Meniu Închide

Când sarcina probei în contravențional aparține autorității constatatoare?

Sarcina probei în procesele contravenționale aparține de principiu contravenientului. Acest lucru deoarece plângerile contravenționale sunt supuse dispozițiilor procedurale civile unde primează principiul conform căruia cel care ridică o pretenție sau face o susținere în fața instanței trebuie să o probeze.

Așadar contravenientul, atunci când contestă fapta, calificarea juridică și/sau sancțiunea, trebuie să dovedească că acestea nu sunt legale ori temeinice. Sarcina probei îi aparține. Dovedirea nelegalității și/sau netemeiniciei unui proces verbal de contravenție este de datoria contravenientului. În plângerea contravențională acesta trebuie să indice în mod expres și clar materialul probator pe care își sprijină apărările.

Totuși, există situații legale când sarcina probei este inversată și autoritatea care l-a sancționat pe contravenient este cea care are sarcina/obligația de a dovedi cele invocate de petent.

Sarcina probei aparține autorității chemate în proces prin plângerea contravențională ori de câte ori legea stabilește că pentru o anumită contravenție este necesară măsurarea, cântărirea, sau orice altă operațiune tehnică al cărei rezultat  determină atragerea răspunderii contravenționale. Actele normative care stabilesc astfel de contravenții stabilesc și modalitățile tehnice de constatare a faptelor contravenționale precum și aparatele/dispozitivele utilizabile.

Daca o contravenție este direct legată de viteză, greutate, gabarit, nivel de zgomot, nivel de poluare, etc, aceste chestiuni atrag răspunderea contravențională doar în măsura în care agentul le constată prin dispozitive special omologate/atestate. Legalitatea operațiunilor de măsurare, cântărire ori stabilire a unor indicatori sau a unor praguri limită va determina legalitatea procesului verbal de contravenție. Aceasta legalitate este prestabilită prin norme și reguli speciale.

Cu titlu de exemplu, cităm articolul 5 din Norma de Metrologie Legala NML 021-05/2005 ”Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor (cinemometre)” denumit Atestarea legalităţii: 5.2.1. În buletinele de verificare metrologică, eliberate în urma verificărilor iniţiale şi a verificărilor periodice ale cinemometrelor montate pe maşini, care funcţionează în regim staţionar, sau atât în regim staţionar cât şi în regim de deplasare, trebuie să se menţioneze marca şi numărul de înmatriculare ale autovehiculului de patrulare pe care este amplasat cinemometrul, legalitatea cinemometrului fiind valabilă numai pe autovehiculul pe care acesta era montat la momentul efectuării verificării metrologice.

Sunt astfel de fapte contravenționale unde este nevoie de constatarea lor prin dispozitive speciale: fapta de a conduce cu o anumită viteză, fapta de a conduce un autovehicul/remorcă cu o anumită masă, fapta de poluare a sunetului prin diverse zgomote, fapta de poluare a aerului, etc.  Pentru viteză agenții constatatori folosesc aparatul radar sau cinemometrul, pentru cântărire se folosește cântarul, pentru poluarea fonică se folosește sonometrul, pentru poluarea aerului se folosesc diferite aparate/monitoare de determinare a calității aerului. Aceste aparate trebuie să fie omologate pentru și înainte de a fi utilizate de agenții constatatori.

Dacă aceste operațiuni ori determinări tehnice nu se vor face în parametri legali prin dispozitive legale omologate/atestate, procesul verbal va fi afectat de nelegalitate și se va anula. Având în vedere că un contravenient nu deține astfel de probe și că ele se culeg și se conservă exclusiv de către agenții constatatori, legea inversează sarcina probei de la contravenient la autoritatea ce a constatat sancțiunea. Asta și pentru faptul că de regulă contravenientului nu i se prezintă probele acestea în baza căruia este amedant/sancționat. Astfel, autoritatea ce a constatat sancțiunea are sarcina/obligația probei. În acest sens ea va trebui să pună la dispoziția instanței toate probele ce țin de constatarea contravenției prin acele mijloace omologate/atestate.

Contravenientul află în instanță dacă agentul constatator s-a sesizat din oficiu sau în baza unei reclamații, precum și probele în baza căruia a fost sancționat, putându-le combate în măsura nelegalității lor.

În aceste cazuri în care este necesară măsurarea, cântărirea, sau orice altă operațiune tehnică ce determină atragerea răspunderii contravenționale, nu mai poate fi vorba de percepția contravenției prin propriile simțuri ale agentului constatator. Principiul constatator ex propriis sensibus nu este aplicabil în aceste cazuri. Situațiile avute în vedere exclud constatarea contravenției prin propriile simțuri ale agentului. Constatarea acestor contravenții se va face doar prin dispozitive tehnice omologate/atestate și operațiunea aceasta se va memora și se va stoca pentru un eventual controlul judiciar, în cazurile în care contravenientul face plângere și instanța trebuie să analizeze direct fapta, calificarea juridică și modul de constatare și aplicare a sancțiunii pentru a verifica legalitatea și temeinicia procesului verbal, precum și proporționalitatea sancțiunii.

Dacă aceste probe nu există sau nu oferă claritate ori din diverse motive nu pot fi administrate în mod nemijlocit de către instanță în cursul procesului, procesul verbal va fi anulat pentru că acuzația pusă în sarcina contravenientului nu poate fi probată iar lipsa probei conduce la lipsa de sancțiuni. Procesul verbal va fi anulat și pentru că inexistența probei sau neclaritatea acesteia conduc la aplicarea principiului de drept contravențional in dubio pro preo – dubiul profită contravenientului.

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comentarii

  1. David P

    Buna ziua, mi-a fost suspendat permisul pentru viteza pentru o perioada de 90 de zile. In procesul verbal agentul nu a scris seria aparatului radar, ci doar “secventa”. Exista vreo sansa de castig? Multumesc anticipat si imi cer scuze de deranj.

  2. Gabrirla

    Buna ziua fiul meu a avut un accident pe data 30/4/2022 a rezultat printr-un deces al prietenului său nu se cunoaște cine a condus autoturismul băiatul meu a fost găsit în dreapta și prietenul lui pe bancheta din spate fiul meu dabea sa mișcă și are permisul suspendat din luna martie astăzi polițistul care se ocupa de caz la sunat și la întrebat dacă mai are dovada ce se întâmpla dacă al găsesc pe el vinovat că ar fi condus mașina având permisul suspendat și a zis că băuse nu asta amintește nimic a avut lovituri la cap și mandibula fisurata mulțumesc o zi buna

  3. Mariana

    Buna ziua! Am fost sanctionata contraventional pentru traversarea pe culoarea rosie a semaforului, desi am trecut pe verde.. Nu exista inregistrari sau martori, doar constatarea nemijlocita a agentului de politie. Nu imi pot demonstra nevinovatia, fiind cuvantul meu impotriva cuvantului politistului. Ce se poate face?

  4. anca

    Buna seara, fiul meu student a avut o intalnire in camera de camin in luna octombrie 2022 cu mai multi colegi la care au aparut si agentii de la sectia de politie pe motiv ca era muzica data prea tare. Li s-au luat datele de identificare fara sa fie convocati la sediul politiei si m-am trezit cu un proces verbal acasa de amenda pe care el l-a contestat in instanta. Din copia primita a procesului verbal reiese ca a fost intocmit in lipsa contravenientului fara vreun martor deoarece a fost intocmit ulterior la sediul politiei , i -a dat amenda maxima 500 de lei fara vreo alta infractiune savarsita, semnat doar de agentul constator si ca a fost depistat ascultand muzica la un nivel ridicat, deranjand astfel linistea si ordinea publica la ora 3.54. anuntarea politiei s-a facut anonim. n-are mentiuni si nici nu precizeaza nivelul de zgomot. l- a contestat pe ingradirea dreptului de a face obiectiuni la continutul actului de constatare. se poate solicita anularea pe motive lipsei de elemente obligatorii , neprecizarea nivelului de zgomot si fara mentiuni din partea contravenientului? Dir gen a Politiei a trimis o intampinare pentru sustinerea procesului verbal dar eu am constat rea-vointa in intocmire si aplicarea amenzii . multumesc pentru raspuns.

    • Avocat ILIE DORIN

      Sanse mici…Da, se poate invoca lispa unei măsurători, se poate cere in proces de la intimata proba zgomotului, dar daca acest aa fost perceput prin propriile simturi ale agentului constatator și nu prin aparat sonometric…slabe sanse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente