Meniu Închide

Avocat pentru victimă și pedepse mai severe la infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție

Prin noile modificări la Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice se măresc substanțial limitele de pedeapsă pentru cei care încalcă măsurile ori interdicțiile dispuse prin ordinul de protecție.

Noile reglementări sunt cuprinse în Legea 183/2020 publicată în Montorul Oficial nr 758/20.08.2020.

Dacă până acum pedeapsa pentru infracțiunea de încălcare a măsurilor din ordinul de protecție era sancționată cu închisoare de la o lună la un an, acum limitele de pedeapsă pentru infracțiunea de încălcare a măsurilor din ordinul de protecție  sunt de 6 luni la 5 ani. Împăcarea la infracțiunea de încălcare a măsurilor din ordinul de protecție nu mai este posibilă din 2018; în acest context nici medierea nu mai este posibilă din 2018.

O altă modificare importantă privește asistența judiciară obligatorie  a victimei. Astfel, dacă înainte victima putea beneficia de asistența unui avocat în procedura judiciară, de acum înainte va trebui în mod obligatoriu să fie asistată de un avocat. Victima își va alege un avocat, ori, dacă nu va contracta cu un avocat servicii de asistență în procesul de emitere a ordinului de protecție, i se va desemna un avocat din oficiu de către Serviciul de Asistență Judiciară din cadrul Baroului, la solicitarea instanței.

Rămân nemodificate chestiunile legate de asistența juridică obligatorie a celui împotriva căruia se emite ordinul de protecție: asistarea acestuia de către avocat este obligatorie în continuare. Dacă nu își alege un avocat, i se va desemna un avocat din oficiu.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente