Legalizarea hotărârii judecătorești este un procedeu judiciar ce are loc de regulă după finalizarea procesului, iar ca excepție și după finalul fazei primei instanțe. Legalizarea hotărârii judecătorești constă în aplicarea pe o copie a hotărârii a unei parafe pe care se menționează data rămânerii definitive a hotărârii (dacă a rămas definitivă) precum și data legalizării ei. Dacă nu a rămas definitivă se menționează pe copia hotărârii că s-a declarat apel sau că procesul se află în termenul de apelare.
O hotărâre legalizată este necesară în vedere executării silite, a procedurilor vizând notări ori intabulări în Cartea Funciară, în alte procese civile, administrative ori penale, la schimbări privind actele de stare civilă, la diferite instituții publice, etc.
Cererea de legalizare se formulează de regulă atunci când procesul s-a finalizat. Chiar dacă procesul nu s-a finalizat, cererea de legalizare se admite dar se va menționa pe copia după hotărâre că nu este definitivă și că s-a declarat apel/recurs, ori că acea cauză se află în termenul de apelare/recurare, după caz.
Persoanele care pot cere legalizarea. Pentru a se depune o cerere de legalizare a unei hotărâri judecătorești persoana trebuie să fie parte în acel dosar. În anumite cazuri, pot cere legalizarea hotărârii succesorii părții ori alte persoane interesate, cu incuviințarea președintelui instanței. Persoana poate depune cererea personal sau prin avocat. Este preferabilă legalizarea hotărârii judecătorești prin avocat, mai ales în cazurile în care nu există o copie după hotărâre ori nu se mai cunoaște numărul de dosar dar mai ales în cazul hotărârilor judecătorești mai vechi. În cazul proceselor desfășurate cu mult timp în urmă (5-10-30 ani), copia hotărârii se aduce de la arhiva instanței spre legalizare, arhivă care deseori nu mai este în clădirea actuală a instanței repective. La procesele foarte vechi copia hotărârii nu se mai găsește nici măcar în arhivele instanțelor, astfel că avocatul trebuie să facă demersuri în identificarea locației/instituției (de regulă Arhivele Naționale) unde se află acel dosar, pentru a se face o copie a hotărârii din acel dosar vechi.
Pașii și costul legalizării. Partea va completa cererea de legalizare a hotărârii indicând numărul de dosar , numărul și data hotărârii judecătorești. Va atașa cererii o copie după hotârâre și o chitanță de plată a unei taxe judiciare de timbru de 5 lei per exemplar. Dacă dorește legalizarea mai multor copii, va trebui să plătească pentru fiecare copie 5 lei. Este indicată legalizarea mai multor copii ale hotărârii pentru ca partea să aibă și ea în documentele personale această hotărâre legalizată. La cerere este indicat să se anexeze și o copie a cărții de identitate a persoanei care cere legalizarea.
Taxa de timbru judiciar se plătește la direcția impozite locale sau la poștă prin mandat. Taxa se va plăti la direcția de taxe și impozite legale de la domiciliul persoanei care cere legalizarea. Dacă se plătește în altă localitate, prin mandat poștal, trebuie cunoscute de cel care merge la poștă CIF-ul UAT-ului (localității) de domiciliu și contul IBAN pentru taxele de timbru (acestea trebuie căutate pe internet ori trebuie solicitate de la Primăria respectivă). Dacă partea sau avocatul mandatat nu are o copie a hotărârii judecătorești va solicita și eliberarea unei astfel de copii în vederea legalizării, dar va trebui să plătească suplimentar o taxă de timbru de 1 leu/pagină. Pentru a nu plăti mai puțin, fiindcă uneori o hotărâre poate avea mai multe pagini, este preferabil să se plătească o taxă de timbru mai mare, de 20-30 de lei, pentru a nu îngreuna procedura de legalizare. Cererea se depune fizic la Registratură, prin poștă sau curier.
Recent, la unele instanțe cererea și documentele de mai sus se pot depune online, fără deplasarea la instanță. Serviciul de legalizare online este disponibil la puține instanțe din România și constă doar în depunerea online a cererii și documentelor aferente. Legalizarea online este posibilă după instrucțiunile fiecărei instanțe ce o permite. De asemeni, serviciul online este disponibil doar pentru dosarele din ultimii ani, care se află încă în arhiva instanțelor. Pentru dosarele vechi și foarte vechi, cererea și documentele vor trebuie depuse în format fizic pentru că e nevoie de interogări suplimentare.
Toate aceste documente indicate mai sus și anume cererea de legalizare, copia după cartea de identitate, copia după hotărâre și chitanța de plată a taxei de timbru, plus împuternicirea avocațială dacă e cazul, se transmit instanței deodată. Dacă taxa de timbru nu se plătește prealabil și deci chitanța nu se depune odată cu cererea, procedura de legalizare va dura mai mult, deci este indicat ca toate să fie depuse deodată.
În cazul în care partea sau avocatul nu optează pentru ridicarea legalizării de la Registratura instanței ci optează pentru expedierea copiei legalizate la o numită adresă, va atașa cererii un plic autoadresat completat și timbrat corespunzător cu timbre poștale normale. Pe acest plic la destinatar apare persoana (cu adresa aferentă) care va primi plicul cu copia legalizată, iar la expeditor va apărea instanța (cu adresa aferentă) care va trimite plicul cu copia legalizată. După legalizare instanța va expedia plicul respectiv persoanei ce va apărea ca destinatar pe plic, la adresa indicată pe plic (practic instanța doar pune copia legalizată în plic și îl predă agentului procedural pentru a fi depus la poștă odată cu corespondența instanței).
Nu am înțeles de ce este nevoie de acest plic devreme ce oricum instanțele au contract cu Poșta Română și pot folosi plicurile pe care le folosesc la corespondența judiciară când trimit citații, hotărâri, adrese… Preferabil și facil pentru cetățean ar fi să plătească 10 lei în plus taxă judiciară pentru expedierea în plicul instanței, fără a se mai complica cu procedura plicului autoadresat… Actualmente aceste aspecte se au în vedere într-o modificare legislativă ce este în procedura de dezbatere parlamentară.
Procedura de mai sus este valabilă și pentru legalizarea altor înscrisuri din dosarul de la instanță (încheieri, declarații de martori, expertize, adrese de la instituții, diverse acte procedurale, etc).
Instanța competentă. Instanța la care se depune cererea de legalizare este instanța care a pronunțat soluția pe fond sau cea care a pronunțat soluția în apel, dacă apelul s-a admis, chiar și parțial. La fel este situația și în cazul admiterii recursului, chiar și parțială.
Durată. O procedură de legalizare durează în medie 2-4 săptămâni, mai mult sau mai puțin în funcție de fiecare instanță de judecată și de persoana care formulează cererea în mod corespunzător sau nu (de exemplu se depune o cerere de legalizare la altă instanță decât cea competentă/care are dosarul ori se formulează cerere de legalizare fără indicarea numărului corect de dosar ori de hotărâre, etc). La o instanță cu grefa aglomerată, procedura durează mai mult. La o instanță cu grefa mai liberă și cu personal disponibil, o legalizare poate dura și câteva zile.
Imi puteti spune va rog, daca pot depune cerere de legalizare a unei hotarari judecatoresti pe fond la care nu doresc sa fac apel, inainte celor 30 de zile in care pot face apel? O pot depune mai devreme sau sunt obligata prin lege sa astept cele 30 zile? Multumesc si succes!
Da, puteti sa o depuneti dar hotararea se va legaliza dupa trecerea termenului de apel pentru toate părțile si doar daca nimeni nu face apel.
Buna ziua
Am o intrebare legat de plata taxei de timbru pentru legalizarea unei hotarari judecatoresti si anume:5 lei per exemplar adica per foaie sau 5 lei per toata hotararea (18 pagini)?
Eu am avut un proces civil cu o institutie IFN in care mi au poprit niste sume de bani ,i am dat in judecata si am castigat procesul dar institutia respectiva a facut apel si au pierdut procesul asadar trebuie sa legalizez ambele hotarari judecatoresti?
Dupa ce primesc legalizarile trebuie sa merg la executorul judecatoresc care mi a facut poprirea si sa ii dau aceste documente personal pentru a imi recupera sumele poprite plus alte cheltuieli?
Multumesc anticipat
5 lei per exemplar dar atașați dvs copie după hotărâre. Legalizați hotărârea care va trebuie sau ambele. Pentru ce vi s a oprit din sume ori le cereți de la IFN și vi le dă înapoi ori trebuie să faceți proces de întoarcere a executării.
Buna ziua!!!Am trimis la Bucuresti din Maramures in luna iulie o sentinta de divort din Spania pt a fi legalizata si inca nu am primit nici un raspuns
Cat o sa mai dureze?
dureaza…sunati la judecatorie sa aflati stadiu…sa aflati daca o fi ajuns cererea dvs…
Buna ziua! S-a puerdut originalul hitararii judecstoresti de infiintare a Asociatiei de Proprietari de la blocul nostru si eu nu am decat o copie xerox. Cum pot recupera de la tribunal un duplicat?
faceti cerere de legalizare a unei copii.
Părții adverse i-a fost comunicată sentința de prima instanță, iar in ce privește partea adversa termenul de 15 zile in care putea ataca sentința, a expirat.
In ce mă privește sentința mi-a fost comunicată mult mai târziu, încă sunt in termenul de 15 zile…
Pot solicita rămânerea definitivă a hotărârii înainte de expirarea celor 15 zile?
Mulțumesc anticipat.O zi frumoasă!
Nu puteți. Trebuie să așteptați termenul, dar puteți depune cerere de legalizare.
Buna ziua .am castigat un proces ,am luat decizia legalizata .cum pot recupera cheltuielile de judecata stabilite de instanta?
da, mergeti la executor cu hotararea legalizata.
Pot sa iau legătura cu dvs ptr a colabora într-un dosar civil dar cu trimitere la dosar penal? De abuz a agenților procedurali asupra unei familii care are în componența un părinte adult cu dizabilități interzis judecătoresc prin sentința Civilă soția tutore în temeiul art 174 și art. 133 și următoarele cod civil?!
Scrieți mi speța pe dorin@avocatu.ro și vedem dacă vă pot ajuta.
Bună ziua,am primit hotărârea într-un proces civil având ca obiect pensia de întreținere ,mai trebuie legalizată această hotărâre?
daca este data in apel nu, daca a ramas definitiva la judecatorie, da, trebuie legalizata.
După cit timp pot merge sa legalizeze o hotărâre și unde !? La Curtea de apel unde am fost judecat acolo se legalizează și ce trebuie sa fac unde se plătește taxa tot la ei ! ?
Legalizarea o face instanta care a emis hotararea, taxa de timbru este 5 lei pentru fiecate exemplar. Se legalizeaza după ce ramane definitiva.
DACA INSTANTA S-A PRONUNTAT IN APEL SI UNA DIN PARTI A DECLARAT RECURS DOSARUL URMAND SA AJUNGA LA INALTA CURTE, LEGALIZAREA HOTARARII DE LA FOND NU ESTE POSIBILA PANA LA INTOARCEREA DOSARULUI?
EXECUTAREA SILITA ESTE OBSTRUCTIONATA DE LIPSA DOSARULUI? HOTARAREA DE LA FOND ESTE EXECUTORIE…
mergeti la executor cu hotararea de la fond, indiferent de alte căi extraordinare formulate. Daca e executorie, se poate incepe executarea silita.
Buna seara domnul avocat.cat ma costa sa scoateti un certificat de divort se la starea civila,dupa care tradusse,legalizat ,apostolato. I-mi trebuie in Italia sa inregistrez divortul.precizez ca am divortat in Romania.am hotararea judecatoreasca.ca multumesc
dati-mi mesaj pe dorin@avocatu.ro, acolo putem discuta aceste aspecte.
Bună ziua. In aceste 30 de zile pana la legalizarea hotărârii dacă se face apel de către parat atunci eu în calitate de reclamanta sunt nevoita sa ma prezint din nou la judecătorie? Multumesc
Da, daca se face apel, veti fi citata.
Buna ziua o Hotărâre judecătorească si legalizata putem sa facem mai multe copii sau trebuie sa avem amândoi originale ? Sau putem unu dintre noi sa folosim si copie ?
legalizari puteti face cate vrea, ele au o anumita putere juridica. Copia dupa legalizare nu are o asa mare valoare juridică, depinde unde va trebuie.
Sunt divorțată dar nu am primit hotărârea pe care o aștept de două luni și ceva cum pot să o scot mai repede
faceti cerere la instanța care v-a judecat pentru urgentarea motivarii si comunicării.
Bună ziua, cat costa sa îmi Legalizeze avocatul hotărârea judecătorească definitiva și sa îmi trimită prin posta, sau nu se plătește ci intrai suma /onorariu primit la începerea demersului de înaintare a divorțului?
legalizarea este o operatiune judiciara după proces si nu intra in onorariul pentru proces. Onorariul pentru legalizare depinde de fiecare avocat. De principiu este in jur de 100 euro, dar daca procesul este mai vechi si trebuie cautata hotararea prin arhive, poate costa mai mult.
Buna ziua,
In procesul de divort a fost pronuntat recursul ca nefondat la Curtea de Apel. Trebuie sa fie legalizate toate cele 3 hotarari: CA, Tribunal si Judecatorie? Unde trebuie solicitata legalizarea si care este termenul de solicitare?
Nu este un termen, poate fi cerută oricând. Cererea de legalizare se face la ultima instanța, unde se afla deci dosarul.
Inca nu am primit hotararea, a fost doar pronuntat recursul.
Deci pot sa cer la Curtea de Apel? Pentru schimbarea numelui trebuie sa prezint la evidenta populatiei hotararea legalizata?
Da.
Buna seara,am primit sentința definitivă,după recurs pt partaj,este termen în cit o pot legaliza?Sint plecata din tara!
nu este nici un termen limita. Puteti oricand sa o legalizati, dvs sau un avocat in locul dvs.
Bună ziua . Am depus o copiii pentru legalizare la judecatie după o hotararare de divorț. Durează deja de doua luni de când aștept. Am tot sunat dar primesc răspunsuri evazive privind durata când o sa fie legalizata . As dorii sa ma sfătuiți sa urgenteze cumva pentru ca îmi trebuie pentru cadastru.
mergeti la arhiva si vedeti despre ce este vorba. Faceti cereri scrise sa se urgenteze procedura.
Buna ziua!
Dupa hotararea judecatoreasca se pot face mai multe exemplare legalizate? care ar fi costul? Se poate duce avocatul, chiar daca nu detine hotararea in original?
Multumesc!
costul e de 5 lei per exemplar. Da, poate legaliza avocatul chiar daca nu are copie dupa hotarare, trebuie sa aiba nr de dosar sau/și numărul hotărârii.
Dacă concubina mea are hotărârea definitivă a divorțului cat timp trebuie să legalizeze hotărârea
după rămânerea definitivă, oricând se poate face legalizarea.
buna ziua ,cum pot intra in posesia unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile dintr un proces ce a avut loc in urma cu 5 ani aproximativ,eu sunt plecat din tara de 8 ani ,am primit doar o citatie in urma cu ceva ani dar nu o mai am ,nu stiu numarul de dosar doar firma de recuperari ce ma dat in judecata,la vremea aceea vedeam sentinta si termenele pe internet,scriam numele si pronumele si imi apareau procesele,termenele si sentinta cand a fost data,acasa nu am primit nici o hotarare judecatoreasca,dupa acei ani aceeasi firma de recuperare au inceput sa mi trimita instiintari de plata cu toate ca ei stiu ca au pierdut in instanta definitiv si irevocabil,nu am dat curs solicitarilor dar as vrea sa pot intra in posesia hotararii ,multumesc frumos
Se poate face cerere la Arhiva instantei, si in functie de coordonatele date, se poate identifica.
multumesc frumos,va pot contacta pe email sau telefonic cand ajumg in luna iulie in tara sau ma puteti ajuta fara prezenta mea?care este costul total pentru a avea hotararile in regula,puteti sa mi scrieti in privat …,va multumesc
da, va putem ajuta fara prezenta dvs. Imi scrieti la adresa dorin@avocatu.ro
Buna ziua! Pentru a preda un permis ( solutia: respinge plangerea) , trebuie sa duc hotararea legalizata? Procesul a avut loc la Pascani iar eu sunt din Constanta, daca trebuie legalizata se poate la Constanta? Multumesc!
daca e la judecatorie, da, trebuie legalizata hotararea, daca e in apel, merge cu print de pe portal. Legalizarea o puteti face doar la judecatoria care a emis hotararea.
Bună seara ! Am depus la tribunal pentru legalizare hotărîrea privind încuviințarea adopției și marți pot merge să o ridic . Intrebarea este că dacă nu mă pot duce eu , poate merge soția fiind și ea parte in dosar ? Mulțumesc !
daca cererea a fost facuta si in numele ei da, daca nu, nu.
Buna seara ! Care sunt institutiile in Romania care cer o hotarire legalizata in original ? Am inteles ca trebuiesc facute mai multe exemplare si nu stiu cite ar fi bine sa facem. Multumesc !
in general cam peste tot se cere hotararea legalizata cu mentiunea definitiva pe ea.
Pingback:Solicitare Legalizare Hotărâre - Ghid Complet și întrebări FrecventeArticol:Solicitarea De Legalizare A Unei Hotărâri Poate Fi Un Proces Confuz și Stresant. Cu Toate Acestea, Este Important Să înțelegeți Pașii Necesari Pentru A Obține Legali
Puteti cere legalizarea ei, dar se va legaliza cu mentiunea că nu e definitiva.
Cum pot sa fac hotărârea de divorț definitivă prin poștă?
faceti cerere, atasati taxa de timbru, copie dupa hotarare si un plic autoadresat.
BUNA ZIUA!
DORESC SA LEGALIZEZ O HOTARARE JUDECATOREASCA DEFINITIVA DE LA CURTEA DE APEL BUCURESTI,NU STIU CUM SE PROCEDEAZA CORECT:TREBUIE SA IMI TREC DATELE IN APLICATIA E-LEGALIZARE SI DOCUMENTELE RESPECTIVE SI DUPA SA TRIMIT PLICUL AUTOADRESAT INSTANTEI SAU TREBUIE SA TRIMIT TOATE DOCUMENTELE INTR UN PLIC PLUS PLICUL AUTOADRESAT? NU POT SA AJUNG SA RIDIC PERSONAL.
CUM SE FACE CORECT?
DACA VARIANTA A DOUA E CORECTA CE ADRESA TREBUIE SA FOLOSESC?
MULTUMESC ANTICIPAT!!!!!!!
pe procedura din site nu merge sa trimitei plic auto adresat timbrat, se va ridica legalizarea de la instanta. Faceti cerere scrisă si expeduati o prin posta – in acest plic puneti un plic autoadresat timbrat.
Buna seara. Am o intrebare de care sa ma ajute sa inteleg , in urma comunicari decizi penale a CURTE DE APEL BUCURESTI care respinge ca nefondat apelul PARCHETULUI CORNETU, care dintre ele isi au prrioritate sau bine zis ma va favoriza
daca s-a respins apelul raman in picioare dispozitiile din hotararea judecatoriei.
Bună ziua! În legătură cu legalizarea unei hotărâri judecătorești. Am primit înștiințare prin poștă, prin care trebuie să merg la arhiva penală Constanța, pentru a-mi ridica hotărârea în legătură cu o infracțiune la regimul rutier. Menționez ca am primit amânarea pedepsei sub supraveghere. Cum trebuie sa procedez pentru a legaliza decizia și pentru a-mi ridica permisul de conducere? Eu sunt din Galați, iar dosarul este la Constanța. Pot achita acele taxe la Constanța ? Sau trebuie neapărat în orașul unde am domiciliu ? Mi ar fi mult mai ușor să pot depune acea cerere de legalizare in ziua, în care merg după decizie.
Zi bună vă doresc !
plătiti 5 lei prin ghiseul punct ro sau la impozite locale la Galați.
Bună ziua, vreau să vă întreb dacă se poate care este procedura de legalizare – recunoaștere a unei hotărâri judecătorești din Republica Moldova în România, care este procedura și dacă este posibil și care ar fi onorariul avocatului. Mulțumesc anticipat
Da, se poate. Onorariul și actele necesare vi le pot comunica doar dacă îmi faceți o solicitare pe e-mail dorin@avocatu.ro
Buna ziua ,am nevoie sa legalizez o hortăre judecătorească .Am fost sa dau examenul auto și ma întors înapoi tocmai din cauza asta .Eu inca mai sunt cu suspendare dar nu pentru partea auto .întrebarea mea este pot sa dau de permis daca optim legalizarea și încă mai am niste datori care trebuie sa le achite la stat ?
da, puteti da de permis. Nu au datoriile treaba cu examenul auto, puteti da examen cu orice datorii ati avea.
Bună seara. Am avut un proces cu ADP – s-a terminat, hotărâre definitivă, l-am câștigat și am de recuperat o sumă de bani, cum se procedează, vă rog frumos. Mulțumesc
li se trimite o notificare sa va plateasca benevol, si in acelasi timp legalizati hotatarea pentru a merge la executor daca nu vor plati benevol.
Vreau sa știu și eu dacă avocata mea își bate joc de mine . Divorțul meu sa pronunțat pe 26 Februarie . Cu 30 de zile de apel . Mia zis sa astept redactarea care sa făcut pe 21 mai și după mia zis ca trebuie sa astept comunicarea care sa făcut pe 1 Iunie . Și acum mia zis ca trebuie sa mai astept încă 30 de zile Pt legalizarea hotărârii ca nu se poate legaliza dacă nu astept încă 30 de zile . Adică sa depună pe 2 Iulie și sa mai astept încă câteva săptămâni pina se legalizează eu nu mai înțeleg nimic .vreau niște sfaturi
da, asa e, se poate legaliza doar dupa 30 de zile de la data comunicarii hotararii la cabinetul de avocat/domiciliu.
Buna ziua !
Cand am dat nastere celor doi copii ai mei in 2023 si m-am prezentat cu partenerul meu care este tatal copiilor la Starea Civila ca sa ii declaram am constatat cu stupoare ca divortul meu din 2017 nu este consemnat nicaieri.
In urma cercetarii dosarului de divort am constatat ca hotararea nu i-a fost comunicata fostului sot(cetatean strain) si ca urmare procesul de divort nu a fost incheiat.
Imi puteti spune va rog cine este raspunzator pentru aceasta eroare si pe cine pot actiona in judecata pentru prejudiciile materiale si emotionale cauzate atat noua parintilor cat si copiilor?
Grefa judecătoriei trebuia să facă citarea/comunicarea hotărârii de divort…faceti un memoriu la judecătorie, expuneți situația și cereți le un punct de vedere.
Buna ziua !
De la ce data ramane definitiva hotararea judecatoreasca in cazul unui divort care nu a fost apelat, daca hotararea nu a fost legalizata?
la expirarea termenului in care se putea face apel.
Bună seara . Daca domiciliul fetiței sa stabilit la mine dar are și el drept de vizita și apeluri video audio. Daca legalizez hotărârea judecătorească îl pot pune sa îmi plătesca onorariul avocatului meu. Deoarece el a dat 5000 de lei eu 1500 de lei și zice că trebuie să ii plătesc eu soțului 1500 de lei
pai nu v-a spus avocatul ce trebuie făcut? Depinde ce a decis instanța cu privire la cheltuieile de judecată, deci ce scrie la final în hotârâre aia trebuie plătit de fiecare fiecăruia.
Bună ziua!
Am câștigat pe fond la Tribunal, instituția a făcut recurs și a fost respins.
Au trecut 4 luni de cănd Hotărârea a rămas defintivă, iar instituția nu a aplict-o. Am solicitat clarificări printr-o adresă, iar instituția a răspuns prin faptul că trebuie să le transmit copia legalizată a hotarârii definitive. Există un temei legal prin care să-mi solicite copiile legalizate?
Nu ar fi trebuit să o aplice de bunăvoie într-un termen de 30 de zile?
ba da, ar trebui, dar probabil asteapta documentul scris de la instanta ca sa o puna in aplicare…