Meniu Închide

Sesizare HP: infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere sub forma încredințării autovehiculului unei persoane care a consumat alcool

În 06.01.2020 Curtea de Apel Oradea a sesizat ÎCCJ pentru dezlegarea unei probleme de drept referitoare la gradul de alcoolemie al persoanei căreia i se încredințează un vehicul și cunoașterea acestei circumstanțe de către cel care comite infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere sub forma încredințării, art. 335 alin. 3 Cod Penal.

Cu alte cuvinte întrebarea care se pune este dacă cel care încredințează un autovehicul unei persoane care a consumat alcool este pedepsit doar dacă alcoolemia acestei persoane atrage răspunderea penală (depășește  0,80g/l alcool pur în sânge) sau indiferent de cât a consumat și indiferent ce grad de alcoolemie are persoana căreia i se încredințează autovehiculul? Dacă, de exemplu, alcoolemia persoanei căreia i se încredințează autovehiculul este sub 0,80g/l alcool pur în sânge și acesta răspunde contravențional, persoana care îi încredințează vehiculul mai răspunde sau nu penal? 

Pe 10.03.2020 ÎCCJ va da un răspuns și va clarifica dacă în condiţiile art. 335 alin. 3 Cod penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie.

Print Friendly, PDF & Email
Posted in Noutăți, Drept Penal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *