Meniu Închide

Acces gratuit pentru avocați la informațiile funciare-cadastrale începând de astăzi

În Monitorul Oficial 744/25.07.2022 s-a publicat Ordinul 813/2022 al Directorului general al ANPCI care reglementează accesul gratuit pentru avocați la informațiile funciare. Ordinul reglementează procedura de acces al avocaților la bazale de date funciare, modul de înscriere al fiecărui utilizator și modalitatea de informare.

Avocații vor putea accesa gratuit bazele de date, dar extrasele de carte funciară și celelalte documente emise de OCPI se vor elibera contracost.

Avocații vor trebui să depună o Cerere la ANCPI și ulterior li se va crea un cont de utilizator. Cererea este tipizată și este disponibilă pe siteul ANCPI. La cerere se anexează lista persoanelor ce vor utiliza contul precum și un angajament de confidențialitate și de respectare a condițiilor de acces, de asemeni tipizat. Cererea va fi analizată și avizul va fi transmis solicitantului în 3 zile de la depunere. O comisie specială din cadrul ANCPI va verifica îndeplinirea condițiilor legale. Ulterior direcția informatică va crea contul de utilizator ce va fi transmis solicitantului.

Avocații sunt obligați să culeagă date doar în interes de serviciu/profesional, în acord cu prevederile legale.  Sistemul jurnalizează toate interogările și le asociază contului respectiv. În caz de nerespectare a condițiilor de utilizare dreptul de acces se revocă prin ordinul directorului general al ANCPI, fără aviz prealabil.

Accesul se va permite doar avocaților care dețin o semnătură electronică bazată pe un certificat calificat.

Informațiile din sistemul electronic se vor obține prin utilizarea următoarelor criterii de căutare:
1. datele de identificare ale deținătorilor unui imobil/numele și/sau CNP-ul pentru persoane fizice, denumirea și CUI-ul pentru pessoane juridice
2. datele de identificare ale imobilului constând în număr cadastral/topografic și numărul de carte funciară
3. adresa administrativă a imobilului.

Este extrem de utilă informarea avocaților prealabil inițierii unui proces sau unor demersuri privind un imobil. Accesul pe care îl au avocații de acum înainte este unul mult așteptat și binevenit. În conflictele imobiliare este esențială cunoașterea detaliilor juridice și tehnico-cadastrale ale mobilelor asupra cărora există drepturi sau obligații litigioase.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente