Meniu Închide

Violența domestică față în față cu medierea

În data de 24.09.2020 platforma juridice.ro m-a invitat să discut, alături de alți specialiști, despre violența domestică prin prisma experienței mele de mediator. Dezbaterea a fost una de real succes, existând probabilitatea ca pe viitor să intrăm și mai în profunzimea subiectului. Voi reda mai jos un rezumat al ideilor expuse de mine.

Medierea conflictelor de violență domestică presupune o mare atenție din partea mediatorului. Conform art 66 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, mediatorul are o obligație profesională extrem de importantă în cazurile în care doi parteneri vin la mediere: el trebuie să depună toate diligențele în a analiza dacă între părți este o relație de abuz ori violență. Dacă o astfel de situație există, mediatorul este obligat să nu înceapă ori, dacă a început, să închidă medierea și eventual să sesizeze organele în drept.

Abuzul ori violența, sub toate formele ei (fizică, psihică, economică, cibernetică, religioasă, etc) fac ca medierea să nu fie oportună în faza de vârf a conflictului. Orice mediere poate avea loc după ce criza relației s-a consumat. Am putea spune că o mediere este posibilă doar după ce un astfel de ”război” s-a consumat, și oricum după ce părțile efcetiv renunță la arme și la ideea de a avea dreptate. Setea de dreptate nu se stinge prin mediere.

În mediere nu se caută soluția care să aducă dreptatea, în mediere se caută soluția care să aducă pacea. Pentru a crea un climat propice comunicării și negocierii din mediere, părțile trebuie să se afle pe poziții egale sau aproape egale. Dacă victima este încă abuzată și există o relație de superioritate a agresorului ori o relație de dependență psihologică de agresor, medierea nu va fi decât o metodă utilă exclusiv agresorului; victima va continua să sufere. Ca medierea să nu fie o astfel de metodă care să perpetueze starea de violențe la care este supusă victima, mediatorul trebuie să verifice modul de adresare dintre cei doi, modul de negociere, modul prin care fiecare se exprimă, modul prin care părțile vin la mediere (benevol sau sub divserse presiuni), sau orice indiciu în acest sens.

Pentru ca medierea să se poată desfășura părțile trebuie să vină la mediere în mod voluntar. Caracterul voluntar al medierii este esențial. Părțile trebuie să aibă disponibilitatea de a comunica, de a-și expune punctul de vedere, de a-și expune propunerile și de a-și negocia soluțiile amiabile cele mai avantajoase. În acest context este nevoie de încredere: încrederea victimei în ea insăși (indicat ar fi ca în astfel de cazuri să fie asistată în mod obligatoriu de către un avocat pentru ca victima să aibă sentimentul că este protejată și sfătuită corespunzător), încredere în procesul de mediere și încredere în mediator. Fără aceste 3 aspecte ale încrederii, medierea este pe vântul eșuării. Medierea unui astfel de conflict ar trebui desfășurată, mai ales în primele faze, în sesiuni separate, chiar la zile distanță, pentru ca părțile să nu se vadă. Strategia de mediere aparține exclusiv mediatorului; în funcție de complexitatea conflictului și de starea de tensiune dintre părți, poate adopta și poate schimba strategia de mediere. Sesiunile comune sunt indicate doar acolo unde victima a depășit trauma și nu mai este victimă la momentul medierii.

La mediere părțile din astfel de conflicte ajung când situația lor a luat forma unui dosar penal ori civil, când drepturile lor sunt efectiv lezate. Au fost solicitate servicii de mediere între foști parteneri care și-au făcut plângeri (reciproce sau nu) de furt, de loviri, de abuz. Au fost solicitate servicii de mediere în conflicte de violență ce au atras divorțul. Practic la mediere părțile au venit când au fost puse în situația de a împărți ceva: bunurile comune, copiii (disputându-și modul de exercitare a autorității părintești), ori diverse pretenții/daune.

Avân în vedere că vechea legislație permitea medierea/împăcarea la infracțiunea de nerespectare a ordinului de protecție, au fost solicitate și astfel de medieri penale între agresor (inculpat) și victimă (persoană vătămată). În aceste medieri s-a ajuns la un acord de mediere, dar nu s-a soluționat fondul conflictului ci doar forma lui. Momentan nu mai este posibilă medierea penală în astfel de situații, ci dimpotrivă pedepsele au crescut mult pentru această infracțiune.

O propunere pe care am expus-o este cea referitoare la medierea conflictelor generate de violența domestică atunci când nerespectarea ordinului de protecție ia forma unei infracțiuni. Medierea penală ar trebui reconfigurată în aceste cazuri, posibilitatea ca cei doi să se medieze ar trebui luată în calcul în anumite cazuri și o astfel de mediere s-ar putea defășura exclusiv cu avizul/recomandarea ori din dispoziția procurorului dacă dosarul este în fază de urmărire penală, ori a judecătorului dacă dosarul este în fază de judecată. Dacă o astfel de mediere s-a desfășurat și părțile au ajuns la un acord de mediere, efectele unui astfel de acord nu ar trebui să fie de exonerare totală de răspundere penală pentru agresor. Dar ar trebui ca un astfel de acord să îi aducă acestuia câteva beneficii clare, altfel nu ar fi interesat de o astfel de mediere. În opinia mea un acord de mediere ar putea fi configurat ca o cauză de reducere a pedepsei cu ½ ori cu 1/3, ca o circumstanță atenuantă , ori ca un element care să atragă amânarea aplicării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei. Astfel de medieri ar trebuie să includă în mod obligatoriu asistența juridică (avocați) pentru agresor și victimă. Pentru a fi reglementate aceste aspecte ar trebui studiată legislația altor state în această materie și ar trebui cerută opinia specialiștilor care au contact cu astfel de situații și cu victimele violenței domestice.

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

  1. dan

    Buna seara,am locuit in apartamentul sotiei dar in repetate randuri ma scos afara din casa,de 5 ori ,ma intorceam inapoi pentru fetita,ultima data iam zis ca plec si iau si fetita cu mine iar ziua urmatoare a venit fratele ei si ma amenintat sa parasesc locuinta ,eu fiind din alta localitate am cautat gradinita pt fetita si sotia nu vrea sa isi dea acordu,ce as putea face in cazul de fata dupa ce am fost scos din casa si amenintat de fratele ei,cum pot tine fetita cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente