Meniu Închide

Restituirea permisului de conducere se va putea face prin poștă

Printr-un proiect de modificare a legislației rutiere se prevăd noi modalități de predare și restituire a permiselor de conducere și a documentelor reținute de poliție, aplicabile strict pe durata stării de urgență. Considerându-le măsuri bune, credem că ar trebui aplicate cu titlu general și nu doar în mod excepțional pe durata stării de urgență. În acest sens am și făcut astăzi propunerea către MAI de a elimina sintagma ”pe durata stării de urgență” din secțiunile referitoare la restituirea permisului. Proiectul a intrat în dezbatere publică și poate fi adoptat de Guvern în jurul datei de 7 aprilie.

Predarea permisului se va face exclusiv prin curier pe durata stării de urgență.

Restituirea permisului/altor documente de către unitățile de poliție se va face prin poștă.

În contextul formulării unei plângeri contravenționale împotriva Procesului Verbal prin care s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 30-90 de zile, permisul se va restitui titularului de către poliție prin poștă. În acest sens, cel care a făcut plângerea contravențională sau avocatul său trebuie să depună o cerere de restituire a permisului și să atașeze cererii dovada înregistrării plângerii contravenționale (dovada se va putea realiza printr-un certificat de grefă sau, cu titlu de noutate, printr-un extras din portalul instanțelor  de judecată www.portal.just.ro).  Aceste documente, împreună cu dovada înlocuitoare, se vor  transmite la unitatea din care face parte agentul constatator (unitatea de poliție ce apare și pe Procesul Verbal de Contravenție) prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid. Permisul de conducere reținut se restituie titularului la adresa de corespondență precizată cu ocazia transmiterii cererii și dovezii înregistrării plângerii contravenționale. Dacă nu contestă Procesul Verbal, contravenientul va trimite, după expirarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, prin fax, e-mail sau curier, cererea de restituire a permisului la unitatea de poliție, atașând copie după dovada înlocuitoare.

În același fel, cererile de restituire a documentelor reținute / plăcuțelor de înregistrare ori înmatriculare reținute de către poliția rutieră, la încetarea cauzelor pentru care au fost reținute, se vor transmite prin orice mijloace care asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid, iar restituirea acestora se realizează la adresa de corespondență precizată de către titular în cuprinsul cererii. Astfel că aceste documente cât și permisul se pot expedia la altă adresă decât cea din buletinul/cartea de identitate a deținătorului.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente