Prin noile modificări la Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice se măresc substanțial limitele de pedeapsă pentru cei care încalcă măsurile ori interdicțiile dispuse prin ordinul de protecție.
Noile reglementări sunt cuprinse în Legea 183/2020 publicată în Montorul Oficial nr 758/20.08.2020.
Dacă până acum pedeapsa pentru infracțiunea de încălcare a măsurilor din ordinul de protecție era sancționată cu închisoare de la o lună la un an, acum limitele de pedeapsă pentru infracțiunea de încălcare a măsurilor din ordinul de protecție sunt de 6 luni la 5 ani. Împăcarea la infracțiunea de încălcare a măsurilor din ordinul de protecție nu mai este posibilă din 2018; în acest context nici medierea nu mai este posibilă din 2018.
O altă modificare importantă privește asistența judiciară obligatorie a victimei. Astfel, dacă înainte victima putea beneficia de asistența unui avocat în procedura judiciară, de acum înainte va trebui în mod obligatoriu să fie asistată de un avocat. Victima își va alege un avocat, ori, dacă nu va contracta cu un avocat servicii de asistență în procesul de emitere a ordinului de protecție, i se va desemna un avocat din oficiu de către Serviciul de Asistență Judiciară din cadrul Baroului, la solicitarea instanței.
Rămân nemodificate chestiunile legate de asistența juridică obligatorie a celui împotriva căruia se emite ordinul de protecție: asistarea acestuia de către avocat este obligatorie în continuare. Dacă nu își alege un avocat, i se va desemna un avocat din oficiu.
Dacă fostul meu soț a avut două ordine de protecție de 3 luni și de 6 luni și le-a încălcat pe ambele iar acum e trimis în instanță și până și in secunda asta sunt terorizată cu mesaje și amenințări eu locuind în altă țară de 2 ani și sunt despărțită legal de de 4 ani.
Constituiți-vă parte civilă în acele dosare. Faceți plângere pentru noile fapte de tulburare și violență psihologică.