Meniu Închide

Infracțiunile săvârșite pe durata stării de urgență sunt pedepsite mai sever

Codul Penal menționează ca circumstanță agravantă săvârșirea unei infracțiuni de către o persoană care a profitat de situaţia prilejuită de o calamitate, de starea de asediu sau de starea de urgenţă. Astfel că infracțiunile comise cu intenția de a profita de prilejul dat de starea de urgență se vor pedepsi mai sever. Infracțiunile săvârșite din culpă nu intră sub incidența acestei norme.

În cazul în care se constată că o faptă a fost comisă cu intenția de a profita de starea societății pe durata stării de urgență declarată de Președintele țării, instanța poate aplica o pedeapsă orientată spre maximul special, iar dacă acest maxim nu este suficient pentru îndreptarea inculpatului (din perspectiva instanței), se poate adăuga un spor de până la 2 ani peste acest maxim.

A profita de starea de urgență înseamnă a conștientiza că o faptă penală poate fi săvârșită mai cu ușurință datorită acestei stări, chestiune ce se traduce printr-un imbold psihic de a acționa, imbold care nu ar fi fost prezent prin raportare la un climat social normal. Este vorba despre mobilul infracțiunii. Acesta se traduce prin determinarea făptuitorului de a acționa prin prisma condițiilor de loc și de timp mai favorabile (din perspectiva făptuitorului) pe timpul stării de urgență. Practic făptuitorul, pe lângă alte chestiuni de ordin subiectiv, își întemeiază decizia de a săvârși o faptă penală luând în considerare ”avantajele” pe care i le oferă starea de urgență. Am putea spune că starea de urgență contribuie la decizia făptuitorului prin ”oportunitățile” pe care i le oferă. Analiza profitabilității va fi făcută prin prisma componentelor laturii subiective a infracțiunii.

Circumstanța agravantă menționată anterior se aplică indiferent de data descoperirii faptei, data urmării penale ori data judecării infracțiunii, proceduri care pot avea loc și după finalul stării de urgență. Circumstanța agravantă se aplică dacă la momentul săvârșirii faptei starea de urgență era în vigoare.

În mod concret, toate infracțiunile săvârșite cu intenție în perioada stării de urgență vor fi afectate de această circumstanță agravantă dacă autorul și participanții au profitat de starea de urgență în comiterea faptei.

Norma are ca scop descurajarea faptelor antisociale/penale pe durata stării de urgență având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate al întregii societăți.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente