Meniu Închide

Sesizare HP: infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere sub forma încredințării autovehiculului unei persoane care a consumat alcool

UPDATE 25.05.2020

În şedinţa din 25 mai 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunțată următoarea soluție:

Decizia nr.14  în dosarul nr.21/1/2020

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr.918/271/2019, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „dacă, în condiţiile art.335 alin.(3) din Codul penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”. 

Stabileşte că, în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

Astfel că dacă o persoană încredințează un autovehicul altei persoane, pentru a răspunde penal trebuie ca persoana căreia i s-a încredințat autovehiculul să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge, decă să răspundă și ea penal. Este vorba de principiul simetriei sancțiunilor.

În concluzie, dacă persoana căreia i s-a încredințat o mașină este doar în stare de ebrietate, ebrietate stabilită sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, limită ce nu atrage decât sancțiuni contravenționale, persoana care i-a încredințat mașina nu va răspunde nici penal nici contravențional.

 

_______________________________________________________

În 06.01.2020 Curtea de Apel Oradea a sesizat ÎCCJ pentru dezlegarea unei probleme de drept referitoare la gradul de alcoolemie al persoanei căreia i se încredințează un vehicul și cunoașterea acestei circumstanțe de către cel care comite infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere sub forma încredințării, art. 335 alin. 3 Cod Penal.

Cu alte cuvinte întrebarea care se pune este dacă cel care încredințează un autovehicul unei persoane care a consumat alcool este pedepsit doar dacă alcoolemia acestei persoane atrage răspunderea penală (depășește  0,80g/l alcool pur în sânge) sau indiferent de cât a consumat și indiferent ce grad de alcoolemie are persoana căreia i se încredințează autovehiculul? Dacă, de exemplu, alcoolemia persoanei căreia i se încredințează autovehiculul este sub 0,80g/l alcool pur în sânge și acesta răspunde contravențional, persoana care îi încredințează vehiculul mai răspunde sau nu penal? 

Pe 10.03.2020 ÎCCJ va da un răspuns și va clarifica dacă în condiţiile art. 335 alin. 3 Cod penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente