Meniu Închide

S-a modificat taxa de timbru judiciar pentru acțiunile în pretenții generate de vătămări ale integrității fizice și/sau psihice

UPDATE 17.03.2021: Legea a fost promulgată astăzi 16.03.2021 de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial nr 263/17.03.2021, intrând în vigoare începând cu data de 20.03.2021.

__________________________________________

Parlamentul a adoptat în data de 24.02.2021 modificări importante privind taxa de timbru judiciar pentru acțiunile și cererile având ca obiect despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice. Astfel că victimele vor putea iniția mai ușor procese civile având ca scop repararea prejudiciilor generate de diverse delicte civile. Acțiunile privind despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din delictele penale sunt scutite de taxă de timbru.

Proiectul de lege merge spre promulgare și va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Toți cei care au astfel de acțiuni/cereri pe rolul instanțelor sau în faza de reexaminare a taxei de timbru se vor putea prevala de aceste prevederi doar după intrarea în vigoare.

În concret, s-a modificat art 7 din OUG 80/2013 (prin adăugarea unui nou alineat), articol ce prevedea o taxă judiciară fixă de 100 de lei doar pentru daunele  raportate la prejudiciile morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice. Limitarea aceasta conducea, inexplicabil și nejustificabil, la limitarea dreptului de acces la justiție a victimelor delictelor civile, victime ce sufereau vătămari fizice considerabile (în special în cazul accidentelor rutiere dar nu numai).

Acest articol s-a modificat în sensul completării cu un nou alineat ce fixează o taxă judiciară de timbru  fixă, tot de 100 de lei, ce se raportează generic la despăgubiri civile pentru prejudicii materiale și morale generate de vătămari ale integrității fizice și pshice. S-a înlocuit practic vechea taxă de timbru calculată la valoarea cererii/cuantumul pretențiilor cu o taxă de timbru fixă. Deci pentru orice vătămări, fizice sau psihice, și pentru orice cuantum al pretențiilor, taxa judiciară de timbru aferentă acestor acțiuni va fi 100 de lei. În apel, taxa de timbru pentru astfel de acțiuni/cereri va fi de 50 de lei. Este cert că prin această modificare va crește suma solicitată de victime cu titlu de daune.

Noul alineat 2 al art. 7 din OUG 80/2013 are următorul conținut:  acţiunile și cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice se taxează cu 100 de lei.

Aceste tipuri de acțiuni/cereri erau înainte timbrate la valoarea pretențiilor, fapt ce atrăgea o taxă de timbru enormă și echivala cu o descurajare a persoanelor vătămate în a-și face dreptate în justiție. Totodată taxele judiciare de timbru erau imense și descurajatoare, conducând la îngrădirea dreptului de acces la justiție.

Acțiunile în răspundere delictuală vor fi mai accesibile pentru justițiabili în noul context, indiferent de evenimentul generator al litigiului și indiferent de suma pe care o cer ca despăgubire. Modificarea are ca scop nu numai dreptul de acces la justiție ci mai ales valorificarea dreptului la integritate fizică și psihică.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente