În 05.05.2022 a fost promulgată legea care oferă vechime în muncă și în specialitate liber profesioniștilor înregistrați ca PFA. Legea 125/2022 conferă drepturi noi pentru liber-profesioniștii ce desfășoară activități independente și sunt organizați sub forma PFA – Persoană Fizică Autorizată.
Pentru a i se oferi vechimea în muncă, Persoana Fizică Autorizată va trebui să dovedească faptul că a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. Nu se acordă vechime în muncă dacă Persoana Fizică Autorizată nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.
Pentru a i se oferi vechimea în specialitate, Persoana Fizică Autorizată va trebui să dovedească faptul că a fost activă din punct de vedere economic în anul/anii pentru care solicită vechimea și că încasările nete din acel an au atins minimul salariului brut calculat pe 12 luni. Practic, persoana va avea recunoscută vechime în specialitate doar dacă media lunară în acel/acei ani este minim un salariu brut. Dacă media lunară este sub minimul salariului brut lunar sau vor avea activitatea suspendată, acele persoane nu vor avea dreptul la vechime în specialitate.
Noile norme se aplică doar persoanelor organizate în sistem PFA nu și celor înregistrare ca I.I. sau ca I.F.
Astfel, după articolul 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 18 „Art. 18 1 . 1 , cu următorul cuprins:
(1) Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;
b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii.
(2) Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.