Meniu Închide

Restituirea permisului de conducere se va putea face prin poștă

Printr-un proiect de modificare a legislației rutiere se prevăd noi modalități de predare și restituire a permiselor de conducere și a documentelor reținute de poliție, aplicabile strict pe durata stării de urgență. Considerându-le măsuri bune, credem că ar trebui aplicate cu titlu general și nu doar în mod excepțional pe durata stării de urgență. În acest sens am și făcut astăzi propunerea către MAI de a elimina sintagma ”pe durata stării de urgență” din secțiunile referitoare la restituirea permisului. Proiectul a intrat în dezbatere publică și poate fi adoptat de Guvern în jurul datei de 7 aprilie.

Predarea permisului se va face exclusiv prin curier pe durata stării de urgență.

Restituirea permisului/altor documente de către unitățile de poliție se va face prin poștă.

În contextul formulării unei plângeri contravenționale împotriva Procesului Verbal prin care s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 30-90 de zile, permisul se va restitui titularului de către poliție prin poștă. În acest sens, cel care a făcut plângerea contravențională sau avocatul său trebuie să depună o cerere de restituire a permisului și să atașeze cererii dovada înregistrării plângerii contravenționale (dovada se va putea realiza printr-un certificat de grefă sau, cu titlu de noutate, printr-un extras din portalul instanțelor  de judecată www.portal.just.ro).  Aceste documente, împreună cu dovada înlocuitoare, se vor  transmite la unitatea din care face parte agentul constatator (unitatea de poliție ce apare și pe Procesul Verbal de Contravenție) prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid. Permisul de conducere reținut se restituie titularului la adresa de corespondență precizată cu ocazia transmiterii cererii și dovezii înregistrării plângerii contravenționale. Dacă nu contestă Procesul Verbal, contravenientul va trimite, după expirarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, prin fax, e-mail sau curier, cererea de restituire a permisului la unitatea de poliție, atașând copie după dovada înlocuitoare.

În același fel, cererile de restituire a documentelor reținute / plăcuțelor de înregistrare ori înmatriculare reținute de către poliția rutieră, la încetarea cauzelor pentru care au fost reținute, se vor transmite prin orice mijloace care asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid, iar restituirea acestora se realizează la adresa de corespondență precizată de către titular în cuprinsul cererii. Astfel că aceste documente cât și permisul se pot expedia la altă adresă decât cea din buletinul/cartea de identitate a deținătorului.

Print Friendly, PDF & Email

74 Comments

 1. Nela

  Buna ziua,
  Va mulțumim. Știrea data de Dvs este foarte utila, mai ales ca nu se găsesc suficiente informații pe site-utile Politiesi sau Direcției.
  Este cumva posibil sa îmi transmiteți la ce adresa email se poate solicita restituirea permisului după expirarea perioadei de suspendare?
  Sper ca nu va deranjează întrebarea, nu sunt in țara.
  Mulțumesc in avans

  • Avocat ILIE DORIN

   Restituirea se face de IPJ – Poliția Rutiera de la locul faptei contravenționale ori, dacă nu mai e acolo, permisul se trimite la IPJ Poliția Rutiera emitentă. Deci trebui sa vedeți adresa de corespondenta a IPJ – Poliția Rutiera care l-a emis, de acolo îl veți primi.

 2. Bianca

  Bună ziua, locuim în Spania, soțul a făcut demersurile necesare pentru renovarea permisului de conducere. România, Cluj-Napoca, mai exact a dat răspuns cum ca permisul este suspendat, ca urmare statul spaniol nu aproba renovarea. Acum am încercat sa contactam cu serviciul permise pentru a afla motivul suspendării și ce se poate face, având în vedere situația dată, plus ca soțul meu nu a mai condus în România din 2011. Nu am reușit să intram in contact cu nimeni, nu știam cum am putea obține o informație. Vă mulțumesc.

 3. Silviu Fitcal

  Bună ziua mi-a fost suspendat permisul pe o perioadă de 3 luni și luna asta pe 28 se termina perioada, permisul îmi va fi trimis prin poștă acasă?

 4. Bogdan

  Buna seara domnule avocat ilie dorin as dori sa cer si eu o informație va rog frumos mia fost suspendat permisul pe 90 zile eu neavând demult timp permisul de conducere 6 luni nu stiu cum as putea proceda dupa perioada de 90 zile numai locuiesc la aceași adresa din buletin si as dori sa stiu as putea merge personal sa il ridic ???

 5. Ana

  Buna seara,daca sotul meu are permisul suspendat si este plecat din tara il pot ridica eu?sau poate fi trimis prin posta la adresa de pe buletin?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dvs îl puteți ridica doar dacă aveți procura. El poate face o cerere scrisă de el și semnată, in care sa ceara expedierea permisului la adresa de domiciliu, pe care sa o trimită poliției.

 6. Marcu Alina

  Bună seara. Am permis de o luna… Însă azi am comis o. Eram cu fetita în mașină, ma deplasam pe o distanta scurta.. Am ocolit doua limitatoare viteza(slalom)… Imediat la curbă m a oprit politia. Și ca să vezi.. Ghinion. Nu mi pusesem nici centura. (prostia mea… Eeei e seara… Trei pași imediat ajung.) actele la control… Îmi zice ca am cam puțin timp și deja am călcat strâmb… Mustrare.. Apoi mi a arătat ca pot sa rămân 3 luni fără permis. Ideea e ca mi a dat de înțeles ca sunt avertizata. Pe viitor sa înștiințez și pe alții care fac același lucru. Și atât. Nimic mai mult. Întrebarea mea este:pot, totuși sa ma trezesc cu surpriza prin posta? Adică sa mi fi dat amenta și permisul suspendat, fără să-mi fi spus pe loc?

 7. Andrei

  Amenda si permis suspendat pentru viteza, primite prin posta. Am contestat decizia, pana se afiseaza dosarul pe site ul judecatoriei respective, vreau sa stiu unde trebuie sa trimit extras din portal, mentionez ca inca nu am predat permisul, la politia de pe raza judetului de domiciliu sau unde am fost sanctionat. Multumesc

 8. Viorica

  Buna seara sau buna dimineata domnul avocat am primit o scrisoare cum ca sa trimit datele celui ce a condus masina in 26.08 leam trimis prin email dar eu sunt in italia daca ar trebui sa predau permisul cum fac un ajutor va rog(sau daca a condus masina mea o alta persoana din italia ce se intampla)

 9. Ionut

  Buna ziua! am si eu o intrebare, daca am permisul suspendat pe 90 de zile si am facut contestatie si miam luat permisul inapoi pe perioada cat se judeca in tribunal si acum dupa 8luni mia venit citatie acasa precum ca trebuie sa predau permisul la politie.cum as putea face sami pastrez permisul dar fara sa conduc si sami intre in perioada de suspendare. Precizez ca nu sunt in tara. Va multumesc

 10. Anca

  Buna ziua,
  Multumim mult pentru informatiile acordate cu generozitate.
  As dori insa sa mai am o confirmare pt urmatorul caz: mi-a fost retinut permisul in Busteni unde am resedinta secundara, avind domiciliul in Bucuresti. Cei de la politie mi-au spus ca trebuie sa il ridic din Bucuresti deci ca nu poate fi trimis la Busteni. Daca fac cerere la care atasez dovada pentru cele 15 zile si o trimit cu confirmare de primire, au obligatia sa mi-l trimita la Busteni sau risc sa incurce lucrurile cei de la servicul permise?
  va multumesc mult
  Cu deosebita consideratie,
  Anca

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca l-au retinut la Busteni, peste 15 zile ei îl trimit la Bucuresti si il ridicati din Bucuresti. Eu zic să mergeți personal altfel dacă trimiteți dovada și nu o s-o mai aveți riscați să se piardă și să vă complicați lucrurile.

 11. Nicolae Dumitru Sorin

  Buna ziua,

  MI-a fost retinut permisul, am facut contestatie, decizia nu a fost in favoarea mea, am facut apel si acesta a fost anulat pe motiv ca nu s-a platit taxa de timbru.

  Aveti idee cand trebuie sa predau permisul? imi este teama ca nu primesc la timp decizia, si nepredandu-l in timp se prelungeste perioada de suspendare.
  Trebuie predat de la data primirii deciziei in scris sau de la data anularii procesului?

  Multumesc!

 12. Emre

  Buna seara! Sunt cetatean străin, am permisul suspendat pentru neacordare prioritate pe 30 de zile. Permisul meu este eliberat în Turcia. Spuneti-mi va rog unde trebuie sa merg si ce demersuri trebuie sa fac pentru a imi ridica permisul in Romania. Care este procedura. Va multumesc.

   • Emre

    Pe 6 decembrie în județul ilfov, am luat amenda conform legii si mi sa dat dovadă pe 15 zile. Amenda am plătit-o . Nu am făcut contestație. Va multumesc pentru raspuns.

    • Avocat ILIE DORIN

     dacă plecați din țară puteți merge la IPJ Ilfov să îl ridicați oricând în aceste zile. Dacă nu plecați din țară și este emis în altă țară, permisul se trimite prin amabasadă în tața de origine unde este autoritatea care a emis permisul. Puteți vorbi la ambasadă să vi-l rețină și să vi-l restituie, dar doar ca o încercare, în sensul că puteți să vă loviți de un refuz.

 13. Vlad Nistorica

  Anul trecut mi- a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile. Am facut contestatie, l-am primit inapoi prin certificat de grefa iar dupa 4 luni ( inca era procesul pe rol) mi-a mai fost suspendat inca o data. am facut contestatie si de aceasta data, dar nu am mai fost la politie cu certificatul de grefa, sa-mi scot permisul din cauza pandemiei Covid. ( aprilie 2020). la data de 10.09.2020, instanta a hotarat anularea contestatiei ,deci am perdut procesul. Hartia cu decizia am primit-o doar azi.10.12.2020, dar reamintesc faptul ca permisul meu se afla la politie din aprilie, pentru cea de-a doua fapta.
  Urmatoarea data cand voi avea infatisare pentru cel de-al doilea proces ,este in februarie 2021. intrebarea mea este : pot sa ma duc la politie sa-mi ridic permisul, deoarece au trecut 90 de zile de la data hotararii judecatoriei? urmand sa astept urmatorul termen de judecata pentru procesul celei de-a doua fapte.
  Va multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   pai permisul se reține separat pentru fiecare faptă, dacă se află acolo mergeți și comunicați-le prima hotărâre. El se reține distinct pentru fiecare sancțiune: deci pe prima dacă ați pierdut definityiv procesul, mergeți și solicitați poliției să înregistreze hotârârea și să facă mențiunile în baza de date cum că permisul va rămâne acolo pentru acea sancțiune.

 14. Frunză-Verde Florin

  Bunã ziua,am permisul suspendat pe 60 de zile pentru parcare pe sens opus, am dat reexaminare,am luat reexaminarea am trimis cererea pentru reducerea perioadei de suspendare la IPJ Giurgiu,am primit confirmarea pe data de 27-11-2020 că au primit cererea, pe 11-12-2020 trebuia să pot ridica permisul de la IPJ Ilfov ,dar persoana de la ghişeu mi-a spus să sun la Giurgiu pentru că nu este prelucrat în sistem ,am sunat la 7 numere de telefon de zeci de ori ,nu răspunde nimeni ! Ce pot face ? Vă mulțumesc!

 15. Marius

  Buna seara, am permis de conducere eliberat in belgia. Permisul mi.a fost retinut pe o perioada de 30 de zile de catre politia din romania. Daca depun cererea pentru eliberarea permisului cu obligativitatea de a parasii teritoriul romaniei in maxim 24h, pot circula cu permisul spre belgia(trecand prin ungaria austria germania)? Mentionez ca motivul a fost depasire in loc unde depasirea era interzisa.
  Am citit articolul legii insa nu imi este clar daca pot sa circul in afara sau doar pana la granita romaniei.

  Multumesc!
  Marius

 16. Mihai

  Bună seara, am următoarea situație, s-a respins apelul ca neîntemeiat pentru o amenda de circulație și suspendarea dreptului de a conduce 90 de zile, iar întrebările au ca baza următoarele, permis emis de IPJ Prahova, domiciliul actual este în Brașov, iar procesul a fost pe Dâmbovița:
  -unde se preda/trimite permisul IPJ Prahova ( ca emitent ), IPJ Brașov ( ca acolo am domiciliu ) sau IPJ Dâmbovița ( ca acolo s-a judecat )?
  – unde se poate da testul 13 din 15 , în Brașov sau în Prahova?
  – testul se poate da imediat după predarea permisului sau se așteaptă anumite zile ( gen până se primește confirmarea primirii permisului prin curierat/poștă de către DRPCIV )?
  Cu stimă, Mihai

 17. Rainea

  Bună seara. Pe data de 25.09.2020 am provocat un accident minor, în mașină lovita se afla un pasager care a acuzat dureri de cap ,am sunat la salvare și a venit și politia , doamna a refuzat salvarea totul părea ok pana când am suflat în etilotest și a ieșit o alcoolemie de 0,06 mi sa reținut permisul pentru 90 zile timp în care doamna sa prezentat singura la spital unde diagnosticul a fost contuzie de gradul 0 (adică nu avea nimic) Eu am cerut sa mi se recolteze probe de sânge iar la sânge rezultatul a fost 0,00 alcoolemie la ambele teste. Nu a fost depusa nici o plângere numai ca au trecut aproape 4 luni și polițistul de caz zice sa aștept sa îmi vina plic acasă de la judecătoria Cornetu și ca nu îmi poate elibera nici dovada pana îmi vine plicul de la judecatorie . Ce ma sfătuiți sa fac pentru a îmi recupera permisul cât mai repede posibil. Mulțumesc anticipat.

 18. LiviuB

  Buna ziua,
  In iulie 2018 mi s-a suspendat permisul de conducere. Am contestat procesul verbal de contaventie in instanta, am platit in termen legal amenda stabilita. Actiunea in instanta s-a finalizat in octombrie 2019, Nu am contestat hotararea civila, m-am prezentat la judecatorie pentru legalizare, mi s-a spus sa revin dupa peste 30 de zile, apoi au intervenit conditiile impuse de pandemie. Pana in prezent u am primit nici copia hotararii definitive si nici instiintarea de la politie despre predarea permisului. Pot trimite permisul prin posta la serviciul rutier? Multumesc

 19. Florentina

  Buna ziua!
  Sotul meu a fost oprit zilele trecute pt depasirea limitei de viteza si sanctionat cu retinerea permisului pe 90 zile, in acelasi timp a fost testat si cu aparatul de etilotest si iesit o alcolemie de 0.05 care la fel a fost trecuta pe acelasi Proces verbal dar nu au fost trectue sanctiuni la aceasta a doua abatere, intrebarea ar fi daca se poate sustine testul pt. a se reduce perioada de suspendare la 30 zile? va multumesc!

 20. Mircea

  Bună ziua! Azi am comis-o după 28 ani de condus, am intrat 5m pe interzis și m-a luat camera de pe mașina poliției. 60 zile carnetul suspendat. După zilele de suspendare , trebuie să fac vreo cerere sau mi-l trimit ei acasă?

 21. Mircea

  Mulțumesc frumos! Aș mai avea o întrebare. Trebuie să dau testarea aceea ca să-mi iau carnetul înapoi, sau după cele 60 de zile merg la poliție și-l ridic? Mulțumesc anticipat!

 22. Maria

  Buna seara
  Am și eu o întrebare
  Se poate da examen de redobandire permis dacă în ultimele 6 luni a mai fost reținut pentru aceiași infracțiune adică viteza
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Nicidecum. Examenul e doar pt contravențional. Dvs sunteți in penal. In penal puteți face cerere motivata pt redobândire drept de conducere….personal sau prin avocat, atașați dovezi, etc.

 23. Veina Ionuț madalin

  Bună seara domnu avocat am și eu o întrebare dacă am permisu suspendat eu nu sunt în tara și nu pot ajunge să-l predau personal din cauza pandemiei îl pot trimite prin posta sau exista alta metoda de a preda permisu?

 24. Vlad Stefan

  Buna ziua.Am susținut testul de reducere a perioadei de suspendare,am fost declarat admis,am transmis documentele necesare prin email la IPJ.din judetul in care am fost amendat.
  In cat timp ar trebui sa am confirmat email-ul , sau este mai sigur sa transmit documentele prin posta.Va mulțumesc !!!

 25. Albert Zoltan

  Buna ziua.am o rugăminte dacă îmi puteți răspunde la câteva întrebări. Pe data de 4.03mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 30zile ptr depasire pe linia continua in jud.cv (eu sunt din bv)primind o dovada de 15zile cu dreptul de conducere .cand imi primesc permisul inapoi 30+15 zile dovadă?(in procesul vb scrie ca mi se suspendat dreptul de a conduce pe 30zile din data de 4.03 cand mi-sa întocmit procesul vb )eu plec saptamana asta din tara pentru 3luni.primesc înștiințare acasă cand poate cineva din familie sa meargă dupa permis sau mil trimite prin poștă .multumesc

 26. Gheorghe Alexandra Elena

  Buna ziua! Dacă mi sa suspendat permisul de conducere ptr neacordarea de prioritate unui pieton ptr 30 de zile pot face contestație? Pietonul doar pusese piciorul pe trecerea de pietoni, eu grabindu’ma sa ajung acasa fiindca primisem telefon ca fiica mea se simte foarte rau si trebuia să ajung cu ea la spital. Afara ploua foarte tare si nu am mai avut timp de frânare. Se poate face contestație? Iar dacă nu este acceptată se poate intampla ceva? Sa se mai aduce alte zile de suspendare? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   da, puteti face contestatie dacă probati cele spuse de dvs cu un martor sau cu inregistrare video. Nu pățiți nimic dacă faceti contestatie. La final daca veti castiga se va anula acea sanctiune de 30 de zile, dacă veti pierde trebuie să depuneti permisul tot pentru 30 de zile. Deci nu primiți nici o sancțiune în plus.

 27. Dobroaica Florea slatina

  Bună seara domnule avocat
  Mi sa ridicat permisul ptr depășirea limitei de viteză în localitate 103
  Mi sa luat 9puncte amenda 652ron
  Ce trebuie făcut..
  Stau pina fa 90dezile Simi trimite permisul fara examen mie frica sa mai dau examen. Multumesc

 28. Dana Arion

  Mi afost luwt permisul pe o perioada de 30 de zile pt ca la iesirea dintr o parcare am atins alta masina dar proprietarul ma asigurat că totul e in regula si ma si dirijat sa pot iesi ,după 2 saptamani am fost sesizată de poliție ca a exista o plângere pe numele meu ,era vorba despre acel autovehicul ,proprietarul sa dus la poliție și ma reclamat că nici nu am oprit si ca el mi a luat numarul mașinii din mers si ca i am stricat bara mașinii. Nu s au facut verificări, deși era o parcare Lidaĺ cu camere si sa mers pe baza declarațiilor false care le-a declarat acea persoana.Nu mi au dat amenda doar avertisment si mi au reținut permisul pt nedeclarat incident .Mi au dat dovadă 15 zile si cand am dus dovadă mi au zis ca o luna imi ia permisul.Va rog sa mi spuneti daca se calculează o luna cu tot cu alea 15 zile de dovadă si de unde imi pot recu0era permisul ,mentionez ca sunt din raza jud Vaslui ,multumesc

 29. Bogdan Ioan

  Buna ziua, mi-a fost retinut permisul pentru o perioada de 90 de zile din cauza vitezei. Dupa expirarea dreptului de circulatie de 15 zile am sustinut si am promovat testul de redobandire a permisului de conducere. Urmatoarea zi am trimis catre IPJ, pe raza caruia mi-a fost retinut permisul, cererea de reducere a pedepsei impreuna cu documentele solicitate. Acestea fiind spuse am urmatoarele intrebari:

  • Bogdan Ioan

   1. Exista posibilitatea ca seful politiei sa nu imi fi aprobat cecrerea de reducere a pedepsei?
   2. Ultima zi a executarii pedepsei este intr-o zi de vineri, teoretic sambata ar trebui sa am drept de circulatie dar fiind week-end programul cu publicul este inchis. In aceste conditii pot circula in baza dovezii?
   3. Daca circul in baza dovezii, mi se poate face dosar penal sau in baza lor de date permisul de conducere figureaza ca nu este retinut si primesc amenda ca nu am actele la mine?

   Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente