UPDATE 12.01.2023.
Legea 31/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial nr 38 din 12.01.2023 și va intra în vigoare începând cu data de 15.01.2023.
__________________________________________
Proiectul de Lege prin care mai mulți justițiabili pot beneficia de ajutor public judiciar a fost votat de Camera Deputaților, for decizional. Deputații au votat pentru aproape în unanimitate, înregistrându-se doar o abținere. Legea merge la promulgare.
Ajutorul public judiciar reprezintă în fapt bani acordați de stat sub formă de scutiri totale, parțiale sau eșalonări, pentru chestiuni judiciare, chiar și în fază de executare silită. Scutirile ori eșalonările se oferă justițiabililor acolo unde costurile procesuale sunt ridicate în raport cu veniturile lunare ale persoanei care solicită ajutorul public judiciar.
De regulă se solicită ajutorul public judiciar în cauze unde taxele de timbru sunt extrem de mari cum ar fi partaje, revendicări, acțiuni în pretenții contractuale sau delictuale, acțiuni în malpraxis, etc.
Ajutorul public judiciar se acordă în toate litigiile civile, familiale, de muncă, administrative, etc., cu excepția cauzelor penale, acestea din urmă fiind excluse. Persoanele care nu pot face față costurilor judiciare – taxe de timbru, onorarii de avocat, onorarii de expert, onorarii de executor, alte costuri procesuale, pot face cerere de acordare a ajutorului public judiciar, cerere ce va fi soluționată de instanța de judecată.
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului de avocat pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Cea mai importantă modificare este raportată la plafonul valoric care nu mai este o sumă fixă ca înainte, ci un procent ce se calculează prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară, stabilit de Guvern pentru anul în care se formulează cererea de ajutorul public judiciar. În noul context, mai mulți justițiabili vor fi eligibili pentru ajutorul public judiciar.
Ajutorul public judiciar se acordă sub formă de scutire integrală pentru persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 25% din salariul de bază minim brut pe țară.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 50% din salariul de bază minim brut pe țară, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%, deci justițiabilii sunt scutiți de jumătate din costurile procesuale (scutire parțială).
Prevederea conform căreia putea fi respinsă o cerere de ajutor public judiciar dacă solicitantul ajutorului public judiciar a refuzat anterior începerii procesului să urmeze procedura de mediere a fost abrogată.
A fost deasemeni eliminată posibilitatea Guvernului de a modifica prin hotărâre limitele de venit și limita maximă ce se poate acorda ca ajutor public judiciar. Aceste modificări pot surveni doar pe cale legislativă.