Meniu Închide

Retragerea plângerii sau împăcarea la infracțiunea de violență în familie în contextul Deciziei ICCJ nr 11/2019

Prin Decizia nr.11 în dosarul nr.198/1/2019, ICCJ  a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și a stabilit că:

Pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe săvârşită asupra unui membru de familie prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acţiunea penală a fost pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile şi nu ca efect al împăcării.  

În acest context infracțiunea de loviri și alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie va avea un regim juridic special, în acord cu 199 Cod Penal coroborat cu 193 Cod Penal, în lumina Deciziei ICCJ nr 11/2019.

Confuzia în practică era între posibilitatea părților din conflictele de violență domestică de a se împăca și dreptul persoanei vătămate din astfel de conflicte de a-și retrage plângerea prealabilă. Deși ambele instituții conduc la același rezultat (înlăturarea răspunderii penale), totuși există diferențe substanțiale și procedurale între acestea.

Din interpretarea dispozițiilor Deciziei reiese că ICCJ face o nuanțare a situației în funcție de modul de punere în mișcare a acțiunii penale. În astfel de cazuri privind violența domestică, în temeiul art 199 și 193 Cod Penal, există 2 posibilități de punere în mișcare a acțiunii penale:
1. din oficiu
2. în baza unei plângeri prealabile formulate de persoana vătămată

În funcție de aceste 2 modalități de inculpare  ICCJ stabilește și modalitatea procedurală prin care făptuitorul și persoana vătămată se pot înțelege privind rezolvarea amiabilă a conflictului cu efecte privind răspunderea penală.

1. Astfel ICCJ decide că atunci când inculparea s-a făcut din oficiu, victima și făptuitorul au doar posibilitatea  să se împace (dacă consideră oportună o soluționare amiabilă). Împăcarea presupune o convenție între făptuitor și victimă, ambii fiind deci implicați în acest proces de discuții. Împăcarea va fi posibilă doar până la citirea actului de sesizare a instanței, deci după emiterea Rechizitoriului și după închiderea camerei preliminare. După citirea actului de sesizare orice pace făcută între cei doi nu poate avea efecte decât pe latura civilă a cauzei, neputând fi luată în considerare privind latura penală a procesului.

2. Dacă organele judiciare au pus în mișcare acțiunea penală în baza plângerii prealabile a persoanei vătămate, doar retragerea plângerii prealabile va putea fi o soluție de soluționare amiabilă a conflictului care să conducă la exonerarea făptuitorului de răspundere penală, și nu împăcarea. Retragerea plângerii prealabile poate fi avea loc pe tot parcursul procesului penal, inclusiv în faza de apel, până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Observăm că separarea celor 2 instituții a fost raportată de judecătorii Înaltei Curți la cauza motrice a acțiunii penale, așa cum este menționată în art 158 și 159 Cod Penal. Astfel dacă acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu, este activă și aplicabilă împăcarea. Dacă acțiunea penală s-a pus în mișcare în baza plângerii prealabile, este activă și aplicabilă retragerea plângerii prealabile. Consider că acesta a fost raționamentul care a stat la baza Deciziei 11/2019.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

15 comentarii

 1. Pingback:Nu se mai permite împăcarea la infracțiunile de violență în familie

 2. Carmen

  Buna ziua ! As dori dacă puteți sa îmi răspundeți la o informație . Eu și partenerul am avut un conflict anul trecut in perioada aceasta , el a fost violent cu mine și eu am apelat la poliția din Londra ce informație as dori sa îmi dați daca eu as retrage plângerea va trebui cacel sa mai meargă la proces pt ca eu nici nu am cerut proces chiar și in declarația mea a precizat ca nu vreau sa ajung cu el la proces. Va rog dacă puteți sa îmi răspundeți

 3. Petru Ana Maria

  Am nevoie va rog de ajutor ,am obtinut un ordin de protectie dat de parchet pentru sotul meu!Asi dorii sa stiu daca se poate retrage si cum?

 4. Marinescu

  Bună seara Domnule avocat as dori sa va adresez și eu o întrebare dacă se poate un răspuns.multumesc
  In anul 2021 soția mă acuzat de violența în familie după 5 zile când am fost la tribunal și-a retras plângerea. am locuit împreună în continuare până în 2022 când eu am băgat divorț.iar in luna iunie 2022 dansa mă dat iarăși în judecată pentru fapta din 2021 este posibil așa ceva că după un an sa mă acuze de aceeași faptă chiar dacă și-a retras plângerea in prealabil.va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   prima retragere a plângerii prealabile este irevocabilă, deci nu mai poate reveni asupra ei. Poate face plângere prealabila eventual pentru fapte sau acte noi survenite după acea retragere a plângerii.

 5. Lidia

  Bună seara dl avocat. Am și eu o întrebare. Soțul meu a fost arestat la Londra în ianuarie ptr : violenta în familie , amenințăricu moartea,(eu și fiul meu minor). Doresc sa îmi retrag plangerea va putea fi eliberat și trimis în România. Eu ce repercursiuni am dacă îmi retrag plangerea? Eu nu vreau sa ii fac rău să stea închis, îmi doresc doar sa fie extrădat. Va mulțumesc anticipat!

 6. Valeria

  Buna ziua domnule avocat daca eu am depus o plingere pe sotul meu ca a fost violenta in famolie si noi neam impacat pot retrage plingerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente