Meniu Închide

Legalizarea hotărârii judecătorești – pași, cost și durată

Legalizarea hotărârii judecătorești este un procedeu judiciar ce are loc de regulă după finalizarea procesului, iar ca excepție și după finalul fazei primei instanțe. Legalizarea hotărârii judecătorești constă în aplicarea pe o copie a hotărârii a unei parafe pe care se menționează data rămânerii definitive a hotărârii (dacă a rămas definitivă) precum și data legalizării ei. Dacă nu a rămas definitivă se menționează pe copia hotărârii că s-a declarat apel sau că procesul se află în termenul de apelare.

O hotărâre legalizată este necesară în vedere executării silite, a procedurilor vizând notări ori intabulări în Cartea Funciară, în alte procese civile, administrative ori penale, la schimbări privind actele de stare civilă, la diferite instituții publice, etc.

Cererea de legalizare se formulează de regulă atunci când procesul s-a finalizat. Chiar dacă procesul nu s-a finalizat, cererea de legalizare se admite dar se va menționa pe copia după hotărâre că nu este definitivă și că s-a declarat apel/recurs, ori că acea cauză se află în termenul de apelare/recurare, după caz.

Persoanele care pot cere legalizarea. Pentru a se depune o cerere de legalizare a unei hotărâri judecătorești persoana trebuie să fie parte în acel dosar. În anumite cazuri, pot cere legalizarea hotărârii succesorii părții ori alte persoane interesate, cu incuviințarea președintelui instanței. Persoana poate depune cererea personal sau prin avocat. Este preferabilă legalizarea hotărârii judecătorești prin avocat, mai ales în cazurile în care nu există o copie după hotărâre ori nu se mai cunoaște numărul de dosar dar mai ales în cazul hotărârilor judecătorești mai vechi. În cazul proceselor desfășurate cu mult timp în urmă (5-10-30 ani), copia hotărârii se aduce de la arhiva instanței spre legalizare, arhivă care deseori nu mai este în clădirea actuală a instanței repective. La procesele foarte vechi copia hotărârii nu se mai găsește nici măcar în arhivele instanțelor, astfel că avocatul trebuie să facă demersuri în identificarea locației/instituției (de regulă Arhivele Naționale) unde se află acel dosar, pentru a se face o copie a hotărârii din acel dosar vechi.

Pașii și costul legalizării. Partea va completa cererea de legalizare a hotărârii indicând numărul de dosar , numărul și data hotărârii judecătorești. Va atașa cererii o copie după hotârâre și o chitanță de plată a unei taxe judiciare de timbru de 5 lei per exemplar. Dacă dorește legalizarea mai multor copii, va trebui să plătească pentru fiecare copie 5 lei. Este indicată legalizarea mai multor copii ale hotărârii pentru ca partea să aibă și ea în documentele personale această hotărâre legalizată. La cerere este indicat să se anexeze și o copie a cărții de identitate a persoanei care cere legalizarea.

Taxa de timbru judiciar se plătește la direcția impozite locale sau la poștă prin mandat. Taxa se va plăti la direcția de taxe și impozite legale de la domiciliul persoanei care cere legalizarea. Dacă se plătește în altă localitate, prin mandat poștal, trebuie cunoscute de cel care merge la poștă CIF-ul UAT-ului (localității) de domiciliu și contul IBAN pentru taxele de timbru (acestea trebuie căutate pe internet ori trebuie solicitate de la Primăria respectivă). Dacă partea sau avocatul mandatat nu are o copie a hotărârii judecătorești va solicita și eliberarea unei astfel de copii în vederea legalizării, dar va trebui să plătească suplimentar o taxă de timbru de 1 leu/pagină. Pentru a nu plăti mai puțin, fiindcă uneori o hotărâre poate avea mai multe pagini, este preferabil să se plătească o taxă de timbru mai mare, de 20-30 de lei, pentru a nu îngreuna procedura de legalizare. Cererea se depune fizic la Registratură, prin poștă sau curier.

Recent, la unele instanțe cererea și documentele de mai sus se pot depune online, fără deplasarea la instanță. Serviciul de legalizare online este disponibil la puține instanțe din România și constă doar în depunerea online a cererii și documentelor aferente. Legalizarea online este posibilă după instrucțiunile fiecărei instanțe ce o permite. De asemeni, serviciul online este disponibil doar pentru dosarele din ultimii ani, care se află încă în arhiva instanțelor. Pentru dosarele vechi și foarte vechi, cererea și documentele vor trebuie depuse în format fizic pentru că e nevoie de interogări suplimentare.

Toate aceste documente indicate mai sus și anume cererea de legalizare, copia după cartea de identitate, copia după hotărâre și chitanța de plată a taxei de timbru, plus împuternicirea avocațială dacă e cazul, se transmit instanței deodată. Dacă taxa de timbru nu se plătește prealabil și deci chitanța nu se depune odată cu cererea, procedura de legalizare va dura mai mult, deci este indicat ca toate să fie depuse deodată.

În cazul în care partea sau avocatul nu optează pentru ridicarea legalizării de la Registratura instanței ci optează pentru expedierea copiei legalizate la o numită adresă, va atașa cererii un plic autoadresat completat și timbrat corespunzător cu timbre poștale normale. Pe acest plic la destinatar apare persoana (cu adresa aferentă) care va primi plicul cu copia legalizată, iar la expeditor va apărea instanța (cu adresa aferentă) care va trimite plicul cu copia legalizată. După legalizare instanța va expedia plicul respectiv persoanei ce va apărea ca destinatar pe plic, la adresa indicată pe plic (practic instanța doar pune copia legalizată în plic și îl predă agentului procedural pentru a fi depus la poștă odată cu corespondența instanței).

Nu am înțeles de ce este nevoie de acest plic devreme ce oricum instanțele au contract cu Poșta Română și pot folosi plicurile pe care le folosesc la corespondența judiciară când trimit citații, hotărâri, adrese… Preferabil și facil pentru cetățean ar fi să plătească 10 lei în plus taxă judiciară pentru expedierea în plicul instanței, fără a se mai complica cu procedura plicului autoadresat… Actualmente aceste aspecte se au în vedere într-o modificare legislativă ce este în procedura de dezbatere parlamentară.

Procedura de mai sus este valabilă și pentru legalizarea altor înscrisuri din dosarul de la instanță (încheieri, declarații de martori, expertize, adrese de la instituții, diverse acte procedurale, etc).

Instanța competentă. Instanța la care se depune cererea de legalizare este instanța care a pronunțat soluția pe fond sau cea care a pronunțat soluția în apel, dacă apelul s-a admis, chiar și parțial. La fel este situația și în cazul admiterii recursului, chiar și parțială.

Durată. O procedură de legalizare durează în medie 2-4 săptămâni, mai mult sau mai puțin în funcție de fiecare instanță de judecată și de persoana care formulează cererea în mod corespunzător sau nu (de exemplu se depune o cerere de legalizare la altă instanță decât cea competentă/care are dosarul ori se formulează cerere de legalizare fără indicarea numărului corect de dosar ori de hotărâre, etc). La o instanță cu grefa aglomerată, procedura durează mai mult. La o instanță cu grefa mai liberă și cu personal disponibil, o legalizare poate dura și câteva zile.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

46 de comentarii

 1. Elena

  Imi puteti spune va rog, daca pot depune cerere de legalizare a unei hotarari judecatoresti pe fond la care nu doresc sa fac apel, inainte celor 30 de zile in care pot face apel? O pot depune mai devreme sau sunt obligata prin lege sa astept cele 30 zile? Multumesc si succes!

 2. Claudia

  Buna ziua!!!Am trimis la Bucuresti din Maramures in luna iulie o sentinta de divort din Spania pt a fi legalizata si inca nu am primit nici un raspuns
  Cat o sa mai dureze?

 3. Florin

  După cit timp pot merge sa legalizeze o hotărâre și unde !? La Curtea de apel unde am fost judecat acolo se legalizează și ce trebuie sa fac unde se plătește taxa tot la ei ! ?

 4. LAURENTIA

  DACA INSTANTA S-A PRONUNTAT IN APEL SI UNA DIN PARTI A DECLARAT RECURS DOSARUL URMAND SA AJUNGA LA INALTA CURTE, LEGALIZAREA HOTARARII DE LA FOND NU ESTE POSIBILA PANA LA INTOARCEREA DOSARULUI?
  EXECUTAREA SILITA ESTE OBSTRUCTIONATA DE LIPSA DOSARULUI? HOTARAREA DE LA FOND ESTE EXECUTORIE…

 5. Prunesci

  Bună ziua. In aceste 30 de zile pana la legalizarea hotărârii dacă se face apel de către parat atunci eu în calitate de reclamanta sunt nevoita sa ma prezint din nou la judecătorie? Multumesc

 6. C

  Bună ziua, cat costa sa îmi Legalizeze avocatul hotărârea judecătorească definitiva și sa îmi trimită prin posta, sau nu se plătește ci intrai suma /onorariu primit la începerea demersului de înaintare a divorțului?

  • Avocat ILIE DORIN

   legalizarea este o operatiune judiciara după proces si nu intra in onorariul pentru proces. Onorariul pentru legalizare depinde de fiecare avocat. De principiu este in jur de 100 euro, dar daca procesul este mai vechi si trebuie cautata hotararea prin arhive, poate costa mai mult.

 7. Laura

  Buna ziua,

  In procesul de divort a fost pronuntat recursul ca nefondat la Curtea de Apel. Trebuie sa fie legalizate toate cele 3 hotarari: CA, Tribunal si Judecatorie? Unde trebuie solicitata legalizarea si care este termenul de solicitare?

 8. Ana

  Buna ziua!

  Dupa hotararea judecatoreasca se pot face mai multe exemplare legalizate? care ar fi costul? Se poate duce avocatul, chiar daca nu detine hotararea in original?

  Multumesc!

 9. benea

  buna ziua ,cum pot intra in posesia unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile dintr un proces ce a avut loc in urma cu 5 ani aproximativ,eu sunt plecat din tara de 8 ani ,am primit doar o citatie in urma cu ceva ani dar nu o mai am ,nu stiu numarul de dosar doar firma de recuperari ce ma dat in judecata,la vremea aceea vedeam sentinta si termenele pe internet,scriam numele si pronumele si imi apareau procesele,termenele si sentinta cand a fost data,acasa nu am primit nici o hotarare judecatoreasca,dupa acei ani aceeasi firma de recuperare au inceput sa mi trimita instiintari de plata cu toate ca ei stiu ca au pierdut in instanta definitiv si irevocabil,nu am dat curs solicitarilor dar as vrea sa pot intra in posesia hotararii ,multumesc frumos

 10. Trosie

  Buna ziua! Pentru a preda un permis ( solutia: respinge plangerea) , trebuie sa duc hotararea legalizata? Procesul a avut loc la Pascani iar eu sunt din Constanta, daca trebuie legalizata se poate la Constanta? Multumesc!

 11. Georgică

  Bună seara ! Am depus la tribunal pentru legalizare hotărîrea privind încuviințarea adopției și marți pot merge să o ridic . Intrebarea este că dacă nu mă pot duce eu , poate merge soția fiind și ea parte in dosar ? Mulțumesc !

 12. Mary

  Buna seara ! Care sunt institutiile in Romania care cer o hotarire legalizata in original ? Am inteles ca trebuiesc facute mai multe exemplare si nu stiu cite ar fi bine sa facem. Multumesc !

 13. Pingback:Solicitare Legalizare Hotărâre - Ghid Complet și întrebări FrecventeArticol:Solicitarea De Legalizare A Unei Hotărâri Poate Fi Un Proces Confuz și Stresant. Cu Toate Acestea, Este Important Să înțelegeți Pașii Necesari Pentru A Obține Legali

 14. Corneliu Podean

  BUNA ZIUA!
  DORESC SA LEGALIZEZ O HOTARARE JUDECATOREASCA DEFINITIVA DE LA CURTEA DE APEL BUCURESTI,NU STIU CUM SE PROCEDEAZA CORECT:TREBUIE SA IMI TREC DATELE IN APLICATIA E-LEGALIZARE SI DOCUMENTELE RESPECTIVE SI DUPA SA TRIMIT PLICUL AUTOADRESAT INSTANTEI SAU TREBUIE SA TRIMIT TOATE DOCUMENTELE INTR UN PLIC PLUS PLICUL AUTOADRESAT? NU POT SA AJUNG SA RIDIC PERSONAL.
  CUM SE FACE CORECT?
  DACA VARIANTA A DOUA E CORECTA CE ADRESA TREBUIE SA FOLOSESC?
  MULTUMESC ANTICIPAT!!!!!!!

  • Avocat ILIE DORIN

   pe procedura din site nu merge sa trimitei plic auto adresat timbrat, se va ridica legalizarea de la instanta. Faceti cerere scrisă si expeduati o prin posta – in acest plic puneti un plic autoadresat timbrat.

 15. Micu

  Buna seara. Am o intrebare de care sa ma ajute sa inteleg , in urma comunicari decizi penale a CURTE DE APEL BUCURESTI care respinge ca nefondat apelul PARCHETULUI CORNETU, care dintre ele isi au prrioritate sau bine zis ma va favoriza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente