Meniu Închide

Abuzul ori abandonul animalelor poate atrage amenzi contravenționale de 3.000 de lei

Comportamentul brutal, violent, abuzul asupra animalelor, abandonul sau lipsirea acestora de îngrijirea/atenția necesară poate atrage sancțiuni penale sau contravenționale.

Sancțiunile contravenționale aplicabile celor care abuzează animalele sunt cuprinse între 1.000 lei și 3.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Faptele contravenționale ce atrag răspunderea contravențională în ceea ce privește atitudinea față de animale sunt:
1. lipsirea de adăpost a animalelor
2. lipsirea de hrană și apă
3. ținerea animalului într-o cușcă improprie
4. lipsirea de îngrijire și atenție
5. lipsirea de asistență medicală
6. folosirea animalelor pentru expoziții/publicitate/spectacole dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice sau psihice, răniri sau afecțiuni
7. doparea animalelor pentru a le stimula capacitatea fizică
8. abandonarea sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului
9. despărțirea puilor de mamă în primele 8 săptămâni de viață
10. folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor
11. dresarea unui animal prin metode ce îi provoacă traume psihice sau fizice ori prin mijloace care prejudiciază sănătatea/bunăstarea animalului.

Faptele contravenționale de mai sus se investighează de persoane împuternicite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și de persoane din cadrul MAI (agenți de poliție națională). Accesul acestor persoane în domiciliul deținătorilor de animale se face doar cu acordul persoanei care are în îngrijire/pază animalul. Dacă deținătorul animalului nu permite accesul persoanelor abilitate în curtea ori locuința unde sunt animalele, are obligația de a face dovada că animalul este îngrijit corespunzător. Dacă nu permite accesul persoanelor abilitate/împuternicite și nici nu face dovada unei îngrijiri corespunzătoare a animalelor, deținătorul poate fi sancționat contravențional cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente