Meniu Închide

Decizie CCR referitor la nulitatea absolută în procesul penal atunci când suspectul, inculpatul sau părțile nu au fost asistate de avocat

În data de 13.02.2019 CCR a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor art.281 alin.(4) lit.a) din Codul de procedură penală, raportate la art.281 alin.(1) lit.f) din același act normativ.

Decizia se traduce prin aceea că nulitatea absolută privind  asistarea de către avocat a suspectului sau a inculpatului, precum şi a celorlalte părţi, atunci când asistenţa este obligatorie se poate invoca de acum înainte în orice fază a procesului și nu numai până la încheierea procedurii în camera preliminară, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale sau în procedura camerei preliminare.

Conținut Art. 281 CPP: Nulităţile absolute

Aliniatul (1): Determină întotdeauna aplicarea nulităţii încălcarea dispoziţiilor privind:

f) asistarea de către avocat a suspectului sau a inculpatului, precum şi a celorlalte părţi, atunci când asistenţa este obligatorie.

Aliniatul (4): Încălcarea dispoziţiilor legale prevăzute la alin. (1) lit. e) şi f) trebuie invocată:

a) până la încheierea procedurii în camera preliminară, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale sau în procedura camerei preliminare;

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.281 alin.(4) lit.a) din Codul de procedură penală, raportate la art.281 alin.(1) lit.f) din același act normativ, sunt neconstituționale.

Cum Decizia este de imediată aplicare ea poate fi invocată în toate procesele penale în care există această problemă sau s-a pus problema tardivității invocării unei astfel de nulități absolute (în această ipoteză poate fi repusă în discuție la cerere sau din oficiu).

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente