Meniu Închide

Șoferii băuți sau fără permis care au provocat un acccident mortal vor merge direct la închisoare

Noul Cod penal a fost modificat cu privire la regimul infracțiunilor rutiere în situația în care se produc accidente mortale. Parlamentul a adoptat în ședința din 28.06.2023 un proiect de lege ce prevede că șoferii care au condus fără a avea permis de conducere ori sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și au provocat un accident rutier mortal vor merge direct la inchisoare, indiferent de situația lor personală și indiferent de antecedentele penale, deci chiar dacă ar fi la prima abatere.

Noile modificări exclud de la beneficiul legal al suspendării executării pedepsei sancțiunile aplicate ca urmare a uciderii din culpă provocate de șoferi. În atare situații, judecătorii nu vor mai avea posibilitatea de a evalua dacă un astfel de șofer poate primi o pedepasă cu suspendarea executării sau cu executarea în regim penitenciar.

De la intrarea în vigoare a acestei legi, șoferii inculpați găsiți vinovați de ucidere din culpă și de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive vor executa pedeapsa în regim penitenciar, indiferent de cuantumul pedepsei rezultante. Aceste infracțiuni, uciderea din culpă și conducerea fără permis ori sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive trebuie să se afle în concurs ideal, condiție esențială pentru a se înlătura beneficiul suspendării.

La aceste infracțiuni aflate în concurs nu se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei pentru că nu sunt îndeplinite condițiile legale. Astfel, nu se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei pentru că infracțiunea de ucidere din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale privind conducerea pe drumurile publice prevede o pedeapsă de la 2-7 ani, iar renunțarea se poate dispune doar la infracțiuni unde maximul pedepsei este de 5 ani. De asemeni, nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei pentru că există o interdicție legală la art 83 aliniat 2 Cod Penal, normă care interzice amânarea aplicării pedepsei atunci când pedeapsa prevăzută de lege este de 7 ani sau mai mare, așa cum este și situația de față.

Conducerea sub influența alcoolului, faptă care a generat moartea unei persoane, trebuie să se situeze în pragul legal al unei infracțiunii pentru a se ajunge la condamnarea inculpatului cu executare. Dacă șoferul este sub influența alcoolului dar în limite contravenționale – adică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge și are loc un accident mortal, atunci șoferul poate beneficia de suspendarea executării pedepsei, acest lucru rămânând la aprecierea judecătorului.

În ceea ce privește șofatul sub influența substanțelor psihoactive, având în vedere că legea nu statuează un prag al acestor substanțe în sânge,  dacă s-a cauzat un accident mortal, orice valoare a unei substanțe psihoactive prezentă în sânge va conduce la executarea pedepsei în regim penitenciar.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr 629/10.07.2023 și a intrat în vigoare în data de 13.07.2023. Legea 213/2023 nu se va aplica retroactiv ci doar pentru faptele petrecute ulterior intrării ei în vigoare, adică pentru faptele săvârșite începând cu data de 13.07.2023.

Modificarea legislativă:

Articol unic – La articolul 91 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (31) cu următorul cuprins:

„(3 indice 1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente