depun dosarul la instanţă ptr ieşire din indiviziune, ne-am înţeles între noi. Mulţumesc frumos ptr răspuns!
pai ați plătit taxa se timbru înainte de a deschide proces?
Buna ziua,
Am platit doua taxe de timbru de 1000 lei si am castigat ambele procese (contestatii). UAT-ul unde am platit imi cere chitantele in original, dar acestea sunt la dosar. Copie dupa sentinta nu este de ajuns?
este suficientă o copie după sentința definitivă legalizată. Normal că chitanțele în original nu le aveți, ele fiind depuse în mod necesar la dosar.
Daca judecatorul in cauza (materie civila),da dovada de dublu standard si discrimineaza impotriva mea, motiv pentru care cer recuzarea dansului, DE CE trebuie sa platesc taxa judiciara de timbru pentru a ma asigura ca voi dispune de o judecata dreapta? Nu este asta in sine dublu standard? Se poate recuza un judecator folosind alt fel de cerere decat cea de recuzare? Recuzarea completa este valabila doar pentru dosarul respectiv sau este considerata si pentru alte dosare civile in curs de judecata?
Recuzarea este taxabilă pentru că este o cerere adresată instanței de către justițiabil, dar taxa de timbru pentru recuzare vi se va returna la finalul procesului dacă veți câștiga procesul. Deci dacă aveți câștig de cauză și în consecință vi se atribuie cheltuieli judiciare, taxa de timbru pentru recuzare intră în aceste cheltuieli, deci o veți primi înapoi de la partea care a pierdut. Dacă sunteți pe un caz legal de restituire taxă de timbru, atunci ea se va restitui de către UAT, dacă cereți restituirea de la instanță.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Deci, nu exista nici o alta modalitate pentru a inlatura judecatorul discriminator? Nu se poate formula o plangere la presedintele judecatoriei pentru a fi schimbat acest magistrat din dosarul respectiv? Problema e ca am mai multe plangeri facute impotriva IPJ’ului si sunt realistic; e greu sa castigi impotriva organelor de control. Ar fi cate 100 de lei care in mod sigur i-as pierde. Am cinci dosare diferite si deja doua dintre ele au trecut prin mana aceluiasi judecator.
Multumesc..
Pe lângă bănuială mai aveți opțiunea de a cere stramutarea procesului dacă considerati ca există bănuială/îndoială cu privire la imparțialitatea judecătorilor din cauza circumstanțelor procesului, calității părților ori unor relații conflictuale locale.
Bună ziua !
Am avut un proces pe rol din 2015..în 2018 am făcut apel , am plătit taxa de timbru 26 mil, ( bani vechi),în febroarie 2019 când am avut termen stabilit am aflat ca avocata care ma reprezenta ( eu fiind plecata în tot acest timp din tara )a depus actele pe apel tardiv .
Când am revenit în tara am încercat sa recuperez taxa de timbru ( care clar, nu era datorata ) de la primărie, ei nu au știut dacă au acest drept , asa ca uitându-se ma pe internet am depus cerere pe restituirea taxei la judecătorie. În primul termen m am prezentat invocând art 45 din ONG, nr 80/2013 precizat ca alineatul a și c imi da dreptul la restiture. …avocata a apreciat însă îmi da alt termen pretextul ca nu are la dosar decizia din primul proces de pe fond ( nu avea nici o relevanta , însă asa a decis….luna trecuta vad pe internet pe 16 trebuia sa fie dezbatuta dar s a dat amanare pana pe 27 iar decizia s a luat in camera , nu in sala ,decizia a fost : respins .
As dori sa fac contestație. Îmi puteți da un sfat ce pot argumenta .Și de ce s a decis sa nu nu mi se restituie când acea taxa nu era datorata
Pai dacă apelul s-a judecat dar a fost respins pe tardivitate nu este motiv de restituire taxa timbru. Taxa a fost plătită pentru a se judeca apelul, indiferent de solutia din apel.
Bună, ce se întâmplă daca am plătit taxa de timbru mai târziu? se anulează procesul sau are ceva dacă nu am plătit taxa de timbru în termenul de 10 zile?
nu se anulează dacă o platiti mai tarziu de cele 10 zile dar doar o faceti in timp util, adica dacă judecatorul de dosar nu dispune anularea cererii cand se uită pe dosarul dvs.
Buna ziua,
Multumesc pentru munca voluntara care o efectuati aici. Sunte-ti f. dragut, Domnul sa va binecuvanteze!
Caut si eu un raspuns la o intrebare. Am facut o plangere la Parchetul din Vaslui impotriva unui avocat, pentru reprezentare neloiala. Pentru motive care nu le cunosc, plangerea a fost transferata la Parchetul din Iasi. Stiu asta deoarece am primit o comunicare prin posta de la Parchetul de pe linga Judecatoria Vaslui. Comunicarea este insa incompleta – nu am fost informat nici de adresa nici numarul de telefon al Parchetului din Iasi. Eu am locuit temporar in Vaslui dar la scurt timp dupa ce am primit aceasta comunicare, m-am reintors la domiciliul meu, in Banat. Vreau sa scriu o cerere catre Parchetul din Iasi sa-i anunt de noua adresa unde sa-mi fie comunicate actele procedurale. I-am sunat pe cei de la Parchetul din Vaslui dar am primit un raspuns scurt si taios; “CAUTA PE INTERNET!” Inteleg ca pot cauta pe internet si pot gasi aceste informatii dar ele pot fi corecte sau incorecte. Uite care este intrebarea mea; Exista o lege/art. care obliga organul juridic sa furnizeze astfel de informatii in asemenea de comunicari. Exista un model de comunicare pe care org. judiciare trebuie sa-l urmeze sau au dreptul sa-l formuleze la discretia si dupa placerea lor? Daca exista o asemenea lege, as dori sa o invoc Parchetului din Vaslui. Probabil ca si orgoliul personal joaca un rol aici ..
Multumesc anticipat.
Cel mai indicat ar fi să faceți o notificare la Parchetul de pe langa Judecătoria Iasi prin care să le aduceți la cunoștință noul dvs domiciliul unde sa vă fie comunicate actele. În notificare puteți să inserați si solicitarea privind stadiul cercetărilor în acel dosar, ca sa stiti ce si cum s-a mai lucrat în acel dosar.
Nu mi-ati raspuns la intrebare si am subliniat deja in prima postare, nu cunosc adresa Parchetului din Iasi. Este vre-o lege care obliga organul judiciar sa urmeze un sablon specific cand formuleaza aceste comunicari? Daca „DA”, atunci „CARE” este aceasta lege?
nu exista nici o lege sa oblige in acest sens, mai ales ca acest fapt se poate lesne cunoaste de pe internet. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi Iaşi, Str. Vasile Conta nr. 28
0374-128.220
0232-215.220
pj_iasi@mpublic.ro
Mulțumesc pt răspuns dl avocat însă, dacă apelul a fost declarat tardiv , adică actele au fost depuse după termen cum e posibil sa datorez taxa de timbru și sa mi se oprească aproape 26 de milioane ? Când se face evaluarea taxei de timbru acea persoana nu are atribuția sa verifice și alte aspecte ( adică putea vedea ca nu eram în termen ?) Și asa nu era necesar sa ma pună sa plătesc acea suma ) Nu e normal sa mi se restituie dacă legea spune ca nu era datorata taxa ? Și în acest caz nu se aplica ? Dacă actele au fost depuse târziu ,clar ca nu trebuia ceruta nici taxa de timbru. În ședința s a constatat de către avocat ca se depusese târziu ,și apelul s a respins .Avocata mea nu a cerut restituirea fiindcă era prea suparata probabil sa constate ca pierdusem din cauza neglijentei ei ( eu ne fiind prezenta ).Eu cred cu tărie ca în acest caz taxa e normal sa fie restituita, nu jumătate sau parțial ci în totalitate din moment ce ea nu era „datorata „…
Va inteleg, dar in contextul legislativ actual situația dvs nu se încadrează la restituire taxa de timbru.
Buna ziua,
Sotia mea facut plangere la Judecatorie pentru restituirea integrala a unui onorariu avocatial.
1) Am primit o notificare ca sa platim o taxa considerabila de timbru juduciar (vre-o 360 de lei). De ce trebuie sa platim taxa pentru asta? Nu am cerut nici un fel de dauna morala?
2) Considerand faptul ca a mai fost facuta si o plangere la Barou si una la Parchet impotriva acestui avocat, mai este necesara aceasta plangere la Judecatorie?
Va multumesc.
chestiunea indicată de dvs nu se încadrează la restituire taxă de timbru. În funcție de lucrul pentru care v-ați plâns Baroului sau Parchetului și de modul lor de soluționare, dacă considerați necesar, mergeți și cu acțiunea la judecătorie înainte. V-a cerut taxa de timbru la judecătorie pentru că cererea dvs este taxabilă, fiind o acțiunea în răspundere contractuală (presupun), cerere care se taxează.
Buna ziua
La prima instanta am platit taxa de timbru cu 2600 de lei mai mult decat cuantumul legal.
Am facut apel si acum mi-a dat de plata alta taxa (fara sa tina cont ca am platit la prima instanta cu 2600 de lei mai mult).
As vrea sa fac cerere de restituire a celor 2600 de lei platiti mai mult decat cuantumul legal.
NU am inteles clar ce inseamna :
„(3) Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de un an de la data nașterii sale.”
Termenul de 1 an de zile curge de la data plati taxei de timbru la primarie?
De cand curge acel an de zile termen in care pot depune cererea de restituire?
Dreptul de a cere restituirea se naște dintr-o dispoziție a instanței. Restituirea trebuie cerută și Instanța trebuie să dea dispoziție de restituire: de la data încheierii sau sentinței prin care se dispus e restituirea se naște dreptul si curge termenul de restituire
Sa inteleg ca dupa ce vine motivarea de la ultima instanta, fara sa ami existe cale de atac am timp 1 AN de zile sa depun cerere de restituire a taxei de judiciare de timbru care a fost achitata mai mult decat cuantumul legal.
Ce institutie a statului este capabila sa dea publicitatii procedura de calcul a taxei de timbru judiciar pentru dosare in care se fac mariri de catime la mai multe capete de cerere?
Cerere de restituire puteți depune doar dacă in proces ați cerut expres restituirea și in sentința va apărea dispoziție expresa de restituire.
Nu exista instituție de calcul a taxei de timbru. Instanța calculează la fiecare caz.
Buna ziua Domnule avocat
Intrebarea mea se refera nu la restituirea acestei taxe ci valabilitatea ei , asadar ;
– In procesul in care am fost implicat , pe fond am avut unele nemultumiri si am mers in apel unde nemultumiri a avut si partea adversa . Am depus taxa judiciara solicitata pe numele meu , iar partea adversa a depus o chitanta unde nu reprezinta parte din proces dar cu valoarea solicitata .
Avocatul care m a reprezentat a atras atentia judecatorului acest fapt , mai mentionez lipsa acestuia la proces invocand ca are alt proces !
In final am pierdut procesul cu toate ca legea imi dadea dreptate in multe cazuri , ca definitiv , neavand alta cale de atac ( este vorba de un proprietar si o asociatie de proprietari care nu doreste sa prezinte unele documente si copii dupa acestea )
Intrebarea la care doresc un raspuns pentru ca parerile sunt impartite :
A procedat corect judecatorul in acest caz in situatia acestei chitante judiciare de timbru de anulare a apelului partii adverse ?
Va multumesc
Apelul poate fi anulat pe mai multe motive de fapt si de drept, pe motive procedurale, pe excpetii, etc. Nu pot sa zic da, a fost corecta decizia sau nu, a fost incorecta.
Bună ziua. Părinții mei care au decedat, au deținut o casă+teren și încă 2 terenuri agricole. Am chemat în instanță toți moștenitorii (1 frate, 3 nepoți și 2 strănepoți). Eu doresc să păstrez casa bătrânească in care am făcut modernizări (dovedite) și am fost pusă să plătesc taxa de timbru în valoare de 5% (nu 3%?). O să fiu nevoita să platesc și taxa de timbru pentru cele 2 terenuri, chiar dacă eu nu le vreau, iar ceilalți mostenitori spun că nu au bani, și dacă trebuie să plătesc, o să pot recupera taxa de timbru + taxa de evaluare? Va mulțumesc.
nu se poate recupera taxa de timbru in condițiile expuse de dumneavoastră. Daca castigati procesul insă, toate cheltuielile judiciare ale dumneavoastra (deci si taxa de timbru), daca le cereti in instanta, vor fi imputate celor care pierd procesul (eventualii mostenitori) si ulterior procesului platite de acestia catre dumneavoastra, in temeiul restituirii cheltuielilor procesuale.
Taxa de timbru este 5%?
Dacă se cere instanței și stabilirea cotelor da, taxa de timbru e 5%. Dacă cotele ar fi stabilite, taxa ar fi 3%.
Buna seara ,
După decesul tatălui nostru mort in 2004, ne am hotărât sa facem succesiunea Eu si mama…. … fratele are și el partea lui …
Nu ne am înțeles cu fratele meu( voia mai mult decât îi revenea… ) sa deschidem succesiune la Notar și am ajuns in instanța …
Anul trecut 2020 am depus actele la Tribunalul sect 6. Am plătit Taxa de timbru 4942 lei .
Am avut prima înfățișare pe 29 feb 2021
După prima înfățișare , fratele ne- a spus ca este de-acord sa mergem la Notar …
Am depus cerere pt restituirea Taxei de timbru , . dar mi a fost respinsă, ca neîntemeiata …
In cerere am mentinat ca vrem sa mergem la
notar …
Întrebarea mea: Îmi pot recupera Taxa de timbru prin Mediere ?
Sau ce , cum a și putea sa mi recuperez Taxa de timbru?
MULTUMESC frumos !
P.S-va pot trimit pe email răspunsul …
Doar dacă făceați, in timpul cât erați in proces, o înțelegere amiabila transcrisa intr-un acord de mediere se restituie 50% din taxa plătită.
Buna ziua,in 2018 am avut un proces de succesiune dupa moartea sotului iar instanta a decis ca nu este de competenta instantei din Romania si a ramas definitiva hotararea dupa 30 de zile.Eu trebuia sa platesc suma de 6200 lei taxe de timbru in 24 rate lunare de 251 lei.Am cerut restituirea taxelor platite si suma ramasa neplatita sa fie stearsa din contul meu de la primarie.Instanta a hotarat restituirea dar de cealalta suma cu care am ramas debitoare la primarie nu spune nimic.Am facut apel la Tribunal si am sedinta pe 10 septembrie ,credeti ca au procedat corect?Este bine cum am procedat?am sanse sa scap de suma neplatita?
Instanța a procedat gresit. Trebuie sa dispună restituirea sumelor plătite și ANULAREA Încheierii prin care vi s-a încuviințat ajutorul public judiciar sub forma eșalonării ori CONSTATAREA (in hotărâre) ca nu mai datorați nici o sumă. Deci in apel fiți mai vigilenta și mai explicita in fata instanței. Cereți sa constate ca nu mai datorați nimic și sa trimită la Directia de Taxe și Impozite hotărârea.
Buna ziua. Am introdus actiune de deschidere a procedurii de insolventa impotriva debitorului. Actiunea am introdus-o in calitate de creditor-persoana fizica si am achitat taxa de timbru 200lei. Banca finantatoare a debitorului a facut si ea cerere in acelasi dosar. S-a deschis procedura insolventei admitandu-se doar cererea bancii. Cererea mea a fost respinsa. Am 3 intrebari:
1. Pentru a face apel trebuie sa platesc iar taxa de timbru de 100lei?
2. Avand in vedere ca apelul va dura ceva timp iar datorita respingerii cererii de deschidere a insolventei eu trebuie sa depun declaratie de creanta, trebuie sa platesc iar 200lei pentru aceasta cerere?
3. Ce se intampla in cazul in care castig apelul si mi se admite cererea introductiva? Mi se restituie vreo taxa de timbru din cele platite anterior (200lei-cerere intreductiva, 100lei-apel, 200lei-declaratie de creanta)?
In apel se plătește 50% din taxa de timbru ce trebuia plătită in prima instanța, dar depinde și ce capete de cerere apelați. Așteptați sa va pună in vedere instanța de apel taxa de timbru.
Buna seara,
Am doua intrebari la care am cautat raspuns pe internet si nu am putut gasi nici unul satisfacator;
1. exista vre-o lege care pedepseste „refuzul de a elibera corespondenta personala”? Mi-am pierdut buletinul dar am o copie, mai am si certificatul de nastere in original si un alt certificat de cetatenie straina (cu fotografie). Am primit niste instiintari (corespondenta oficiala) de la Judecatorie, Parchet si Barou iar cei de la posta sunt atat de incuiati, nu vor sa le elibereze decat cu buletin! „Asa scrie in regulament” … zicea duduia din spatele geamului de la posta locala!
As vrea sa o trag la raspundere si as vrea sa stiu ce lege as putea invoca.
2. art. 7 din OUG nr. 80/2013, prevede: „Actiunile privind stabilirea și acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se taxează [NUMAI …] cu 100 lei.”
Intrebare; art. 238 aln.1 (Abuzul de Incredere), beneficiaza si acesta de un privilegiu asemanator cu cel din art. 7 de mai sus. Am cautat cateva ore deja dar nu am gasit nimic.
Va multumesc foarte frumos pentru ajutor.
Mariana
2. Abuzul de încredere este infracțiune și nu se platesc taxe de timbru. Se face plangere penală la politie/parchet, poliția face cercetări și, dacă fapta exista și sunt probe, făptuitorul se poate trimite in judecata. In faza de judecata puteti sa va constituiti parte civilă cu prejudiciul cauzat și daune morale, fără a plăti taxa de timbru.
1. Vă trebuie buletinul nu copie. Copia nu are valoare de act de identificare și, fiind vorba de corespondenta, aceasta nu vi se poate da in baza unei hârtii/copii. Deci Posta procedeaza corect.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca pot depune o chemare la judecata prin email, dintr-un alt oras. Stiu ca cererea trebuie depusa cu duplicat, la fel si probele (care sunt cam multe; vre-o 25-30 de pagini). Va accepta oare Judecatoria cererea mea si probele depuse sub forma de PDF ca apoi sa le faca copii si sa le distribuie partii parate?
Multumesc.
Da, puteti să trimiteti documentele in pdf pe e-mail. Daca le va cere instanta in original, le veti aduce atunci cand le va cere.
Buna ziua,
am semnat un contract de asistenta juridica, in care s-a stabilit un onorariu de 2200. la data semnarii am achitata 1200lei, urmand ca diferenta sa o achit ulterior, inainte de finalizarea procesului. Verbal, avocata mi-a spus ca acest onorariu il voi recupera de la partea intimata, dupa ramanerea definitiva a sentintei judecatoresti.
In sentinta definitiva se dispune restituirea sumei achitate constand din onorariu avocat achitat si cheltuiala cu xerocopierea dosarului.
Avocata imi solicita plata diferentei de onorariu, suma pe care nu mai am posibilitatea sa o recuperez de la intimata, a refuzat sa imi dea sentinta definitiva, afirmand ca va trece la investirea cu formula executorie a contractului de asistenta juridica.
Va intreb daca trecerea directa la executare silita este posibial, deoarece din documentarea facuta de mine pe internet,si din contractul incheiat cu aceasta, eu am inteles ca toate litigiile privind acest contract sunt supuse regulilor de arbitraj si a unei medieri la Decanul Baroului din care avocata face parte.
De asemenea, vreau sa ma informati cum imi pot recupera toate inscrisurile si documentele depuse la biroul acesteia.
Contractul de asistenta juridica semnat cu avocata este titlu executoriu in ceea ce privește onorariul neplătit și da, poate fi pus în executare silită. Onorariul neplătit NU avea cum sa apăra in hotărârea instanței ca și cheltuieli ce vor fi restituite de partea care pierde procesul pt ca nu l-ați plătit. Doat dacă exista un înscris doveditor al plății la dosar – chitanța sau extrasul de cont al avocatei unde sa apăra ordinul de plata – și se depunea acest înscris la dosar, cheltuiala aceasta apărea in totalul cheltuielilor ce erau returnabile.
Multumesc pentru raspuns!
Practic, acest „titlu executoriu ” nu mai are nevoie de o aprobare in instanta pentru a fi pus in executare silita?
Titlurile executorii se pun in executare după ce se încuviințează de instanța.
Buna ziua,reprezint asociatie de proprietari ,ca asociatie ne judecam de 3 ani cu un rau platnic… in jur de 30000.Avem 3 hotarari definitive ptr executare dar surpriza este ca-n momentul efectuarii de catre asociatie a cadastrului si intabularii pentru proprietatea in litigiu aflam ca debitorul era casatorita in momentul cumpararii locuintei.Sotul de drept(coproprietar) chiar daca nu era trecut proprietar are aceleasi drepturi … trist pentru noi ca este disparut ( cetatean iranian) Dorin sa continuam procesul de a efectua partajul judiciar,noi ca si asociatie suntem obligati sa suportam ,taxa de timbru.Am cerut scutire de taxa dar nu ne-a fost aprobata decat partial 50% urmand ca suma de 4800 sa o achitam in 12 luni.Intrebarea mea este aceasta suma o vom recupera vreo data ? Trebuie sa deschidem un alt proces? Cu stima!
Cheltuielile judiciare cu taxa de timbru se recuperează ulterior prin executare silită. Practic ele se adauga la creanța principala care a determinat procesul. Onorarii de avocați, taxe judiciare, costuri expertize, tot ce se cheltuie in proces se imputa la final celui care pierde procesul. Deci la partaj, după ce se va vinde imobilul, din banii relativi la cota de proprietate a debitorului dvs, veti executa silit tot ce sti cheltuit – debit principal, dobânzi, cheltuieli procesuale și cheltuieli de executare.
Buna ziua, într-un proces de divorț, cu partaj care se bazează pe un contract de întreținere (între socrul ,eu și soțul),plata de timbru fiind de 3120lei ,ma interesează dacă aceasta plata va putea fii recuperabila?
nu va fi restituibilă.
Am primit de la judecătorie comunicare să plătesc în 10 zile taxă de timbru. Fiindcă consider taxa greșit socotită am făcut cerere de reexaminare. Întrebare: formularea cererii de reexaminare suspendă obligația mea de a plăti taxa de timbru pînă la rezolvarea cererii ori nu? Aș vrea să aștept rezolvarea reexaminării să știu exact cît am de plătit, dar mi-e teamă că, dacă durează mult analizarea cererii de reexaminare, trece răstimpul de 10 zile și apoi mi se anulează cererea principală ca netimbrată.
da, cererea de rexaminarea suspenda obligatia de plată a taxei inițial stabilite. Abia dupa ce se judecă cererea de reexaminare a taxei de timbru redevine aplicabil termenul de 10 zile pentru taxa ce va fi indicata in Încheierea prin care se judeca cererea de reexaminare.
Buna ziua!
Pot recupera o taxa de timbru judiciar în valoare de 50 lei plătită la primărie?
Mi se poate restitui ?
Doar dacă va încadrați in temeiurile de lege.
Buna seara!
Am un proces in care am facut cerere pt plata esalonata, s-a aprobat, apoi au mai fost 3 termene care s-au amanat, iar dupa aceea s-a suspendat judecata pana la data la care urma sa se rezolve alt proces (in legatura cu acesta). A fost finalizat procesul respectiv, prin decizie definitiva. Pot recupera banii pe care i-am platit pt taxa de timbru?
Daca da, ce acte trebuie sa mai atasez pe langa cerere?
In ce articol/ lege ma incadrez?
O pot recupera in totalitate sau doar partial?
Multumesc anticipat!
Depinde de cazuri, temeiuri și situația din dosar. Cereți de la instanța și vedeți dacă va da curs solicitării de restituire taxa de timbru.
Bună seara! Am achitat taxa de timbru 3500 lei prin 2015, am depus dosarul și banii mi-au fost restituiți anul trecut, 2020. Acum am primit de la ANAF scrisoare cum că ar trebui să plătesc înapoi taxa. De ce? Mulțumesc!
Nu îmi
Pot imagina de ce. Poate e vorba de alta taxa. Taxa de timbru doar instanța o dispune.
Bună ziua!
Prin Încheierea pronunţată în data de 14.01.2020, Judecătoria sector 6 mi-a pus în vedere să achit o rată lunară de 793 lei. Ulterior, prin Sentinţa civilă din 06.07.2020, a fost admisă excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei sector 6 şi a fost declinată competenţa de soluţionare în favoarea Tribunalului Bucureşti.
În data de 04.12.2020 am solicitat restituirea sumelor achitate cu titlu de taxă judiciară de timbru, în cuantum de 6352 lei.
În data de 11.01.2021, Judecătoria sector 6 admite excepţia necompetenţei materiale şi declină competenţa de soluţionare a cererii de restituire în favoarea Tribunalului Bucureşti.
Aş dori o părere privind posibilitatea de a recupera suma plătită.
Pai depinde pe ce temei o doriți înapoi….
PE temeiul OUG 80/2013
g) în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române
Mulţumesc!
păi instanța nu s-a declarat necompetentă, ați cerut dvs închiderea dosarului pentru a urma calea notarială, din acest motiv s-a respins cererea de restituire taxă de timbru.
Instanta s-a declarat necompetenta in solutionarea cererii de prescriere si, ulterior, s-a declarat necompetenta in cererea de restituire, declinand competenta spre Tribunalul Bucuresti.
Atunci asteptati solutia Tribunalului Bucuresti.
Am castigat procesul cu hotarare definitiva la curtea de apel , parata fiind obligata la intoarcerea platii ptr avaocatul si expertul contabil pe care i-am avut , dar nu stiu cum sa fac cererea pentru intoarcerea taxei judiciare de timbru ?! Nu stiu la cine sa ma adresez ! Multumesc , in asteptarea unui raspuns !
cu hotararea definitivă mergeti la impozite si taxe locale si faceti acolo o cerere de returnare a taxei de timbru plătite in acel proces de contestatie la executarea silita.
Buna seara,
Am contestat un titlu executoriu si am hotarare definitiva.Pentru aceasta am platit o taxa judiciara de timbru de 1000 ron,esalonat.Am depus cerere restituire taxa de timbru,la scurt timp dupa definitiva de anularea titlului.Functionara de la judecatoria de sector(Bucuresti)”a uitat”sa o introduca in sistem.Dupa 1 an am mers cu cererea mea la judecatorie.Intre timp doamna demisionase…Am pus o alta cerere care a prins starea de urgenta si a avut diverse anulari a judecarii..Pe rol,la acest moment,mi se cere sa depun recurs la cererea de restituire(nu am indeplinit anumite conditii sau cerinte)…tot eu…de parca mai conteaza…pe portal am vazut acest lucru acum cateva minute…si mi-au schimbat si numele intre timp…complet.Sunt „no name”.Dar am 5 zile ptr cerere de recurs cu wk la mijloc..
Intrebarea este urmatoarea:pot merge la administratia de sector cu definitiva de anulare a titlului executoriu sa-mi pot recupera taxa de timbru?
Justitia nu o inteleg,din nefericire…ma declar depasita.
da, mergeti cu hotararea de anulare a titlului executoriu direct la directia de impozite si taxe locale si faceti cerere de restituire taxă de timbru.
Am facut contestatie la executare si la titlu pe motive de declaratii false, fals si uz de fals, descoperind ca angajatorul nu a fost legal reprezentat pierzând un proces pentru care am fost obligat sa platesc onorarii de avocati.
Ulterior s-a respins cererea de reexaminare taxa timbru, pentru ca am facut contestatie la executare si contestatie la titlu, considerand ca taxa de timbru nu este cuvenita fiind din abuzul de drept al executorului si al instantei.
Ce cale de atac trebuie facuta pentru anularea respingerii cererii de reexaminare si ce termen este prevazut.
respingerea cererii de reexaminare nu mai are nici o cale da atac, este definitivă.
Din greșeală in loc de cautiune am achitat o taxa de timbru la o suspendare provizorie.am solicitat restituirea taxei de timbru sau/a chitanței intrucat nu a fost utila si nici folositoare in dosarul nou creat judecatoria a respins cererea tribunalul a admis-o asa incat sunt in posesia chitanței in original aceasta am achitat-o in decembrie 2020 .
Sunt intre doua întrebări
Prima o pot utiliza in continuare chiar daca are inca o semnatura si e scris pe ea „anulat”!
Doi necunoscand in mod concret daca o pot folosi in continuare am solicitat uat sa imi fie restituita suma uat imi răspunde ca trebuie sa mă adresez instatei .
As prefera sa obtin suma intrucat sper sa mi se aprobe plata in rate a acesteia si de altfel si scutirea de plata cautiunii.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
daca ati fi mai explicit….
Am doua întrebari:
Chitanta pe care o am in original dar pe care scrie anulat cu pixul si cine a anulat-o a si semnat-o adica a fost intr-un dosar:
1. Pot cere UAT ului restituirea taxei incasate ca fiind nedatorata?
Sau/si
2. O pot folosi in alt dosar civil?
1. nu.
2. daca nu scrie pe ea nici un nr de dosar, teoretic da, puteti incerca sa o folositi
Buna ziua. Daca partajul a avut deja 3-4 termene și apoi ne-am înțeles se mai poate recupera taxa de timbru?
da, se poate, daca imbracati intelegerea intr-un acord de mediere pe care sa il depuneti la dosar.
Multumesc mult pentru raspuns. Noi am rezolvat la notar. Am impartit bunurile fiecaruia, am semnat contractele. Se mai poate îmbraca asta intr-un acord de mediere?
nu se mai poate.
BunaIntr- un dosar civil,instanta de fond ,prin adresa ,mi- a comunicat să achit taxa de timbru judiciar de 1075 lei,pe care am achitat o în termen ,după judecarea cauzei,la care părțile pârâte ,inclusiv avocatul au lipsit ,cererea mi- fost respinsa arbitrar ,că neântemeiat,cu drept de apel,în iunie ,2021 .
Pot sa solicit restituirea taxei de timbru?
Cu respect.
Mulțumesc.
nu puteti cerer restituirea. Faceti apel daca va simtiti nedreptatita si credeti ca sunt sanse de castig.
Buna ziua!
Am înaintat apel ,în dosarul sus menționat,la care,de asemenea,Tribunalul,solicita plata taxei de timbru judiciar,în valoare de 556lei(cu mult mai mica fata de instanta de fond), la care am făcut cerere de scutire,pe care a admis- o.
Deci,să înțeleg că instanța de fond,a solicitat taxa de timbru,cu mult mai mare.
Cu respect!
Multumesc.
taxa din apel este jumătate din taxa de timbru de la prima instanță.
Bună ziua ! Aș vrea să întreb dacă există un termen de restituire a taxei de timbru judiciar. Am depus actele cerute la Direcția de Taxe și Impozite și am cerut restituirea în contul meu bancar. Legea prevede un interval de timp în care se face restituirea ? Vă multumesc anticipat pentru raspuns !
de principiu in cateva luni veti primi bani sau va opera compensatia.
Buna ziua! Am platit o taxa de timbru intr un dosar civil cu cauza provenita dintr un dosar penal. In noiembrie anul trecut s a judecat fondul cu cale de atac in apel( pana acum nu am primit hotararea). Pot solicita restituirea taxei de timbru ca nedatorata? Multumesc!
da, puteti.
Va multumesc mult pentru raspuns! Numai bine!
Buna ziua,
Am platit taxa de timbru in anul 2015 pentru solutionarea iesirii din indiviziune si partajarea unor proprietatii cu mai multi mostenitor. Cazul nu s-a solutionat nici pana acuma si s-a prescris dosarul. Pot sa recuperez taxa de timbru? Daca da, cui trebuie sa ma adresez pentru restituirea sumei Multumesc
Nu beneficiați de restituirea taxei de timbru în acest caz.
Buna ziua,
Am platit taxa de timbru pentru o cerere pentru deschiderea unui proces civil si cererea depusa in instanta care a fost anulata pe motiv ca nu a fost semnata intitial (Instanta: Anulează cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta….Cu drept de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare, in urma cererii de reexaminare instanta a hotarat: Admite excepţia nulităţii cererii, pentru lipsa semnăturii petentului, invocată din oficiu. Anulează cererea de chemare în judecată având ca obiect reexaminare încheiere anulare, pentru lipsa semnăturii petentului. Definitivă). Am platit taxa judiciara, as dori sa stiu daca pot sa o recuperez in acest caz avand in vedere ca ulterior s-a depus o alta cerere de chemare in judecata care a fost admisa, cu un alt nr de dosar si am achitat alta taxa de timbru pentru dosarul cu cererea admisa, dosarul respectiv fiind pe rol in instanta in prezent.Multumesc
de principiu nu se poate recupera pentru ca e eroarea dvs, nu a instantei…
Vă foarte mulțumesc pentru răspunsurile dvs. sunt de mare folos pentru cei care nu știu prea multă legislație sau pentru cei care se află într-o încurcătură la un moment dat , este o poartă deschisă ,să aveți bine cuvântare de la Dumnezeu ,cu înțelepciunea de la Maica Domnului nostru Isus Hristos ,să fiți bine cuvântați și apărați de necazuri ! O zi Bine Cuvântată !
Mulțumesc! Să avem cu toții binecuvântări!
Buna ziua,
Doresc sa deschid un proces pentru iesirea din indiviziune la un imobil unde suntem trei proprietari si unul dintre proprietari nu doreste sa il vanda sau sa facem orice altceva benefic proprietarilor cu acel imobil.
Am inteles ca trebuie depusa o taxa de timbru de 3% din valoarea imobilului pentru face acest proces.
Intrebarea pe care doresc sa v-o adresez este: exista posibilitatea recuperarii acestei taxe dupa proces si daca da, in ce conditii se poate recupera aceasta taxa?
da, daca pe parcursul procesului de partaj incheiati un acord de mediere si astfel stingeti procesul, se va returna taxa de timbru.
Buna ziua
Am achitat taxe de timbru de 50 ron , 100 ron si 1000 ron pentru o actiune contra Anaf a PFA-ului meu .
Din greseala am achitat din contul meu personal pentru cnp-ul meu personal – nu pe cui/din contul pfa .
Eu am adresa din CI in alta localitate – deci nici daca as avea o actiune in instanta pe cnp nu as putea folosii taxele .
Cum recuperez banii pentru a-i platii din nou corect ?
faceti cerere unde ati platit taxa sa va returneze banii.
Buna ziua, am avut o contestatie impotriva unui proces verbal cu suspendare de permis ulterior am ajuns sa fac si apel dar am omis plata taxei de timbru, am primit acasa plic ca apelul este anulat datorita neplatei taxei de timbru decizie definitiva. Intrebarea mea este daca se mai poate face ceva pt a plati taxa si a continua apelul sau trebuie sa ma prezint in 30 zile sa predau permisul la politie?
Multumesc mult, sunteti un ajutor considerabil.
Nu se mai poate face nimic. Aveti 30 de zile de la PRONUNTAREA PE PORTAL a solutiei (nu de la data primirii soluției la domiciliu), să depuneti permisul.
Am inteles, problema e ca pe portal nu au mai anuntat nimic de la pronuntarea de respingere a contestatiei ca neintemeiata.Apare ca am depus Apel si atat, nici o alta informatie cu ce s a hotarat, am primit doar plicul acasa.
Va multumesc enorm!
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. In anul 2022 am vrut sa contest o amenda data de DSP pentru formularul LFP.
Am achitat taxa de timbru de 20 lei prin ghiseul.ro la UAT de care apartin dar ulterior nu am mai depus contestatia.
Cui trebuie sa ma adresez pentru restituirea taxei?
Va multumesc pentru raspuns.
la o taxă de 20 de lei e mai mare daraiu decat mălaiul…va adresati institutiei careia i-ati plătit.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta. Am fost intr-un proces de partaj cu fostul sot, insa ne-am inteles asupra impartirii bunurilor, inainte de a ajunge in instanta. Se mai poate recupera taxa de timbru( aprox 12000 lei) achitata anterior? Cererea de mediere se mai poate depune acum, daca partajul s-a finalizat in septembrie 2022? Multumesc anticipat!
trebuia depus acord de mediere la ultimul termen de la instanta, daca instanta s-a dezinvestit si deci procesul s-a inchis, nu mai puteti face nimic, nu mai puteti cere taxa inapoi. Taxa se returna daca instanta dădea dispozitie de restituire (in baza legii si a acordului de mediere de la dosar).
Buna ziua,
Ma aflu in situatia urmaroare: in urma unui accident auto am deschis dosar de daune impotriva asiguratorului. Taxa de timbru, aferenta daunelor solicitate, a fost de aproximativ 3000 de lei. In urma finalizarii procesului, prin sentinta judecatoreasca definitiva, instanta a decis faptul ca obliga parata la plata cheltuielilor de judecata, din care doar 900 de lei taxa de timbru. Intrebarea mea este urmatoarea: Ce se intampla cu diferenta de taxa de timbru in suma de 2100 lei (3000 de lei platita si 900 de lei acordata de instanta)? Se poate recupera sau nu? Va multumesc si va apreciez pentru acest blog, pentru timpul dvs. acordat celor aflati in situatia mea.
recuperarea depinde de motivul respingerii acordarii celor 2100 lei..
Buna ziua! Placut surprinsa de promptitudinea dvs.
Revin cu speta mea, am mai multe detalii. Urmare a accidentului, solicitarea mea a fost de 75000 lei daune morale si 9000 cheltuieli materiale, pentru care am achitat in jur de 3000 de lei taxa de timbru. Instanta a hotarat 9000 de lei cheltuieli materiale, 8000 de lei daune morale si 3500 cheltuieli de judecata compuse din: onorariu expert 1000 lei, onorariu avocat 1500 si 1000 taxa de timbru (corespunzatoare valorii pentru care s-a admis cererea de chemare in judecata). Nu se face nici o alta mentiunea in hotarare de taxa / diferenta taxa de timbru. Deci am platit 3000 taxa de timbru si instanta obliga asiguratorul la plata taxei de timbru de 900. Ce se intampla cu diferenta de 2100?
diferenta aceea nu se returnează în cazul dvs.
Buna ziua,
Mama mea a beneficiat de ajutor public judiciar intr-un proces de succesiune. Pana la finalizarea procesului, mama mea a decedat, iar acum, dupa incheierea procesului, instanta imi cere mie, ca mostenitor, sa restitui catre stat o parte din suma primita ca ajutor judiciar, insa nu mentioneaza unde anume trebuie facuta plata. Am intrebat peste tot, la SPIT nu apare nimic pe numele meu, la judecatorie nu raspunde nimeni, iar avocatul mamei mele nu stie nici el. Vreau sa platesc dar nu stiu incotro si care este procedura. Decizia de restituire a sumei catre stat vine din partea judecatoriei Constanta. Ma puteti ghida, va rog?
restituirea taxei de timbru este o creanță fiscală. Atunci când instanta dispune restituirea, ea se trimite organelor fiscale. Cei de la SPIT inca nu au primit probabil decizia instantei, de asta nu figurati cu debitul la ei. Mergeti cu HOTĂRÂREA la SPIT si platiti. Daca nu vor accepta nici așa, asteptati sa inregistreze ei creanța și ulterior veți primi de la ei somație să plătiți.
Buna ziua . Am achitata taxa de timbru in jur de 5000 lei pentru un proces în 2022 cu o suprafata de teren pe care vânzătorul nu mai doreste sa mi-o lase. Acum la terminarea procesului in ianuarie 2023 taxa de timbru imi poate fi restituită? Trebuie făcută cerere la instantă penntru restituire?
depinde de modalitatea în care s-a terminat procesul….
Bună ziua! În data de 10 /01/2024 am achitat taxa de timbru judiciar prin transfer bancar , beneficiar primaria ploiesti , la data de 9/02/2024 primaria ploiesti îmi returnează banii! Precizez ca avocatul meu acum câteva zile în urma , mi a sp ca nu exista nicio problema și ca tribunalul ar fi trimis cererea în judecata pâratilor, nu înțeleg de ce primaria mi a returnat taxa de timbru la fix o luna de zile ,care ar fi motivul? Mulțumesc!
trebuie vazut despre ce proces este vorba…ce context…
Am specificat în transferul bancar exact ceea ce mi a s pus avocatul , și anume : taxa de timbru și nr de dosar atat mi a spus sa specific Prrocesul este pt deschidere succesiune .
Taxa a fost achitata la termen, iar eu am trimis imediat justificantul cu plata realizata, avocatului, care la rândul lui ar fi trimis dovada plății la tribunal !
vorbiti cu avocatul să va explice el mai in detaliu, eu nu vad de ce vi s-ar intoarce banii inapoi…
Buna ziua ! Va rog mult, imi puteti spune daca mai exista vreo cale de atac la un apel respins pentru neplata taxei judiciare de timbru, desi eu am platit-o in termen de 10 zile de la comunicare si am chitanta, dar am uitat sa o depun la dosar si am solicitat judecarea in lipsa. Am chitanta si, la mentiuni, scrie numarul dosarului . Desi as dori judecarea apelului, macar sa obtin taxa, care e de 637 lei. Va multumesc .
daca vi s-a anulat cererea si ati facut reexaminare si s-a respins si cererea de reexaminare, atunci nu mai aveti nici o cale de atac.
Buna ziua . Multumesc pentru raspuns . Ce inseamna ,,reexaminare,, ? Contestatie in anulare ?
puteti gasi pe internet astfel de informatii, definitii…
Buna ziua, am achitat 2000 lei pentru pretentii pentru despagubiri morale, taxa stabilita de instanta, ulterior am sflat ca taxa legala este de 100 lei. Pot solicita restituirea diferentei?
trebuie facută cerere de reexamniare. Incercati o cerere de restituire …
Am deschis o actiune de divort cu partaj. Taxa de timbru pentru partaj a fost esalonata si transmisa la primarie ca titlu executoriu. Am facut cererea de renuntarela divort si partaj inainte de primul termen. Pronuntarea s-a facut dupa 6 luni fara a ma judeca niciun termen dar instantă mi-a respins cererea de anulare a taxei de timbru stabilite esalonat. Primesc de la primarie somatie de plata. Inca nu mi-s-a comunicat hotararea. Ce e de facut?
Nu vi se cuvine retunarea taxei…o sa trebuiască sa o plătiți în continuare rata cu rata…