Meniu Închide

Ce înseamnă pentru un șofer ”sub influența băuturilor alcoolice” și ”sub influența alcoolului”?

La volan sintagmele ”sub influența băuturilor alcoolice” și ”sub influența alcoolului” diferă enorm și au o mare importanță pentru șoferi.

În Decizia ICCJ nr. 14/2020 prin care s-a pronunțat o Hotărâre Prealabilă pentru dezlegarea de principiu a chestiunii de drept referitoare la răspunderea penală a celui care încredințează un vehicul pentru a fi condus de către o persoană care a consumat alcool,  s-au stautat cîteva elemente de intrepretare juridică privind faptele la regimul rutier. Aceste elemente sunt capitale în interpretarea oricărei fapte privitoare la nerespectarea regimului juridic rutier raportat la consumul de alcool, fie că privesc regimul contravențional, fie că privesc regimul penal. Decizia ICCJ 14/2020 în dosar nr. 21/1/2020 s-a publicat în Monitorul Oficial Nr 135 din 10.02.2021.

Astfel, printr-o interpretare logico-juridică, se face o distincție clară între normele legislative ce definesc tipicitatea unei contravenții la regimul rutier și normele legislative ce definesc tipicitatea unei infracțiuni la regimul rutier.

Vom vedea mai jos cum interpretarea sintagmelor „sub influența băuturilor alcoolice” și „sub influența alcoolului” se referă la contravenții respectiv la infracțiuni. Interpretarea se raportează la textul ce incriminează contravenția de a conduce sub influența băuturilor alcoolice – art. 102 alin. (3) lit. a)  din OUG 195/2002, și la textele de lege ce incriminează infracțiunea de a conduce sub influența alcoolului art. 335 alin. 3 și 336 alin. 1 și 196 alin. 1 Cod Penal.

Deosebirea dintre cele două sintagme face diferența dintre contravenție și infracțiune.

Astfel, dacă un șofer este sub influența băuturilor alcoolice, asta înseamnă că el are o imbibație alcoolică sub 0.80 g/l alcool pur în sânge, această faptă fiind contravenție conform art. 102 alin 3 lit a din OG 195/2002: constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Totuși fapta de a conduce cu o îmbibație alcoolică de sub 0.80 g/l alcool pur în sânge devine infracțiune doar dacă s-a produs și un eveniment rutier cu consecința vătămării corporale din culpă a unei persoane, vătămarea corporală din culpă fiind o infracțiune tipică indiferent de gradul de îmbibație alcoolică al făptuitorului. În acest sens este Decizia 8/2018 a ICCJ ce analizează dispozițiile art 196 alin 1 raportate la art 193 alin 2 Cod penal (deci va fi vorba de o infracțiune doar dacă persoana vătămată are un certificat medico legal ce consemnează până la 90 de zile de îngrijire medical).

Dacă un șofer este sub influența alcoolului asta înseamnă că el are o imbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge, acestă faptă fiind infracțiune conform art. 336 alin. 1 Cod Penal: conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Conform Decizie ICCJ amintite mai sus,fapta prin care o persoană încredințează un vehicul unei persoane băute este infracțiune doar dacă acea persoană care va conduce are o imbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge. Daca persoana căreia i s-a încredințat autovehciulul are o îmbibație alcoolică sub 0.80 g/l alcool pur în sânge, persoana care i-a încredințat autovehicului nu răspunde nici penal, nici contravențional.

În rezumat, interpretarea sistematică dată de ÎCCJ și CCR, este aceea că imbibația alcoolică sub 0.80 g/l alcool pur în sânge este corelată cu sintagma legală „sub influența băuturilor alcoolice” și conduce la aplicarea unei sancțiuni contravenționale, iar îmbibația alcoolică peste 0.80 g/l alcool pur în sânge este corelată cu sintagma legală ”sub influența alcoolului” și conduce la deschiderea unui dosar penal și eventual la aplicarea unei sancțiuni penale pentru conducătorii de autevehicule.

Așadar, pentru un șofer diferența dintre cele două sintagme este de la contravenție la infracțiune, de la amendă contravențională la amendă penală sau închisoare…

 

Print Friendly, PDF & Email

15 comentarii

  1. Alexandra

    Buna ziua. Daca am fost judecat pentru consum de alcool la volan si am primit sentinta pe data de 28.04.2021, in cat timp pot ridica hotararea judecatoreasca, sau ce pasi trebuie sa urmez pentru a putea ridica permisul de conducere? Va multumesc

  2. Alexandra

    În hotărârea pronunțată în ședință din 28.04 2021 am primit 45 de zile munca in folosul comunitatii, o amenda de 1500 lei( pe care am platit-o). Am primit acasa o comunicare minuta penala, cu care am fost la politie si am intrebat daca pot ridica permisul si mi-au spus ca imi trebuie hotararea. Intrebarea mea este, daca as putea scoate mai repede hotărârea si ce trebuie sa depun pentru eliberare, sau daca se poate in alt mod sa recuperez permisul? Multumesc.

  3. Alexandra

    În hotărârea pronunțată în ședință din 28.04 am primit zile de muncă în folosul comunității si o amenda pe care am platit-o deja. La câteva zile după pronunțarea hotărârii am primit acasa o comunicare minuta, am mers cu acea minuta la politie sa intreb daca mi se poate elibera permisul si mi-au spus ca am nevoie de hotărâre. Intrebarea mea este, daca pot primi hotărârea mai devreme( de obicei stiu ca durează până vine acasa) si ce trebuie sa fac, ca sa o pot ridica? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente