Meniu Închide

Restituirea permisului de conducere se va putea face prin poștă

Printr-un proiect de modificare a legislației rutiere se prevăd noi modalități de predare și restituire a permiselor de conducere și a documentelor reținute de poliție, aplicabile strict pe durata stării de urgență. Considerându-le măsuri bune, credem că ar trebui aplicate cu titlu general și nu doar în mod excepțional pe durata stării de urgență. În acest sens am și făcut astăzi propunerea către MAI de a elimina sintagma ”pe durata stării de urgență” din secțiunile referitoare la restituirea permisului. Proiectul a intrat în dezbatere publică și poate fi adoptat de Guvern în jurul datei de 7 aprilie.

Predarea permisului se va face exclusiv prin curier pe durata stării de urgență.

Restituirea permisului/altor documente de către unitățile de poliție se va face prin poștă.

În contextul formulării unei plângeri contravenționale împotriva Procesului Verbal prin care s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 30-90 de zile, permisul se va restitui titularului de către poliție prin poștă. În acest sens, cel care a făcut plângerea contravențională sau avocatul său trebuie să depună o cerere de restituire a permisului și să atașeze cererii dovada înregistrării plângerii contravenționale (dovada se va putea realiza printr-un certificat de grefă sau, cu titlu de noutate, printr-un extras din portalul instanțelor  de judecată www.portal.just.ro).  Aceste documente, împreună cu dovada înlocuitoare, se vor  transmite la unitatea din care face parte agentul constatator (unitatea de poliție ce apare și pe Procesul Verbal de Contravenție) prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid. Permisul de conducere reținut se restituie titularului la adresa de corespondență precizată cu ocazia transmiterii cererii și dovezii înregistrării plângerii contravenționale. Dacă nu contestă Procesul Verbal, contravenientul va trimite, după expirarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, prin fax, e-mail sau curier, cererea de restituire a permisului la unitatea de poliție, atașând copie după dovada înlocuitoare.

În același fel, cererile de restituire a documentelor reținute / plăcuțelor de înregistrare ori înmatriculare reținute de către poliția rutieră, la încetarea cauzelor pentru care au fost reținute, se vor transmite prin orice mijloace care asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid, iar restituirea acestora se realizează la adresa de corespondență precizată de către titular în cuprinsul cererii. Astfel că aceste documente cât și permisul se pot expedia la altă adresă decât cea din buletinul/cartea de identitate a deținătorului.

Print Friendly, PDF & Email

268 de comentarii

 1. Nela

  Buna ziua,
  Va mulțumim. Știrea data de Dvs este foarte utila, mai ales ca nu se găsesc suficiente informații pe site-utile Politiesi sau Direcției.
  Este cumva posibil sa îmi transmiteți la ce adresa email se poate solicita restituirea permisului după expirarea perioadei de suspendare?
  Sper ca nu va deranjează întrebarea, nu sunt in țara.
  Mulțumesc in avans

 2. Bianca

  Bună ziua, locuim în Spania, soțul a făcut demersurile necesare pentru renovarea permisului de conducere. România, Cluj-Napoca, mai exact a dat răspuns cum ca permisul este suspendat, ca urmare statul spaniol nu aproba renovarea. Acum am încercat sa contactam cu serviciul permise pentru a afla motivul suspendării și ce se poate face, având în vedere situația dată, plus ca soțul meu nu a mai condus în România din 2011. Nu am reușit să intram in contact cu nimeni, nu știam cum am putea obține o informație. Vă mulțumesc.

 3. Silviu Fitcal

  Bună ziua mi-a fost suspendat permisul pe o perioadă de 3 luni și luna asta pe 28 se termina perioada, permisul îmi va fi trimis prin poștă acasă?

 4. Bogdan

  Buna seara domnule avocat ilie dorin as dori sa cer si eu o informație va rog frumos mia fost suspendat permisul pe 90 zile eu neavând demult timp permisul de conducere 6 luni nu stiu cum as putea proceda dupa perioada de 90 zile numai locuiesc la aceași adresa din buletin si as dori sa stiu as putea merge personal sa il ridic ???

 5. Ana

  Buna seara,daca sotul meu are permisul suspendat si este plecat din tara il pot ridica eu?sau poate fi trimis prin posta la adresa de pe buletin?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dvs îl puteți ridica doar dacă aveți procura. El poate face o cerere scrisă de el și semnată, in care sa ceara expedierea permisului la adresa de domiciliu, pe care sa o trimită poliției.

 6. Marcu Alina

  Bună seara. Am permis de o luna… Însă azi am comis o. Eram cu fetita în mașină, ma deplasam pe o distanta scurta.. Am ocolit doua limitatoare viteza(slalom)… Imediat la curbă m a oprit politia. Și ca să vezi.. Ghinion. Nu mi pusesem nici centura. (prostia mea… Eeei e seara… Trei pași imediat ajung.) actele la control… Îmi zice ca am cam puțin timp și deja am călcat strâmb… Mustrare.. Apoi mi a arătat ca pot sa rămân 3 luni fără permis. Ideea e ca mi a dat de înțeles ca sunt avertizata. Pe viitor sa înștiințez și pe alții care fac același lucru. Și atât. Nimic mai mult. Întrebarea mea este:pot, totuși sa ma trezesc cu surpriza prin posta? Adică sa mi fi dat amenta și permisul suspendat, fără să-mi fi spus pe loc?

   • Lacramioara Adriana

    Buna ziua soțului meu ia fost suspendat permisul pe 90 in mai pe 23 și pe 22 august trebui sa îl ridice un domn polițist ne-a spus pentru ca a dat redobândirea nu îl mai ia in august și in Septembrie dar nu înțelege
    Odată ce au trecut 3 luni nu ar trebuie sa îl de-a înapoi ?

 7. Andrei

  Amenda si permis suspendat pentru viteza, primite prin posta. Am contestat decizia, pana se afiseaza dosarul pe site ul judecatoriei respective, vreau sa stiu unde trebuie sa trimit extras din portal, mentionez ca inca nu am predat permisul, la politia de pe raza judetului de domiciliu sau unde am fost sanctionat. Multumesc

 8. Viorica

  Buna seara sau buna dimineata domnul avocat am primit o scrisoare cum ca sa trimit datele celui ce a condus masina in 26.08 leam trimis prin email dar eu sunt in italia daca ar trebui sa predau permisul cum fac un ajutor va rog(sau daca a condus masina mea o alta persoana din italia ce se intampla)

 9. Ionut

  Buna ziua! am si eu o intrebare, daca am permisul suspendat pe 90 de zile si am facut contestatie si miam luat permisul inapoi pe perioada cat se judeca in tribunal si acum dupa 8luni mia venit citatie acasa precum ca trebuie sa predau permisul la politie.cum as putea face sami pastrez permisul dar fara sa conduc si sami intre in perioada de suspendare. Precizez ca nu sunt in tara. Va multumesc

 10. Anca

  Buna ziua,
  Multumim mult pentru informatiile acordate cu generozitate.
  As dori insa sa mai am o confirmare pt urmatorul caz: mi-a fost retinut permisul in Busteni unde am resedinta secundara, avind domiciliul in Bucuresti. Cei de la politie mi-au spus ca trebuie sa il ridic din Bucuresti deci ca nu poate fi trimis la Busteni. Daca fac cerere la care atasez dovada pentru cele 15 zile si o trimit cu confirmare de primire, au obligatia sa mi-l trimita la Busteni sau risc sa incurce lucrurile cei de la servicul permise?
  va multumesc mult
  Cu deosebita consideratie,
  Anca

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca l-au retinut la Busteni, peste 15 zile ei îl trimit la Bucuresti si il ridicati din Bucuresti. Eu zic să mergeți personal altfel dacă trimiteți dovada și nu o s-o mai aveți riscați să se piardă și să vă complicați lucrurile.

 11. Nicolae Dumitru Sorin

  Buna ziua,

  MI-a fost retinut permisul, am facut contestatie, decizia nu a fost in favoarea mea, am facut apel si acesta a fost anulat pe motiv ca nu s-a platit taxa de timbru.

  Aveti idee cand trebuie sa predau permisul? imi este teama ca nu primesc la timp decizia, si nepredandu-l in timp se prelungeste perioada de suspendare.
  Trebuie predat de la data primirii deciziei in scris sau de la data anularii procesului?

  Multumesc!

 12. Emre

  Buna seara! Sunt cetatean străin, am permisul suspendat pentru neacordare prioritate pe 30 de zile. Permisul meu este eliberat în Turcia. Spuneti-mi va rog unde trebuie sa merg si ce demersuri trebuie sa fac pentru a imi ridica permisul in Romania. Care este procedura. Va multumesc.

   • Emre

    Pe 6 decembrie în județul ilfov, am luat amenda conform legii si mi sa dat dovadă pe 15 zile. Amenda am plătit-o . Nu am făcut contestație. Va multumesc pentru raspuns.

    • Avocat ILIE DORIN

     dacă plecați din țară puteți merge la IPJ Ilfov să îl ridicați oricând în aceste zile. Dacă nu plecați din țară și este emis în altă țară, permisul se trimite prin amabasadă în tața de origine unde este autoritatea care a emis permisul. Puteți vorbi la ambasadă să vi-l rețină și să vi-l restituie, dar doar ca o încercare, în sensul că puteți să vă loviți de un refuz.

 13. Vlad Nistorica

  Anul trecut mi- a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile. Am facut contestatie, l-am primit inapoi prin certificat de grefa iar dupa 4 luni ( inca era procesul pe rol) mi-a mai fost suspendat inca o data. am facut contestatie si de aceasta data, dar nu am mai fost la politie cu certificatul de grefa, sa-mi scot permisul din cauza pandemiei Covid. ( aprilie 2020). la data de 10.09.2020, instanta a hotarat anularea contestatiei ,deci am perdut procesul. Hartia cu decizia am primit-o doar azi.10.12.2020, dar reamintesc faptul ca permisul meu se afla la politie din aprilie, pentru cea de-a doua fapta.
  Urmatoarea data cand voi avea infatisare pentru cel de-al doilea proces ,este in februarie 2021. intrebarea mea este : pot sa ma duc la politie sa-mi ridic permisul, deoarece au trecut 90 de zile de la data hotararii judecatoriei? urmand sa astept urmatorul termen de judecata pentru procesul celei de-a doua fapte.
  Va multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   pai permisul se reține separat pentru fiecare faptă, dacă se află acolo mergeți și comunicați-le prima hotărâre. El se reține distinct pentru fiecare sancțiune: deci pe prima dacă ați pierdut definityiv procesul, mergeți și solicitați poliției să înregistreze hotârârea și să facă mențiunile în baza de date cum că permisul va rămâne acolo pentru acea sancțiune.

 14. Frunză-Verde Florin

  Bunã ziua,am permisul suspendat pe 60 de zile pentru parcare pe sens opus, am dat reexaminare,am luat reexaminarea am trimis cererea pentru reducerea perioadei de suspendare la IPJ Giurgiu,am primit confirmarea pe data de 27-11-2020 că au primit cererea, pe 11-12-2020 trebuia să pot ridica permisul de la IPJ Ilfov ,dar persoana de la ghişeu mi-a spus să sun la Giurgiu pentru că nu este prelucrat în sistem ,am sunat la 7 numere de telefon de zeci de ori ,nu răspunde nimeni ! Ce pot face ? Vă mulțumesc!

 15. Marius

  Buna seara, am permis de conducere eliberat in belgia. Permisul mi.a fost retinut pe o perioada de 30 de zile de catre politia din romania. Daca depun cererea pentru eliberarea permisului cu obligativitatea de a parasii teritoriul romaniei in maxim 24h, pot circula cu permisul spre belgia(trecand prin ungaria austria germania)? Mentionez ca motivul a fost depasire in loc unde depasirea era interzisa.
  Am citit articolul legii insa nu imi este clar daca pot sa circul in afara sau doar pana la granita romaniei.

  Multumesc!
  Marius

 16. Mihai

  Bună seara, am următoarea situație, s-a respins apelul ca neîntemeiat pentru o amenda de circulație și suspendarea dreptului de a conduce 90 de zile, iar întrebările au ca baza următoarele, permis emis de IPJ Prahova, domiciliul actual este în Brașov, iar procesul a fost pe Dâmbovița:
  -unde se preda/trimite permisul IPJ Prahova ( ca emitent ), IPJ Brașov ( ca acolo am domiciliu ) sau IPJ Dâmbovița ( ca acolo s-a judecat )?
  – unde se poate da testul 13 din 15 , în Brașov sau în Prahova?
  – testul se poate da imediat după predarea permisului sau se așteaptă anumite zile ( gen până se primește confirmarea primirii permisului prin curierat/poștă de către DRPCIV )?
  Cu stimă, Mihai

 17. Rainea

  Bună seara. Pe data de 25.09.2020 am provocat un accident minor, în mașină lovita se afla un pasager care a acuzat dureri de cap ,am sunat la salvare și a venit și politia , doamna a refuzat salvarea totul părea ok pana când am suflat în etilotest și a ieșit o alcoolemie de 0,06 mi sa reținut permisul pentru 90 zile timp în care doamna sa prezentat singura la spital unde diagnosticul a fost contuzie de gradul 0 (adică nu avea nimic) Eu am cerut sa mi se recolteze probe de sânge iar la sânge rezultatul a fost 0,00 alcoolemie la ambele teste. Nu a fost depusa nici o plângere numai ca au trecut aproape 4 luni și polițistul de caz zice sa aștept sa îmi vina plic acasă de la judecătoria Cornetu și ca nu îmi poate elibera nici dovada pana îmi vine plicul de la judecatorie . Ce ma sfătuiți sa fac pentru a îmi recupera permisul cât mai repede posibil. Mulțumesc anticipat.

  • Mădălina Diaconu

   Buna ziua! Soțului mei i s-a reținut permisul de conducere pe o perioada de 90 zile pentru viteza. Totodata, i-a fost reținut certificatul de înmatriculare al mașinii pt expiratarea de 2 zile a ITP,, dar el conducea mașina mea, deci talonul este pe numele meu. Reținerile s-au făcut in Strehaia, Jud Mehedinți, iar actele au fost emise in Bucuresti. A doua zi am făcut ITP la RAR. Amenda am primit doar pt viteza, pt ITP am primit un avertisment.Noi avem nevoie urgentă de talon, nu putem aștepta 15 zile pana trimit ei talonul la bucuresti sa îl putem ridica. Întrebarea este: cum putem recupera talonul și de unde? Acesta a fost reținut in apropiere de Strehaia, a fost trimis la Dr Tr Severin sau la Strehaia? Îl putem ridica direct de la ghișeu dacă facem dovada ca am făcut ITP? Mulțumesc!

 18. LiviuB

  Buna ziua,
  In iulie 2018 mi s-a suspendat permisul de conducere. Am contestat procesul verbal de contaventie in instanta, am platit in termen legal amenda stabilita. Actiunea in instanta s-a finalizat in octombrie 2019, Nu am contestat hotararea civila, m-am prezentat la judecatorie pentru legalizare, mi s-a spus sa revin dupa peste 30 de zile, apoi au intervenit conditiile impuse de pandemie. Pana in prezent u am primit nici copia hotararii definitive si nici instiintarea de la politie despre predarea permisului. Pot trimite permisul prin posta la serviciul rutier? Multumesc

 19. Florentina

  Buna ziua!
  Sotul meu a fost oprit zilele trecute pt depasirea limitei de viteza si sanctionat cu retinerea permisului pe 90 zile, in acelasi timp a fost testat si cu aparatul de etilotest si iesit o alcolemie de 0.05 care la fel a fost trecuta pe acelasi Proces verbal dar nu au fost trectue sanctiuni la aceasta a doua abatere, intrebarea ar fi daca se poate sustine testul pt. a se reduce perioada de suspendare la 30 zile? va multumesc!

 20. Mircea

  Bună ziua! Azi am comis-o după 28 ani de condus, am intrat 5m pe interzis și m-a luat camera de pe mașina poliției. 60 zile carnetul suspendat. După zilele de suspendare , trebuie să fac vreo cerere sau mi-l trimit ei acasă?

 21. Mircea

  Mulțumesc frumos! Aș mai avea o întrebare. Trebuie să dau testarea aceea ca să-mi iau carnetul înapoi, sau după cele 60 de zile merg la poliție și-l ridic? Mulțumesc anticipat!

 22. Maria

  Buna seara
  Am și eu o întrebare
  Se poate da examen de redobandire permis dacă în ultimele 6 luni a mai fost reținut pentru aceiași infracțiune adică viteza
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Nicidecum. Examenul e doar pt contravențional. Dvs sunteți in penal. In penal puteți face cerere motivata pt redobândire drept de conducere….personal sau prin avocat, atașați dovezi, etc.

 23. Veina Ionuț madalin

  Bună seara domnu avocat am și eu o întrebare dacă am permisu suspendat eu nu sunt în tara și nu pot ajunge să-l predau personal din cauza pandemiei îl pot trimite prin posta sau exista alta metoda de a preda permisu?

 24. Vlad Stefan

  Buna ziua.Am susținut testul de reducere a perioadei de suspendare,am fost declarat admis,am transmis documentele necesare prin email la IPJ.din judetul in care am fost amendat.
  In cat timp ar trebui sa am confirmat email-ul , sau este mai sigur sa transmit documentele prin posta.Va mulțumesc !!!

 25. Albert Zoltan

  Buna ziua.am o rugăminte dacă îmi puteți răspunde la câteva întrebări. Pe data de 4.03mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 30zile ptr depasire pe linia continua in jud.cv (eu sunt din bv)primind o dovada de 15zile cu dreptul de conducere .cand imi primesc permisul inapoi 30+15 zile dovadă?(in procesul vb scrie ca mi se suspendat dreptul de a conduce pe 30zile din data de 4.03 cand mi-sa întocmit procesul vb )eu plec saptamana asta din tara pentru 3luni.primesc înștiințare acasă cand poate cineva din familie sa meargă dupa permis sau mil trimite prin poștă .multumesc

 26. Gheorghe Alexandra Elena

  Buna ziua! Dacă mi sa suspendat permisul de conducere ptr neacordarea de prioritate unui pieton ptr 30 de zile pot face contestație? Pietonul doar pusese piciorul pe trecerea de pietoni, eu grabindu’ma sa ajung acasa fiindca primisem telefon ca fiica mea se simte foarte rau si trebuia să ajung cu ea la spital. Afara ploua foarte tare si nu am mai avut timp de frânare. Se poate face contestație? Iar dacă nu este acceptată se poate intampla ceva? Sa se mai aduce alte zile de suspendare? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   da, puteti face contestatie dacă probati cele spuse de dvs cu un martor sau cu inregistrare video. Nu pățiți nimic dacă faceti contestatie. La final daca veti castiga se va anula acea sanctiune de 30 de zile, dacă veti pierde trebuie să depuneti permisul tot pentru 30 de zile. Deci nu primiți nici o sancțiune în plus.

 27. Dobroaica Florea slatina

  Bună seara domnule avocat
  Mi sa ridicat permisul ptr depășirea limitei de viteză în localitate 103
  Mi sa luat 9puncte amenda 652ron
  Ce trebuie făcut..
  Stau pina fa 90dezile Simi trimite permisul fara examen mie frica sa mai dau examen. Multumesc

 28. Dana Arion

  Mi afost luwt permisul pe o perioada de 30 de zile pt ca la iesirea dintr o parcare am atins alta masina dar proprietarul ma asigurat că totul e in regula si ma si dirijat sa pot iesi ,după 2 saptamani am fost sesizată de poliție ca a exista o plângere pe numele meu ,era vorba despre acel autovehicul ,proprietarul sa dus la poliție și ma reclamat că nici nu am oprit si ca el mi a luat numarul mașinii din mers si ca i am stricat bara mașinii. Nu s au facut verificări, deși era o parcare Lidaĺ cu camere si sa mers pe baza declarațiilor false care le-a declarat acea persoana.Nu mi au dat amenda doar avertisment si mi au reținut permisul pt nedeclarat incident .Mi au dat dovadă 15 zile si cand am dus dovadă mi au zis ca o luna imi ia permisul.Va rog sa mi spuneti daca se calculează o luna cu tot cu alea 15 zile de dovadă si de unde imi pot recu0era permisul ,mentionez ca sunt din raza jud Vaslui ,multumesc

 29. Bogdan Ioan

  Buna ziua, mi-a fost retinut permisul pentru o perioada de 90 de zile din cauza vitezei. Dupa expirarea dreptului de circulatie de 15 zile am sustinut si am promovat testul de redobandire a permisului de conducere. Urmatoarea zi am trimis catre IPJ, pe raza caruia mi-a fost retinut permisul, cererea de reducere a pedepsei impreuna cu documentele solicitate. Acestea fiind spuse am urmatoarele intrebari:

  • Bogdan Ioan

   1. Exista posibilitatea ca seful politiei sa nu imi fi aprobat cecrerea de reducere a pedepsei?
   2. Ultima zi a executarii pedepsei este intr-o zi de vineri, teoretic sambata ar trebui sa am drept de circulatie dar fiind week-end programul cu publicul este inchis. In aceste conditii pot circula in baza dovezii?
   3. Daca circul in baza dovezii, mi se poate face dosar penal sau in baza lor de date permisul de conducere figureaza ca nu este retinut si primesc amenda ca nu am actele la mine?

   Va multumesc!

 30. Mihai

  Buna ziua, in data de 06.03 mi s-a suspendat permisul pentru 60 de zile, am primit dovada 15 zile, am primit citatie sa merg la examen, am sustinut examenul acum 2 saptamani dar abia azi 20.04.2021 am depus dosarul (practic in ultima zi, a 45-a zi), dupa calculele mele 60+15-30=45, deci de maine incolo ar trebui sa pot ridica permisul dar banuiesc ca dureaza pana aproba cererea, voi primi instiintare acasa incepand cu ce data pot ridica permisul? sau mi se trimite permisul acasa sau cum procedez?

 31. Florin Mitris

  Buna ziua!
  In cazul in care am pierdut procesul prin care contestam suspendarea permisului pentru 30 de zile unde trebuie sa predau permisul, la Politia pe raza municipiului unde mi-a fost retinut(si a avut loc si procesul) sau pot face asta la Politia de pe raza localitatii unde sunt domiciliat? Probabil este evident dar o sa mentionez ca permisul mi-a fost suspendat in alta localitate decat cea de domiciliu.
  Va multumesc!

 32. Cristian

  Buna dimineata domnule avocat acum ceva timp am depășit pe linie continuă , întrebarea mea este permisul va veni în județul în care ma oprit poliția sau direct în județul unde am locuința

 33. Dogaru alexandru

  Buna ziua am si eu o intrebare daca am avut un accident minor si am picat la autointelegere pe cale amiabila doar ca a asistat si unnorgan de politie imi mai poate suspenda permisul eu am fost vinovatul nu am acordat prioritate dar a fost pe cale amiabila

 34. Moraru Georgiana

  Tatalui meu i-a fost suspendat permisul pe 90 zile, la etilotest i-a iesit 0,27. A luat testul 15 din 15. A facut cererea catre comisar, dar nu a fost sunat. I s-a spus ca o sa fie sunat, dar nu l-a sunat nimeni. Cum trebuie sa procedeze?

 35. TOLEA PETEU LĂCRĂMIOARA

  Bună seara domnule avocat soțului meu are permisul suspendat pe dauă luni (neacordare de proprietate soldată cu accident fără victime doar mașinile avariate) trebuie să m-ai de-a textul mulțumesc anticipat.

 36. Mihai

  Buna ziua.Persoana careia i s-a suspendat permisul de conducere pt.viteza 90 zile in iulie 2020.A dat examen si a redobandit permisul pe 04.09.20.Pe 17.09.20 i se suspenda permisul pt 30 zile pt depasire pe trecere pietoni.Intrucat au existat probe video evidente ca depasirea s-a efectuat inainte de trecerea de pietoni,s-a contestat in instanta.Pe 30 oct pleaca din tara si renunta la proces. Mentionez ca in aceasta perioada masina si permisul au fost in tara.Hotararea definitiva ceruta de PR a fost data abia pe 11.05.21.neacceptand depunerea permisului la o data anterioara.Intrebarea mea este : daca suspendarea permisului a fost pe 30 zile si in adeverinta data de PR nu se precizeaza altceva, de ce acum i-au prelungit cu inca 30 zile suspendarea? Multumesc frumos.

  • Avocat ILIE DORIN

   30 de zile i s-au adaugat pentru că nu s-a depus permisul in 30 de zile de la ramanarea definitivă a hotărârii. Daca s-a depus permisul in acest termen, trebuie să conteste acele 30 de zile suplimentare.

   • Caplescu Cristian

    Majorarea a fost pentru ca in termen de 2 luni a săvârșit din nou aceasta fapta. Temei art 103 alin 2 din OUG 195

 37. Stefan

  Buna ziua, Anul trecut pe data de 4/08/2020 mia fost suspendat permisul italian pe teritoriul romaniei pe o perioada de 30 de zile,am facut recurs pe durata procesului am recuperat permisul dar in data de 16/06/2021 m-au instiintat ca am perdut procesul si trebuie sa predau permisul Eu sunt in italia exista vreo institutie in italia pentru a preda permisul sau trebuie neaparat predat in romania Permis eliberat de statul italian eu am resedinta in italiia ,va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   puteti sa il depuneti prin curier international in romania, sau puteti sa il depuneti la politia de acolo si apoi sa instiintati politia care vi l-a retinut că l-ati depus in Italia.

 38. Iustin

  Bună ziua. Pe 25 martie mi a fost suspendat permisul pe 90 de zile pentru depășirea regimului de viteza cu mai mult de 50 km/h pe tronsonul de drum respectiv.Am primit dovada înlocuitoare de 15 zile,iar pe 10 iulie îmi expira suspendarea.Intrebarea mea este ce acte a r trebui sa am atunci când voi merge sa l ridic, sau îl pot solicita sa fie trimis prin posta?Menționez ca a fost reținut în alt județ decât cel de unde a fost emis.

 39. Dana

  Bună ziua! Soțului meu i-a fost suspendat permisul pe teritoriul Germaniei pe o perioada de 7luni. Ca să-l recupereze și sa mai poată conduce acolo trebuie sa dea un test. Dacă se întoarce în România, de unde a fost eliberat permisul, cum trebuie sa procedeze ca să și-l recupereze și sa poată conduce în România?
  Va mulțumesc!

 40. Corneliu Ichimov

  Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 60 de zile in Brasov pe 29.05.2021; localitatea de domiciliu si emitenta a permisului este Constanta. Am depus contestatie la Judecatoria Brasov in termenul legal, dar la afisare pe portal.just.ro eram deja in Constanta. Pe considerentul ca dupa 15 zile permisul trebuia trimis in localitatea emitenta si avand dovada de circulatie am asteptat sa treaca un interval de timp pt. ca permisul sa ajunga in Constanta si pe 24.06.2021 m-am prezentat la ghiseul de restituri permise cu dovada de contestare (extras de pe portal.just.ro). Operatorul de la ghiseu mi-a comunicat ca fara mentiunea ca pot ridica permisul facuta de cei de la Brasov , acesta nu poate fi restituit. Nu am avut cunostinta, nu m-am informat si nu am stiut ca trebuie facuta dovada contestatiei la Politia Rutiera Brasov. Am trimis trei email-uri cu documentul scanat de pe portal.just.ro si copia CI(nu am trimis copie dupa dovada de circulatie provizorie). La aceste email-uri nu am primit nici o confirmare. Am incercat de foarte multe ori sa-i contactez telefonic, dar la Brasov in afara de centrala nu raspunde nimeni de la serviciul rutier. Va rog daca se poate sa-mi precizati care este modalitatea de actiune viitoare recomandata pentru a-mi ridica permisul din Constanta. Sa trimit documentele prin posta cu confirmare de primire? Trebuie trimisa la Brasov si copie dupa dovada de circulatie provizorie? Cererea prin care se face acest lucru are la baza un model? Puteti sa-mi indicati baza legala, articolul care stabileste modalitatea de restituire a permisului de conduce in cazul contestarii procesului verbal de contraventie?
  Cu speranta ca nu v-am ocupat prea mult din timpul dumneavoastra, va multumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuiau să vă restituie permisul doar in baza dovezii de pe portal just, nu contează daca ati instiintat sau nu Politia Bv, pentru că NU AVETI NICI O OBPIGATIE in acest sens. Este o inventie de a lor. Mergeti din nou la ei.

 41. Ana Maria

  Buna seara am si eu o întrebare , mi a expirat permisul de conducere facut in Prahova , între timp eu mi am schimbat domiciliul in targoviste , se poate schimba oriunde permisul sau trebuie sa merg in Prahova unde l am facut ? Va mulțumesc !

 42. Maria

  Buna ziua domnule avocat am si eu o intrebare la dvs sotului meu pe data 28 decembrie 2020 sotul meu a fost oprit in trafic in bucuresti i sa cerut permisul si atunci sotul a aflat ca il avea suspendat ca depasise 15 puncte noi nu stateam la adresa din buletin si nu a fost informat ca ar fi primit vro citatie sa predea permisul iau facut dosar penal de 7 luni nu am primit nimic o instintare nimic permisul e la udriste a fost si la parchet cat dureaza pana vom fi informati ce se va intampla dureaza mult? Dupa cat timp isi va primi permisul? Va rog frumos ajutati- ma

  • Avocat ILIE DORIN

   fără avpcat astfel de dosare penale pot dura 2-3 ani de zile. Dacă vă luați avocat se fac cereri in dosarul penal si atunci poliția judiciară se mișcă mai repede. Pana nu se termenia procesul penal poate face cerere de prelungire a dreptului de a conduce. Permisul inapoi il va primi doar dacă nu va fi condamnat. Daca va fi condamnat i se va anula.

 43. Costel

  Buna ziua.

  Am facut un accident rutier in urma caruia o persoana din cealalta masina a solicitat salvarea. Mi-a fost retinut permisul de conducere dar nu am primit si o copie a procesului verbal doar dovada inlocuitoare cu drept de circulatie. A trecut timp si am primit decizia de clasare a dosarului penal. Accidentul s-a produs in Buzau in luna martie iar permisul meu este emis in Olt deci inteleg ca acum el se afla la politia Olt. De asemenea accidentul s-a produs din cauza nepastrarii distantei corespunzatoare. Eu cum imi pot recupera permisul acum? Ce acte ar trebui sa prezint pt recuperarea lui?

  Multumesc pentru ajutor

 44. gelu

  buna seara domnule avocat,am si eu o intrebare,termenul de suspendare a permisului expira vineri,cum intru in posesia lui tinand cont ca simbata si duminica este inchis ? multumesc.

 45. Moise Vasile

  Buna ziua! In 2017 mi a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile pentru viteza, am depus contestatie, am pierdut procesul in 2019, primind indicatii de la avocata sa predau permisul, insa nu am avut poaibilitatea sa l predau a doua zi, l am predat dupa o luna cand am ajuns acasa. Pierzand procesul mi au mai adaugat o luna, in total 4 luni. Dupa acea luna in care n am condus, am predat permisul ipj ialomita. Dupa 3 luni l am ridicat. De atunci conducand pana azi fara probleme. Pana cand am dat de un domn politist care a facut un control de rutina, in timp ce verifica actele a constatat ca permisul meu este suspendat. Nu scrie o perioada anume. Doar SUSPENDAT. Eu stiind sigur ca din 2019 pana in prezent nu am mai facut nimic care sa duca la suspendarea permisului, ba mai mult in 2021 nu am nici macar o amenda. Problema este ca domnul politist mi a reținut permisul deschizand dosar penal. Imi puteti spune ce este de facut?

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie văzut unde este eroarea, sau dacă este o eroare sau nu. E posibil să fie o inadvertență în baza de date a politiei. Daca dvs ati circulat cu el în mănă și permisul v-a fost dat de poliție cu fisă de restituire, nu cred că sunt probleme. Totusi, pentru evitarea problemelor cel mai bine ar fi să vă apărați în dosar, să vedeți unde e eroare și să grăbiți procedurile. Toate astea ar fi mai bine să fie gestionate de/prin avocat.

 46. Demid

  In data 28 mai 2021 mi s a reținut permisul in Olanda ptr alcool până în prezent nu știu nimica ,am întrebat la IPJ nu știu nimica nici dânșii ce trebuie sa fac sa u ce cale trebuie sa urmez.multumesc

 47. Cristina

  Bună ziua! Mie mi-a fost reținut permisul îl alt județ….. Și am dat destul 15 din 15…si am trimis actele prin poștă pt redobandirea permisului, trebuie sa primesc vreo confirmare înapoi?

 48. Cristina

  Bună ziua! Am trimis actele la Bacău pt reducerea perioadei de suspendare eu find din Suceava, și am primit confirmarea de primire a actelor… Ar mai trebui sa primesc ceva?

 49. Manuel

  Domnu avocat eu am avut permisu suspendat pe 5 luni permis Italia după 5 luni am fost la tribunal în Italia și mia dat permisu vechi și mi zis ca trebuie sa ma duc la motorizatione sa îl las pe asta vechi și sa îmi dea altu pe termen de valabilitate pe 3 luni e normal

 50. marian

  in 2019 am ciocnit un biciclist a chemat salvarea ca sa julit la un deget si vroia 50 de mi de euro de la mine eu am sunat la politie a venit politia la fata locului ma testat cu alcoltestu alcolemia fiind 0 mia suspendat permisul si mia dat dovada cu drept de circulatie pe care se prelungeste la fiecare 30 de zile de la parchet pana la solutionarea cazului
  saptamana trecuta am primit plicul de la parchet cu clasarea dosarului
  am fost si am depus la politie toate actele de la parchet cu clasarea dosarului si cei de la ppolitie mia zis sa astept 14 zile si sa ma duc dupa 14 zile la politie sa primesc raspunsul daca acepta domnul comandant sami ridic permisulsi ca timpul asta nu mai am voie sa conduc ca este dosar penal dar dovada cu drept de circulatie mia lasato mie a zis politistul sa o predau cand o sami ridic permisul
  I ntebarea mea este acum eu daca am dovada la mine pot sa conduc fara sa patesc nimic
  peste 14 zile cand o sa ma duc la politie o sa fie domnul comandant deacord sami restituie permisul
  astept raspuns multumesc mult

 51. Ana

  Bună ziua .
  Va rog sa ma ajutați cu o lămurire legata de redobândirea permisului suspendat.
  În data de 18.09 mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 30 zile pentru un accident minor . Teoretic ar trebui ca în 19.10 sa pot ridica permisul dar nu știu de unde . Am adresa din buletin în Timișoara, permisul a fost reținut la Buzau ( si tot la Buzau a fost reînnoit acum 3 ani ) . Pot sa îl recuperez de la Buzau ?

 52. Miu Nicol

  Buna ziua, domnule avocat, am întâmpinat o problema și am nevoie de opinia Dvs .Am fost oprită de către un echipaj de poliție, la care celui mic i am spus sa și tragă centura dar la impuls ca s a blocat centura a sărit in spate, unde acolo se afla soțu meul. Acei polițiști au crezut și susțin ca soțul a condus și a sărit in spate. Mi au cerut documentele mașinii și am suflat in testul de alcool la care au fost toate in regula, in schimb I a cerut și soțului sa sufle, iar acesta a spus ca doar ca pasager sufla nu ca și conducator,iar aceștia au menționat ca s a sustras de la probe. Cum ar putea sa și recupereze permisul pt ca au spus ca i l vor retine .Mulțumesc anticipat !

 53. Barbu Valerica

  Buna ziua .In data de 10 .11.2021 .i-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile pentru defectiuni la sistemul de directie conform art.102/3/13 sau B ,nu se vede foarte clar in procesul verbal si art.99/1/18 .Am fost la biroul politiei rutiere calarasi si doamna de la ghiseu mi_a comunocat ca nu ppt sustine examen pentru reducerea suspendarii la30 de zile . Agentul de politie care a intocmit procesul verbal mi-a spus ca pot da examen .Sunt intr-o mare dilema ,nu mai stiu ce sa fac.Sa fac contestatie si sa-mi prelungesc agonia sau sa platesc amenda si sa stau pe dreapta .Mentionez ca sunt sofer si din asta imi cistig traiul

 54. Fodor Dan

  Buna ziua. Va rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea mea.
  Am avut un accident rutier cu victime in data de 09.01.2020 „vatamare corporala din culpa”, mi-au deschis dosar penal, mi-au retinut permisul de conducere, timp in care am condus cu dovada (prelungita la parchet din 30 in 30 de zile). Am primit acum de la Parchet decizia prin care s-a dispus clasarea cauzei. Intrebarea este: care sunt pasii pentru a intra in posesia permisului de conducere?

 55. Moroflei Ovidiu

  Am permisul suspendat ptr 30 de zile în România mă duceam la muncă în Germania mi se termină suspendarea în data de 18 decembrie pot să vin acasă pe19 decembrie numai cu dovada pot să intru în țară cu o copie după permis

 56. Cristina

  Buna seara , as avea nevoie de o informație, dacă doriți să mă ajutați.
  Mi a fost reținut permisul de conducere din cauza vitezei, dar având probleme financiare nu am platit amenda. As putea sa mi ridic permisul de conducere și fara dovada platii amenzii ?
  Menționez că perioada de suspendare a expirat pe 28.11., majoritatea persoanelor îmi spun că nu l pot ridica dacă nu plătesc amenda.

 57. Mihaila

  Buna ziua, mi-a fost retinut permisul timp de 90 de zile in judetul Suceava , eu fiind din Iasi. Am dat examenul pentru reducerea perioadei de suspendare si l-am luat. Acum va intreb…actele pentru redobândirea permisului unde ar trebui da le trimit si prin ce? Politia rutier din Iasi mi-a spus ca ar trebui sa-l trimit la Suceava, dar nu mi-au spus la ce adresa.
  Ma puteti informa va rog ?

 58. Irinel

  Buna seara. Am contestat procesul verbal de contraventie si m-am prezentat cu dovada si extras de pe portalul instantei la politie pentru a recupera permisul. Agentul de la ghiseu a refuzat sa-mi elibereze permisul pe motiv ca nu am depus plangerea in termenul de 15 zile. Fac precizarea ca procesul verbal a fost incheiat pe data de 09.11.2021 iar contestatia am depus-o pe data de 25.11.2021 prin e-mail iar pe portal apare data inregistrarii 26.11.2021. Pe linga faptul ca nu are dreptate pentru ca a fost depua in termen contestatia, intrebarea este daca are dreptul sa refuze restituirea permisului pe motiv ca nu a fost depusa contestatia in termen

 59. Cosmin

  Buna ziua.am și eu o întrebare:in 7 zile îmi expira suspendarea de 3 luni.cum se procedează cu permisul?menționez că mi s a reținut în alt județ fata de cel în care locuiesc.

 60. Viorel

  Buna ziua.Mi-a fost ridicat permisul 90 de zile (0.42 etilotest in 11-07-2021),rezultatele la sange au venit in 25-08-2021(0.79),ulterior in 12-10-2021 am primit de la parchet ordonanta de clasare a dosarului si tot astept sa primesc amenda care se lasa asteptata…Nu stiu cum sa fac,sa merg la IPJ Bacau dupa 90+30 de zile deoarece nu am dat examenul de redobandire(fara certificat verde sau test nu stiu daca ma primeste),sa fac cerere nu stiu cum…Va rog ajutati-ma cu un sfat.Va multumesc anticipat,Sa Traiti!

 61. Daniela

  Buna seara mi-a fost retinut permisul pe 30 de zile iar pe data de 11 se împlinește luna cum îmi pot redobândi permisul care sunt demersurile ?( permisul a fost reținut de poliția locală )

 62. Marian

  Salut, mi am preschimbat permisul din permis din UK în permis RO pe data de 13.09.2021. Azi 07.12.2012 am fost sa imi prelungesc dovada înlocuitoare de permis pentru a afla ca permisul meu e gata de pe data de 23.09.2021 am fost la poștă și acolo apare ca permisul meu a fost livrat pe data de 27.09.2021 dar la mine nu a ajuns… Ce este de făcut? Ma poate ajuta cineva? Pot lua măsuri împotriva poștei României?

 63. Andrei

  Trebuie sa predau permisul pentru o luna in germania pentru că am trecut pe roșu aici , întrebarea mea este că ținând cont că am adresa aici în germania și furnizez aceasta adresă ,voi putea ridica permisul aici sa nu mă mai deplasez până în România? Mulțumesc

 64. Cosmin

  Buna ziua mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90de zile am fost la poliția rutieră și am vrut sa dau acel test pentru redobândirea permisului și mi-au siz că nu am dreptul de al lua într-o lună de zile precizez că am nu am respectat lumina roșie la trecerea la nivel cu calea ferata practic am intrat cu mașina în bariera am suflat în fiola și a ieșit 00 vreau să știu dacă după expirarea termenului de 90 de zile cum îmi vine permisul prin posta sau trebuie sa mă duc la poliția rutieră va mulțumesc.

 65. Buga Nicolae Ionut

  Salut domnul Ilie Dorin!Am vut un accident in Octombrie 2019 in județul Suceava la Iulius Mall pentru neacordare de prioritate și sa întocmit dosar penal de soluționare cu victime.Dar nimeni nu a fost rănit din accidentul produs și nimeni nu a depus plângere de verificat medico-legal.Am trei ani de când nu am primit un răspuns despre permisul meu de conducere.Cum ar trebuii sa procedez.

 66. Ionela

  Bună ziua, domnule avocat! Am o intrebare, mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, am făcut contestație și permisul îmi va ajunga prin posta in 15-20 de zile. Intrebarea mea este, am drept de a conduce în timp ce permisul este la poștă?

 67. Dana Dogaru

  Buna seara !
  Dle avocat , am întâmpinat următoarea problema destul de delicata . Am fost in plecați de sărbători și in după amiaza zilei , de 1 Ianuarie, orele 17,, soțul meu a fost oprit pentru un control de rutina in urma căruia i s-a suspendat permisul și i s-a eliberat dovada . Suspendarea a intervenit in urma depistării unei alcoolemii de 0.09 . A cerut sa meargă la analize deoarece ultimul pahar in seara de revelion l-a consumat la ora 2 . In urma analizelor rezultatele au fost următoarele primul de 0.15 și al doilea 0.00 . Acum se tine in telefon cu polițistul care i-a suspendat permisul ca îl cheamă pana la Sinaia pentru a semna nu știu ce documente, ne-a spus după ieșirea rezultatelor ca ii este greu sa ne trimită prin posta actele . Vrem sa știm, cu amabilitatea Dvs, dacă suntem obligați sa mergem pana acolo si de unde ar trebui sa ne ridicam permisul după perioada de 90 de zile și care valoare a alcoolemiei va fi luată in considerare 0.09,0.15,0.00?
  Precizez faptul ca după 15 ore s-a urcat la volan dar nu ne-am așteptat la așa ceva . Faptul este consumat !
  Va mulțumesc !

  • Avocat ILIE DORIN

   nu mai pierdeti timpul cu telefoane la Poliția Sinaia, faceti plangere contraventionala impotriva procesului verbal si instanta va va da castig de cauza. Dar atentie că nu mai aveti decat 3 zile la dispozitie. Daca aveti nevoie de detalii vă stau la dispozitie pe e-mail dorin@avocatu.ro

 68. Daniel

  Buna ziua! Am avut un accident usor in luna iunie, dar o persoana din cealalta masina a insistat sa cheme salvarea, astfel ca permisul a fost retinut si am primit dovada cu drept de circulatie. Dovada a fost prelungita automat pe perioada starii de alerta, care inca este in vigoare. Intre timp am primit ordonanta cu clasarea cauzei pentru ca nu s-a depus plângere. Cum procedez pentru restituirea permisului? Politistul de la rutiera mi-a spus ca primesc o instiintare ca sa ma perezint pentru ridicarea permisului, dar nu am primit nimic. Pâna la restituirea permisului pot circula legal in baza dovezii? Exista un termen limita? In baza Legii55/2020, dovada ar fi valabila inca 10 zile dupa incetarea starii de alerta, dar cine mai stie (poate dumneavoastra) cum stau lucrurile? Va multumesc

 69. ionut

  salut mi a fost suspendat permisul in vama suediei pentru ca mi au facut testul pentru cannabis si mi a iesit pozitiv consumasem cu cateva zile inainte nu imi afecta organiul in timpul condusului.Acum nu stiu cat il am suspendat pe ce perioada sau unde e permisul meu.prezicez ca ei nu mi au dat nici o dovada pentru permis mi l au luat chiar ei din portofel dupa ce al venit de la analize.Stie cineva etapele ce urmeaza?

  • Avocat ILIE DORIN

   aveti dosar penal, trebuie sa va luati un avocat de acolo si sa vedeti cum se termina urmărirea penală de acolo. Daca vă condamnă acolo, permisul este anulat, Oricum pana la finalul procesului penal NU MAI AVETI dreptul de a conduce, nu trebuie să conduceti pentru că e infractiune.

 70. CosMin G

  Buna ziua
  In 2019 noiembrie mi a fost suspendat dreptul de a conduce
  Am facut contestatie dupa lungi taraganeli si amanari Pana prin 2021 prin ianuarie cred Ca a fost data decizia definitiva Ca nu am primit Nici un fel de instiintare am pierdut procesul eu in 2020 octombrie am plecat in Italia cu permisul in buzunar
  Pana acum totul ok am fost oprit de nenumarate ori totul ok
  Totusi cum pot afla daca suspendarea s.a terminat si daca totul este ok? Si daca inca il am suspendat ce demersuri trebuie sa fac pt Ca totul sa fie in regola? Va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   teoretic suspendarea a trecut. Dar pentru a vedea exact stadiul dreptului dvs de a conduce, trebuie să faceti o cerere la serviciul rutier de care apartineti, pentru a va da in scris stadiul dreptului si daca mai trebuie să depuneti hotararea/permisul ori dacă aveti dreptul de a conduce activ. Puteti face cererea dvs sau prin avocat.

 71. CosMin G

  Buna ziua
  Deci in concluzie trebuie sa ma intorc in tara
  Sa fac o Cerere….
  Daca este sa o luam normal si de bun simt ar fi trebuit sa treaca suspendarea
  Dar daca este sa o luam romaneste eu trebuie sa ma inec in hartogaraie trebuie sa vin eu cu hotararea sau printscreen la ea si sa le arat lor ceea ce sigur si ei trebuia sa aiba…
  Va multumesc sa vad cum fac sa ajung

 72. Oprica cristi

  Bună ziua domnule avocat un permis străin reținut pentru infractiune de refuzare probe biologice cât are voie sa stea la politie

 73. Adrian Alecu

  Buna ziua domnule avocat, am avut o suspendare a permisului de 30 zile ,astazi am mers sa ridic permisul adica in ziua 30,dar doamna de la ghiseu a refuzat acest lucru,si a zis sa revin maine la 8.30 sustinund ca nu are cadru legal sa faca asta. Intrebarea mea este ,daca nu a avut cadrul legal sa restuitue permisul mai devreme cu 8 ore,ce cadru legal ar avea sa mi-l dea cu 8.3 ore peste limita legala?

 74. DANIELA F.

  Buna ziua domnule avocat. Am permisul suspendat pentru 90 de zile pentru depasirea cu 50 km a vitezei legale. Am sustinut testare pentru reducerea perioadei la 30 de zile. In ziua 31 trebuie sa ma prezint la sediul IPJ cu dovada si buletinul pentru a ridica permisul. Intrebarea mea este : Daca in ziua respectiva pot circula cu masina , avand in vedere ca sunt 45 km pana la sediul lor, sau daca nu, ce pot face pentru a solicita sa-mi trimita permisul prin posta. Va Multumesc!

 75. DANIELA F.

  Buna ziua. Revin la intrebarea anterioara ….cred ca nu m-am facut bine inteleasa. Am sustinut testarea si am promovat. Am sunat la politie si mi s-a spus ca s-a aprobat cererea de reducere a perioadei si ca ma pot prezenta la ei pentru ridicarea permisului incepand cu data de 25 februarie. Intrebarea este daca in ziua respectiva pot circula pana la sediul lor pentru a-mi ridica permisul. Eu teoretic incepand cu data de 25 am dreptul de a conduce numai ca nu am permisul asupra mea. Va multumesc!

  • George

   Buna seara,

   Un prieten de-al meu cu domiciliu in Germania se afla in luna Decembrie 2019 in Olanda. A fost surprins de către organele poliției olandeze la volan sub influența băuturilor alcoolice, i s-a întocmit dosar penal, s-a prezentat la judecată, a achitat amenda penală. In decursul anului 2020 a fost înștiințat de către Ambasada României la Haga cu privire la faptul ca permisul de conducere a fost trimis prin curier diplomatic in luna Martie 2020 către Centrala MAE.
   In vara anului 2020 s-a prezentat la sediul Permise din raza județului de domiciliu însă nu a primit nicio informație cum ca permisul ar fi ajuns in România.
   In vara anului 2021 mergând in vacanta in România, s-a deplasat încă odata la sediul Permise și același răspuns: permisul de conducere nu a ajuns de la Ambasada din Haga in România deși cei de la Ambasada Olandei au confirmat expedierea permisului din Martie 2020.

   Cât de curând urmează sa expire acest permis de conducere, prietenul meu circulând in spațiul european pe baza unei dovezi eliberate de direcția Permise.

   Ce se poate face in aceasta situație?
   După data expirării se poate solicita reînnoirea permisului dacă solicitantul nu poseda permisul propriu zis exclusiv din vina MAE care nu are un răspuns concis cu privire la receptia permisului?

   Va mulțumesc! Stima

   George Dragomir

 76. Ionut

  Va salut sunt sofer de tir am depasit un alt camion unde era interzisa depasirea autovehiculelor mai mari de 7.5t si ma oprit politia in italia am primit amenda si mi sa luat permisul si ca 2 luni nu mai am voie sa conduc in it si spunadumi ca va fi trimes acasa prin posta permisul intrebarea este in alte tari din uniune si nu numai am voie sa conduc sau nu

 77. Alin

  Bună , mi sa suspendat permisul pe o perioadă de 90 de zile de pe 18.01.2022 până pe 18.04.2022 voiam să întreb ce trebuie sa am la mâna când merg să iau permisul trebuie să trimit o copie a chitanței precum că am plătit amenda apoi sa merg cu cea originala după data de 19 ? Mulțumesc!

 78. Petru

  Buna seara ! Am fost la o petrecere si am consumat alcool pana mai tarziu ,a doua a zi dupa ce m-am odihnit destul de bine am fost oprit in trafic si testat cu aparatul etilotest de 3 ori ,de 2 ori a spus agentul ca nu am suflat destul iar a 3 a oara am suflat cat am putut de tare si mi-a iesit o acoolemie de 0,11. Mi-a fost retinut permisul 90 zile + amenda.
  Intrebarea mea este : dupa ce dau testul de redobandire si o sa se reduca perioada de suspendare am vreo sansa in baza unei declaratii notariale sa imi recuperez permisul mai repede fara drept de circulatie ? Eu muncesc in Germania si nu pot sa ma intorc in romania dupa el cand imi expira durata de suspendare. Va multumesc !

   • Bogdan

    De ce spuneti ca nu se poate ca eu stiu pe cineva care a avut permisul suspendat in Tara pentru neacordare de prioritate si si-a primit permisul cu drept de conducere inafara Tarii iar la intoarcere in Tara trebuia sa predea iar permisul pentru a fi suspendat acea luna.Nu stiu exact ce demersuri a facut dar si-a primit permisul

 79. Dobrescu Marilena

  În urma unui incident auto petrecut în 2020,politia Suceava mi-a reținut permisul pentru depasire și vătămare corporala,cu drept de a conduce 15 zile,perioada care s-a prelungit automat pe perioada starii de alerta.Am primit NUP pentru vătămare corporala,dar nu știu cum sa procedez pentru a recupera permisul, fiindcă el nu se afla la politia emitenta adica în București.

 80. Catalin

  Buna seara,

  Pe data de 28.03.2022 am fost surprins de radar in localitate, aflandu-ma intr-o depasire, cu 102 km/h si mi-a fost retinut permisul pentru operioada de 90 de zile. Am depus contestatie inregistrata la judecatorie, dosar inregistrat in 08.04.2022 si am transmis instintare/adresa catre serviciul Politiei Rutiere aferent la data de 11.04.2022 cu rugamintea de a dispune Dezactivarea suspendarii dreptului meu de conducere
  Efectuarea mentiunilor aferente in baza informatica a Politiei Rutiere
  Restituirea prin expedierea permisului de conducere la adresa de corespondența.
  Am primit un raspuns sec prin care se mentioneaza ca au luat la cunostinta si ca pentru mai multe detalii sa sun la numarul de telefon fix indicat.
  Pe data de 13.04.2022 (prima zi de suspendare) am sunat (mi s-a spus telefonic ca a fost trimis catre Serviciul Rutier aferent domiciliului meu) si am retrimis mail de informare privind contestatia inregistrata – am primit raspuns sec cu „Confirmam primirea mesajului”
  Pe data de 14.04.2022 am trimis mail cu rugamintea „sa puneti la dispozitia posesorului permisului dovada trimiterii acestuia catre adresa solicitata sau catre adreasa la care a fost trimis, cat si o informare oficiala cu priviere la posibilitatea de a-mi exercita dreptul de a conduce, autovehicule pe drumurile publice, in perioada in care permisul de conducere nu se afla in posesia mea din motive de restituire – am primit raspuns sec : „Confirmam primirea mesajului”.

  Va rog respectos sa ma sfatuiti cu privire la modalitatea prin care pot sa aflu daca am voie sa conduc fara permis in posesie si ce pot face pentru recuperarea lui pana la finalizarea dosarului.

  Cu gratitudine,

 81. Dan

  Imi schimb permisul cand revin in tara, dar nu voi mai fi in tara pe cand va fi livrat la adresa de domiciliu. Stiti cumva daca acesta poate fi predat sotiei?

 82. Radu

  Bună seara,

  mi s-a reținut permisul 60 zile pentru „depășire neregulamentară”. La prima căutare, internetu’ zice că pedeapsa e doar 30 de zile, 60 dacă ar fi fost daune, așa că am vrut să aflu unde m-au încadrat.

  În procesul verbal scrie (act normativ RAOUG 195/2002 la ambele mai jos):

  – Articol prevedere: „120/1/Hii” – netu’ zice „Articolul 120(1) Procesul-verbal neatacat în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, […]” ?!

  – Articol sancționare: „101/3/G” – netu’ zice „abrogat”

  Deci total aiurea – sincer, 30 de zile mi se părea corect, n-aș fi zis nimic. Dar așa parcă mă simt înșelat…

  Ce șanse am dacă atac?

  • Avocat ILIE DORIN

   aveti sanse de anulare a procesului verbal dar depinde de contextul in care ati facut fapta…Pentru nerespectarea regulilor privind depăşirea sanctiunea actuală este suspendarea dreptului de a conduce opereaza pentru 60 de zile – art 101 alin 3 lit g din OUG 195/2002.

 83. Vasile

  Buna ziua!

  Mi-a fost suspendat permisul 90 de zile pt depasire viteza de catre IPJ Ilfov.
  Permisul va ramane la IPJ Ilfov toata aceasta perioada sau este trimis la DRPCIV (autoritatea emitenta) dupa X zile?
  Examenul pt reducerea perioadei cu o treime stiu ca il pot da la DRPCIV dupa expirarea dovezii de circulatie, insa dovada promovarii trebuie sa o trimit catre IPJ Ilfov sau nu?
  Incerc sa inteleg din timp ce pot face pentru a reduce perioada de suspendare si pe unde va fi permisul meu in final si cum il voi putea ridica, mai ales ca nu locuiesc la adresa din buletin.
  Mai exista vreo posibilitate sa se reduca suplimentar perioada de suspendare mai mult de o treime sau nu?

  Va multumesc anticipat pentru timpul si sfaturile acordate!

 84. Ionuț C

  Am absolvit testul de redobandire permis! Am depus cererea pentru reducerea suspendării. La cat timp primesc confirmarea de la ei? Mulțumesc!

 85. Eduard

  Buna seara. Am avut un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident cu neacordarea prioritatii. Am fost plecat din tara pana acum iar dosarul a foat clasat din 18.12.2020. Urmeaza sa merg la politie cu solutia dosarului. Exista posibilitatea sa imi fie suspendat permisul pentru 60/90 zile sau posibila sanctiune va fi scazuta din aceasta perioada de 1,5 ani in care nu am avut permisul?

 86. Daniel I.B.

  Buna ziua domnule avocat. Am permis italian și fost suspendat pentru 90 de zile .Am primit dovada, dar în perioada de 15 zile nu am știut că trebuie să fac cerere de reținere și permisul a plecat spre Italia. Am înțeles că de la poliție va fi trimis la ambasada Italiana din România .Dacă este adevărat se poate face cerere de reținere la ambasada?PS.perioada dovada 29-06-2022–14-07-2022 iar pe data de 19- 07-2022 am luat și testul de redobândire fără să se știe că permisul nu este la IPJ. Vă mulțumesc, aștept răspuns.

 87. Ioana

  Bună seara. As avea si eu o întrebare va rog. Am accidentat fiarte putin o mașina in fața mea.. adică ea era in fața mea la stop eu in spate in fine a pornit dar sa oprit am lovit-o chiar putin asta sa întâmplat in Austria. Domnul cu doamna mergeau sa joace golf au chemat poliția ei fiind in concediu. A venit poliția am făcut testul alcoohol si am avut 0.8 si după 15 min 0.79 . Mi-a luat permisul a spus ceva de 3 luni dar întrebare eu acum ce fac aștept acasa imi trimit ei ceva înștiințare cum ca mi-e suspendat 3 luni am de plătit atâta amenda sau cum plus ca eu înainte i-am dat asigurarea la celalalt acu el o sa isi facă mașina iar am înțeles de pe net ca asigurarea poate cere despăgubiri de la 11000- 26000 de Euro in momentul in care concentrația de alcool este de 1.6 in sânge. Specific ca mi-e nu m- ia luat sânge. Mulțumesc pt eventual răspuns. Seara frumoasa.

 88. Gabi

  Buna ziua fiul meu a fost implicat într-un accident el a fost găsit în dreapta celălalt pe bancheta din spate decedat au venit rezultatele expertizei și nu sa zis că nu are nici o calitatea am cerut să vedem dosarul cineva a dat o declarație precum la o anumită ora ar fi văzut pe fiul meu că era la volan însă reținut permisul cum pote sa al recupereze la nici un minut de la accident a fost găsit în dreapta saunt declarați de la martori

 89. Robert

  Buna ziua, am un prieten si nu vreau sa sustina obligativitatea examenul de 13/15. Ca urmare, va sta cu permisul suspendat 120 de zile…. Intrebarea este, cand va merge sa ridice permisul de la Politie, trebuie sa faca dovada platii a amendei primite ?

 90. Elena

  Buna ziua,

  Mi-a fost retinut permisul pentru 90 de zile in alt judet fata de cel de resedinta. Am sustinut examenul de reducere a perioadei de suspendare in judetul meu. Mi s-a spus ca trebuie sa trimit o cerere catre seful Serviciului Rutier din judetul unde mi-a fost retinut. Dar nu mi s-a spus si ce acte trebuie sa mai trimit. Daca in original sau nu.
  Multumesc!

 91. Vali

  Buna ziua, sunt din Constanta, mi-a fost retinut permisul in Bucuresti. Pe 1 noiembrie trebuie sa mi-l returneze, le-am trimis toate documentele pe mail. Restituirea se va face acasa prin posta, sau la IPJ Constanta?

 92. Leonte Iulian

  Bună ziua am avut permisul suspendat pe o perioadă de 90 zile… Permisul fiind italian.. nu am fost in termen de 15 zile sa depun cerere că vreau să îl ridic în țară pentru că nu am fost informat dar ei l-au trimis către București am înțeles și de acolo îl trimite în Italia.
  Eu nu mai am posibilitate sa ajung in Italia să-l ridic… Cum aș putea face să îl recuperez? Mulțumesc frumos

 93. Ana

  Buna ziua, unui unchi i-a fost retras medical permisul pe 01noiembrie 2021. Are 81 ani. a facut doua expertize psihiatrice la IML, primul a fost inapt pe baza de Tulburari psihice, al doilea „apt medical pentru a conduce autovehicule grupa I, pe drumurile publice cu corectie optica, dispensarizare psihiatrica si neurologica, cu respectarea stricta a tratamentului de specialitate si revizuirea fisei medicale la 3 luni”. Intre timp valabilitatea permisului a expirat. Poate sa conduca pe baza dispozitiei cu permisul expirat sau trebuie sa-si rennoiasca permisul?

 94. Catalin

  Buna ziua, mi-a fost suspendat permisul de circulatie 90 de zile pe 29.10.2022, pentru depasirea vitezei cu 51 de km peste limita legala, daca am facut contestatie pe03.11.2022, mai pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare si cand, dupa terminarea procesului de contestare daca nu am castig sau pot sa merg si acum sa sustin testul sa ma asigur ca si cu plata amenzii? Mentionez ca in ultimi 3 ani nu am beneficiat de aceasta reducere sau suspendare permis.

 95. Nicu

  Salut
  După terminarea procesului am la dispoziție 3o de zile sa predau permisul, eu o sa fiu plecat în perioada aia. Pot lăsa procura notariala sa îl predea altcineva? Și După predare cat timp am la dispoziție sa dau redobandire? Multumesc

 96. Pingback:De Unde Se Ridica Permisul Suspendat - Ghid Practic Si Informatii Esentiale

 97. Maria

  Bună seara
  Dacă mi s a suspendat permisul anul trecut în Iunie ..perioada de suspendare mi s a terminat în luna Martie anul acesta
  Eu sunt plecata în alta tara și nu am putut ajunge sa îl ridic și nici acasa nu am pe nimeni care sa poată sa mi l ridice

  Accidentul s a întâmplat în Constanța și eu sunt din Slatina…m am interesat zilele astea și permisul se afla tot în Constanța

  Se poate face cerere pe mail pentru trimiterea permisului prin posta sau trebuie sa merg personal sa il ridic ?

 98. Andreea

  Bună seara domnule avocat
  Mi-a fost suspendat permisul pt 30 de zile pentru că nu m-am prezentat la poliție
  Un domn mai în vârstă ma depășit și nu a avut loc pt depășire și mi-a spart farul
  Eu nu am mai sunat la poliție ne-am înțeles amiabil
  A doua zi am fost chemată si nu m-am putut prezenta ptc am avut o problemă
  Am fost a 3 a zi și mi sa suspendat permisul pentru că nu m-am prezentat când a trebuit
  Eu aveam mutație pe Dâmbovița atunci
  Acum am mutație pe Iași
  Trebuie să mă duc acolo să îl iau personal sau mi-l poate trimite ei de acolo ?
  Mulțumesc

 99. Cristi

  Bună seara, mi-a fost reținut permisul auto pe motive medicale in anul 2022.
  Vă rog îmi spuneți ce trebuie să fac ca să-l recuperez?
  Mulțumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente