UPDATE 20.03.2020:
Având în vedere Decretul prezidențial de instituire a stării de urgență, Recomandările CSM Secția Judecători – Hotărârea nr 257 din 17.03.2020 , și Hotărârea Colegiului de Conducere a Curții de Apel București nr 53/18.02.2020, pe perioada stării de urgență, judecătoriile Sector 1, 2, 3, 4, 5, 6, Buftea și Cornetu vor judeca următoarele cauze:
În materie civilă: ordonanţe preşedinţiale; ordine de protecţie; suspendări provizorii de executare; internare nevoluntară; încuviinţare executare silită având ca obiect un titlu reprezentat de o ordonanţă preşedinţială sau un titlu executoriu privind măsuri referitoare la minori.
În materie penală: cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi; cauze de competenţa judecătorului de cameră preliminară/instanţei de judecată având următoarele obiecte: contestaţie privind măsuri asigurătorii, cauze în care există inculpaţi aflaţi sub puterea unor măsuri preventive (dispuse în cauza respectivă); cauze privind aplicarea măsurilor provizorii cu caracter medical; cauze în care se solicită aplicarea măsurilor de protecţie a victimelor şi martorilor; cauze având ca obiect cooperare judiciară internaţională în materie penală dacă implică măsuri preventive; cauze având ca obiect liberarea condiţionată la propunerea comisiei de liberare din penitenciare, liberarea minorilor din centrul educativ sau centrul de detentie; anulare/revocare liberare condiţionată; contestaţia formulată de persoana privată de libertate împotriva amânării dispuse de Comisia de liberare; întreruperea/amânarea executării pedepsei/revocare amânare/întrerupere; contestaţia împotriva încheierii judecătorului de supraveghere a privării de libertate privind stabilirea regimului de executare; contestaţie împotriva încheierii judecătorului de supraveghere a privării de libertate privind soluţionarea cererilor de schimbare a regimului de executare; contestaţie împotriva încheierii judecătorului de supraveghere a privării de libertate privind exercitarea drepturilor persoanelor condamnate –art. 56 din Legea nr. 254/2013.
Cauze în competenţa judecătorului de supraveghere a privării de libertate: plângeri întemeiate pe dispoziţiile art. 56 din Legea nr. 254/2013 formulate de persoanele private de libertate împotriva măsurilor locurilor de detenţie, cu privire la stabilirea drepturilor; cererile locurilor de deţinere de avizare de către judecător a prezentării persoanelor private de libertate la cabinetul medical în vederea recoltării de probe biologice prin mijloace neinvazive (art. 22 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013); participarea judecătorului, în calitate de preşedinte, la şedinţele comisiei de liberare condiţionată (art. 97 din Legea nr. 254/2013); participarea judecătorului la procedura refuzului de hrană prevăzută de art.54 din Legea nr. 254/2013; plângerea împotriva deciziei de stabilire/schimbare a regimului de executare; alte cauze sau activităţi apreciate de judecător ca fiind de maximă urgenţă.
Lista cauzelor va putea fi actualizată, după împrejurări, în cazul în care intervin situaţii neprevăzute.
Toate celelalte cauze care nu sunt considerate ca fiind de o urgenţă deosebită, se suspendă de drept în temeiul art. 42 alin.6, respectiv, în temeiul art. 43 alin. 2 din Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020
Tribunalul Ilfov si Tribunalul Bucureșt vor judeca:
▪ în materie civilă
– ordonanţe preşedinţiale;
– ordin de protecţie;
– suspendare provizorie a executării;
– internare nevoluntară;
– conflict de competenţă ordin de protecţie;
– încuviinţare executare silită (căi de atac) având ca obiect un titlu reprezentat de o ordonanţă preşedinţială sau un titlu executoriu privind măsuri referitoare la minori.
▪ în materia cauzelor cu profesionişti şi insolvenţă:
– ordonanţe preşedinţiale;
– suspendare provizorie a executării;
– executarea contractelor de achiziţii publice privind produse şi servicii medicale;
– suspendarea executării silite întemeiată pe dispoziţiile art. 66 alin. 11 din Legea 85/2014.
▪ în materia conflictelor de muncă şi asigurărilor sociale:
– ordonanţe preşedinţiale;
– cerere de încetare a greve.
▪ în materia contenciosului administrativ şi fiscal:
– ordonanţe preşedinţiale;
– cereri vizând acte administrative referitoare la aplicarea măsurilor prevăzute în Decretul nr. 195/2020, inclusiv cele referitoare la achiziţiile publice.
▪ în materie penală:
– cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi;
– cauze de competenţa judecătorului de cameră preliminară/instanţei de judecată: contestaţii privind măsurile asigurătorii; cauze cu inculpaţi aflaţi sub puterea unor măsuri preventive (dispuse în cauza respectivă); cauze privind aplicarea unor măsuri de siguranţă provizorii cu caracter medical; cauze în care se solicită aplicarea măsurilor de protecţie a victimelor şi martorilor; cauze având ca obiect infracţiuni contra securităţii naţionale şi finanţarea terorismului, dacă vizează inculpaţi aflaţi sub puterea unor măsuri preventive (dispuse în cauza respectivă);
– cauze având ca obiect cooperarea judiciară internaţională în materie penală dacă implică măsuri preventive;
– întreruperea/amânarea executării pedepsei/revocare amânare/întrerupere;
– contestaţii în cauzele având ca obiect acordarea liberării condiţionate, la propunerea comisiilor de liberare din penitenciare, liberarea minorilor din centrul educativ sau centrul de detenţie
– contestaţii în cauzele având ca obiect anulare/revocare liberare condiţionată.
- Lista cauzelor prevăzute la punctul I va putea fi actualizată, după împrejurări, în cazul în care intervin situaţii neprevăzute.
III: Toate celelalte cauze care nu sunt considerate ca fiind de o urgenţă deosebită, potrivit pct. I, se suspendă de drept în temeiul art. 42 alin. 6, respectiv, în temeiul art. 43 alin. 2 din Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020.
- începând cu data de 20 martie 2020 şi până la încetarea stării de urgenţă procedura prevăzută de art. 200 şi 201 Cod procedură civilă se suspendă.
- Pe perioada stării de urgenţă se întocmesc acte de procedură doar pentru dosarele urgente stabilite la art. 1 (citaţii, comunicări, etc).
VI: Aplicabilitatea Decretului nr. 195/2020 nu împiedică pronunţarea hotărârii în cauzele în care s-a dispus amânarea pronunţării ori s-a stabilit termen pentru pronunţare, conform art. 391 C.pr.pen. sau art. 396 C.pr.civ., completele de judecată urmând să aprecieze în funcţie de circumstanţe dacă este posibilă pronunţarea hotărârii la termenul stabilit în situaţia în care acel termen se află în interiorul stării de urgenţă.
__________________________________________________________________
Mai jos găsiți extrase din comunicatele Judecătoriilor Sector 1, 2, 3, 4, 5, 6, Buftea și Cornetu, precum și din comunicatele Tribunalelor București și Ilfov, privind cauzele care se vor soluționa în perioada următoare. De principiu, pe perioada pandemiei, se vor soluționa doar cauzele civile și penale urgente. Toate celelalte cazuri care nu se regăsesc în listele de mai jos se amână și termenul se preschimbă de fiecare complet: părțile și avocații se vor cita pentru noile termene acordate.
Nici în materie civilă nici în materie penală, cauzele nu se suspendă în sens procesual, ci ele doar se amână, activitatea instanțelor fiind mai restrânsă în această perioadă.
Se recomandă verificarea portalului cu privire la fiecare dosar pentru a vedea ce se soluționează și ce se amână/preschimbă.
Părțile și/sau avocații pot face cereri de preschimbare a termenelor în unele cauze urgente, dacă găsesc necesar acest lucru raportat la sănătatea lor și a celorlalți participanți la actul de justiție.
1. Extras din Comunicatul Judecătoriei Sector 1
2. Extras din Comunicatul Judecătoriei Sector 2
În ceea ce privește activitatea de judecată, Hotărârile Adunărilor Generale ale Judecătorilor nr. 2/21.01.2020, 3/31.01.2020 și 4/05.02.2020, își mențin valabilitatea.
Activitatea de judecată rămâne în continuare suspendată ca protest, până la data pronunţării de către Curtea Constituţională a României asupra controlului a priori de constituţionalitate referitor la proiectul legislativ adoptat privind abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, urmând a fi soluționate numai pricinile urgente civile (ordin de protecţie, ordonanţă preşedinţială, suspendare provizorie a executării silite, măsuri asigurătorii, asigurare de dovezi, suspendarea executării silite în materie fiscală) și penale (măsuri preventive, cauze cu minori). Amânarea cauzelor se va face pentru luna mai, 2020, fără prezența părților în sală.
Pentru dosarele urgente care vor fi judecată în această perioadă se vor respecta următoarele măsuri: se vor fixa ore, ținându-se seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente de timp pentru aerisirea și igienizarea sălilor de ședință; părțile vor fi îndrumate să solicite judecata în lipsă; se va proceda, în măsura în care este posibil, la audierea în sistem de videoconferinţă se va evalua posibilitatea declarării şedinţei nepublice, în vederea protejării sănătăţii publice.
Accesul justiţiabililor în incinta instanţei va fi permis doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă. Părțile vor fi anunțate telefonic sau prin alte mijloace de comunicare.
3. Extras din Comunicatul Judecătoriei Sector 3
În cauzele aflate pe rol în perioada 12.03.2020-30.04.2020, cu posibilitatea reevaluării ulterioare, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte. La fixarea orelor se va ţine seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente pentru aerisirea şi igienizarea sălilor de şedinţă. In acest context, la nivelul fiecărei secţii a Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti în perioada 12.03.2020-30.04.2020, cu posibilitatea reevaluării ulterioare, sunt stabilite următoarele cauze care vor fi judecate în perioada menţionată:
Secţia Penală: măsuri preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi urgente, dosare cu arestaţi în cauză, cererile având ca obiect prelungire drept de circulaţie, internare medicală, obligare la tratament medical, cauzele de competenţa judecătorului de supraveghere a privării de libertate precum şi contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate de judecătorul de supraveghere, cauzele care se soluţionează, potrivit legii, fără citarea părţilor.
Secţia Civilă: ordonanţe preşedinţiale, ordine de protecţie, delegare autoritate părintească, suspendări provizorii de executare, măsuri asigurătorii, asigurări de dovezi, cauzele care se soluţionează, potrivit legii, fără citarea părţilor.
În celelalte cauze, cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate începând cu 12.03.2020 până la 30.04.2020 inclusiv, pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor.
4. Extras din Comunicatul Judecătoriei Sector 4
Începând cu şedinţele de judecată programate pornind de la data de 12.03.2020, inclusiv, şi până la data de 31.03.2020, se vor judeca numai următoarele cauze:
– În materie penală: cauzele cu arestați, cauzele având ca obiect liberare condiționată, cauzele aflate în competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauzele referitoare la măsurile de siguranță (internare medicală și obligarea la tratament medical), cauzele privind cererile formulate de persoanele private de libertate, cauzele în care există posibilitatea împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale; în aceste tipuri de cauze judecătorul va putea lua în considerare audierea prin video conferință
– în materie civilă: ordonanţele preşedinţiale; cererile privind ordinul de protecţie; cererile de suspendare a executării silite; cererile având ca obiect măsuri asigurătorii; cererile de încuviinţare a executării silite; cererile de confirmare a internării medicale nevoluntare/a externării; cauzele care se judecă, potrivit Codului de procedură civilă, fără citarea părţilor.
Pentru toate celelalte tipuri de cauze, judecătorul va proceda la preschimbarea din oficiu a termenelor de judecată acordate în perioada 12.03 – 31.03.2020, acordând termene de judecată după finalul lunii aprilie 2020 şi înştiinţând părţile despre măsurile luate.
5. Extras din Comunicatul Judecătoriei Sector 5
Stabileşte cauzele cu caracter urgent ce vor fi judecate în perioada 12.03.2020- 30.04.2020, cu posibilitatea unei reevaluări ulterioare:
În materie civilă: ordonanţe preşedinţiale, suspendări provizorii de executare, măsuri asigurătorii, asigurare de dovezi, ordonanţe preşedinţiale cu obiect pensie de întreţinere, stabilire domiciliu minor şi exercitare drepturi părinteşti, ordine de protecţie, delegare autoritate părintească,obligarea minorului la consiliere psihologică, tutelă, curatelă.
În materie penală:cauzele date prin lege în competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele penale cu măsuri preventive, întreruperile de executare a pedepsei, liberările condiţionate.
În cauzele definite ca urgente, aflate pe rol în perioada 12.03.2020 – 30.04.2020, cu posibilitatea unei reevaluări ulterioare, se va încerca stabilirea unei ore pentru fiecare cauză în parte, ţinându-se seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente pentru aerisirea şi igienizarea sălilor de judecată;
În cauzele aflate pe rol în perioada 12.03.2020 – 30.04.2020, altele decât cele definite ca urgente, cu posibilitatea unei reevaluări ulterioare, cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la amânarea judecăţii/preschimbării termenelor de judecată acordate începând cu data de 12.03.2020 până la 30.04.2020, pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor.
6. Extras din Comunicatul Judecătoriei Sector 6
La Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, în perioada 12.03.2020 – 31.03.2020, cu posibilitatea reevaluării ulterioare, vor fi judecate următoarele cauze:
- În materie penală: cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi; cauzele în care inculpaţii se află sub măsuri preventive sau măsuri de siguranţă (nu arestaţi/deţinuţi în altă cauză); cauzele în care judecătorul apreciază că este necesară soluţionarea cu urgenţă (această măsură va fi adusă la cunoştinţa părţilor şi avocaţilor, în timp util); prelungire drept de circulaţie; cauzele de competenţa judecătorului de supraveghere a privării de libertate precum şi contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate de judecătorul de supraveghere; cauzele care se soluţionează, potrivit legii, fără citarea părţilor.
- În materie civilă: ordin de protecţie; internare nevoluntară; delegare autoritate părintească; suspendarea provizorie a executării silite; măsuri asigurătorii; asigurări de dovezi; anulare bilet la ordin/filă cec; ordonanţă președințială (dacă se impune în circumstanțele concrete); cauzele care, potrivit legii, se soluţionează fără citarea părţilor (încuviinţarea executării silite, cerere de valoare redusă, reexaminare taxă de timbru, acordare ajutor public judiciar, reexaminare ajutor public judiciar, restituire taxă judiciară de timbru, verificarea complinirii lipsurilor cererii de chemare în judecată conform art. 200 din Codul de procedură civilă etc.).
În celelalte cauze, cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor, se va fixa primul termen de judecată în lunile aprilie sau mai 2020.
În dosarele în care este deja stabilit termenul de judecată, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate în perioada 12.03.2020 până la 31.03.2020 inclusiv, pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor.
Accesul justiţiabililor în incinta instanţei va fi permis doar la ora fixată pentrujudecarea cauzei în care participă, fiind stabilite cauze pe ore, cu anunţarea părţilor telefonic sau prin alte mijloace de comunicare.
7. Extras din Comunicatul Judecătoriei Buftea
La Judecătoria Buftea se vor judeca:
În materie civilă: ➢ ordonanțele președințiale;➢ ordinele de protecție;➢ cauzele privind obligarea minorului la consiliere psihologică;➢ cauzele în materie civilă pentru a căror soluţionare nu este obligatorie citarea părţilor, potrivit legii (de exemplu: încuviinţări de executare silită, cereri de valoare redusă cu privire la care se apreciază de către președintele de complet că nu se impune citarea, suspendarea provizorie a executării silite, ajutor public judiciar, reeexaminare ajutor public judiciar, reexaminare taxă de timbru, măsuri asigurătorii, cereri privind asociaţii şi fundaţii, asociaţii de proprietari, sindicate, îndreptări erori materiale, recuzări/abțineri, cereri necontencioase etc.);
În materie penală: cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, măsuri preventive, cauze cu arestaţi în materie penală
Totodată, s-a stabilit ca durata de acordare a primului termen de judecată după finalizarea procedurii prealabile să se prelungească de la 60 de zile la maximum 120 de zile.
8. Extras din Comunicatul Judecătoriei Cornetu
La Judecătoria Cornetu se vor judeca:
În materie civilă: cereri de încuviințare a executării silite, suspendarea executării silite, suspendarea provizorie a executării, cereri privind asigurarea probelor, abțineri și recuzări, cauzele cu minori, ordine de protecție, internare nevoluntară medicală, încetare internare nevoluntară medicală, cererile de punere sub interdicție, măsuri asiguratorii și provizorii, ordonanțe președințiale, cauzele privind procedura specială de evacuare, cauzele cu părți în stare de detenție sau arest, cereri privind ajutorul public judiciar, cereri de examinare a taxei judiciare de timbru, cereri de reexaminare anulare formulare formulate în baza 200 CPC, cereri de preschimbare termen, contestație privind tergiversarea procesului, cerere de îndreptare lămurire completarea Hotărârii, toate cele de competența compartimentul persoane juridice, cauzele care se soluționează fără citarea părților.
În materie penală: cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, măsuri preventive în toate fazele procesuale, cauze în care este riscul împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, sesizări în vederea confirmării redeschiderii urmăririi penale, cauze cu părți în stare de arest sau detenție, luare confirmare măsuri de siguranță în baza pe art. 109 și 110 Cod penal, contestații la executare, contopiri/alte modificări ale pedepsei, cereri de preschimbare termen, cauze care se judecă fără citarea părților.
9. Extras din Comunicatul Tribunalului București
În cauzele aflate pe rol în perioada 12.03.2020 – 31.03.2020, cu posibilitatea reevaluării ulterioare, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte. La fixarea orelor se va ţine seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente
pentru aerisirea şi igienizarea sălilor de şedinţă.
În acest context, la nivelul fiecărei secţii a Tribunalului Bucureşti în perioada 12.03.2020 – 31.03.2020, cu posibilitatea reevaluării ulterioare, sunt stabilite următoarele cauze care vor fi judecate în perioada menţionată: măsuri preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi urgente, cauze cu arestaţi în materie penală, cauze urgente în materie civilă (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii în conformitate cu art.100 din Legea nr.272/2004, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare, grevă, achiziţii publice privind produse medicale).
În celelalte cauze, cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate începând cu 12.03.2020 până la 30.04.2020 inclusiv, pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor.