Meniu Închide

5 propuneri transmise către Baroul București privind avocații din oficiu

Având în vedere problemele grave cu care se confruntă avocații din oficiu, am transmis către Baroul București 5 propuneri clare privind avocații din oficiu. Punctul 1 îl consider elementar. Plata onorariilor în luna emiterii lor ar fi o minimă și de bun simț reparație adusă muncii și onoarei avocaților.

Este vorba și de oficiile din dosarele penale și de oficiile din dosarele civile.

Propuneri punctuale:

  1. Referatele să fie semnate la primul contact cu organul judiciar – agent de poliție, procuror sau instanța de judecată și totodată să fie decontate/plătite în luna semnării lor, indiferent de durata procedurilor. Daca durata excede și este nevoie de suplimentarea onorariului, avocatul face un Procesul Verbal cu activitățile desfășurate și îl înainteaza Baroului pentru a emite un referat suplimentar de decontare/plată
  2. Posibilitatea ca la cauzele complexe ce durează ani de zile, plata să fie făcută pe fiecare termen de judecată. Astfel, dacă un proces depăseste 5 termene de judecată, să i se cuvină avocatului o sumă pentru fiecare termen de judecată suplimentar (de ex 500 lei). Sunt dosare complexe de încăierare, evaziune etc care durează ani de zile si onorariul de pe referat este de 1800 lei…. total inechitabil față de un dosar care durează în medie 3 termene.
  3. Să se elimine din Protocol limita maximă la care instanțele pot stabili onorariul supliementar, este foarte importantă această eliminare, mai ales pentru cauzele de la punctul anterior. Nu trebuie să existe o limită maximă pentru că există deseori situații speciale, complexe și de durată ce necesită un calcul specific al onorariului, fără a se putea anticipa limita maximă
  4. Să nu se mai permită instanțelor/organelor diminuarea onorariului de pe referat sub nici o formă, chiar dacă s-a prezentat avocat ales. Sunt dese în practică cazuri în care avocatul din oficiu a fost la arhivă, a studiat dosarul, dosarul este in fază de concluzii/dezbateri, dar avocatului din oficiu i se taie jumatate din onorariu pentru că s-a prezentat avocatul ales. Dar apărarea este făcută deja de avocatul din oficiu și acesta este prezent, deci si-a indeplinit obligatiile din mandat, bunăoară i se cuvine între onorariul.
  5. Indexarea onorariilor de drept, anual, în luna ianuarie, cu indicele de inflație stabilit de BNR.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente