Aproximativ 3.700 de mediatori au fost șterși în luna februarie 2021 din secțiunea Tabloul Mediatorilor autorizați cu drept de exercitare a profesiei. Măsura a fost luată după ce mulți din aceștia au fost sancționați disciplinar pentru neplata taxei profesionale (400 lei anual) către Consiliul de Mediere. Acești mediatori nu mai au dreptul de a profesa, fiind trecuți în secțiunea ”nu are drept de exercitare a profesiei” din Tablou.
Inițial neplata taxei profesionale nu era motiv de suspendare din activitate, dar Consiliul de Mediere a promovat un proiect legislativ ce a devenit Legea 154/2019. În această lege se introducea abaterea disciplinară a neplății taxelor profesionale, cu posibilitatea sancțiunii suspendării din actvitate.
La acest moment, la nivel național, sunt înscriși în Tabloul Mediatorilor autorizați cu drept de exercitare a profesiei 1236 persoane. Cei mai mulți mediatori autorizați activi sunt în București și anume 392 mediatori, în timp ce în multe județe au mai rămas doar câțiva mediatori activi (8 mediatori în jud. Satu Mare, 15 mediatori în jud. Arad, 13 în jud Brăila, 18 în jud Alba).
Amintim că în anii anteriori s-au format corpuri profesionale ale mediatorilor dintr-un judet (CPMJ), fapt ce denotă ideile oarbe ale celor din Consiliul de Mediere de atunci. Practic acum deși sunt 8 mediatori într-un județ, există un Corp Profesional Județean… Din cei 8 mediatori pe județ unul este președintele CPMJ și 2 sunt vicepreședinți. Mai rămân 5, eventual supleanți. Deci ar ajunge să se conducă ei între ei, pe rând…Absurdul situației trebuie să dea de gândit actualului Consiliu de Mediere.
În contextul în care în România numărul de conflicte, litigii și dosare de pe rolul instanțelor a crescut iar numărul mediatorilor și numărul de cazuri mediate au scăzut, este de la sine înțeles că medierea nu funcționează pe plaiurile românești.
Printre puținele cauze care mai trec prin birourile de mediere sunt cele civile, de familie și penale. Mai nou, unii mediatori au devenit și conciliatori. Astfel că medierea s-a transformat în conciliere. Unii sunt acum mediatori-conciliatori (o struțo-cămilă tipic românească).
Chiar Consiliul de mediere organizează cursuri de conciliere în conflicte de muncă prin Institutul de Formare Continuă al Consiliului de Mediere. Primul curs al acestui Institut, care se dorea a fi o școală pentru perfecționarea în mediere, este despre conciliere… Participarea la curs este recunoscută de Consiliul de Mediere ca formare continuă și se acordă mediatorilor autorizați 20 puncte profesionale. Participanții vor dobândi specializarea în conflictele de muncă (și înscrierea în Tabloul Mediatorilor cu această specializare) și un atestat care confirmă participarea la curs și numărul de puncte profesionale primite.
În ultimii 3 ani Consiliul de Mediere nu a organizat nici un curs de formare profesională continuă pentru mediatori, nici în medierea civilă, nici în medierea familială, nici în medierea penală. Deși această este o obligație legală pentru acest organism având ca scop creșterea calității actului de mediere și creșterea gradului de încredere în mediere și mediatori…
Se pare că politica la nivelul Consiliului de Mediere este următoarea: dacă medierea (sau formarea în mediere) nu mai merge, să ne apucăm de conciliere (sau mai corect zis de formarea în conciliere).
De la apariția medierii și până acum, avocații s-au temut de o fantomă, de ceva ce nu exista și nu reprezenta (nici atunci și nici acum) nici un minim pericol pentru ei. Având în vedere și numărul infim de medieri la nivel național și cifrele de mai sus referitoare la numărul de mediatori autorizați activi la nivel național, este clar că medierea a existat și există doar fantomatic.
Trist, adevărat, dar tardiv… au fost susținuți niște trădători, șacali după bani din formare (peste 25.000 mediatori!!!), o lege cu avantaje pentru avocați și notari, nu pentru mediere, mediatori, părți… Se vor mai trezi mediatorii măcar la alegerile viitoare ca să revină la ceea ce s-a dorit sincer să fie medierea? Poate da, poate nu, acești incompetenți vor îngropa medierea.
Da, trist. Medierea avea și are șanse, dar conducerea a fost mereu interesată doar de formări, boomuri și bani pe care ii luat pe aceste fornari.
Pingback:Consiliul de Mediere va publica luni Tabloul Mediatorilor specializați în soluționarea amiabilă a conflictelor individuale de muncă, prin intermediul procedurii concilierii - Justnews.ro
Pingback:Consiliul de Mediere a publicat Tabloul mediatorilor specializati în legislația muncii care au dreptul de a desfășura activități în calitate de consultant extern - Justnews.ro