Meniu Închide

Prescripția dreptului de a cere despăgubirile generate de o infracțiune

Prescripția dreptului de a cere despăgubirile generate de o infracțiune este o prescripție specială. Codul civil o prevede ca excepție de la regulile generale în materie de prescripție, astfel că regimul juridic și termenele de prescripție vor diferi în funcție de raportul juridic.

Dacă regula generală în materie instituie termene legale fixe și clare cu privire la anumite prescripții pentru anumite delicte sau acte civile, în ceea ce privește răspunderea delictuală grefată pe o faptă ce constituie infracțiune lucrurile stau diferit. În aceste situații calificarea juridică penală a faptei delictuale – încadrarea faptei penale – va genera termenul de prescripție.

Legea dispune că în toate cazurile în care despăgubirea derivă dintr-un fapt supus de legea penală unei prescripţii mai lungi decât cea civilă, termenul de prescripţie a răspunderii penale se aplică şi dreptului la acţiunea în răspundere civilă. Norma face o paralelă între prescripţia răspunderii penale și prescripţia răspunderii civile. Ambele prescripții trebuie analizate prin raportare la fiecare caz, pentru a vedea care din ele devine aplicabilă.

Astfel, în primă fază trebuie analizat daca fapta delictuală este și infracțiune pentru a vedea dacă pe lângă răspunderea civilă – delictuală va fi atrasă și răspunderea penală. Dacă fapta este doar un delict civil, atunci norma de mai sus nu se aplică, ci vor fi incidente normele generale privind prescripția.

Daca fapta este și delict civil și delict penal atunci trebuie identificat atât termenul de prescripție pentru delictul penal și cât și termenul de prescripție pentru delictul civil. Termenul de prescripție pentru delictul civil se va regăsi în dispozițiile generale privind prescripția și anume 2.517 și următoarele Cod Civil, iar termenul de prescripție privind delictul penal se va găsi în codul penal la capitolul prescripția răspunderii penale, articolele 153-154 Cod Penal.

În acest context  termenele pot diferi în funcție de fapta penală, termenele privind răspunderea penală (ce vor fi si termene de prescripție privind acțiunea civilă în despăgubiri) fiind de 3, 5, 8, 10 sau 15 ani.

Totodată există situații când o faptă penală este imprescriptibilă în ceea ce privește răspunderea penală, devenind ope legis imprescriptibilă și din punct de vedere al răspunderii civile: infracțiuni de genocid, contra umanității, de război, infracțiunilor de omor simplu și calificat, precum și infracțiunilor intenționare care au avut ca urmare moartea victimei (de exemplu lipsirea de libertate, tâlhărie, etc, care au avut ca urmare moartea victimei).

După identificarea acestor termene, se va alege cel mai lung, acela fiind termenul legal de prescripție aplicabil speței respective în ceea ce răspunderea civilă și dreptul de a cere despăgubiri generate de o faptă penală. Juridic vorbind este incidentă instituția prorogării termenului de prescripție, termen ce se prorogă în funcție de cea mai lungă durată de timp.

De regulă termenele de prescripție din Codul Penal sunt mai lungi decât cele din Codul Civil sau din legislația civilă, iar înainte de orice demers judiciar trebuie făcută o analiză pe caz pentru a vedea normele aplicabile. Codul civil prevede un termen de prescripție de 10 ani cu privire la dreptul de reparare a prejudiciului moral sau material cauzat unei persoane prin tortură sau barbarie, sau cauzat prin violență ori agresiuni sexuale comise împotriva unui minor sau asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința.

Pentru infracțiunile imprescriptibile în ceea ce privește răspunderea penală, considerăm că acestea sunt imprescriptibile și în ceea ce privește răspunderea civilă și dreptul de a solicita despăgubiri.

Termenul de la care începe să curgă/să se calculeze durata prescripției este ziua din care victima cunoștea sau trebuia să cunoască atât fapta și cât și autorul faptei sau pe cel care răspunde.

În ceea ce privește cauzele de întrerupere sau de suspendare ale prescripției penale, care pot mări aceste termene indicate mai sus, ele nu sunt aplicabile prescripției răspunderii civile, regimul juridic al prescripției răspunderii civile (în ceea ce privește întreruperea și suspendarea) rămânând cel prevăzut de dispozițiile legii civile, chiar dacă termenul de prescripție este cel din legea penală.

Întreruperea prescripției face să curgă un nou termen, ceea ce constituie un mare avantaj pentru victime, care pot beneficia din nou de o perioadă în care pot trage la răspundere civilă pe vinovat sau pe cel care răspunde de paguba.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comentarii

  1. Ciocan oana

    Buna am avut grija de o batranica si an timpul asta mia facut vanzare comparare la mana si mia lasat mie casa eu dupa ce a decedat am pus lumina pe numele meu si am lasat acolo sa stea o familie necajita eu am plecat la sotul meu si nu mai mam dus acolo vreo 25 de ani antre timp am auzit ca primarul ia facut acte pe numele lor vreau sa stiu daca e legal asa ceva sa treaca si lumina pe numele lor fara sa stiu eu nu vor sami dea inapoi casa cum sa procedez ma poate ajuta cineva,?

  2. Justin Popescu

    În ceea ce priveste de exemplu daunele morale rezultând din infractiunea de omor simplu, avem imprescriptibilitatea dreptului la actiune pentru răspunderea civilă și dreptul de a solicita despăgubiri. Odată obţinute daunele morale prin hotărâre judecătorească sub forma unei sume de bani, dreptul de a cere executarea silită a creanţei este şi el imprescriptibil? Întreb deoarece există o hotărâre ICCJ cere stabileşte că ,,acţiunea privind repararea prejudiciului moral cauzat prin vătămarea unor drepturi personale nepatrimoniale are un caracter patrimonial, fiind supusă regulilor referitoare la prescripţia extinctivă” Decizia nr. 1583 din 21 martie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi mai avem şi o interpretare a INM care zice că: ,,Mai sunt imprescriptibile, potrivit art. 2502 alin.2: acţiunea în constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept. Considerăm că dacă
    se solicită constatarea existenţei/inexistenţei unui drept de creanţă, acţiunea este
    imprescriptibilă potrivit art. 2502 alin.2 pct. 2, pentru că acţiunile patrimoniale,
    prin excepţie, pot fi declarate imprescriptibile potrivit art. 2501. Ori, art. 2502
    reglementează şi excepţiile de la regula prescriptibilităţii acţiunilor patrimoniale.
    Cu alte cuvinte, acţiunea pentru realizarea creanţei este prescriptibilă iar acţiunea
    în constatarea existenţei/inexistenţei creanţei este imprescriptibilă.”
    https://www.juridice.ro/248919/iccj-prescriptia-dreptului-la-despagubiri-morale.html
    http://www.inm-lex.ro/fisiere/d_1214/Prescriptia.pdf
    Ce părere aveţi, imprescriptibilitatea in astfel de cazuri se întinde şi în faza de executare silită?

    • Avocat ILIE DORIN

      Nu cred ca imprescriptibilitatea se întinde și pe faza de executare silită. Dreptul de a cere executarea silită a unei creante este prescriptibilă in 3 ani. Nu sunt norme care sa spună ca executarea unor astfel de debite ar fi imprescriptibilă. Imaginați-va ca in 5 ani sunt prescriptibile creanțele fiscale…. Deci statul renunța la imprescriptibilitatea banilor lui prin norma expresa… Deci nu, nu este imprescriptibilă executarea umor astfel de creanțe ci se prescrie in 3 ani.

  3. Ioan Codrin

    Buna ziua, am o intrebare legata de prescriptia raspunderii civile.
    Prescriptia raspunderii penale atrage si prescriptia raspunderii civile? (fapta = inselaciune)

    • Avocat ILIE DORIN

      Depinde de momentul la care începe să curgă prescripția. Prescripția răspunderii civile la o faptă urmărită ca infracțiune nu curge intotdeauna de la data faptei și nu se împlinește o dată cu prescripția răspunderii penale. Deci se prea poate ca răspunderea penală să fie prescrisă dar prescripția civilă să curgă. De exemplu dacă victima s-a constituit parte civilă in procesul penal, prescripția civilă este intreruptă si incepe un nou termen de prescripție. Deci depinde de la caz la caz.

  4. Damian Ordescu

    Buna ziua, executarea laturii civile dintr-o hot penal prin care cineva a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru evaziune fiscala si obligat la plata sumei de 100.000 euro cu titlu de despagubiri se poate prescrie? Exista pus si un sechestru pe toate bunurile mobile si imobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente